To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Kartki, karteczki... - [kartki] Haft matematyczny - chwalimy się

Ciotka22 - Wto 30 Kwi, 2013 19:03

Witajcie

Pisze po raz pierwszy. Haftem matematycznym zajęłam się przed świętami wielkanocnymi kiedy to zaczęłam robić kartki na kiermasz charytatywny. Nie powiem złapałam bakcyla Smile (chociaż z igłą nie byłam nigdy za pan brat).
Wrzuciłam moje prace do albumu

https://plus.google.com/u/0/photos/105539726769633250433/albums/5872678909010288913

zapraszam do obejrzenia.
Chciałam również zapytać czy ktoś korzysta z narzędzia do dziurkowania Xcut? Czy się sprawdza?.

Oczywiście wzory zaczerpnięte z internetu zapewne część autorstwa forumowiczek.
Pozdrawiam wszystkie forumowiczki Smile

danfi - Wto 30 Kwi, 2013 21:45

Karteczki śliczne cool Rzeczywiście, wzory kartek komunijnych zaczerpnęłaś od ABA i ode mnie.
fantagiro7 - Pon 13 Maj, 2013 09:47

danfi Dziękuję. Jajka miały być rozesłane znajomym zamiast kartek.

Przy okazji - oczywiście przykre jest, gdy ktoś nasze autorskie wzory wykorzystuje bez naszej wiedzy i nie podając ich źródła, albo sobie przypisuje ich autorstwo, ale jeśli mogę być szczera, to czytając strona po stronie ten wątek haftu matematycznego zauważyłam, że mało która z Pań podaje autorów i źródło wzorów wykonywanych przez siebie kartek, czy oznacza projekty jako własne, więc jak ktoś, kto je wykorzystuje może to zrobić? Podobnie jest na chomikuj.pl. I ja źródła nie podałam, więc robię to teraz, choć doświadczone Forumowiczki zapewne bez trudu rozpoznały wzory ze stitichingcards.com. Poniżej następny z nich.

danfi - Pon 13 Maj, 2013 15:41

fantagiro7 - widzisz, to prawda, że niekiedy nie podajemy źródła. Najczęściej jest to wtedy, gdy kupimy wzór w jakieś gazecie, w sklepie internetowym (głównie za granicą), bądź są to już wzory tak popularne, że wszyscy wiedzą, gdzie można je znaleźć (przynajmniej osoby, które parają się h.m od dłuższego czasu). Co innego, gdy ktoś zrobił wzór nowy i można go znaleźć tylko w jednym miejscu (np. na moim chomiku). W odróżnieniu od tych pierwszych, nie trzeba za niego płacić (a może to dla niektórych byłoby prostsze?), wystarczy tylko poinformować autora, że się z niego korzysta i podać źródło w momencie publikacji - czy to wiele? Swego czasu, pewna właścicielka chomika (a właściwie dwie: teściowa i synowa) zachomikowała większość moich haftów i wzorów tak sprytnie, że nie było wiadomo skąd są ściągnięte - można tak zrobić, ściągając coś na dysk w swoim komputerze, a potem wklejając zdjęcie na swoim chomiku. Trochę mi to zajęło, ale w końcu wpisały czyje to są prace w rzeczywistości. W ubiegłym tygodniu znalazłam swoje wzory na blogu dziewczyny, która zamieściła je tam bez mojej zgody i na dodatek zostały zaopatrzone logo "ja w polki.pl". Nie mogłam się skontaktować z właścicielką bloga, zainterweniowałam zatem u samej góry - dzisiaj, najpóźniej jutro mają zostać usunięte. A tak niewiele było potrzeba... Ja sama nie umieszczam cudzych wzorów na chomiku, a swoje już zahasłowałam i udostępniam je tylko osobom, które o nie poproszą. A co do podawania źródła inspiracji, to osobiście staram się to czynić, co więcej, informuję autora pracy, która stała się dla mnie źródłem inspiracji o tym, że skorzystałam z jego pomysłu. To naprawdę nie boli. Dzięki temu poznałam wiele fajnych osób, także za granicą (internet daje takie możliwości, nawet, gdy nie znamy języka, np.w moi przypadku holenderskiego)
Ciotka22 - Pon 13 Maj, 2013 19:44

Dorzucam nowe karteczki. Dwie z nich wykonane z okazji święceń diakonalnych. Jedna to składanka z istniejących wzorów drugą wykonałam na podstawie loga Roku Wiary:

Kartka na 35 rocznicę ślubu - składanka z róznych wzorów:

danfi - Pon 13 Maj, 2013 21:06

Ciotka22 - bardzo mi się podobają brawo
fantagiro7 - Pon 13 Maj, 2013 22:45

danfi No właśnie - rutyna zabija. Osoby, które zajmują się h.m. długo, wiedzą, skąd mogą pochodzić poszczególne wzory (dlatego i ja tutaj nie od razu podałam, skąd je wzięłam, bo przecież Wy to wiecie, jednak na blogu to zrobiłam), ale co z początkującymi, którzy takiej wiedzy jeszcze nie posiadają? Fakt, powinni napisać, z jakiej strony wzór ściągnęli, ale niestety - jeszcze wiele osób wychodzi z założenia, że jak coś jest w internecie, to można po to sięgać jak po swoje, dlatego uważam, że obojętnie, czy za wzór się zapłaciło, czy skorzystało z już udostępnionego, to i tak powinno się informację o jego źródle podać, bo, jak sama piszesz, to naprawdę nie boli, a może zaoszczędzić wielu nieprzyjemnych sytuacji.

Ot, skrzywienie zawodowe się odezwało, a że o prawach autorskich można długo, to już kończę ten temat.

Pozdrowienia dla wszystkich "matematyczek"!

Ciotka22 - Wto 14 Maj, 2013 17:58

danfi napisał/a:
Ciotka22 - bardzo mi się podobają brawo

Dzięki Danfi Smile. Szczególnie udała się jubileuszowa, chociaż ta z łodzią też całkiem fajna, znacznie lepiej prezentuje się na żywo - bardzo ładnie widać wtedy cieniowanie muliny.

danfi - Wto 14 Maj, 2013 20:37

Ciotka22 napisał/a:
Szczególnie udała się jubileuszowa, chociaż ta z łodzią też całkiem fajna

Rzeczywiście możesz być z nich dumna cool
fantagiro7 - widzisz moja droga, na początku tego wątku osoby, które go zakładały, wypisały linki do wzorów, z których większość z nas korzystała, dlatego nikt nie pisał, co to za wzór i skąd. Co innego, gdy prezentujemy prace na swoim blogu, tam wypada podać źródło. No, ale może się czepiam, a może przemawia przeze mnie rozżalenie, bo znowu ktoś "częstował" innych moimi wzorami i na dodatek umieścił na nich swoje logo.

Awenturyn - Śro 15 Maj, 2013 07:19

przeglądam cały wątek i ........ jestem dopiero na 18 str
ale coraz bardziej podobają mi się wasze karteczki wesoło mi
może się skusze i zrobie małe co nieco bo szukam czegoś na dzień mamy

danfi - Śro 15 Maj, 2013 07:22

Awenturyn - zachęcam, bo karteczki wychodzą niezwykle oryginalne i mają swoisty urok, ale też ostrzegam: haft matematyczny wyjątkowo "wciąga" zebalek
Awenturyn - Śro 15 Maj, 2013 08:31

danfi, ja wiem że wciąga wesoło mi nie tylko haft ale całe to forum hahahihi
a karteczki kiedyś robiłam ale to było wieeeeeeeeeeki temu jeszcze w podstawówce
nadal szukam ciekawego wzoru dla mamy (teraz jestem już na 44 str wątku)

danfi - Śro 15 Maj, 2013 13:08

Jeżeli na pw podasz mi adres mailowy i napiszesz, czy to ma być coś prostego, czy może być nieco trudniejsze, czy chodzi Ci o ramke, kwiaty lub postacie to może będę umiała coś Ci porzucić zebalek
Awenturyn - Czw 16 Maj, 2013 18:46

Danusiu dziękuje za wzory cmoknięcie
dzisiaj na spotkaniu robótkowym zrobiłam taką karteczke dla mamy ;D
wiem że nie jest "doskonała" ale jak na pierwsze wypociny chyba nie jest tak źle hahahihi

danfi - Czw 16 Maj, 2013 20:14

Awenturyn - wyszło całkiem dobrze - możesz być z siebie dumna cool Ja cieszę się, że mogłam pomóc wesoło mi
Jeżeli mogłabym udzielić rad na przyszłość, to kolorowe hafty warto wyszywać na tle białym lub ecru, a jednobarwne na kolorowym - wtedy wzór jest bardziej wyeksponowany. Aby dziurki były mniej widoczne, poza kończeniu wyszywania, odwracamy haft na lewą stronę i wygładzamy dziurki np. wypukłą częścią łyżeczki do herbaty. Czekam na kolejne prace.
A ja zrobiłam ostatnio haft mojego autorstwa, zainspirowany grafiką Ty Wilsona
Oprawą zajmie się koleżanka, która chce go wykorzystać w kartce ślubnej dla swojego syna

Awenturyn - Czw 16 Maj, 2013 23:52

Danusiu dziękuje za rady love
wyszyłam na fiolecie bo okazało się że tylko taki brystol mam w domu a
inne kolory "wydałam" do szkoły hahahihi
czas zrobić zakupy wesoło mi

danfi - Pią 17 Maj, 2013 09:53

Gosiu, to możesz dodać białą ramkę i też będzie dobrze Smile
Awenturyn - Pią 17 Maj, 2013 13:13

ramka się nei zmieści bo doszedł napis
ale przy następnej pomyśle pomyśle

danfi - Pią 17 Maj, 2013 13:30

Zawsze chętnie służę radą i pomocą zebalek
fantagiro7 - Pią 17 Maj, 2013 14:24

ciotka22, danfi, Awenturyn brawo

Co do fioletowego tła Awenturyn , to w rzeczywistości wygląda na pewno lepiej niż tutaj - mi się podoba.

Na podstawie wzoru ze stitchingcards.com. Krzyż według własnego pomysłu.

wernatka - Nie 19 Maj, 2013 17:34

Sporo nowości więc zacznę od początku.

fantagiro7, bardzo ładne prace cool zgadzam się, że na płótnie wyglądają inaczej

meggiiiii, bardzo pięknie wyszyta kartka, brawo brawo

Ciotka22, piękny dorobek cool karteczki śliczne brawo

Awenturyn, moim zdaniem karteczka jest bardzo ładna brawo brawo

danfi, brawo za hafcik, wyszedł super cool brawo

fantagiro7 - Nie 19 Maj, 2013 18:12

wernatka Dziękuję, tym bardziej, że to moje początki i jeszcze sporo nauki przede mną.

Haftować matematycznie można na każdym podkładzie, na który można przenieść wzór - Anisa próbowała na pergaminie (str. 59 wątku), a na samym początku były to nitki porozpinane na wbitych w deskę gwoździach, więc czemu nie może to być płótno, filc, czy inna tkanina?

Na płótnie (używam tego http://www.centrumdruku.c...295.cd#promocje) szyje się trochę trudniej, bo dziurki się zamykają i na prawej stronie ich nie widać, ale i na to znalazłam sposób.

Pozdrawiam Smile

wernatka - Nie 19 Maj, 2013 18:43

fantagiro7, oczywiście, że można haftować na płótnie. Rosjanki całe obrazy wyszywają na tkaninie. Muszę przyznać, że sama o tym myślałam na początku, ale póki co nie mam odpowiedniej ramy, czy krosna. Kartki wolę haftować na kartonie.
Awenturyn - Pon 20 Maj, 2013 07:39

fantagiro7, wernatka, bardzo dziękuje
fantagiro7 - Pon 20 Maj, 2013 09:39

wernatka Dla mnie Rosjanki to mistrzynie, a i Twoje obrazy są piękne, nie mówiąc już o kartkach 3D.