To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Pogaduszki szydełkowe - Noworoczne postanowienia i zmiany

gosias - Pią 23 Kwi, 2010 08:55

makneta, Smile cenna informacja Smile Coś mi zakodowało się w głowie, że nie można...

Dzięki za sprostowanie moich myśli Smile

Asia S. - Pią 23 Kwi, 2010 09:51

Z moich wyliczeń wynika, że byłabym w II fazie;) To wstrzymać się do powrotu ze szpitala?
gosias - Pią 23 Kwi, 2010 09:55

Asia S. napisał/a:
To wstrzymać się do powrotu ze szpitala?

Myślę, że chyba tak... W drugiej fazie jesz na przemian proteiny i proteiny z warzywami (ja np. stosuję system 5/5) Nie wiem, czy w szpitalu dogadzaliby Tobie np. samymi proteinkami????

Decyzja należy oczywiście do Ciebie Smile

Asia S. - Pią 23 Kwi, 2010 10:11

przytyć w tym szpitalu to się raczej nie da. Tylko jak wyglądać będzie moja kondycja żebym przetrwala operację?
gosias - Pią 23 Kwi, 2010 10:14

Asia S., Smile. właśnie o tym pomyślałam. Poza tym, po operacji też będziesz na diecie. Moim zdanie, zaczekaj z rozpoczęciem diety. Nabierzesz sił po operacji i jeżeli uznasz, że jest taka konieczność, przejdziesz na dietę.
Asia S. - Pią 23 Kwi, 2010 10:52

Zatem nadal Was podczytuję i wspieram. Dzięki za pomoc w podjęciu decyzji. cmoknięcie
Paillette - Pią 23 Kwi, 2010 11:15

A ja mam znów swój mały sukces Smile
Po 5 dniach uderzeniowej mam 2 kg mniej hopla

Grażyna - Pią 23 Kwi, 2010 11:31

Ja musze sprostować wypowiedź Maknety, bo jednak nie jest z teorii obryta. A mianowicie produkty nabiałowe z dodatkiem owoców w I i II fazie są zabronione!!!
W pierwszej książce "Nie potrafię schudnąć" Dukan zakazuje zupełnie. W drugiej książce "Metoda dr.Dukana" jest napisane, że mozna jeść nie więcej 2 jogurty owocowe ale w ostateczności. Bo tutaj naprawdę chodzi o te węglowodany. Logicznie mozna to wyprowadzic tak - owoce sa zabronione, to jakim cudem moga byc dozwolone w jogurcie czy srku homogenizowanym? Pozwala jeść jedynie jogurty naturalne i aromatyzowane słodzikiem bez tłuszczu.

gabunia66 - Pią 23 Kwi, 2010 11:35

Grażyno-dzieki za przepisy,walkę zacynamy od poniedziałku(chyba?)

Gosia-nazwy słodzików zapisałam,chociaż na razie ich nie znalazłam,też bardzo dziękuję.

A co myslicie o parówkach drobiowych?moim zdaniem też chyba się nadają,ale nie wiem,wiec się nie mądrzę....wolę zapytac...

gosias - Pią 23 Kwi, 2010 12:00

Grażyna napisał/a:
Ja musze sprostować wypowiedź Maknety, bo jednak nie jest z teorii obryta. A mianowicie produkty nabiałowe z dodatkiem owoców w I i II fazie są zabronione!!!
W pierwszej książce "Nie potrafię schudnąć" Dukan zakazuje zupełnie

Bazuję się właśnie na tej książce i dlatego byłam święcie przekonana, że owoce w I i II fazie są zakazane. Manketa trochę mi namieszała i pomyślam, że być może coś mi się pomerdało w głowie Wink

gabunia66 napisał/a:

A co myslicie o parówkach drobiowych?moim zdaniem też chyba się nadają,ale nie wiem,wiec się nie mądrzę....wolę zapytac...

Przyznaję się, że chyba z dwa razy kupiłam parówki cielęce i oczywiście zjadłam. Są tam jednak i inne dodatki, więc lepiej zrezygnować.

Poza tym... nie chcę odbierać nikomu apetytu, ale wiadomo, że w parówka mięsa za wiele nie ma Wink

makneta - Pią 23 Kwi, 2010 13:27

Nie chce mi się skanować teraz książki - opieram się w tej chwili na książce Metoda Dr Dukana i tam jest napisane
Czy w naprzemiennej fazie diety można jeść beztłuszczowe jogurty, ale z owocami?
Beztłuszczowe jogurty naturalne można spożywać bez żadnych ograniczeń. Tak zwane "aromatyzowane" beztłuszczowe jogurty też można jeść do woli. Jeśli chodzi o beztłuszczowe jogurty z kawałeczkami owoców lub pulpą owocową odpowiedź brzmi: tak, ale można sobie pozwolić najwyżej na 2 jogurty owocowe dziennie. Przy czym zasada ta obowiązuje tylko pod warunkiem, że waga spada zgodnie z oczekiwaniami. Jeśli waga spada bardzo wolno, jedzcie nie więcej niż jeden jogurt owocowy dziennie. Jeśli waga stoi w miejscu, zrezygnujcie z takich jogurtów.

str. 78
Ale w Nie potrafię schudnąć też jest o tych jogurtach, tyle, że nie mam tej książki pod ręką. Tylko tyle, że moja pomyłka polegała na tym, że napisałam, że można więcej niż 2.

ciapara - Pią 23 Kwi, 2010 14:13

Czego nie lubie bedac grubasem Smile
Mam nadzieje ze sie usmiechniecie Smile

- majtek jak spadochrony (wymienie jak tylko schudne Smile )
- wiazania butow
- szybkiego przemieszczania sie i zazipywania
- lenistwa ogolnego w sportach
- ogladania starych "szczuplych" swoich zdjec
- ogladania siebie w lustrze... ile wysilku by sie nie wlozylo w ubieranie to i tak wyglada sie jak zasznurowany baleron
-kapieli w wannie... bo malo miejsca
-mycia podlogi... strasznie meczace
-swojej szafy pelnej za malych rzeczy z ktorymi ciezko sie rozstac
- probowania potraw jak sie jest na diecie a gotuje np. gar z golabkami dla rodziny
-zdjec ze swoim szczuplym dzieckiem- niejadkiem, bo przy nim juz w ogole wyglada sie jak szafa 3 drzwiowa
-spotkan z kolezankami z liceum (nie maja dzieci, nie utyly, patrza na czlowieka z politowaniem)
-pytan kiedy pani urodzi (ach to sadelko)
- swoich oczu ktore kiedys byly bardzo duze a teraz zarosly gdzies tluszczem...

co lubilam bedac grubasem
- brak zmarszczek
- mozliwaosc objadania sie do woli ciastami, tortami, czekoladkami
- przytulanie sie corki do brzuszka-benia
-argument nie mam co na siebie wlozyc musz cos sobie kupic bo przytylam ... i bieganie bezkarne po sklepach Smile

Mam nadzieje ze sie usmiechnelyscie troche Smile
Nad reszta argumentow mysle Smile bye

Grażyna - Pią 23 Kwi, 2010 15:12

Rzeczywiście usmiałam się. wesoło mi Przeciw jednak jest wiecej niż za wesoło mi

Mnie podoba się na stronie forum www.dieta.pl temat "Maszkuleczka na Dukanie". Autorka tego tematu zna język francuski i tłumaczy na bieżąco rozmowy dietkujących osób z dr. Dukanem. Są to rozmowy na czacie, gdzie autor diety odpowiada na zadawane pytanie. Wstawię w takim razie jej tłumaczenie odnosnie produktów nabiałowych.

5. NABIAŁ: BIAŁE SERY, JOGURTY, KEFIRY, MLEKO
opracowanie: MASZKULECZKA na podstawie informacji ze strony Dukana oraz pytań i odpowiedzi z czatu Dukana
źródło: www.regimedukan. com

Stosując dietę Protal powinniśmy spożywać przede wszystkim nabiał chudy, najlepiej 0% tłuszczu, ponieważ proces przetwarzania mleka w ser pozbawia go laktozy, jedynego cukru zawartego w mleku. Z tej to przyczyny chudy nabiał zawiera praktycznie tylko białko.
BIAŁE SERY - wśród produktów zalecanych znajdują się sery twarogowe 0% oraz serki homogenizowane 0%. Czasem mogą byc one trudno dostępne, dlatego też Dukan dopuszcza spożywanie serów o zawartości tłuszczu poniżej 6%. Pamiętać należy jednakże, że sery light znajdują się na liście produktów tolerowanych i ich dzienne spożycie nie powinno przekraczać 30g. Nabiał zawierający więcej niż 6% tłuszczu jest niedozwolony, co oznacza że nie wolno spozywać serów typu Mozarella, nawet w wersji light (9-10%).
JOGURTY i KEFIRY - najlepiej jest wybierać jogurty o zawartości 0% bez cukru. Nabiał z aspartamem i aromatyzowany jest dozwolony, ponieważ zarówno słodziki, jak i aromaty pozbawione są wartości kalorycznej. Należy jedynie zwracać uwagę, aby wybierać produkty bez zawartości tłuszczu. Do sosów wskazany jest natomiast jogurt naturalny o niewielkiej zawartości tłuszczu, jako bardziej aksamitny i lepiej łączący się z pozostałymi składnikami sosu.
Dozwolone są zatem jogurty i kefiry 0% oraz aromatyzowane. Jogurty słodzone aspartamem, ale z kawałkami owoców, są na liście produktów tolerowanych. Można spożyć ich maksymalnie 2 dziennie, ale wyłącznie w fazie naprzemiennej w cyklu z warzywami i wyłącznie w okresach, w których odnotowujemy spadek wagi. Stagnacja wagi lub przyrost wagi oznacza natychmiastowe wycofanie jogurtów owocowych z naszej diety.
MLEKO CHUDE lub ODTŁUSZCZONE - zarówno świeże jak i w proszku jest dozwolone, ponieważ pozwala zmienić smak kawy czy herbaty. MOże być wykorzystywane do przyrządzania sosów, kremów bądź pite w czystej formie.
Dozwolone ilości do spożycia:
BIAŁE SERY - JOGURTY - KEFIRY - do 800g dziennie
MLEKO ODTŁUSZCZONE - 1/4 l dziennie, maksymalnie 1/2 l w ciągu dnia.

Uwaga 1 !!! W fazie uderzeniowej mleko jest niedozwolone !!!!
Uwaga 2 !!! Nie wolno spożywać nabiału o zawartości tłuszczu > 6%
Uwaga 3 !!! Jogurty owocowe mozna spożywać począwszy od 2 fazy diety, w cyklu z warzywami pod warunkiem, że waga spada.
Uwaga 4!!!! W przypadku stagnacji wagi lub jej zwyżki, Dukan zaleca zmniejszenie spozywania ilości nabiału z 800 g do 500 g.

Moim zdaniem każda osoba dostosowuje się do diety, albo dietę do siebie, bierze jednak sama odpowiedzialnośc za efekty swojego odchudzania. Ja, pewnie podobnie i Gosia (bo tak zauwazyłam), uznajemy zasadę, że są zasady diety, to trzeba ich przestrzegać aby osiągnac jak najlepsze efekty pracy nad sobą. Naginanie diety prowadzi do zastojów wagi (waga nie spada) i do ogólnej irytacji oraz zniechecenia do dalszego odchudzania. A tego przecież nikt nie chce.

makneta - Pią 23 Kwi, 2010 15:28

Dlatego przestałam stosować dietę, żeby jej nie naginać, ale nawet w tym co napisałaś z tego innego forum jak wół stoi,że w drugiej fazie można jeść jogurty owocowe light.
gosias - Pią 23 Kwi, 2010 17:14

Hmmmm... Mam nadzieję, że nie będziemy robić burzy w szklance wody o owocowe jogurty Smile

Dziewczyny, świadomie podjęłyśmy decyzję o diecie i każda ma swój rozum.

Jeżeli przez 3 miesiące wytrzymałam bez owocowych jogurtów, to wytrzymam końcówkę II fazy diety.

Nie uważam też, że aż tak bardzo ściśle przestrzegam jej, bo np. jem wędlinę wieprzową (pisałam wcześniej: chuda polędwica, szynka, itp. bo generalnie i przed dietą takową wędlinę jadłam).
Za "grzeszki świąteczne" też troszkę zapłaciłam - waga nie drgnęła przez prawie dwa tygodnie. I tak mój organizm potraktował mnie ulgowo - nie przytyłam. Teraz waga też mi spada o wiele wolniej, ale spada i to jest najważniejsze Smile

Dziś kupiłam kolejne dżinsy w mniejszym rozmiarze, bo dwie pary sprzed miesiąca są już za luźne wesoło mi

Warto było nie jest owocowych jogurtów Wink <------ sorry za drobny żarcik cmoknięcie

Grażyna - Pią 23 Kwi, 2010 17:34

Pewnie, ze nie - Gosiu

A ja po sladzie z innego forum trafilam na tę stronkę o grupach krwi,

http://www.grupakrwi.info...sc-a-czego-nie/

No i okazuje się, że dieta białkowa jest wskazana do mojej grupy krwi "0", świetnie pasuje, ale z zastrzezeniami, że nie powinnam jesc wielu rzeczy, a miedzy innymi produktów mlecznych, otrąb, jajek, marynatów, he, he... wesoło mi No i cos w tym jest, bo rzeczywiscie po tych produktach nie za bardzo się czuję. Zawsze nabiału unikałam, a teraz to nawet się dziwie, że nie mam zgagi i rozwolnien po serach, jogurtach, jak to wczesniej bywało. Warto sobie poczytać i te ciekawostki.

ciapara - Pią 23 Kwi, 2010 18:14

dzisiaj mialam dzien nagrody za uzyskane efekty i katorge prze zostatnie 13 dni
zjadlam lody w McD

znowu moge sie katowac dalej Smile
jestem bardzo zdyscyplinowana na tej diecie
az sama sie sobie dziwie
nie slabne
nie chodze zla
wysmuklalam
te same ciuchy a jednak lepiej leza...
a spodnie zwisaja smetnie na biodrach Smile jeszcze troche i je zgubie Smile

Grażyna - Pią 23 Kwi, 2010 18:38

Ciapara - katorge????? Czemu????????

Lodziki?????? A nu, nu, ty bobasku wesoło mi

ciapara - Pią 23 Kwi, 2010 20:04

ano Sad
lodzik
1 maly... malutki... lodzik
a jaki byl dobry Smile

Elunia - Pią 23 Kwi, 2010 20:54

wiecie co sobie pomyslałam -ponieważ moja waga stoi w miejscu od jakiegoś czasu ,być może winę ponoszą moje jogurty z owocami?zjadam po 2 dziennie małe albo jeden duży na kolację,wogóle sie czuję zjakoś dziwnie ....wkurza mnie to że w fazie 2 jak jestem na proteinach to tak jakbym miała fazę uderzeniową-przecież zjadam to samo co w uderzeniowej-a taki był fajny początek
gosias - Pią 23 Kwi, 2010 21:50

Elunia, Smile nie wiem ile dokładnie czasu jesteś w II fazie diety, ale wspominałam wcześniej - u mnie też po pierwszym znacznym spadku wagi, później był zastój. Teraz zresztą też - waga spada powoli, a od kilku dni ani drgnie, jednak jest mnie mniej, czego dowodem są ubrania. Pisałam wyżej, że dziś kupiłam kolejne spodnie, bo te sprzed miesiąca są za duże.
gosias - Pią 23 Kwi, 2010 21:54

ciapara napisał/a:
zjadlam lody w McD

Za lody (obojętnie mała czy też duża porcja) należy się Tobie lanie Wink

Jak tak bardzo chcesz, to przygotuj sobie lody wg przepisu Dukana Smile

kabyr - Pią 23 Kwi, 2010 22:12

Ciapara proszę przepis

Dukanowe lody Faza I

3 kopiaste łyzki serka homo 0%
2 żółtka
3 białka
słodzik
aromat waniliowy

Utrzeć żółtka z serkiem i słodzikiem, dodać aromat (uwaga, góra 1-2 krople, inaczej będzie gorzkie), ubita pianę, wszystko wymieszać i włożyć do miseczek lub filiżanek. wstawic do zamrazarki

ciapara - Sob 24 Kwi, 2010 08:06

a jaki mam zapal dzisiaj do dalszych wyrzeczen Smile
Grażyna - Sob 24 Kwi, 2010 16:53

Za przestoje winne są rózne artykuły. W dniach proteinowych nie mozna jeść jogurtu z owocami i najlepiej ograniczyc spożycie soli. Mniej lub wcale nie solić, bo sól zatrzymuje wodę w organiźmie. Jesli juz te jogurty, to nie na noc, bo zawierają węglowadany. Mozna w ciągu dnia, gdy jestesmy w ruchu, w pracy, kręcimy się po domku, wykonujemy jakies czynnosci, bo wtedy organizm zdąży je spalić. A wieczorem odklada na zaś. Wszystko zjedzone po 21-ej odkłada się podwójnie, dlatego nalezy jeść do godziny 20-tej. Napoje gazowane też spowalniają spalanie. Miesiączka, leki przeciwbólowe, przeciwalergiczne. Na kolację lepiej zjeść rybe, jajka, miecho niz nabiał, bo w każdym nabiale sa jednak te nieszczęsne węglowodany.

Kupilam sobie ostatnio bluzeczkę z falbanką na dekolcie, taka dopasowaną i dzisiaj musze się pochwalić, załozyłam ja pierwszy raz na dzień otwarty w szkole. no i co? Same komplementy, a rodzice poprzednich wychowankow, którzy nie widzieli mnie z rok, nie mogli sie nadziwic, że tak odmłodniałam. Słyszycie, widzicie!!! Odmlodniałam!!! To był miód na moja duszę.

Dzisiaj zjadłam łyzkę ziemniaków, pierwszy raz od 4 miesiecy. Pychota. Nawet sosik nie był mi potrzebny, a dawniej...szkoda gadac!