|
hipeastrum |
| Autor |
Wiadomość |
ela krztuk
Użytkownik małomówny

Kraj:

Autor tematu Wiek: 68 Dołączyła: 16 Lis 2010 Posty: 54
Medale: Brak
|
Wysłany: Śro 17 Lis, 2010 12:25 hipeastrum
|
|
|
Witam Już zaczynam wysadzać hipeastrum do doniczek. Warto wysadzać je co dwa tygodnie, aby na okrągło kwitły. Jak ktoś ma tego pięknego kwiatka będzie zachwycony jego urokiem. Teraz gdy za oknem jest zimno. Mam kilka cebul, które przesadzam co roku i zawsze mi zakwita. Zwartnica bo tak nazywa się poi polsku hipeastrum to kwiatek cebulowy o dużej cebuli. Można kupić je w sklepie ogrodniczym jak i na targu. Cebulkę nie do końca wsadza się do ziemi, koniec cebulki musi wystawać z doniczki.Najpierw wychodzi pąk kwiatów, potem liście.Po przekwitnięciu można wystawić go na zewnątrz. Im więcej ma liści tym ładniejszy będzie na drugi rok.W sierpniu ograniczamy podlewanie i czekamy aż liście uschną . Przenosimy go do piwnicy w chłodne i ciemne miejsce na trzy cztery miesiące.
|
|
|
|
 |
beti9
Użytkownik b. aktywny beti9

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 6 razy Wiek: 60 Dołączyła: 09 Mar 2009 Posty: 1071 Skąd: Wielkopolska
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Czw 18 Lis, 2010 12:25
|
|
|
Mam 3 cebule hipeastrum i nie wiem co robię nie tak ale mi nie kwitną . Już chciałam je wyrzucić. Po okresie spoczynku jak zaczynam je podlewać wychodzą liście a nie kwiaty. Były takie śliczne ,mam 1 biały i 2 czerwone.
Może coś poradzisz mi ?
|
_________________ moje prace:
https://picasaweb.google.com/114800570702228289112 |
|
|
|
 |
stora
Użytkownik małomówny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 05 Lip 2008 Posty: 73 Skąd: Sztokholm
|
Wysłany: Czw 18 Lis, 2010 17:27
|
|
|
Beti9, gdzieś popełniasz błąd. Pamietaj, to jest cebula, więc musi mieć okres spoczynku( schowany, przed światłem, podlewamy raz na miesiąc- moje były bardzo wyschniete, a teraz prężne, że ho,ho), a póżniej:
1. do nowej ziemi
2. zapewnienie 12 godz. ciemności i 12 godzin światła( zrób takie czapeczki z czarnego papieru i zasłaniaj po 12 godzinach oświetlenia)
3. podlewanie w miarę przeschniecia ziemi
4. wejdź sobie w googlach w hasło amarylis( ja wiem, ze to nie jest to ), a zobaczysz ile jest na ten temat porad.
Życzę Ci pięknych kwiatów.
|
|
|
|
 |
beti9

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pią 19 Lis, 2010 21:45
|
|
|
Stora bardzo dziękuję . Niby wszystko tak robię ale coś jest nie tak. Posadziłam jeszcze raz cebule ale jeśli nie zakwitną to chyba je wyrzucę.
|
|
|
|
 |
beti9

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Wto 07 Gru, 2010 10:13
|
|
|
Tak jak myślałam moje cebule wypuszczają ,ale liście wiec na pewno nie zakwitną. Poradźcie co zrobić ? czy mam je podlewać i niech te liście rosną, czy schować je w ciemne miejsce. Już teraz nie wiem kompletnie co robię nie tak.
Czy one zakwitną kiedyś czy mam sobie dać już z nimi spokój? 
|
|
|
|
 |
Aurelia
Użytkownik aktywny Aurelia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 3 razy Wiek: 54 Dołączyła: 28 Cze 2009 Posty: 465
|
Wysłany: Wto 07 Gru, 2010 22:32
|
|
|
Ja wysadzam całkowicie z doniczk, na jesień. Cebulkę nieco suszę w przewiewnym miejscu, wrzucam do piwnicy, oczywiscie wszystkie liście obcinam. Tak zimuję do mommenu aż zacznie wypuszczać pąk.Czyli co jakiś czas trzeba zaglądać. Oczywiście do piwnicy, gdzie jest chłodniej,ale tak,aby cebula nie przemarzła, bez żadnego podlewania. Gdy wypuszcza pąk, wsadzam do doniczki. Na zewnątrz wystawiam jak jest ciepło, nie zajmuje miejsca w domu. Do jesieni. 
|
|
|
|
 |
beti9

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Śro 08 Gru, 2010 10:11
|
|
|
Aurelia dziękuję za odpowiedź ale poradź mi czy jak teraz cebule wypuszczają liście i nie będą kwitły mam pozwolić im rosnąć czy schować je w ciemne miejsce.Zaznaczam ,że już 3 raz nie kwitną tylko wypuszczają same liście.
Na pewno robię jakiś błąd ,tylko nie wiem jaki.
|
| Ostatnio zmieniony przez beti9 Śro 08 Gru, 2010 10:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Aurelia
Użytkownik aktywny Aurelia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 3 razy Wiek: 54 Dołączyła: 28 Cze 2009 Posty: 465
|
Wysłany: Czw 09 Gru, 2010 20:42
|
|
|
nie wiem , może powoli przestac podlewać, sama wejdzie w stan spoczynku, może przerwy jej brakuje. ja bym zaryzykowała, jak nie kwitnie to największej uciechy z niej nie ma. do wiosny ma dużo czasu.Byle nie trzymać w worku, czy czymś takim, aby mogła oddychać i nie zaplesniała.

|
|
|
|
 |
beti9

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
ela krztuk
Użytkownik małomówny

Kraj:

|
Wysłany: Wto 14 Gru, 2010 13:28 hipeastrum
|
|
|
Witaj beti9 Moje hipeastrum zaczyna kwitnąć. Nie wiem jak twoje wyglądają. Może po prostu są małe cebulki. Staram się je uprawiać tak aby zawsze kwitły. Pod koniec grudnia przesadzam do nowej ziemi bez nawozu. Cebulkę do połowy wsadzam, potem doniczkę ustawiam w ciepłym i jasnym miejscu by temperatura była 21 23 stopni. W czasie wzrostu lubi być w ciepłym stanowisku. Ja trzymam ją na oknie pod kaloryferem.Gdy kwiaty przekwitną zawsze obcinam tylko zwiędnięte kwiaty zostawiając łodygę. W maju po przymrozkach wynoszę na zewnątrz. Dopiero wtedy nawożę. Od sierpnia zawsze ograniczam podlewanie żeby pomału liście usychały. Gdy liście uschną przenoszę do piwnicy w miejsce chłodne i ciemne, zostawiając ich na kilka miesięcy by przeszły stan spoczynku. Bez stanu spoczynku nie zakwitną. Wysadzanie zaczynam pod koniec grudnia.
|
|
|
|
 |
gabi12
Użytkownik aktywny cogito ergo sum

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 13 razy Wiek: 49 Dołączyła: 08 Gru 2007 Posty: 595 Skąd: Kamienica
|
Wysłany: Pon 27 Gru, 2010 08:54
|
|
|
U nas w domu zawsze były hipeastra. Moja mama je uwielbia ma już chyba z 15 doniczek. Ja również mam u siebie parę. Zawsze mi kwitną i oczywiście zawsze przechodzą stan spoczynku. Tylko ja trzymam je wtedy w spiżarni, która jest w domu (jest tam tak ciepło jak w reszcie domu, ale nie ma kaloryfera i okna) i też zawsze mi kwitną.
Te zdjęcia są z zeszłego roku. Teraz dopiero wypuściły pędy kwiatowe. Myślę, że na Nowy Rok będę miała piękne kwiaty.
A co do hodowli to moja mama mieszka w bloku i też zawsze trzyma cebule w okresie spoczynku w temperaturze pokojowej. Beti nie wiem co Ci doradzić, może rzeczywiście potrzebują ciemności. A czy duże masz te cebule? Wiem z własnego doświadczenia, że te mniejsze muszą dorosnąć. Nawet ich nie zasuszałam jak były mniejsze.

|
_________________ MÓJ BLOG
MÓJ ALBUM |
| Ostatnio zmieniony przez gabi12 Pon 27 Gru, 2010 09:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ela krztuk
Użytkownik małomówny

Kraj:

|
Wysłany: Nie 12 Lut, 2012 22:08
|
|
|
Witam U mnie te piękne kwiaty już przekwitły i zostały tylko zdjęcia. Swoje hipeastrum hoduje już kilka lat i co roku cebulki zakwitają

|
| Ostatnio zmieniony przez maranta Nie 12 Lut, 2012 22:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
gabi12
Użytkownik aktywny cogito ergo sum

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 13 razy Wiek: 49 Dołączyła: 08 Gru 2007 Posty: 595 Skąd: Kamienica
|
Wysłany: Pon 13 Lut, 2012 20:16
|
|
|
ten łososiowy i pełny są wyyyjątkowe!!! Zawsze jak kupowałam łososiowe (taki kolor był na zdjęciu) to później okazywało się, że jest czerwony albo różowy. 
|
_________________ MÓJ BLOG
MÓJ ALBUM |
|
|
|
 |
ela krztuk
Użytkownik małomówny

Kraj:

|
Wysłany: Pon 13 Lut, 2012 22:01
|
|
|
Witam Sa to już kilkuletnie cebule, ale czekam na nowe . Może coś nowego znajdę w sklepie. Może już dostarczyli cebule, bo nie było tylko dlatego, że były duże mrozy i nie było dostawy. 
|
|
|
|
 |
beti9

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Wto 14 Lut, 2012 13:21
|
|
|
ela krztuk, prześliczne Twoje kwiaty.
gabi12, Twoje również cudne
Moje nie zakwitły. W okresie spoczynku strasznie cebuke zmalały i nie pokazał się pąk. Wyrzuciłam je.
Teraz mam po przekwitnięciu 1 wielką cebulę, jeszcze raz spróbuję, zobaczę czy coś z niej bedzie.
|
|
|
|
 |
ela krztuk
Użytkownik małomówny

Kraj:

|
Wysłany: Wto 14 Lut, 2012 14:53
|
|
|
Witam U mnie też cebulki hipeastrum robią się małe ale ja trzymam je w doniczce z ziemią. W sierpniu gdy czas już spoczynku nie podlewam ich i pozwalam by liście zżółkły i po opadały. Potem przenoszę je do piwnicy w chłodne i suche miejsce. Nie podlewam ich wcale. Muszą przejść stan spoczynku kilka miesięcy. Ja wysadzam je pod koniec grudnia do świeżej ziemi.Dopiero podlewam je gdy pojawi się pąk. :brawo. Nie ucinam łodygi, czekam aż sama uschnie. To wzmacnia cebulę.
http://x.garnek.pl/ga5401...a3/19571329.jpg
|
|
|
|
 |
beti9

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
ela krztuk
Użytkownik małomówny

Kraj:

|
Wysłany: Śro 15 Lut, 2012 14:33
|
|
|
Witam Beatko Spróbuj tak zrobić na przyszły rok.
Grudzień i styczeń. Wodę wlewamy do podstawki, aby cebula hipeastrum przez cały czas była sucha. Kwitnące rośliny najlepiej ustawić w miejscu jasnym, ale nie nasłoneczniony. Temp. otoczenia powinna wynosić 18-20 stopni.
Luty. Więdnące kwiaty obcinamy, liście zostawiamy nienaruszone.
Marzec kwiecień. Rośliny podlewamy regularnie, aby liście się rozwinęły.
Maj, czerwiec, lipiec. Co 2 tygodnie do wody dolewamy nawóz. Teraz hipeastrum dobrze czuje się w półcieniu, na wolnym powietrzu.
Sierpień. Wstrzymujemy podlewanie, aby cebule przeszły okres odpoczynku.
Wrzesień, październik.Ścinamy zasychające liście. Cebule odpoczywają w suchej ziemi przy temp.15 stopni
Listopad. Przesadzamy cebule do świeżej ziemi. Powinny być zagłębione tylko do połowy.
Grudzień. Ziemię zwilżamy lekko, a doniczki ustawiamy w miejscu jasnym o temp. pokojowej. Gdy pędy osiągną długość 10cm, wznawiamy regularne podlewanie. 
|
|
|
|
 |
beti9

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
ela krztuk
Użytkownik małomówny

Kraj:

|
Wysłany: Pią 17 Lut, 2012 15:48
|
|
|
Witam Ja niestety nie zajmuję się szydełkowaniem i robieniem na drutach, bo mam paraliż prawostronny. Tylko kwiatami mogę się zajmować.
|
|
|
|
 |
Kazimiera
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 9 razy Dołączyła: 01 Lip 2011 Posty: 588 Skąd: Nysa
|
|
|
|
 |
beti9

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pon 20 Lut, 2012 11:17
|
|
|
| ela krztuk napisał/a: | Witam Ja niestety nie zajmuję się szydełkowaniem i robieniem na drutach, bo mam paraliż prawostronny. Tylko kwiatami mogę się zajmować. |
Pięknie opiekujesz sie kwiatami skoro tak kwitną
Pozdrawiam.
Kazimiera ja cebule sadziłam do takiej zwykłej ziemi do kwiatów doniczkowych kupionej w sklepie, ale nie jestem specjalistą od hipeastrum . Wszystkie inne kwiaty rosną i kwitną mi super.
|
|
|
|
 |
ela krztuk
Użytkownik małomówny

Kraj:

|
Wysłany: Pon 20 Lut, 2012 12:34
|
|
|
Witam Uprawiam kwiaty w domu i na działce. Może tak ładnie rosną i kwitną, że podlewam je wodą :: deszczową. Zawsze od wiosny gdy tylko mrozy znikają na działce u sąsiadki podstawiam beczkę, by z rynny leciała deszczówka. Do piwnicy przynoszę w małych 5-cio litrowych beczkach. :hurrrra. Na wiosnę wystawiam wszystkie kwiaty które się nadają na zewnątrz.
http://x.garnek.pl/ga8349...tus_grusona.jpg
Przenoszone są już z piwnicy do domu.
Uprawiam i działkę. Z nudów bym zwariowała, gdybym działki i kwiatów nie uprawiała, siedząc na rencie inwalidzkiej
|
|
|
|
 |
ela krztuk
Użytkownik małomówny

Kraj:

|
Wysłany: Pon 20 Lut, 2012 12:46
|
|
|
Ja swoje cebulki hipeastrum wsadzam do ziemi kupionej w sklepie, baz nawozu. Dodaje trochę żółtego piasku. Cebule wsadzone są do połowy. Co dwa dni podlewam, ale wtedy kiedy póki są już na wierzchu, albo liście. Nie obcinam łodygi kwiata., tylko pozwalam mu uschnąć samemu.
|
|
|
|
 |
Kazimiera
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 9 razy Dołączyła: 01 Lip 2011 Posty: 588 Skąd: Nysa
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 32 |
|
|