Przesunięty przez: Grażyna Śro 17 Maj, 2006 17:12 |
Sposób wykonania kółeczek do serwetki |
| Autor |
Wiadomość |
maranta

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 68 razy Wiek: 58 Dołączyła: 01 Cze 2005 Posty: 6004 Skąd: Gdynia
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Śro 06 Lip, 2005 09:50 Sposób wykonania kółeczek do serwetki
|
|
|
Dostałam maila z pytaniem o sposób wykonania kółeczek do takiej serwetki.

Opis dołączony był troszkę zagmatwany i autorka maila miała problem z rozszyfrowaniem go. Nie dziwię się
Wielkość: 19x35 cm
Materiały: 50 g białych bawełnianych nici (dl. 200 m/50 g), szydełko nr 1,5 -1,75, 30 kółeczek o średnicy 1 cm.
Wykonanie: Na 1 listek zrobić 12 o. łańc. i przerabiać w rz. wg schematu, wkłuwając o. ścisłe tylko w tylny człon o. poprzedniego rz. Na 1 motyw zrobić 3 listki, przyłączając każdy kolejny do poprzedniego w sposób następujący: opuścić środk. o. ścisłe czubka listka i następne 11 o. ścisłych przyłączyć o. ścisłymi zamykającymi do naprzeciwległych 11 o. ścisłych poprzedniego listka. Wykonać 2 takie motywy.
Kółeczka obszydełkować następująco: utworzyć pętelkę, przeciągnąć nitkę przez kółeczko i pętelkę, * nitkę owinąć 10x wokół szydełka, przeciągnąć pętelkę przez kółeczko i nawinięte nitki, przeciągnąć nitkę przez obie pętelki z szydełka, od * powt. 15x, przeciągnąć nitkę i obciąć. Jeśli zaokrąglenia owiniętych o. nie odginają się w tył, należy obszydełkować o. od tyłu o. ścisłymi zamykającymi, lekko je przez to ściągając. Kółka połączyć wg schematu. Jeśli ktoś ma więcej wprawy, może połączyć kółka ze sobą od razu o. ścisłymi zamykającymi. Obie grupy kółeczek i motywy listków połączyć wewnątrz w sposób następujący: przyłączyć nitkę od wewnątrz do listka, zrobić 3 o. łańc., 1 o. ścisłe wkłuć w 1. o. tańc., * odwrócić, 1 o. ścisłe zamykające na 1. o. ścisłym, 1 o. lanc., 1 o. ścisłe wkłuć w o. łańc. poprzedniego rz., od * powtarzać. Taśmę przerabiać do następnego punktu przyłączenia i przyłączać wg opisu. Tak samo obszydełkować zewnętrzny bok serwetki.
Uwaga: Na zdjęciu taśma została wykonana techniką makramy. Jeśli ktoś potrafi, może zapleść taśmę. Jako alternatywę podaliśmy szydełkowy sposób wykonania taśmy. Wykończenie: Serwetkę napiąć i wysuszyć pod wilgotnymi ściereczkami.
Objaśnienia znaków do mód. 11 + 12:
= o. lanc.
^ = o. ścisłe zamyk.
| = o. ściste 14
Spróbowałam zrobić takie kółeczko-
Robiłam w taki sposób:
W opisie jest wśród potrzebnych materiałów wyszczególnione 30 kół średnicy 1 cm. Ponieważ niczego takiego nie miałam zrobiłam kółko z 10 oczek łańcuszka (w moim wypadku średnica wyszła akurat 1 cm).
Kółko zamknęłam oczkiem ścisłym. Na szydełku pozostała 1 pętelka. Włożyć szydełko w kółko z łańcuszka, narzucić nitkę na szydełko i przeciągnąć przez to kółko i przez pętelkę na szydełku.
Teraz okręcić szydełko nitką 10 razy, z tymi pętelkami na szydełku przełożyć szydełko przez kółko z łańcuszka, narzucić nitkę i przeciągnąć przez to kółko i jednocześnie przez wszystkie pętelki na szydełku (na początku nie jest to za łatwe, ale już przy trzecim takim elemencie nie miałam żadnego problemu, trzeba nabrać troszkę wprawy). Nabrać nitkę na szydełko i przeciągnąć przez pętelkę na szydełku. Takich nawijanych elementów zrobić jeszcze 15.
Kółeczko powinno wyjść wypukłe, tzn te wszystkie nawinięcia powinny się zawijać w dół, będzie się tak działo, jeśli robi się je bardzo ściśle. Jeśli jednak tak się nie stanie, to nie ma problemu, bo wystarczy zrobić tak jak podają w opisie dodatkowe okrążenie oczkami ścisłymi.
|
_________________ Pozdrawiam, Anna
http://maranciaki.pl
Galeria prac:
http://maranciaki.pl/galeria.htm
Blog: http://maranta.blox.pl |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|