To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Druty - Dzielenie się opisami - wątek dyskusyjny

AlaJ - Nie 25 Paź, 2015 11:12

Wg mnie ściągnęłyśmy jako darmowy (ja też) więc mamy prawo z niego skorzystać i dzielić się doświadczeniami. Żadnego przestępstwa w tym nie widzę.
kabyr - Nie 25 Paź, 2015 15:07

fralusia, nie popadajmy w paranoje.
Tak jak napisała Ala wczoraj wzór był darmowy.

Gagu - Nie 22 Lis, 2015 14:23

Pozwólcie, że po prawie miesiącu dorzucę swoje trzy grosze.
Płatnego lub niepłatnego wzoru nie można przetłumaczyć na inny język bez zgody autora - mówię o tłumaczeniu, a nie luźnych notatkach - wskazówkach. Nie ma znaczenia czy się zapłaciło czy ściągnęło nielegalnie czy pozyskało w inny sposób - na tłumaczenie i jego rozpowszechnianie - w tym umieszczenie na forum Maranty czy na Ravelry czy gdziekolwiek wymagana jest zgoda autora. Nie wolno także wykonywać akcji typu zrzutka kilku osób na wzór, a potem dzielenie się wzorem. Tyle prawo - czy zechcecie je łamać - to wasza sprawa, ale pamiętajcie, że jak się to wyda, to osoba rozpowszechniająca będzie miała duże nieprzyjemności bo straty autora będą oszacowywane, a nie liczone wg, rzeczywistego rozpowszechnienia. Nigdy osoba kupująca i tłumacząca nie będzie wiedziała komu dalej jej "bliskie" osoby wzór podeślą, a wg. prawa to ona będzie winna rozpowszechnianiu.
I tak zupełnie po ludzku pamiętajcie, że wzory są płatne, bo są czyimś sposobem na zapewnienie bytu rodzinom. Wzór to nie tylko wymyślenie i wydzierganie, ale też wielotygodniowe testy, korekta obliczeń, edycja, zdjęcia, opracowanie graficzne. To naprawdę masa pracy. Policzcie sobie same ile wzorów trzeba by opublikować w miesiącu, żeby mieć z tego pensję - nie zapomnijcie o odliczeniu VAT-u i innych kosztów prowadzenia działalności w tym opłat dla Ravelry czy innych stron sprzedażowych.
A na koniec uderzę się w piersi - sama tez korzystałam z udostępnianych płatnych wzorów, teraz tego nie robię, bo tak jak nie każdy musi jeździć mercedesem, tak ja zdaję sobie sprawę, że ciekawe, oryginalne wzory albo sobie sama wymyślę, albo rozgryzę, albo niestety jeśli brak mi wyobraźni lub talentu do ich rozgryzienia muszę kupić jeśli chcę je mieć.

Niestety spodziewam się teraz ataku na mnie - tak jak wtedy, kiedy poszukiwałam testerek dla mojego własnego wzoru - nikt wtedy nie chciał go przetestować, choć przecież mógł go mieć za darmo.....watek z prośbą zamienił się w oskarżanie mnie o chęć nieuprawnionego zysku - choć słowem się nie zająknęłam, że zamierzam go sprzedawać...

calicja - Czw 26 Lis, 2015 14:31

maranta napisał/a:
Jeśli wzór jest płatny, to zakładamy, że osoby chcące dziergać taki wzór nabyły (kupiły bądź otrzymały od kogoś bliskiego) a w tematach jedynie pomagamy sobie w dzierganiu, wyjaśniamy zawiłości językowe jeśli wzór nie jest po polsku itd.

3x tak brawo

fralusia - Śro 02 Gru, 2015 21:09

Wydawało mi się, że temat został już wyczerpany, ale............ muszę. Od kilku dni poszukuję ciekawego wzoru na filcowane pantofle. Nauczyłam się nawet robić je na szydełku. Znalazłam dzisiaj taki wzór http://www.ravelry.com/pa...nsible-slippers Płatny!!!! A tu http://www.ravelry.com/pa...air-of-slippers za darmo. Dokładnie takimi pantoflami "uszczęśliwiała" moja mama wszystkich wokół siebie. Ii................., czy ja czegoś nie rozumiem? wściekły
zamia - Śro 02 Gru, 2015 21:59

A na dodatek na stronie Dropsa są po polsku
http://www.garnstudio.com...p?id=5739&cid=5

vichta - Śro 02 Gru, 2015 23:08

Pamiętam, że takie "gościnne" kapetki były w prawie każdym polskim domu za czasów PRL-u Smile Najczęściej ze stilonu, rzadziej z anitexu... Ehhh... czasy... Smile
Ale, żeby za wzór na prostokąt wołać 6 dolców gały puknąć się

gracha - Czw 03 Gru, 2015 08:10

Jak widać sposoby na zarabianie są różne. Dziergam od 100 lat, i jakoś mnie dziwi sprzedawanie wzorów za takie pieniądze. Nawet za kapcie 6 dolców to dużo, nie mówiąc o wzorze.
aptenia - Czw 03 Gru, 2015 08:24

Wichta kochana, ja to chyba nigdy sie nie naucze chciałam dodać plusik a wyszlo jak juz kiedys mi sie zdarzylo,ze znowu wcisnelam minis,mialam juz nie dodawac punktow.na telefonie, ale niestety z koputera korzystam bardzo rzadko,a chcialam pokazac, ze Twoja wypowiedz jestdla mnie bardzo trafna, zreszta lubie wszystkir Twoje wypowiedzi, ciagle zrobie te same bledy, zreszta w zyciu tez, a watydze sie prosic Marante o poprawienie, bo juz o to prosilam,czasami wydaje mi sie ze jestem jakas wybrakyowana, bo ciagle robie cos zle, , ze teraz wstydze sie nawet pokazywac na forum ( moze byla by taka mozliwosc zeby te kciuki malos rozdzielic bo czsasem chcialabym wyrazic swoja aprobate nad czyjas wypowiedzia ale nie zawszemoge napisac post wiec te punkty to super pomysl)
Mam wielka nadzieje ,ze mi wybaczysz

gracha - Czw 03 Gru, 2015 08:40

Przeczytałam wątek i mam takie wnioski - czy zawsze ten, który wzór sprzedaje faktycznie sam to wymyślił, tak jak to któraś z nas zauważyła? Chce, niech sprzedaje, ale to wg mnie też nie jest do końca w porządku. I druga sprawa - kupuję gazetkę z wzorami i mam prawo ów wzór udostępnić za darmo czy każę koleżance kupić drugi egz. gazetki? Myślę, że nie wolno mi sprzedać takiego płatnego wzoru, ale dać? Poza tym takie kupowanie gotowców na każdy rozmiar zabija kreatywność. Ja i tak zawsze przeliczam wg siebie i wg włóczki ilość oczek i nie wyobrażam sobie kupić wzór i w ciemno dziergać.
vichta - Czw 03 Gru, 2015 14:27

aptenia napisał/a:
,czasami wydaje mi sie ze jestem jakas wybrakyowana

Aptenia, nie przeżywaj cmok
Ale jak jeszcze raz spotkam gdzieś na forum Twoją wypowiedź w stylu jak w cytacie, to tym razem ja nacisne kciuka.
Tego czerwonego nie wolno I zapewniam Cię, że trafię nooo...
Myślimy pozytywnie i tylko pozytywnie. Przede wszystkim o sobie samych. cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie
Pozdrawiam zebalek

aptenia - Czw 03 Gru, 2015 15:51

Cieszę się bardzo , ze nie gniwasz się wesoło mi , widzę,że Dobra Dusza tego forum poprawiła mój bląd,
Przyznam się, ze miałam juz na telefonie nic nie klikac, obiecywałam to sobie, ale chiałam, zeby było widać, ze ja czytam posty,
Dodam jeszcze, ze na tym forum otrzymałam tyle serdeczności, ciepla ,zrozumienia i dobrych rad ,ze chyba w całej mojej przeszłosci tyle nie otrzymałam cmoknięcie
Dziękuję kwiatek dla ciebie

japoneczka01 - Pią 04 Gru, 2015 08:35

aptenia naciskanie kciuka nie ma pokazywać, że się czyta posty, tylko jest to wyrażenie zgody z tym co ktoś napisał, albo nie oraz, że coś się podoba. To takie oszczędzanie pojemności forum, aby go nie zaśmiecać i nie powtarzać pisemnie, np.: tak, no właśnie, zgadzam się z tym, myślałam to samo itd.