Galerie prac użytkowników forum - [szydełko] Sznurki Ani
Bożena- 2000 - Czw 09 Sty, 2014 21:49
Piknie rozpoczęłaś ten roczek. Druty opanujesz, toż to tylko dwa oczka. Tak mówiła moja najlepsza przyjaciółka- Teściowa, kiedy namawiała mnie na drutowanie. A haft, jeszcze łatwiejszy-tak mówiła. no i miała rację. Opanujesz i jedno i drugie. Ćwiczebny hafcik z kanwą, igłą, nitką chętnie podeślę tylko podrzuć adresik na pw.
siebusania - Pią 10 Sty, 2014 08:14
Kalima, aniaso4, dziekuje
Bożena- 2000, prawe lewe oczka znam ale to dodawanie odejmowanie mnie osłabia i te spadajace -gubiące oczka, | Bożena- 2000 napisał/a: | | Ćwiczebny hafcik z kanwą, igłą, nitką chętnie podeślę tylko podrzuć adresik na pw. | z góry dziekuje, przyda sie napewno ,jutro juz sobota bedzie nalot na pasmanterie
małgośka - Pią 10 Sty, 2014 10:40
Śliczna opaska.
Pysiatom - Pią 10 Sty, 2014 11:32
Opaska jest śliczniutka.
siebusania - Wto 14 Sty, 2014 09:25
małgośka, Pysiatom, dziekuje
udało mi sie zrobic moje pierwsze xxx, to taka mała próbka
a takiego misia mąż mi kupił, kanwa jest plastikowa i bardzo sztywna ale sa duze dziureczki i mysle ze na 1 raz taka sie nadaje zeby nauczyc sie kolejnosci, ale to nie to na czym bym chciała cały czas robic
mam tyle
postanowienie 1 rozpoczete
Runa - Wto 14 Sty, 2014 09:34
Brawo
Pysiatom - Wto 14 Sty, 2014 12:03
Śliczne początki . Wyszywaj dalej, będę czekać na końcowy efekt.
elcja27 - Wto 14 Sty, 2014 15:14
grunt to zacząć, życzę powodzenia i wytrwałości
jokul - Wto 14 Sty, 2014 19:28
Pewnie to nie ma znaczenia i jest sprawą umowną, ale nie spotkałam się jeszcze z wyszywaniem półkrzyżykami w tym kierunku, co u Ciebie kolorem niebieskim. Tradycyjnie wyszywa się pierwszy ścieg w kierunku z dołu po lewej stronie ku górze po prawej stronie, a ścieg kryjący w przeciwnym kierunku. A ścieg półkrzyżykowy to po prostu pierwszy ścieg z krzyżyka. Ważniejsze jednak jest, by trzymać się zasady, żeby wszystkie ściegi były w tym samym kierunku wyszywane. Nie wiem, czy dobrze widzę, ale wydaje mi się, że u Ciebie te ściegi chodzą sobie w różne strony.
(Trochę dużo wkradło mi się słów "ścieg" - ale z lenistwa nie chciało mi się szukać synonimów )
siebusania - Śro 15 Sty, 2014 12:56
mogłam cos zle przeczytac i robie zle, ale połkrzyżyków niebieskim kolorem nie ma na tym zdjeciu. mimo ze robie wszytko w 1 strone to jak patrze tez wyglada różnie nie wiem czemu, moze za mało nitek wziełam. robie 4nitkami w taki
1 rzad podstawowe i kryjace a tak przechodze i robie 2 rzad
to przod narysowałam zle robie czy dobrze?
lamika88 - Śro 15 Sty, 2014 13:24
| jokul napisał/a: | | Pewnie to nie ma znaczenia i jest sprawą umowną, ale nie spotkałam się jeszcze z wyszywaniem półkrzyżykami w tym kierunku, co u Ciebie kolorem niebieskim. Tradycyjnie wyszywa się pierwszy ścieg w kierunku z dołu po lewej stronie ku górze po prawej stronie, a ścieg kryjący w przeciwnym kierunku. |
To się zdziwiłam Ja wyszywam z lewego górnego rogu do prawego dolnego rogu a potem kryjący z prawego górnego rogu do lewego dolnego rogu... Pewnie co osoba to inna technika wyszywania bo każdemu wygodniej inaczej
Początki wyszywania bardzo fajne
jokul - Śro 15 Sty, 2014 15:54
| lamika88 napisał/a: | Ja wyszywam z lewego górnego rogu do prawego dolnego rogu a potem kryjący z prawego górnego rogu do lewego dolnego rogu... Pewnie co osoba to inna technika wyszywania bo każdemu wygodniej inaczej |
Tak, jak wspomniałam najważniejsze jest trzymanie się jednej zasady. Jednakże zaglądając do różnych podręczników hafciarskich znajdziesz zalecenia takie, jak pisałam wyżej.
| siebusania napisał/a: | | mogłam cos zle przeczytac i robie zle, ale połkrzyżyków niebieskim kolorem nie ma na tym zdjeciu.... zle robie czy dobrze? |
Jeżeli wyszywasz tak, jak narysowałaś, to robisz bardzo dobrze. Ja po prostu skomentowałam, to co zobaczyłam na zdjęciu. Widocznie pomyłka wynika z jakości fotki po prostu. Pracuj dalej, tylko uważaj, bo krzyżykowanie wciąga, jak bagienko
nismon - Czw 16 Sty, 2014 06:45
siebusania, gratuluję udanych początków
siebusania - Czw 16 Sty, 2014 08:26
dziekuje za miłe komentarze i za motywacje do skonczenia 1 pracy w nowej technice.
| jokul napisał/a: | | Ja po prostu skomentowałam, to co zobaczyłam na zdjęciu. Widocznie pomyłka wynika z jakości fotki po prostu. Pracuj dalej, tylko uważaj, bo krzyżykowanie wciąga, jak bagienko | wszelkie uwagi przyjmuje zdjecie kiepskie to fakt, ze wciaga juz sie rzekonałam nie moge odozyc i od kad zaczełam ciagle chodze i haftuje i nie moge doczekac sie kiedy skoncze a mam duzo jeszcze dopiero zrobiłam kontury, kretke i kokardke i uszy misia
alutka171 - Sob 18 Sty, 2014 02:13
Gratuluje początków jak na pierwszy raz świetnie Ci idzie. Z czasem będzie coraz lepiej. Może te nierówności są efektem, ze jeszcze nierównomiernie pociągasz nitkę. raz luźniej, raz mocniej. Trzeba uważać jednak żeby nie za mocno bo będą tworzyć się dziury.
A kanwa nie jest plastikowa tylko bardzo usztywniona
Ja haftując na takiej zwijałam sobie dół w rurkę co ułatwiało trzymanie jej i nie gniotła się, a brzegi dobrze jest okleić taśmą malarską wtedy nitki się nie czepiają tych niedociętych końcówek. Najlepiej z wierzchu przykleić pół szerokości taśmy, a drugą część podwinąć i przykleić od lewej strony.
siebusania - Nie 19 Sty, 2014 08:02
alutka171, moze kiedys dojde do wprawy i bede równomiernie zaciągać nitke. Dziekuje za rade bo te ostre brzegi byly denerwujące. Misiu prawie gotowy zostaly mi nóżki i dłonie:)
Awenturyn - Nie 19 Sty, 2014 09:49
siebusania, gratuluje i czekam na efekt końcowy no i oczywiście kolejne obrazki .......... bo to tak samo wciąga jak szydełkowanie
Jessi - Nie 19 Sty, 2014 11:18
super rękawiczki i opaseczka dla małej
powodzenia w krzyżykowaniu kolejne wciągające zajęcie ale początki wyglądają świetnie
p.s. ja mulinę rozdzielam na 2 części czyli po 3 nitki... 4 nitki to trochę nie ekonomiczne
kabyr - Nie 19 Sty, 2014 11:30
za odwagę.
Piękny start w XXXXX
Dżastii - Nie 19 Sty, 2014 15:35
siebusania, gratuluję i podziwiam
siebusania - Pon 20 Sty, 2014 09:20
Awenturyn, Jessi, kabyr, Dżastii, dziekuje
obrazek xxx nie jest w pełni skonczony,(brak muliny i czasu na nowe zakupy) ale pochwale sie co udało mi sie wymodzic gdyz moze to ostania mozliwosc korzstania z neta z mozliwoscia wrzucania fotek i moze przez jakis czas nie bede miec dostepu do normalnego neta
pozdrawiam wszytskich tu zagladajacych
Pysiatom - Pon 20 Sty, 2014 16:02
Śliczny hafcik.
Elżbieta P. - Pon 20 Sty, 2014 16:05
jesteś bardzo zdolna! pierwszy obrazek i taki udany
nismon - Śro 22 Sty, 2014 06:16
| Elżbieta P. napisał/a: | jesteś bardzo zdolna! pierwszy obrazek i taki udany  |
O tak!
izetta - Śro 22 Sty, 2014 08:14
siebusania, brawo, brawo, brawo
|
|
|