Przesunięty przez: Grażyna Czw 23 Gru, 2010 11:08 |
[szydełko] włóczka stilonowa |
| Autor |
Wiadomość |
anek
Milczek

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Wrz 2007 Posty: 25
Medale: Brak
|
Wysłany: Wto 21 Gru, 2010 12:28 [szydełko] włóczka stilonowa
|
|
|
Witam.
poszukuję włóczki stilonowej, takiej jak była produkowana w latach 80-90 przez zakłady Stilon Gorzów. Ta włóczka to 100% poliamid, zwijana była w takie kokony. Czy ona jest jeszcze gdzieś produkowana, a jeśli tak to gdzie ją można kupić. A może jest jakiś odpowiednik tej włóczki? Robiło się z niej kapcioszki i torebki. Proszę o pomoc. Pozdrawionka. Anka
|
|
|
|
 |
mala100gosia
Użytkownik b. aktywny Szperacz

Kraj:

Pomogła: 78 razy Wiek: 36 Dołączyła: 30 Sie 2007 Posty: 2682 Skąd: Tarnów
Medale: 1 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
terkot1
Użytkownik aktywny Teresa

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 43 razy Dołączyła: 14 Sty 2010 Posty: 517 Skąd: małopolska
|
|
|
|
 |
anek
Milczek

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Śro 22 Gru, 2010 13:05
|
|
|
widziałam w archiwalnych na allegro, ale niestety już nie mają
|
|
|
|
 |
ciapara
ciapara

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 63 razy Wiek: 53 Dołączyła: 05 Lip 2009 Posty: 7646
|
Wysłany: Śro 22 Gru, 2010 22:45
|
|
|
a jak widzialas to moze jakies zdjecie wrzucisz jak to wyglada? Bo ja mam w takich zwojach ze 3 rodzaje wloczki ale sa bez banderol..
|
_________________ Moje Picassa
Moje Robótkowanie |
|
|
|
 |
anek
Milczek

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
ciapara
ciapara

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Czw 23 Gru, 2010 08:34
|
|
|
A wiecie ze widzialam taka wloczke na ciuchach i do glowy by mi nie przyszlo zeby ja kupic. Zastanawialam sie kto takie pasztety kupuje? To do czego ona dobra jest? Do robienia szydelkowych torebek?
|
Moje Robótkowanie |
|
|
|
 |
ida
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 14 razy Dołączyła: 27 Lip 2008 Posty: 416
|
Wysłany: Czw 23 Gru, 2010 11:39
|
|
|
Nie było ofert kupna - spróbuj skontaktować się ze sprzedawcą, może wystawi włóczkę jeszcze raz, albo od razu Ci sprzeda.
|
_________________ http://picasaweb.google.pl/idaida60 |
|
|
|
 |
anek
Milczek

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Nie 26 Gru, 2010 19:23
|
|
|
Ciapara, tak jak piszesz wygląda niezbyt ciekawie, ale zrobione z niej łapcie są nie do zdarcia, a torby wytrzymałe. Kiedyś nawet tzw "siatki" na zakupy się z nich robiło. Ja poszukuję ich na dywanik łazienkowy - też kiedyś popularne robione ściegiem z pętelkami
|
|
|
|
 |
terkot1
Użytkownik aktywny Teresa

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 43 razy Dołączyła: 14 Sty 2010 Posty: 517 Skąd: małopolska
|
|
|
|
 |
ciapara
ciapara

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Nie 26 Gru, 2010 20:40
|
|
|
Wiecie ja moglam ja kupic po 1 zł za 1 kokon.. ale tak jak pisalam byly jakies wsciekle kolory i tak jak pisalam do glowy by mi nie przyszlo ze mozna z niej torbe zrobic... patrzylam na nia i myslalam ale szkarada
|
Moje Robótkowanie |
|
|
|
 |
iksmen
Milczek

|
Wysłany: Pon 03 Sty, 2011 17:10
|
|
|
| ciapara napisał/a: | | A wiecie ze widzialam taka wloczke na ciuchach i do glowy by mi nie przyszlo zeby ja kupic. Zastanawialam sie kto takie pasztety kupuje? To do czego ona dobra jest? Do robienia szydelkowych torebek? |
| ciapara napisał/a: | | Wiecie ja moglam ja kupic po 1 zł za 1 kokon.. ale tak jak pisalam byly jakies wsciekle kolory i tak jak pisalam do glowy by mi nie przyszlo ze mozna z niej torbe zrobic... patrzylam na nia i myslalam ale szkarada |
Witam, w sprawie tej włóczki wysłałem do Pani info na pw. Poszukuję włóczki Stilonowej opisanej na etykiecie jako "Włóczka Merynostil"
Bardzo proszę o kontakt 
|
|
|
|
 |
ciapara
ciapara

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pią 11 Lut, 2011 13:44
|
|
|
No i trafiłam włóczke stilonową. Wzielam 2 kokony w kolorze bialym i jeden w kolorze pomaranczowym. Teraz mysle co z niej zrobic... i jak
Czytalam ze dobra jest na torby.. ale jakie takie na zakupy? Czy ozdobne?
Bo na zakupy porzadna torba to by mi sie przydala. A jak zostanie to zrobie malej kapcie. Poci jej sie noga i pantofle wiecznie do wymiany.
a... zaplacilam za calosc 3 zł.
|
Moje Robótkowanie |
|
|
|
 |
anek
Milczek

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Nie 13 Lut, 2011 16:50
|
|
|
No to masz farta. Kiedyś te kokony były po 20 dag- czyli masz za 3 zł 40 dag. O ile pamiętam, to robiło siż nich i torby na zakupy i takie nieco "wyjściowe". A kapcie to wychodziły super. Widziałam też zrobiony z tej włóczki komplet łazienkowy- dywanik itd. Działaj a później pochwal się
|
|
|
|
 |
mrober
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 5 razy Wiek: 62 Dołączyła: 15 Lut 2010 Posty: 379 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Nie 13 Lut, 2011 17:37
|
|
|
Kiedyś były modne z tej włóczki robione powłoczki na kocyk do wózka dziecięcego.Dziergało się to na widełkach a potem splatało pętelki w warkocze i naszywało na poszewkę. Tym samym sposobem robiono też kamizelki i spódnice- na widełkach splecione w warkocze. Można też było robić makatki lub dywaniki przyklejając ją na gorąco do sztywnika. Brało się cienka rurkę- albo rurkę z czeskiego ołówka automatycznego, przeciągało kilka nitek, potrzymało sie moment nad zapalona świeczką i na gorąco przyklejało do sztywnika. odcinało nożyczkami na odpowiednią długość i tak w kółko.....wychodziła makatka lub dywanik.
|
_________________ http://www.suwaczek.pl/cache/c70d744524.png |
|
|
|
 |
ciapara
ciapara

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Nie 13 Lut, 2011 20:32
|
|
|
Jestescie genialne w koncepcjach. Chwilowo robie rekawiczki, potem sobie gore na wesele.. ale jak skoncze to cos z niej zrobie... moze torbe na zakupy bo mi sie podarly... i myslalam o kapciach dla corki... noga jej sie poci... łapcie wiecznie smierdzace... a tak pralabym je sobie i byłyby czyste... z tego co widzialam to chetnych na ta wloczke nie bylo... tak wiec raz na jakis czas pewnie ja trafie... glownie z tego powodu ze zadko tam bywam bo to nie moje rejony... ale jak ktos by si ena nia pisal... moge kupic i wyslac.. tylko kolory takie wsiowe... rudy, braz... tamtych kokonow nie bralam bo wygladaly na niepelne... wzielam 3 ktore widac bylo ze sa cale a jeden to nawet jest z metka...
|
Moje Robótkowanie |
|
|
|
 |
M.
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 35 razy Wiek: 62 Dołączyła: 11 Lip 2009 Posty: 1845 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Pon 14 Lut, 2011 22:21 Re: włóczka stilonowa
|
|
|
| anek napisał/a: | Witam.
poszukuję włóczki stilonowej, takiej jak była produkowana w latach 80-90 przez zakłady Stilon Gorzów. Ta włóczka to 100% poliamid, zwijana była w takie kokony. Czy ona jest jeszcze gdzieś produkowana, a jeśli tak to gdzie ją można kupić. A może jest jakiś odpowiednik tej włóczki? Robiło się z niej kapcioszki i torebki. Proszę o pomoc. Pozdrawionka. Anka |
http://www.swiathaftu.pl/Chemlonka.13179.html
|
|
 |
anek
Milczek

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Nie 27 Lut, 2011 14:42
|
|
|
dzieki M. super.
anka
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 25 |
|
|