|
Szydełkowa sukienka, co, jak, na czym i dlaczego? |
| Autor |
Wiadomość |
adamwl
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomógł: 16 razy Wiek: 39 Dołączył: 16 Lut 2014 Posty: 227
Medale: Brak
|
Wysłany: Pon 11 Lip, 2016 17:06 Szydełkowa sukienka, co, jak, na czym i dlaczego?
|
|
|
Jak wiadomo jak się nudzi to się coś dłubie, jak się bardzo nudzi to umysł czasem coś wykombinuje
No i tak oto mój wykombinował pomysł abstrakcyjny i chyba nietypowy. Mianowicie sukienkę na szydełku, ale nie jako osobny twór, a jako ala koronka mocowana do sukienki właściwej.
Przekopałem wątki czy to Sukienek z działu Wzroków, wątek Dziergamy on-line zlustrowany, prace etatowych wytwórczyń sukienek przejrzane i mam parę pytań.
Wzór wybrany http://www.patronesgratis...-paso-paso.html pojawiał się już na forum, kordonek tu wybór padłby raczej na maxi, albo coś nieco cieńszego, ale mniejsza o to.
Rozchodzi się głównie o to, że w przejrzanych wątkach sukienka jest albo samodzielna, albo mocowana do podszewki i tu pytanie pierwsze czy tworzenie czegoś co ma być mocowane do sukienki z tkaniny ma w ogóle sens?
Pytanie drugie: jak mocować takową koronkę do sukienki, ręcznie przyszywać, machnąć mocówki na stębnówce czy jakoś inaczej?
Po trzecie w sukience materiał podczas ruchów trochę się nadciąga, szwy pracują, zwłaszcza jeśli zamiast zwykłych nici dać na owerloku przędzę tak więc czy taka przymocowana koronka nie będzie blokować owej "pracy" sukienki. Czy podczas np. uniesienia rąk do góry koronka wraz z materiałem też się nadda, czy raczej coś gdzieś strzeli?
Z góry dziękuję za podpowiedzi, opinie i rady 
|
|
|
|
 |
vichta
Użytkownik b. aktywny Marzena

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 104 razy Wiek: 59 Dołączyła: 10 Cze 2014 Posty: 1943 Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Pon 11 Lip, 2016 18:29
|
|
|
Obawiałabym się raczej, że to podszewka się popruje, bo "nie nadąży" za koronką
Nie wiem, czy jest sens w ogóle mocować jedno z drugim. Osobno jest łatwiej prać, suszyć, blokować/prasować.
Jeśli istnieje możliwość, że obie warstwy będą się przesuwać i podszewka będzie wyłazić, np. na dekolcie, to pomyślałabym o zatrzaskach albo troczkach.
|
|
 |
eBeata
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pon 11 Lip, 2016 20:21
|
|
|
ja bym też nie zszywała
pomijając kwestię współpracy zszytych kiecek-lepiej mieć dwie, niż jedną podwójną 
|
|
|
|
 |
vichta
Użytkownik b. aktywny Marzena

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 104 razy Wiek: 59 Dołączyła: 10 Cze 2014 Posty: 1943 Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford
|
Wysłany: Pon 11 Lip, 2016 21:31
|
|
|
| eBeata napisał/a: | | lepiej mieć dwie, niż jedną podwójną |
Dokładnie Mój syn widząc, że zakładam moją tęczową spódnicę na czarną under-kieckę zapytał: A po co? Przecież już jedną masz ubraną.
O ile tę spodnią da się czasem nosić samą, to tej wierzchniej raczej nie.
Chyba, że się jest modelką na wybiegu u znanego projektanta...
|
|
 |
adamwl
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomógł: 16 razy Wiek: 39 Dołączył: 16 Lut 2014 Posty: 227
Medale: Brak
|
Wysłany: Pon 11 Lip, 2016 21:41
|
|
|
| Cytat: | | ja bym też nie zszywała |
Yhm, to już coś wiem, poczekam ewentualnie na inne opinie, choć ten tok tworzenia wydaje się prostszy i mniej problematyczny
| Cytat: | | u znanego projektanta... |
To może przy następnej awansuję , jeśli takowa powstanie, bo pomysł już jest, ale trzeba zacząć od czegoś prostego, bo kolejna to już lekko przekombinowana, bo plan jest na użycie 3 różnych schematów, w grę wchodzi też coś z koronki brugijskiej i inne dziwne pomysły 
|
|
|
|
 |
AlaJ
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 70 razy Wiek: 70 Dołączyła: 21 Sty 2010 Posty: 1700
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|
|