RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: maranta
Pon 30 Lip, 2007 20:00
Jak zrobic krem żeby się nie zważył?
Autor Wiadomość
anulka 
Użytkownik małomówny

Kraj:
Poland

Autor tematu

Medale: Brak

Wysłany: Czw 21 Gru, 2006 22:40   Jak zrobic krem żeby się nie zważył?

Witam Smile

Na święta planuję zrobic ciasto zwane orzechowcem. Już kiedyś je robiłam, ale niestety zważył mi się krem. Czy zrobiłam coś źle? Podaję przepis na ten krem. Może to coś Wam podpowie.

1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1 kostka margaryny, 15 dag cukru pudru, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej.

Kawę rozpuścic w 1/3 szklanki wrzącej wody i pozostawic pod przykryciem do ostygnięcia. Budyń ugotowac w mniejszej ilości mleka niż podano na opakowaniu. Margarynę utrzec z cukrem na tzw śmietanę. Nadal ucierając, dodawac stopniowo kawę i budyń.

Niby takie proste a mi się nie udało? Macie jakieś rady? Proszę o pomoc Smile

plus minus  Kto ocenił?

Anusiaczek 
Użytkownik aktywny

Kraj:
Poland

Pomogła: 2 razy

Wysłany: Pią 22 Gru, 2006 13:25   

Podstawowa zasada - wszystkie składniki muszą mieć taką samą temperaturę.
Kiedy zaczynasz dodawać budyń, robisz to po łyzce i miksujesz na najwyższych obrotach, następna łyżka, jak już będzie dokładnie wmieszana poprzednia. Kawę bym rozpuszczała w jak najmniejszej ilości wody. Jeśli mimo to zacznie się ważyc, trzeba odstawić do lodówki na jakiś czas (min. 30 min) i potem znowu na najwyższych obrotach miksować, czasami pomaga.

plus minus  Kto ocenił?

http://ania.po-nitce.com/

anulka 
Użytkownik małomówny

Kraj:
Poland

Autor tematu

Wysłany: Pią 22 Gru, 2006 13:43   

Bardzo dziękuję Smile
Zastosuję się do tych wszystkich rad i mam nadzieję, że tym razem się uda :>

plus minus  Kto ocenił?

Poranna 
Użytkownik b. aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 31 razy

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: Pią 22 Gru, 2006 18:06   

mnie, z kolei, często ważą się kremy do tortów (a czeka mnie zrobienie torta - Hani urodziny tuz tuż), które bazuja na roztartym masle, do którego dodaje sie żółtka; wiem już o zasadzie z temperaturą produktów, jednak mimo to, waży się ... może macie jakis sprawdzony krem, który na pewno się nie zważy a nada się do torta?

plus minus  Kto ocenił?

alienor 
Użytkownik b. aktywny
vel 3nereida

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 10 razy

Wysłany: Pią 22 Gru, 2006 20:17   

mnie jak sie zważy krem to wrzucam do malaksera , prawie zawsze da sie uratować

Poranna ja mam bardzo prosty i pyszny krem
2 puszki mleka slodzonego , skondensowanego gotuję w kapieli wodnej 2 godziny i jak ostygnie miksuje to z 2 kostkami masła , mozna dodać spirytus i już Smile

plus minus  Kto ocenił?

jaga48
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:
Poland

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Pon 01 Sty, 2007 13:21   

Krem budyniowy - podstawowy

2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
5 żółtek
1 cukier wanilinowy
3/4 szklanki cukru
200 g masła lub margaryny
Odlać 0,5 szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić budynie , dodać żółtka. wlać do gotującego mleka. zagotować.
Masło utrzeć na puch, dodać kieliszek alkoholu i zimny budyń. Wszystko dobrze połączyć.
Do tej podstawy można dodać kawę capuccino, można kakao, rodzynki, pokrojone i osączone brzoskwinie , rozpuszczona czekoladę - co kto chce!

Krem budyniowy inny - moim zdaniem smaczniejszy bo bez posmaku proszku budyniowego.
1 litr mleka 3,2%
1,5 szklanki cukru
4 łyżki maki pszennej
4 łyżki maki ziemniaczanej
2 żółtka
2 kostki masła
Obie mąki i żółtka rozrobić dokładnie z częścią mleka zimnego, resztę zagotować z cukrem, ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć i połączyć z zimnym budyniem.
Ja zawsze dodaje po jednej łyżce i ucieram.
Można oczywiście dodać alkohol - nawet wskazane.
Dodatki jak wyżej. A porcje można zmniejszyć wedle potrzeb.

Krem capuccino

2 cale jajka i 2 żółtka + cukier ( wg uznania) ubić na parze ok. 12 min, po tym czasie dodać 6 łyżek kawy capuccino ( suchej), ostudzić i tą już ostudzoną masę powoli wkręcić w 25 dag dobrze roztartego masła.

Jeśli jednak zwarzenie nastąpi, ratuję się rozkręceniem kawałka masła i potem powoli wkręcam krem zwarzony. Zawsze wychodzi !!!
Dodam jeszcze, że zawsze używam masła 82%, to wazne, nie ma w nim tyle wody...

plus minus  Kto ocenił?

Poranna 
Użytkownik b. aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 31 razy

Wysłany: Pon 01 Sty, 2007 18:09   

zrobiłam krem na masle i białkach i co? zwarzył się...buu...

jaga, spisałam Twoje przepisy, będę próbowała dziękuję!

plus minus  Kto ocenił?

maja1 
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:
Poland

Pomogła: 6 razy

Wysłany: Pon 01 Sty, 2007 18:28   

Dawno ne robiłam kremu bo pożyczłam zeszyt z przepisami i nie pamiętam komu wściekły Z tego co pamiętam wazna jest proporcja poszczegolnych składnikow.Jeśli czegoś jest za dużo to się waży

plus minus  Kto ocenił?

Krulik 
Użytkownik aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 4 razy

Wysłany: Sob 31 Mar, 2007 15:02   

Ja od zawsze robię ten sam krem (w kilku wariantach) z rodzinnego przepisu i jeszcze ani razu mi się nie zważył - zawsze jest EKSTRA tylko trzeba uważać z cukrem bo jest bardzo słodki.

2 kostki masła
3/4 szklanki cukru pudru
4 żółtka
kakao gorzkie

Wszystko musi być wcześniej wyjęte z lodówki, bo miksowanie zimnego masła trwa wieki. Masło musi być "prawdziwe" a nie z olejem (takie "nibymasło"). Najlepiej wszystko przygotować na 10-15 minut przed robieniem - bo zbyt płynne masło też nie jest dobre.

Zaczynamy od ucierania mikserem masła i gdy już tworzy masę a nie kostkę, to dodajemy cukier - może być cały naraz. Dalej miksujemy aż nie czuć cukru (ja nigdy nie jestem aż tak cierpliwa i zwykle trochę się da wyczuć, ale po dodaniuy innych składników jest ok). Dodajemy PO JEDNYM żółtku i miksujemy. Ważne żeby zanim doda się następne żółtko, to masa musi być dobrze rozmieszana (jednorodna). Jak już sie doda wszystkie żółtka to masa jest już niemal gotowa:) mniam jeszcze kakao i miksujemy:D Schładzamy w lodówce żewby lepiej się rozsmarowała - wystarczy 10-15 min (albo nawet i nie schładzać) Im więcej kakao tym masa będzie gęstsza i bardziej gorzka - można tak ją "naprawić" jeśli za słodka wyszła.

Krewm można też robić w wersji waniliowej bez kakao - ale polecam dać wtedy zdecydowanie mniej cukru, bo po jednym kawałku tortu odechce się wam słodkości na długo.. no i sypnąć trochę cukru waniliowego lub zapach waniliowy

Pychotka jest też krem kawowy - na koniec zamiast kakao wlewamy około 1-2 łyżeczki mocnej i koniecznie zimnej kawy i miksujemy. Początkowo może się nie chcieć połączyć, ale potrzeba poprostu trochę cierpliwości.

masa waniliowa i kawowa jest najlepsza jak się ją posypie posiekanymi orzeszkami:) palce lizać wesoło mi wesoło mi

UWAGA: przy tego typu masie biszkopt trzeba koniecznie nasączyć! Ja nasączam mocną ostudzoną herbatą, najlepiej za pomocą małej łyżeczki żeby nie przesadzić.

smacznego

plus minus  Kto ocenił?

Odpowiedz do tematu