To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Kartki, karteczki... - [kartki] Haft matematyczny - chwalimy się

Ciotka22 - Pią 24 Maj, 2013 14:41

fantagiro7, wernatko dziękuję.

Rosjanki to w ogóle szczena opada. Jak ja zobaczyłam te obrazy to pomyślałam: No jak one to robią.

Wrzucam ostatnie kartki na chrzest. Wzór znalazłam na chomikach niestety nie wiem kto jest jego autorem. W drugiej postanowiłam wyrzucić tą konstrukcję, której przeznaczenie jest mi obce, ni to okno ni to stuła? W każdym razie myślę, że lepiej wychodzi bez.

fantagiro7 - Pią 24 Maj, 2013 16:37

ciotka22 Pięknie Smile

To, co wyrzuciłaś, to w oryginale, czyli tutaj http://tiny.pl/h83r3, są okna, a sama kartka jest połączeniem dwóch różnych.

danfi - Pią 24 Maj, 2013 16:56

Ciotka22 - fajnie Ci wyszło to wyszywanie brawo
To, co napisała fantagiro7, to "półprawda". Rzeczywiście wzór, to połączenie 3 wzorów: ręce to jeden, okna to drugi, a dziecko, to mój wzór bożonarodzeniowy zrobiony na podstawie grafiki, który później połączyłam w całość z pozostałymi i tak powstał wzór na chrzest (był mi kiedyś taki potrzebny).

Ciotka22 - Pią 24 Maj, 2013 17:39

danfi napisał/a:
Ciotka22 - fajnie Ci wyszło to wyszywanie brawo
To, co napisała fantagiro7, to "półprawda". Rzeczywiście wzór, to połączenie 3 wzorów: ręce to jeden, okna to drugi, a dziecko, to mój wzór bożonarodzeniowy zrobiony na podstawie grafiki, który później połączyłam w całość z pozostałymi i tak powstał wzór na chrzest (był mi kiedyś taki potrzebny).

Coś mi mówiło, że maczałaś w tym palce Wink

Rzeczywiście ostatnio gdzieś widziałam same dłonie i jeszcze dziecko w wersji bożonarodzeniowej. Okna po prostu mi się nie podobają. Może inaczej szyte, taką większą kratownicą w romby byłyby lepsze, bardziej autentyczne.

Awenturyn - Pią 24 Maj, 2013 18:34

śliczne brawo brawo
fantagiro7 - Pią 24 Maj, 2013 21:47

danfi napisał/a:

danfi Prawdę mówiąc zawahałam się pisząc, że to połączenie dwóch wzorów, bo wydawało mi się - i teraz wiem, że słusznie - że dwóch przynajmniej, bo i dziecko i dłonie już w kilku różnych konfiguracjach i u różnych osób, widziałam. A że to Twoje połączenie - no cóż, na taką informację do tej pory się nie natknęłam, ale teraz już wiem.

fantagiro7 - Nie 26 Maj, 2013 22:04

Kwiatki na Dzień Matki

Kolejno od lewej:
- skrzydełka - Bookmark Flower 2 ze stitchingcards.com http://www.stitchingcards...okmark-flower-2
- puchar - C011 “World's Best” http://pricknstitch.com/d...sun_trophy.html
- tył - China Rose ze stitchingcards.com http://www.stitchingcards...hp/2/china-rose

Tym razem na brystolu. I wiecie co? Choć dziurki się na nim chowają, to i tak wolę płótno. No i jeszcze muszę nauczyć się "obsługiwać" nożyczki profilowe, a tescowe długopisy żelowe są do bani, co widać na napisie.

Awenturyn - Pon 27 Maj, 2013 07:26

śliczne takie delikatne te kwiaty
Ciotka22 - Śro 29 Maj, 2013 18:14

fantagiro fajne kartki. Ja też miałam na początku problemy z nożyczkami, zresztą teraz też czasem coś się sfuszeruje.

Wrzucam zdjęcia podziękowań, które pojadą do Niemiec, za pomoc z zbiórce pieniędzy na protezę. Kupiłam sizzixa i parę wykrojników - pierwsze próby użycia Smile. Niestety nie mam zdjęć z ramkami, ponieważ dopiero dzisiaj przywieźli mi je do pracy.

fantagiro7 - Czw 30 Maj, 2013 14:53

ciotka22 Dzięki. Kartka jest jedna, składana na trzy i na każdej części jest haft.

Te kwiaty na dole podziękowań sama robiłaś?

Zazdroszczę sizzixa i wykrojników.

danfi - Czw 30 Maj, 2013 20:21

fantagiro7, Ciotka22 - fajne hafciki brawo
Jeżeli chodzi o nożyczki ozdobne, to można po lewej stronie pracy zaznaczyć sobie lekko ołówkiem linie i po nich ciąć. Natomiast napisy warto sobie wydrukować jako osobne etykiety (można podpatrzeć jak wygląda to u innych dziewczyn na wcześniejszych stronach)

fantagiro7 - Czw 30 Maj, 2013 22:58

danfi Dzięki.

Co do nożyczek, to chodzi mi oto, że gdy ostrza są krótsze niż kartka, to trudno mi z następnym cięciem trafić we wzór tak, żeby nie było widać miejsca, w którym nożyczki się "skończyły". Linie pomocnicze są oczywistą oczywistością dla mnie.

Napis miał być odręczny, tyle że trafiły mi się pisaki, w których kulki nie chcą się kręcić, bo poślizgu nie mają i dlatego wyszedł, jak wyszedł.

Ciotka22 - Pią 31 Maj, 2013 18:07

fantagiro, danfi dzięki

Co do nożyczek, to z kontynuowaniem wzoru już nie mam problemu, raczej z tym, że jak nie uważam, to często nożyczki zamiast ciąć to szarpią papierem i potem wygląda to koszmarnie. Zwłaszcza miałam problem z tym wzorem, którym cięła fantagiro (piła). Wzięłam te nożyczki tylko raz do ręki i potem rzuciłam na dno pudła.

fantagiro7 - Pią 31 Maj, 2013 21:45

Ciotka22 Pewnie i ja za jakiś czas te nożyczki opanuję. Albo kupię takie z dłuższymi ostrzami. Wink
wernatka - Nie 02 Cze, 2013 20:01

fantagiro7, Ciotka22, bardzo ładne prace cool brawo
Anonymous - Śro 05 Cze, 2013 20:53

danfi - Śro 05 Cze, 2013 21:10

O widzę, że moje wzory zyskały kolejnego amatora. Fajne karteczki brawo
Ciotka22 - Czw 06 Cze, 2013 20:07

danfi amatorów jak mrówków jak to mówią Smile

Wrzucam ostatnie prace przypłacone poparzonym palcem.

Kartki imieninowe. Jeden ze wzorów to wzór Prick'n Stich - Frangipani a drugi to składanka: róża autorstwa chyba wernatki a narożnik ze wzoru Annie & Nico Heesakkers, pudełko wykonałam sama.

Kilka ślubnych wzorów. Jeden z nich autorstwa danfi pozostałe własne

Dwie karteczki na chrzest jeden wzór danfi drugi własny

danfi - Czw 06 Cze, 2013 20:28

Ciotka22 - fajne karteczki cool Bardzo, bardzo podobają mi się Twoje wzorki - gratuluję pomysłu i wykonania brawo brawo brawo
Awenturyn - Czw 06 Cze, 2013 20:34

uklon uklon uklon uklon
Ciotka22 - Pią 07 Cze, 2013 19:37

Awanturyn, danfi dziękuję.

Dziewczyny mam pytanko, czy któraś robiła kiedyś kartkę haftem na rocznice kapłaństwa?

danfi - Sob 08 Cze, 2013 23:08

Ciotka22 napisał/a:
czy któraś robiła kiedyś kartkę haftem na rocznice kapłaństwa?

Owszem, ja kiedyś taka popełniłam - to była łączona 50 urodziny i 15 rocznica kapłaństwa. Jest na moim chomiku haft matematyczny/religijne/dla księdza
http://s1554.chomikuj.pl/...Le3VmQmzEY&pv=2

joana - Nie 09 Cze, 2013 13:04

beabeatka, Bardzo udane karteczki. brawo Uznanie "Danfi" to sukces. Ona wie co mówi, bo zrobiła ich mnóstwo. Pozdrawiam serdecznie.
wernatka - Pon 17 Cze, 2013 09:21

beabeatka, piękne karteczki cool cool brawo

Ciotka22, śliczne karteczki, wzory własne super cool brawo brawo

a róża nie jest mojego autorstwa, nawet zapomniałam, że ją haftowałam. Próbowałam odszukać autora tego i dwóch podobnych wzorów, ale mi się nie udało.

Szachrajka - Wto 18 Cze, 2013 10:01

Swietne karteczki, podziwiam .