To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Ogrody - Jola - w moim małym ogródeczku

skohen - Pon 19 Paź, 2020 19:23

To prawda, że ceny są obłędne. Na dodatek zdarzało mi się kupić byliny, które okazały się kwiatami jednorocznymi. Teraz bardzo na to uważam.
japoneczka01 - Śro 21 Paź, 2020 11:46

marysia54 Młodą hortensję należy przez 2 pierwsze lata przycinać. W zeszłym roku kupiłam kwitnącą sadzonkę bukietową hortensji trójkolorowej. Kwiaty były u dołu ciemnoróżowe, w środkowej części jasny róż, a na górze biel. W tym roku nie zakwitły w ogóle. Znalazłam odpowiedź dlaczego na tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=BN-y6dPhP_Q
A tu porada https://www.youtube.com/watch?v=yGiAtduliec
https://www.youtube.com/watch?v=sLs3qZPlGWM
Jest więcej filmików z poradami jak hodować hortensje różnych rodzajów Zielone Pogotowie.
Polecam.

Haniaga - Pią 13 Lis, 2020 15:14

Ja w tym sezonie zastosowałam się do rad

https://vod.tvp.pl/video/rok-w-ogrodzie,13062020,48197153

hortensja kwitła mi 2 razy i ma jeszcze kwiaty, jak zachowa się wiosną zobaczę.
Uwaga na b. długie reklamy na początku.
Hortensja w 8 minucie programu.

japoneczka01 - Sob 22 Maj, 2021 13:24

Jolu - sposób na ciasnotę w ogródku. Link do wirtualnego ogrodu, gdzie po zalogowaniu można samodzielnie projektować ogródek. Wbrew pozorom jest to wciągające.
https://www.zieloneimperium.pl/?wiplschau

skohen - Sob 22 Maj, 2021 16:21

Dziękuję, na pewno zerknę.
marysia54 - Pią 28 Maj, 2021 12:21

Zastosowałam się do Waszych porad co do hortensji,
zobaczymy czy w tym roku wreszcie zakwitną.

skohen - Pią 28 Maj, 2021 15:10

Najwięcej o hortensjach mogłaby powiedzieć Basia/Kabyr, ale ona od dawna nie zagląda. Martwiłam się, wysłałam sms-a. Odpowiedziała, że wszystko jest ok, ale nadal się nie pojawia. Co do ogródka, to jej porady były dla mnie bezcenne.
japoneczka01 - Sob 10 Lip, 2021 19:52

U mnie hortensje ogrodowe i bukietowe zaczęły kwitnienie.
skohen - Sob 10 Lip, 2021 23:08

U mnie też już kwitnie hortensja. Mam białą i różową. Może zrobię fotkę i wstawię. W tym roku ostatnio pogoda nie sprzyja. Pięknie kwitła róża pnąca, ale w upały szybko przekwitła. Teraz deszcze i silne wiatry wszystko niszczą. Szkoda, ale nic nie można poradzić. Taki klimat.

[ Dodano: Pon 30 Sie, 2021 17:56 ]
U mnie po raz drugi zakwitł hibiskus. Kwiaty mniejsze, ale ładne

Zakwitła też po raz drugi bugenwilla. Słaba była w tym roku, bo przemarzła i wiosną trzeba było cały krzew obciąć. Odbiła od korzenia i chociaż w tym roku była maleńka, to zakwitła. Teraz powtórzyła kwitnienie.

Haniaga - Wto 31 Sie, 2021 16:53

To chyba jest hibiskus syryjski.
Ja "poluje "na niebieski taki jaki masz.
Śliczne są.
Czy je przycinasz?
Okrywasz na zimę?
Czy ten różowy jest pełny?

skohen - Wto 31 Sie, 2021 18:17

Masz Haniu rację, to ketmie syryjskie czy też hibiskusy syryjskie - jak kto woli. Moje hibiskusy nie były przycinane ani też okrywane na zimę. Kwitną bardzo intensywnie, z tym, że ten ciemniejszy zakwita nieco później niż różowy. Nie jest to duża różnica, ale jak ciemny otwiera pąki to różowy jest już w pełni kwitnienia. Kwiaty nie są pełne ale jest ich bardzo dużo. Jeżeli chodzi o mnie, to wydaje mi się, że różowy wygląda efektowniej, bo już z daleka widać kwiaty. Niebieski trzeba podziwiać z bliska.
marysia54 - Śro 01 Wrz, 2021 13:09

Jolu, hibiskusy masz piękne.
Nie mam tych kwiatów w ogrodzie i chyba sobie kupię
w przyszłym roku. Mam jeszcze trochę miejsca.
Tylko nie wiem czy lubią słońce czy raczej cień?
U mnie też pięknie kwitły hortensje, róże i lilie
ale tak jak piszesz najpierw upały dały się we znaki a
później ulewy i wiatry.

skohen - Śro 01 Wrz, 2021 16:05

U mnie nie stoją w pełnym słońcu, tylko przed południem, potem mają cień. Podobno lubią słońce, ale nie wiem czy to prawda, bo u mnie nie rosną w pełnym słońcu, a mają się bardzo dobrze. Może w słońcu byłyby jeszcze ładniejsze?
marysia54 - Czw 02 Wrz, 2021 21:16

Jolu, dziękuję za informację.
Akurat mam kawałek miejsca na takim samym
stanowisku.
Muszę poczytać na ten temat.

skohen - Czw 02 Wrz, 2021 22:54

Marysiu, polecam Ci hibiskusa bagiennego. Przechodzę często obok ogródka, w którym rośnie. Nigdy w życiu nie widziałam takich ogromnych kwiatów! Jak talerze. Hania/Haniaga w swoim wątku potwierdziła, że jej hibiskus ma kwiaty ok. 20 cm średnicy. Ja już zaczęłam rozglądać się, gdzie można zaopatrzyć się w sadzonki. Mój hibiskus syryjski też jest ładny, ale ten bagienny - cudo!!!
marysia54 - Pią 03 Wrz, 2021 13:57

Jolu, bardzo dziękuję za informacje.
Rozejrzę się w sklepie ogrodniczym i jak będzie
to kupię. Ale dopiero w przyszłym tygodniu
ponieważ jutro wyjeżdżam na parę dni na Mazury.

Haniaga - Nie 05 Wrz, 2021 17:39

Mój hibiskus bagienny.

skohen - Pon 06 Wrz, 2021 00:57

Tak, jak napisałaś, Haniu - kwiaty wielkie. Ja już się rozglądam, gdzie można go kupić. Wyczytałam, że sadzi się go na wiosnę?
Haniaga - Pon 06 Wrz, 2021 13:58

Ja swojego kupiłam wiosną.
Ale nie stał na zewnątrz w szkółce, tylko w środku.

Miałam w zaleceniach, z posadzeniem poczekać aż nie będzie przymrozków.
Posadziłam go stosunkowo późno.
Teraz to może nie być już wyboru w kolorach.
Pięknie prezentuje się w jasnych kolorach.

skohen - Pon 06 Wrz, 2021 16:02

Dziękuję Haniu. Ja zakupy będę robić na wiosnę. Teraz się rozglądam, gdzie można kupić.