To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Galerie prac użytkowników forum - [szydełko] Sznurki Ani

Pysiatom - Pią 10 Maj, 2013 15:43

Piękne drobiazgi. brawo brawo brawo
Apak - Pią 10 Maj, 2013 20:18

Napracowałaś się wesoło mi cool cool cool
SoWa - Pią 10 Maj, 2013 22:11

jesteś kreatywna, fajne te majtusie wesoło mi
danfi - Sob 11 Maj, 2013 21:55

Piękne prace - wszystkie podobają mi się bez wyjątku brawo Widać, że kochacie się z szydełkiem zebalek
Runa - Pon 13 Maj, 2013 09:14

pięknie się rozkręcasz Smile
siebusania - Sob 18 Maj, 2013 10:35

Awenturyn, Pysiatom, Apak, SoWa, danfi, Runa, dziekuje wam,
Wczoraj nareszcie skończyłam sukienkę dla małej tzn jest to wersja robocza, jeszcze są nitki, zostało mi ją ozdobic i podszewke wszyć i tu jest problem bo nie wiem jak to zrobić. Poradzicie mi coś?

Coś takiego mi wyszło:

barbara 1 - Sob 18 Maj, 2013 11:22

Sukieneczka wyszła Ci ślicznie brawo
zrób oddzielnie mały granatowy kołnierzyk i delikatnie w paru miejscach przyszyj
tutaj masz 36 str. z kołnierzami
http://club.osinka.ru/top...944497#11944497

barbara 1 - Sob 18 Maj, 2013 11:50

ten jest malutki na pare rzędów
http://club.osinka.ru/picture-7842534?p=11985167
http://club.osinka.ru/picture-7842533?p=11985167

Runa - Sob 18 Maj, 2013 13:13

Śliczna sukieneczka cool
danfi - Sob 18 Maj, 2013 14:23

Śliczna sukieneczka brawo
SoWa - Sob 18 Maj, 2013 18:00

bardzo ładna sukienka, efektowna radocha
AlaJ - Sob 18 Maj, 2013 18:07

Sukieneczka śliczna. Dół bym jeszcze jakąś lamóweczką, albo pikotkami wykończyła i będzie idealnie.
Jarka - Sob 18 Maj, 2013 18:20

Runa napisał/a:
Śliczna sukieneczka
cool cool cool
nula - Nie 19 Maj, 2013 08:43

siebusania, przepiękna ! brawo brawo brawo
Jessi - Nie 19 Maj, 2013 10:58

śliczna sukieneczka cool jeszcze parę małych ozdobników i w ogóle będzie cudo wesoło mi
siebusania - Wto 21 Maj, 2013 06:34

Runa, danfi, SoWa, AlaJ, Jarka, nula, Jessi, cmok
barbara 1, dziękuje za schemacik troszke był nie wyraźny ale coś tam udało się wymodzić.
Na dzień dzisiejszy sukienka jest wykończona dołem i u góry ozdobiona czymś przypominającym kołnieżyk ma już guziczki tylko ta cholerna podszewka została, niby mam rozplanowane ale nie wiem z jakiego matriału i nie mam swojej maszyny wściekły wściekły nie lubie nic doszywać do moich wypocin

siebusania - Wto 21 Maj, 2013 06:34

Runa, danfi, SoWa, AlaJ, Jarka, nula, Jessi, cmok
barbara 1, dziękuje za schemacik troszke był nie wyraźny ale coś tam udało się wymodzić.
Na dzień dzisiejszy sukienka jest wykończona dołem i u góry ozdobiona czymś przypominającym kołnieżyk ma już guziczki tylko ta cholerna podszewka została, niby mam rozplanowane ale nie wiem z jakiego matriału i nie mam swojej maszyny wściekły wściekły nie lubie nic doszywać do moich wypocin

AlaJ - Wto 21 Maj, 2013 07:52

Co do podszewki - jeżeli chcesz, żeby była strojna, to zmierz bok i wytnij z tkaniny pełne koło - obwód wewnętrznego koła powinien być taki, albo ciut większy niz obwód sukienki pod karczkiem. Takie koła rysujesz na tkaninie ołówkiem na nitce ze szpilką. Na środku wbijasz szpilkę, do niej przymocowujesz nitkę z ołówkiem i masz "cyrkiel". To najprostszy sposób dla "niekarwcowych". Potem albo podwijasz ręcznie brzegi, albo kupujesz w pasmanterii specjalną taśmę ze skosu, którą przyszywasz. Jeśli taśmę przyfastrygujesz, to pewnie znajdzie się litościwa dusza, która przyszyje Ci ją potem na maszynie.

Do sukienki i tak musisz podszewkę przyszyć ręcznie.

Spód możesz zrobić atłasowy, szyfonowy, bawełniany. Co Ci tam spasuje.

siebusania - Wto 21 Maj, 2013 11:19

AlaJ, dzieki ale nie bardzo łape ja to zrobic, mam wycic koło jakiej wielosci? i potem w tym kole wyciac 2 koło mniejsze?? takie jak obwód pod karczkiem?, ja wymysliłam wycicąc prostokąt dłukości obwodu sukienki zeszyc go zeby był rulonki i potem pod karczniem złożyc zaszewki i przeszyć prubowałam i nawet dosc to wyglada tylko miałam problem z dobraniem odpowiedniego rodaju materiału
AlaJ - Wto 21 Maj, 2013 11:30

Rysujesz na materiale dwa koła - wewnętrzne o obwodzie pod karczkiem, zewnętrzne ma mieć długość(promień) od karczku większy o 2-3 cm od długości sukienki od karczku.
Możesz wyciąć prostokąt, ale żeby sukieneczka ładnie się układała, to powinien on być przynajmniej o połowę dłuższy od obwodu spódniczki. Wtedy pod karczkiem będzie strasznie dużo materiału i buła się może zrobić. Wszystko zależy od tego, jaki materiał wybierzesz.

Awenturyn - Wto 21 Maj, 2013 14:31

śliczna sukieneczka brawo
siebusania - Wto 21 Maj, 2013 14:37

własnie nie mogłam załapac jak te koła naysowac, teraz juz wiem , jak bym tak robiła to pierwsze koło po karczu musze wyciąc żeby powstałą okrągła dziura u góry ?
jak próbowałam z prostokąta to wziełam obwód w najbardziej szerszym miejscu sukienki i to była długosc mojego prostkąta, myśle ze dość dobrze to sobie wymysliłam ,tylko tak jak mówisz wszystko zależy od materiału jaki chce użyć.

Podjełam ostateczną decyzje co do sukienki , jednak nie bedę wszywać do niej podszewki, ona nie ma być taka ekstra balowa tylko bardziej uniwesalna i wygodna więc poprostu kupie haleczke lub tuniczke na ramiączkach biała i problem z głowy

to już końcowy efekt moich znagań z tą sukienką

wiecej fotek zamieszce na blogu bo fotosik wariuje

Pysiatom - Wto 21 Maj, 2013 16:43

Cudna sukienusia. brawo brawo brawo
sbb - Wto 21 Maj, 2013 18:21

Sukieneczka jest śliczna.
katrinka - Wto 21 Maj, 2013 19:17

brawo brawo brawo Pięknie Ci wyszła.