To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Galerie prac użytkowników forum - [szydełko] Sznurki Ani

Bożena- 2000 - Czw 09 Sty, 2014 21:49

Piknie rozpoczęłaś ten roczek. Druty opanujesz, toż to tylko dwa oczka. Tak mówiła moja najlepsza przyjaciółka- Teściowa, kiedy namawiała mnie na drutowanie. A haft, jeszcze łatwiejszy-tak mówiła. no i miała rację. Opanujesz i jedno i drugie. Ćwiczebny hafcik z kanwą, igłą, nitką chętnie podeślę tylko podrzuć adresik na pw. cmoknięcie
siebusania - Pią 10 Sty, 2014 08:14

Kalima, aniaso4, dziekuje
Bożena- 2000, prawe lewe oczka znam ale to dodawanie odejmowanie mnie osłabia i te spadajace -gubiące oczka,
Bożena- 2000 napisał/a:
Ćwiczebny hafcik z kanwą, igłą, nitką chętnie podeślę tylko podrzuć adresik na pw.
z góry dziekuje, przyda sie napewno ,jutro juz sobota bedzie nalot na pasmanterie hopla
małgośka - Pią 10 Sty, 2014 10:40

Śliczna opaska. radocha radocha
Pysiatom - Pią 10 Sty, 2014 11:32

Opaska jest śliczniutka. brawo brawo brawo
siebusania - Wto 14 Sty, 2014 09:25

małgośka, Pysiatom, dziekuje
udało mi sie zrobic moje pierwsze xxx, to taka mała próbka

a takiego misia mąż mi kupił, kanwa jest plastikowa i bardzo sztywna ale sa duze dziureczki i mysle ze na 1 raz taka sie nadaje zeby nauczyc sie kolejnosci, ale to nie to na czym bym chciała cały czas robic

mam tyle

postanowienie 1 rozpoczete

Runa - Wto 14 Sty, 2014 09:34

Brawo Smile
Pysiatom - Wto 14 Sty, 2014 12:03

Śliczne początki . Wyszywaj dalej, będę czekać na końcowy efekt. brawo brawo brawo
elcja27 - Wto 14 Sty, 2014 15:14

brawo grunt to zacząć, życzę powodzenia i wytrwałości
jokul - Wto 14 Sty, 2014 19:28

Pewnie to nie ma znaczenia i jest sprawą umowną, ale nie spotkałam się jeszcze z wyszywaniem półkrzyżykami w tym kierunku, co u Ciebie kolorem niebieskim. Tradycyjnie wyszywa się pierwszy ścieg w kierunku z dołu po lewej stronie ku górze po prawej stronie, a ścieg kryjący w przeciwnym kierunku. A ścieg półkrzyżykowy to po prostu pierwszy ścieg z krzyżyka. Ważniejsze jednak jest, by trzymać się zasady, żeby wszystkie ściegi były w tym samym kierunku wyszywane. Nie wiem, czy dobrze widzę, ale wydaje mi się, że u Ciebie te ściegi chodzą sobie w różne strony.
(Trochę dużo wkradło mi się słów "ścieg" - ale z lenistwa nie chciało mi się szukać synonimów puknąć się )

siebusania - Śro 15 Sty, 2014 12:56

mogłam cos zle przeczytac i robie zle, ale połkrzyżyków niebieskim kolorem nie ma na tym zdjeciu. mimo ze robie wszytko w 1 strone to jak patrze tez wyglada różnie nie wiem czemu, moze za mało nitek wziełam. robie 4nitkami w taki

1 rzad podstawowe i kryjace a tak przechodze i robie 2 rzad

to przod narysowałam zle robie czy dobrze?

lamika88 - Śro 15 Sty, 2014 13:24

jokul napisał/a:
Pewnie to nie ma znaczenia i jest sprawą umowną, ale nie spotkałam się jeszcze z wyszywaniem półkrzyżykami w tym kierunku, co u Ciebie kolorem niebieskim. Tradycyjnie wyszywa się pierwszy ścieg w kierunku z dołu po lewej stronie ku górze po prawej stronie, a ścieg kryjący w przeciwnym kierunku.

To się zdziwiłam hmm Ja wyszywam z lewego górnego rogu do prawego dolnego rogu a potem kryjący z prawego górnego rogu do lewego dolnego rogu... wesoło mi Pewnie co osoba to inna technika wyszywania bo każdemu wygodniej inaczej wesoło mi

Początki wyszywania bardzo fajne cool cool cool

jokul - Śro 15 Sty, 2014 15:54

lamika88 napisał/a:
Ja wyszywam z lewego górnego rogu do prawego dolnego rogu a potem kryjący z prawego górnego rogu do lewego dolnego rogu... wesoło mi Pewnie co osoba to inna technika wyszywania bo każdemu wygodniej inaczej

Tak, jak wspomniałam najważniejsze jest trzymanie się jednej zasady. Jednakże zaglądając do różnych podręczników hafciarskich znajdziesz zalecenia takie, jak pisałam wyżej.
siebusania napisał/a:
mogłam cos zle przeczytac i robie zle, ale połkrzyżyków niebieskim kolorem nie ma na tym zdjeciu.... zle robie czy dobrze?

Jeżeli wyszywasz tak, jak narysowałaś, to robisz bardzo dobrze. Ja po prostu skomentowałam, to co zobaczyłam na zdjęciu. Widocznie pomyłka wynika z jakości fotki po prostu. Pracuj dalej, tylko uważaj, bo krzyżykowanie wciąga, jak bagienko Wink

nismon - Czw 16 Sty, 2014 06:45

siebusania, gratuluję udanych początków brawo cool
siebusania - Czw 16 Sty, 2014 08:26

dziekuje za miłe komentarze i za motywacje do skonczenia 1 pracy w nowej technice.
jokul napisał/a:
Ja po prostu skomentowałam, to co zobaczyłam na zdjęciu. Widocznie pomyłka wynika z jakości fotki po prostu. Pracuj dalej, tylko uważaj, bo krzyżykowanie wciąga, jak bagienko
wszelkie uwagi przyjmuje zdjecie kiepskie to fakt, ze wciaga juz sie rzekonałam nie moge odozyc i od kad zaczełam ciagle chodze i haftuje i nie moge doczekac sie kiedy skoncze a mam duzo jeszcze dopiero zrobiłam kontury, kretke i kokardke i uszy misia
alutka171 - Sob 18 Sty, 2014 02:13

Gratuluje początków jak na pierwszy raz świetnie Ci idzie. cool cool Z czasem będzie coraz lepiej. Może te nierówności są efektem, ze jeszcze nierównomiernie pociągasz nitkę. raz luźniej, raz mocniej. Trzeba uważać jednak żeby nie za mocno bo będą tworzyć się dziury.
A kanwa nie jest plastikowa tylko bardzo usztywniona Wink
Ja haftując na takiej zwijałam sobie dół w rurkę co ułatwiało trzymanie jej i nie gniotła się, a brzegi dobrze jest okleić taśmą malarską wtedy nitki się nie czepiają tych niedociętych końcówek. Najlepiej z wierzchu przykleić pół szerokości taśmy, a drugą część podwinąć i przykleić od lewej strony.

siebusania - Nie 19 Sty, 2014 08:02

alutka171, moze kiedys dojde do wprawy i bede równomiernie zaciągać nitke. Dziekuje za rade bo te ostre brzegi byly denerwujące. Misiu prawie gotowy zostaly mi nóżki i dłonie:)
Awenturyn - Nie 19 Sty, 2014 09:49

siebusania, gratuluje i czekam na efekt końcowy no i oczywiście kolejne obrazki .......... bo to tak samo wciąga jak szydełkowanie hahahihi hahahihi hahahihi
Jessi - Nie 19 Sty, 2014 11:18

super rękawiczki i opaseczka dla małej cool cool

powodzenia w krzyżykowaniu cool cool kolejne wciągające zajęcie wesoło mi ale początki wyglądają świetnie
p.s. ja mulinę rozdzielam na 2 części czyli po 3 nitki... 4 nitki to trochę nie ekonomiczne Smile

kabyr - Nie 19 Sty, 2014 11:30

brawo brawo brawo za odwagę.
Piękny start w XXXXX

Dżastii - Nie 19 Sty, 2014 15:35

siebusania, gratuluję i podziwiam Smile hopla
siebusania - Pon 20 Sty, 2014 09:20

Awenturyn, Jessi, kabyr, Dżastii, dziekuje
obrazek xxx nie jest w pełni skonczony,(brak muliny i czasu na nowe zakupy) ale pochwale sie co udało mi sie wymodzic gdyz moze to ostania mozliwosc korzstania z neta z mozliwoscia wrzucania fotek i moze przez jakis czas nie bede miec dostepu do normalnego neta

pozdrawiam wszytskich tu zagladajacych

Pysiatom - Pon 20 Sty, 2014 16:02

Śliczny hafcik. brawo brawo brawo
Elżbieta P. - Pon 20 Sty, 2014 16:05

jesteś bardzo zdolna! pierwszy obrazek i taki udany brawo brawo
nismon - Śro 22 Sty, 2014 06:16

Elżbieta P. napisał/a:
jesteś bardzo zdolna! pierwszy obrazek i taki udany brawo brawo

O tak! cool brawo brawo

izetta - Śro 22 Sty, 2014 08:14

siebusania, brawo, brawo, brawo Smile cool