Nasze prace - Hardanger Haliny
Halina46 - Czw 03 Sty, 2013 08:22
Danusiu bardzo dziękuje za zdjęcia z czerwonymi serwetkami. Pomogły mi w podjęciu deczji. Będę haftowała wszystko na czerwono moze tylko poszukam innego odcienia muliny do krzyzyków albio będę wyszywała poczwórna nitka wtedy jesli nie kolorem to wypukłościa sie troche wyrózni.
Haniu napewno nie pokusze sie na złota czy srebrna mulinę, a jesli chodzi o serwetke Eli to wiem że tam ta zieleń bardzo pasowała ale to chyba była ciemna zieleń a moja jest jasna.
Nikus4 - Czw 03 Sty, 2013 08:48
Bardzo dobra decyzja Halinko. Będzie ładnie.
Na stronie 14 w moim wątku jest serwetka haftowana czerwoną-bordową nitką i bardzo ładnie się prezentuje.
elapok - Czw 03 Sty, 2013 15:08
Popieram twoją decyzję na zostanie przy czerwonym, żółty odpada, też próbowałam ale nawet na mój zdechły gust to nie wyglądało najlepiej
Ginia - Nie 06 Sty, 2013 15:56
Halinko, z ostatnich Twoich prac najbardziej mi się podoba ta malusia czerwono-biała. Jest słodka, taki cukiereczek
mirka-zet - Nie 06 Sty, 2013 19:30
Myślę, że cała czerwona będzie piękna, bo to co już wyhaftowane przemawia za czerwienią
Halina46 - Sob 12 Sty, 2013 19:59
Jak zrobię tą czerwoną to następna bedzie chyba taka lila , jakiś pastelowy od fioletu. Nici mam upatrzone w epasmanterii, nie wiem tylko czy szyć na białej tkaninie czy szukać fioletu jasnego. Doradzcie.
Ginia - Sob 12 Sty, 2013 22:19
Halinko pięknie wygląda fiolet na szarej tkaninie, albo na różowej, ale to wszystko rzecz gustu. Myślę, że również istotny jest wzór. A może np wyhaftujesz na białej tkaninie fioletową nitką nr 5 wszystkie bloczki i ściegi płaskie, a przęsełka białą?
Może pokaż wzór, a na pewno ruszymy z pomocą. Najważniejsze, żeby Tobie się podobało
alszka - Nie 13 Sty, 2013 07:57
| Halina46 napisał/a: | | nie wiem tylko czy szyć na białej tkaninie czy szukać fioletu jasnego. Doradzcie. |
Wiesz Halinko, mnie się zawsze podobał pastelowy haft na białej tkaninie - pamiętasz wątek wspólnego wyszywania? Drugi bodajże bieżnik, nie ten bratkowy, tylko ten wyszywany po bratkowym wszystkim wyszedł pięknie, a kolorów było tyle, ile wyszywających
Również Ela robiła fioletowo-lawendową serwetę i wyszła cudnie: http://www.fotosik.pl/sho...1139e8e439358b1
Z dobieraniem koloru materiału do koloru nici przez Internet możesz mieć niejakie problemy, bo po zamówieniu może się okazać, że kolor to może i jest ten opisywany, ale odcień jakiś dziwaczny, patrz moje problemy z odcieniem złotej nitki...
Haniaga - Pon 14 Sty, 2013 12:22
Halinko,
Trudne zadajesz pytania.
Mnie ostatnio podoba się haft nićmi jaśniejszymi bądź ciemniejszymi od materiału.
Dlatego wybrałabym materiał w kolorze fioletu ale o widocznej różnicy w kolorze z nićmi.
Hania
Halina46 - Pon 14 Sty, 2013 14:32
Dziękuję Wam za dobre rady, chyba wybiorę biały. A jaki to będzie wzór to jeszcze nie wiem. Wiem , ze bedzie to bieznik tak około 40/70 cm, brzeg ażurowy i będe chciała go zrobic z materiłu ze skosa za brzegiem troche haftu płaskiego nie wiem jeszcze co tam będzie a cały srodek azurowy. coś będę kombinować ale puki co to mam jeszcze sporo serwetki czerwonej bo dalej meczy mnie grypa i nie chce mi sie nic robic.
elapok - Pon 14 Sty, 2013 18:36
No to czekamy, ale najpierw się wykuruj
Nikus4 - Czw 31 Sty, 2013 16:47
Wysłałam ci coś. Nie wiem czy ci się przyda.
Halina46 - Czw 31 Sty, 2013 18:31
Danusiu dziękuję za wzorki. Narazie nie planuje takich kolorowych ale napewno sie kiedyś przyda.
Nikus4 - Pią 01 Lut, 2013 09:40
Wysłąąm ci II część mojego kursiku. Znalazłam u siebie na kompie a tak szukałam. Tam są te kwadraciki o które kiedyś pytałas. Hani też wysyłam. Jak ktoś jeszcze chce to piszcie bo nie wiem kto ma chęć oglądac moje wyszywanki.
elapok - Pią 01 Lut, 2013 16:02
Ja mam chęć oglądać twoje wyszywanki!
Haniaga - Pią 01 Lut, 2013 17:23
i ja też pięknie proszę.
Pozdrawiam
Hania
Halina46 - Sob 02 Lut, 2013 13:38
No to w końcu zmęczyłam
.
Haniaga - Sob 02 Lut, 2013 13:57
cudna,cudna aż dech zapiera.
Napracowałaś się niemiłosiernie. Ale warto było. Niesamowicie piękna sama taka czerwona.
Pozdrawiam
Hania
Nikus4 - Sob 02 Lut, 2013 13:59
Cudo, cudo, cudo. Takie kolory mi się bardzo podobają .
wernatka - Sob 02 Lut, 2013 14:38
Prześliczna serweta, wielkie brawa
Halina46 - Sob 02 Lut, 2013 14:57
Dzięki dziewczynki za pochwały. Musze wam powiedziec ze dopiero po wyprasowaniu ujrzałam jej piekno, a tak cały czas haftowałam i próżno wypatrywa łóam w niej czegos co by mi sie podobało. Swoja droga długo albo wcale nie wezmę sie za czerwoną.
Teraz czekam na fiolety i zaczne cos na białej tkaninie.
elapok - Nie 03 Lut, 2013 13:37
Cudownie wyszła w tym radosnym kolorze!
Furba - Pon 04 Lut, 2013 08:39
Śliczna serweta, ale chyba wieeele w niej było pracy...
Sama myślałam kiedyś nad tym wzorem, ale bałam się, że mnie zmęczy
Gratuluję wytrwałości
Ainer - Pon 04 Lut, 2013 08:41
śliczna
alszka - Pon 04 Lut, 2013 09:38
Przepiękna serweta i bardzo podoba mi się kolor!
|
|
|