Galerie prac użytkowników forum - Wytwory / Potwory :) Igorii
nula - Sob 04 Maj, 2013 21:03
wszystko piękne !
zaintrygowała mnie ta czarna frywolna bransoletka - wygląda ekstra !
masz do niej jakiś schemat albo opis - czy robiłaś z głowy ?
I jeszcze mam pytanie odnośnie toreb - jak to zrobić, żeby taka torba miała odpowiednie wymiary ?
tzn. takie jak ja chcę !
filcować umiem, ale jak do tej pory największą rzeczą jaką zrobiłam są kosmetyczki - i to na zasadzie - jakie duże wyjdą takie będą
Możesz napisać mniej więcej ile to się kurczy w filcowaniu ?
A najlepiej opisz trochę dokładniej jak je robisz
zazdrość mnie zżera - ja też chcę sobie taką zrobić
Igoria - Sob 04 Maj, 2013 21:34
Co do bransoletki - nie mam schematu. Wzór zrobiłam według filmiku kcabrera74 z YouTube. Filmik był o ANKARSie, ale ostatnio zmieniła go już i zamiast tej bransoletki - pokazuje w nim jak zrobić ankarsową broszkę / kolczyki. A jeśli chodzi o wzór, to jest banalny,ale najlepiej jest czytelny na rysunku, bo opisać to trochę trudno. Postaram się wkleić schemat jutro.
Co do torby - kurczliwość zależy od rodzaju czesanki jakiej używasz - czesanka polska kurczy się mniej niż merynosy 18 mikronów. Ale to troszkę też kwestia wyczucia wełny od danego dostawcy. Zwykle zakładam kurczliwość dość dużą, bo ok. 20 % i raczej mi się to sprawdza. Jak chcę zrobić torbę na format A4, to robię sobie wykrój z kartonu z uwzględnieniem tej kurczliwości i z reguły się zgadza po sfilcowaniu. Ale jak piszę - to trochę kwestia wyczucia wełny, z której wyrabiasz. Dzisiaj np. sfilcowałam torbę, w której użyłam jednocześnie czesanki polskiej i merynoskiej (bo ta ostatnia mi się kończy) i torba skurczyła się trochę słabiej niż planowałam. Być może, gdybym pomęczyła ja jeszcze trochę w bardzo gorącej wodzie - skurczyłaby się bardziej, ale nie miałam już siły i zostawiłam tak jak jest. Jeśli chodzi o torby, to raczej martwię się, żeby nie były zbyt małe niż zbyt duże
nula - Sob 04 Maj, 2013 21:53
Igoria, bardzo Ci dziękuję za szybką odpowiedź
schemacik bransoletki chętnie przygarnę, oczywiście poczekam cierpliwie aż wstawisz - i z góry dziękuję
A odnośnie filcowania
| Igoria napisał/a: | | Zwykle zakładam kurczliwość dość dużą, bo ok. 20 % i raczej mi się to sprawdza. |
właśnie o coś takiego mi chodziło - dzięki !!!
a skoro już Cię tak męczę to jeszcze jedno pytanko - ile mniej więcej (wagowo) czesanki potrzebowałabym na taką torbę (powiedzmy wielkość A4 )
mam po trochu w różnych kolorach, ale na torbę na pewno nie wystarczy !
Igoria - Sob 04 Maj, 2013 22:13
Oj, i tu też jest kwestia jaką masz czesankę. Polskiej trzeba (wagowo) więcej, a merynosa - też zależy od mikronów. Ale sądzę, że ok. 250g będzie spoko. Musisz też wziąć pod uwagę, że jeśli chcesz mieś torbę tzw. "do ręki", a nie na ramię, to zużyjesz mniej czesanki, bo odpadnie ci część na uchwyty.
nula - Sob 04 Maj, 2013 22:26
Igoria, bardzo Ci dziękuję - takie rady są dla mnie bardzo cenne.
Igoria - Sob 04 Maj, 2013 22:37
Nie za ma co Polecam się na przyszłość. W końcu fora wymyślono po to, żeby służyć sobie nawzajem radą
Igoria - Wto 14 Maj, 2013 15:54 Temat postu: Tutek bransoletkowy Na prośbę Nuli, żeby wyjaśnić jak zrobić bransoletkę - poszłam na całość i zrobiłam tutka. Jeśli ktoś ma ochotę zerknąć co z czym połączyć i jak - proszę zajrzeć tu - tutek na bransoletkę ANKARS
nula - Wto 14 Maj, 2013 16:13
Igoria, jeszcze raz bardzo, bardzo Ci dziękuję !!!
Ale się napracowałaś !!! wszystko pięknie opisane i obfocone
Igoria - Wto 14 Maj, 2013 17:17
Cała przyjemność po mojej stronie
Apak - Wto 14 Maj, 2013 18:41
Świetna torba i piękne kolczyki!
Krakowianka - Śro 15 Maj, 2013 22:03
Igoria - Śro 15 Maj, 2013 22:22
Dziękuję! Dziękuję!
SoWa - Pią 17 Maj, 2013 19:44
prace przecudowne biżuteria torba
Igoria - Sob 18 Maj, 2013 14:59
Dziękuję SóWko
Igoria - Czw 06 Cze, 2013 15:50
Dopiero teraz zauważyłam, że nie pokazałam Wam jeszcze mojej ostatniej / najnowszej torby filcowej.
Oto ona:
i, oczywiście - podszewka:
Rączki miały być takie jak na tej torbie z mojego avatara, ale nie wyglądały dobrze, wiec trochę je przerobiłam i wzmocniłam plastikową rurką wszytą wewnątrz.
Jarka - Czw 06 Cze, 2013 17:34
Igoria - Czw 06 Cze, 2013 17:42
I jeszcze jedne z ostatnich wyrobów frywolitkowych:
- bransoletka (fryw. igłowa) z samodzielnie pofarbowanego kordonka:
- komplet z dodatkiem czarnych koralików:
Ainer - Czw 06 Cze, 2013 18:23
same cudeńka
alienor - Czw 06 Cze, 2013 18:42
Napatrzeć się nie mogę na maki, perfekcyjne ,biżuteria prześliczna
SoWa - Czw 06 Cze, 2013 19:04
prześliczna biżuteria!
tak pięknej torby tylko pogratulować i ... pozazdrościć
marysia54 - Czw 06 Cze, 2013 21:46
Torba rewelacja
i cudna biżuteria
elcja27 - Czw 06 Cze, 2013 22:21
aach i ooch jakie piękne maki
Igoria - Pią 07 Cze, 2013 06:38
Maki już niestety, mam tylko na tych fotkach, bo maszerują sobie teraz gdzieś w Holandii. A wzór układałam chyba z sześć godzin, więc innych odzewów niż achy i ochy być nie mogło No, skromna jestem
Dziękuję wszystkim komentującym
siebusania - Pią 07 Cze, 2013 08:44
Igoria, oj co ja widze piekne pracki, torby marzenie i śwetne kolorki,
Pysiatom - Pią 07 Cze, 2013 14:15
Torba i frywolitkowa biżuteria są prześliczne.
|
|
|