To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Galerie prac użytkowników forum - Co MAO wydziergało

Madzia - Nie 04 Sty, 2009 12:08

Nie wiem co to za kwiat ale piękny jest.
Spódniczki są prześliczne, zachwyciły mnie!
Oj i będzie z Ciebie tapicer!
brawo brawo brawo brawo brawo

Mao - Nie 04 Sty, 2009 12:56

Dziękuję Wam ślicznie za komplementy. kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie
alienor, ja to z tych czasów komunistycznych ,ze żeby mieć trzeba było sobie zrobić hahahihi ja to chyba po ojcu jestem obciążona dziedzicznie, on zawsze coś robił z niczego i sam .
Miłość do ziemi też mam po rodzicach ,mają 7 arową działkę a mama ma takie kwiaty na niej ,ze wszyscy się zachwycają i biorą sadzonki ,poza tym ma taką rękę ,że z byle patyka krzak wyhoduje hahahihi i to kwitnący.

Madzia, to co kwitnie to zygokaktus zwany popularnie grudniakiem bye

Jarka, poszerzanie czyli godet robisz w grupie 4 słupków tam zaczynasz rozszerzać robótkę wg uznania tak żeby bardziej była falbaniasta lub mniej ja robiłam to na oko mniej więcej tak:

GODET-poszerzenie

tam gdzie są 4 sł. między wzorami liściastymi robiłam kolejno dodając na środku:

1rz - 5 sł czyli dodajemy 1sł
2rz - 5sł
3rz - 7sł czyli dodajemy 2 sł
4rz - 8sł czyli dodajemy 1sł
5rz - 8sł
6rz - 9sł czyli dodajemy 1sł

potem na środku w piątym słupku zaczynałam kolejne rozszerzenie zostawiając po bokach znowu grupę po 4 sł i robiłam tak:

1oł. 1 sł. 1oł
2oł ..1 sł.. 2oł
3oł ...1sł ...3oł
3oł...2sł...3oł
2oł..2sł .2oł.2sł..2oł
2oł..4sł.3oł.4sł..2oł
2oł..2x po2sł zebrane razem u góry ..2sł.2oł.2sł.2oł..i znów 2x po2sł zebrane górą ( jak na schemacie wzoru przedostatni rząd)

i w tym momencie mamy tak rozszerzony godet ,że dalej jedziemy wg schematu wzoru podstawowego-liściastego ostatni rządek i dalej wzór( wzór powtarzający się to trzy ostatnie rzędy ,tylko na początku robimy 7 rzędów ze schematu dalej przez całą spódnicę powtarzamy wzór od5do7rzędu) na długość jaka nas interesuje.
Jak będzie za wąsko znów zaczynamy poszerzanie lub wydłużamy wcześniej to przykładowe poszerzenie które opisałam.

Spódniczki są obie dorosłe hahahihi turkusowa dla mojej przyjaciółki ( w tę nie wlezę) jeansowa mojego rozmiaru więc cyknę sesję jak się zbiorę hahahihi

bean - Nie 04 Sty, 2009 15:14

Mao, śliczne spódniczki brawo brawo brawo

Masz rację, stare meble mają swoją duszę i historię - podziwiam Twoje umiejętności tapicerskie uklon

jola1010 - Nie 04 Sty, 2009 15:28

Zdolna z Ciebie kobitka-wszystkie prace bardzo ładne.
maranta - Nie 04 Sty, 2009 16:51

Małgorzatko, tak ogólnie powiem- zakochałam się w Tobie, we Florce, w Waszych pierniczkach, Twoich ciuszkach a nawet i w tych krzesłach wesoło mi brawo
Elżbieta P. - Nie 04 Sty, 2009 17:12

no naprawdę Mao, krzesłami przebiłaś już wszystko wesoło mi spódniczkę zrobiłaś super, nawet kwiaty Ci pięknie kwitną brawo
Gwozdek - Nie 04 Sty, 2009 19:32

Małgosiu wszystko prześliczne, ale czy Ty masz dobę z gumy? kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie
ata30 - Nie 04 Sty, 2009 20:20

spódniczki są śliczne, krzesło również super się prezentuje

wielkie brawa brawo za umiejętności tapicerskie

gabrysia - Nie 04 Sty, 2009 21:38

prace prześliczne, a co do krzesła to też mam takie zabytki w domu, one mają w sobie coś...
nula - Pon 05 Sty, 2009 09:31

Spódniczki są świetne !!!! brawo brawo brawo brawo
Ale w końcu co to dla Ciebie machnąć taką spódnicę - chwilka i gotowe !!!! zebalek
A tapicerowanie to też jest fajna zabawa, zwłaszcza jak się ma odpowiedni sprzęt (taki zszywacz tapicerski bardzo ułatwia zadanie - to się jakoś nazywa ale nie mogę zapamiętać jak) Może Twój przykład mnie zmobilizuje i skończę wymieniać tapicerkę w moich krzesłach bo na razie zrobiłam dwa (a jeszcze dwa czekają w kolejce) i teraz śmiesznie to wygląda rotfl Tylko, że moje nie są niestety takie eleganckie jak Twoje Very Happy

Jasieńka - Pon 05 Sty, 2009 10:53

ty jesteś wszechstronnie utalentowana tu krzesła nawlekasz tu spódniczki no wszystko po kolei brawo
beacia-24 - Pon 05 Sty, 2009 10:59

Mao, same cudności powstały i to w tak krótkim czasie - nic tylko bić mocno brawa brawo brawo brawo i wytrzeszczać oczy na to piękno hahahihi
Wszystkie pracki jak zawsze dopracowane i piękne radocha hurrraaa radocha

Mao - Pon 05 Sty, 2009 15:46

Dziękuję Wam ślicznie jeszcze raz za te przemiłe słowa.

Dzisiaj drutowo resztki włóczki i wieczór zabawy hahahihi musiałam w końcu spełnić prośbę Flory i zrobić jej "Domisiowe rękawiczki" ,na to nie wpadłam ,że Domisie noszą mitenki zebalek

Tak więc prezentacja na właścicielce specjalnie dla Was

A tu w zimowej wersji na rękawiczkach

beacia-24 - Pon 05 Sty, 2009 16:25

Mao, rewelacyjne te mitenki - super kolory dobrane i pompony takie rozkoszne, oj czemu ja nie umiem na drutach - chętnie bym sobie sama takie zrobiła. Ogromne brawa radocha radocha radocha
monika_b - Pon 05 Sty, 2009 16:26

Te mitenki cudne brawo Jak się takie robi?
Jarka - Pon 05 Sty, 2009 16:58

beacia-24 napisał/a:
Mao, rewelacyjne te mitenki - super kolory dobrane i pompony takie rozkoszne, oj czemu ja nie umiem na drutach - chętnie bym sobie sama takie zrobiła. Ogromne brawa
cool brawo cool brawo cool
_ulcia - Pon 05 Sty, 2009 17:08

Małgosiu śliczniutkie mitenki wydziergałaś ja przystało na dobrą mamę spełniłaś prośbę córci brawo brawo brawo
reni - Pon 05 Sty, 2009 18:40

rewelacyjne cool brawo brawo i takie wesolutkie wesoło mi hopla
jola373 - Pon 05 Sty, 2009 18:48

Jakie śliczniusie Domisiowe mitenki! brawo
Bernadka - Pon 05 Sty, 2009 19:21

ależ noszą noszą sama potwierdzam bo Domisie oglądamy z Amelcią. Domisiowe mitenki suuuuuuuper cool cool
Elżbieta P. - Pon 05 Sty, 2009 20:19

suuuuuper mitenki!!
Madzia - Pon 05 Sty, 2009 20:28

Jakie śliczne!!!!!!!! brawo brawo brawo
ata30 - Pon 05 Sty, 2009 21:38

śliczne mitenki brawo
jadoro - Pon 05 Sty, 2009 22:02

Małgosiu, jesteś dla mnie jesteś po prostu mistrzynią, i to w tak wielu dziedzinach! Chylę czoła! Jesteś naszym bankiem pomysłów!
elka j. - Pon 05 Sty, 2009 23:19

Mitenki super cool