Nasze prace - Hardanger Haliny
Halina46 - Śro 15 Sie, 2012 17:27
Trudno mi powiedzieć , zacząc to moze bym zaczęła ale potem i tak będę sie pytała.
Nie moge sie doczekac dostawy nici, moze jutro będa.
Halina46 - Wto 21 Sie, 2012 09:55
DEanusiu jakich nici należy użyc do tego ściegu co mi tłumaczyłaś jak to sie robi ze str. 11 mojego wątku, chodzi o grubość.I żeby sie upewnić, czy wkuwamy igłę co 5 dziurka?
zrobiłam próbe i cos mi nie ładnie wychodzi nie mówiąc o lewej stronie, jeszcze będę cwiczyc.
Nikus4 - Wto 21 Sie, 2012 13:35
O ten ścieg ci chodzi?
To musisz w co czwartą dziurkę wkłuć igłę.
Jeśli chodzi o grubość nitki to ja używam przeważnie nr5 ale nie raz nie wychodzi ładnie , za grubo to wezmę nić nr8. Musisz sama dopasować.
Lewą stroną się nie martw, najważniejsza jest prawa.
Halina46 - Wto 21 Sie, 2012 19:36
Tak Danusiu o ten scieg mi chodzi.
Dzięki za radę.
Ale tu cosik cicho.
Nikus4 - Wto 21 Sie, 2012 22:33
Rzeczywiście cicho. Teraz jak mam czas, zaglądam do komputera a tu nic. Cisza.
Ten ścieg niby jest łatwy ale też sprawia mi trudność. Więc Halinko nie przejmuj się.
Ja dalej szyje te dzwoneczki gwiazdkowe, troszkę się posunęłam w pracy.
Marzenka na pewno pluska się w swoim jeziorku a ja muszę sie prażyć.
Haniaga - Czw 23 Sie, 2012 15:36
Rozumiem Halinko ,żeś już całkowicie oddana szyciu zielonej serwety?
Jak Ci idzie ? Jak nici Maja.? Ja jestem z nich bardzo zadowolona.
Pozdrawiam
Hania
Halina46 - Czw 23 Sie, 2012 17:51
Haniu, tak dziergam teraz ta zieloną.
Nici maja tez mi odpowiadają, chyba niczym sie nie różnia od tych DMC, a sa o niebo tańsze.
Halina46 - Pon 27 Sie, 2012 16:28
Pokazuje to co juz wydziergałam w zielonej serwetce.
mróweczka - Pon 27 Sie, 2012 22:04
Ładnie wychodzi. Kolorek też jakiś mi znajomy
Kiedy ja zacznę wycinać ?????????? Duuuuuuuuuużo wody jeszcze upłynie
Nikus4 - Wto 28 Sie, 2012 07:45
Super wychodzi Halinko coś nie tak wstawiasz zdjęcia bo nie można je powiększyć. Chciałam troszkę więcej podpatrzeć a tu się nie da.
jagoda5011 - Wto 28 Sie, 2012 08:44
| Halina46 napisał/a: | No to ja skończyłam swój bieżnik. Ponad 2 miesiace dziergałam.
Nawet mi sie podoba, zrobie kiedys jeszcze jeden taki lub bardzo podobny tylko w innym kolorze.
Obrazek
Obrazek |
Witam
Piękny ten bieżnik wręcz cudoooo!!!!! i nalezy Ci się a jeszcze jakby był schemat do tego to mozna by spróbować zrobić go . Była bym wdzięczna za niego. Pozdrawiam serdecznie
Haniaga - Wto 28 Sie, 2012 09:03
Halinko,
wychodzi super.Chyba te małe ludki w czerwonych czapeczkach zagościły teraz u Ciebie.
( u Mróweczki są na stałe).
Pędzisz niesamowicie.
I tylko patrzeć jak zobaczymy całość.
Jest ślicznie. Bardzo mi się podoba.
Pozdrawiam
Hania
Halina46 - Wto 28 Sie, 2012 12:14
Cieszę się, ze wam sie podoba. wielkie dzieki.
Danusiu nastepnym razem zrobię większe zblizenie to cos tam moze zobaczysz.
Haniu , moze i pomagaja krasnoludki, ale od poniedziałku będe gotowała obiady dla wnuków to juz będę miała mniej czasu na haftowanie.
Jagoda na str.8 tego watku jest schemat narysowany przeze mnie ylko tam jest błąd nieco niżej mróweczka wstawiła poprawiony. Ot i cała filozojia, to jest bhardzo prosty bieżnik.
elapok - Wto 28 Sie, 2012 13:34
Ślicznie wygląda. U mnie też wnuczek dodatkowy od poniedziałku więc też czasu będzie mniej - tym bardziej,że ja hardangeruję tylko do południa
Halina46 - Pon 03 Wrz, 2012 18:54
Ja mam dopiero jedna strone zrobiona w całości.
A to zblizenie dla Danusi.
Czy Wam tez tak sie układa nitka w bloczku a raczej cały bloczek pod skosem? bo mnie to juz tak to denerwuje, i nie wiem jak temu zaradzic.
mróweczka - Pon 03 Wrz, 2012 19:43
Nie bardzo wiem o co chodzi z tym "uciekającym" bloczkiem, ale serweta jest prześliczna. Nawet jak mówisz, że masz "dopiero" jeden bok. Ty nie masz "dopiero" tylko "już" cały bok. Przecież dopiero zaczęłaś i już tyle dużo jest. Jak patrzę na twoje prace to nigdy w życiu nie powiedziałabym, że niedawno zaczęłaś się uczyć tego haftu. Śliczne wykonanie i zawsze twoje prace są takie misterne
Cudo, cudo, cudo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
PS. ja mam przerwę muszę troszkę porobić na drutach.
Nikus4 - Wto 04 Wrz, 2012 09:07
Dziękuję ci Halinko za zbliżenie. Jestem pełna podziwu dla twojego talentu. Pięknie sobie poradziłaś z odczytaniem schematu no i samym haftem.
Jedyne do czego mogłabym się przyczepić to (ale nie obraź się tylko) to wykonanie dziureczek i pajączków. Niby jest wszystko ok ale takie szczególiki mogę ci podpowiedzieć.
Dziureczki musisz haftować na lewej stronie i bardziej ściągać nitkę. One są za mało widoczne.
Natomiast pajączki czy przęsełka jak je zwał są za grube. Musisz mocniej ściągać nitkę kordonku. One muszą być ładne cieniutkie.
Jeśli chodzi o bloczki to nie wiem co ci tam krzywo wcyhodzi. Przyglądałam się i nic nie widzę.
Serwetka będzie piękna zobaczysz.
elapok - Wto 04 Wrz, 2012 11:59
Ja tam też nie wiem o co ci biega z tą uciekając nitką. Mi się wszystko bardzo podoba - piękny kolor!
Halina46 - Wto 04 Wrz, 2012 13:51
Chodzi mi o to ze nitka kładzie sie pod skosem, moze na tym zdjeciu sie kapniecie o co chodzi.
Kelmuska - Wto 04 Wrz, 2012 13:58
Halina46, dla mnie przyszycie guzika, to prawdziwa katorga, ale to co Pani robi to prawdziwe arcydzieło
Nikus4 - Wto 04 Wrz, 2012 15:13
Rzeczywiście teraz jak się bliżej przyjrzałam te bloczki są krzywe. Czemu?????a na pewno haftujesz je w linii prostej? tzn w tą samą dziureczkę na dole i u góry!
Wstawiam ci zdjęcia jak mają w linii prostej wyglądać bloczki:
I po lewej stronie:
Nic więcej ci nie pomogę bo nie wiem. A może zamiast szyć prawą stronę rząd bloczkoów spróbuj w lewą stronę.
A może za lekko naciągasz nitkę kordonku?
Halina46 - Wto 04 Wrz, 2012 18:31
dziękuję dziewczynki za pochwały.
Marzenko mnie tez by sie przydał jakis przerywnik, ale chyba najlepiej bedzie jak kilka dni zajme sie porzadkami w domu.
Danusiu dziureczki faktyczniue sa jakies nijaki, ale nie moge sie przyzwyczaic do robienia ich z lewej strony.Ale jesli chodzi o przęsęłka to juz bardziej nie moge ich zciagnąc, sporadycznie gdzies może popuszcze ale staram sie sciskac z czałych sił.
Może trzeba jeszcze troche nad nimi popracować.
Kelmuska do arcydzieła to jeszcze daleko. ale bardzo dziękuję.
Nikus4 - Śro 05 Wrz, 2012 06:51
A szyjąc dziureczki tamborek przekładasz ? Tzn zapewne tamborek nałożysz na prawą stronę tak jak zawsze szyjesz a tylko odwrócisz robótkę co? i wtedy szyjesz dziureczki? Jeśli tak to rzeczywiście źle się tak szyje.
A do tych krzywych bloczków doszłaś? Już wiesz czemu są nie tak jak powinny?
Halina46 - Śro 05 Wrz, 2012 07:54
ALE JA CIEMNA, OCZYWIŚCIE, ZE TAMBORKA NIE PRZEKŁADAM, A DO KRZYWYCH BLOCZKÓW JESZCZE NIE DOSZŁAM, teraz uważam i przekładam nitke od góry i będę obserwować.
Nikus4 - Śro 05 Wrz, 2012 09:50
No widzisz Halinko zaraz tak myślałam. No to teraz już wiesz. Pamiętaj o ściąganiu nitki przy robieniu dziurek. Piszę o tym do znudzenia bo to ważne.
A te twoje bloczki dalej mnie intrygują.
Ale na początku twojej zabawy z hardangerem bloczki były proste. Patrz tu na twoje pierwsze zdjęcie:
http://www.fotosik.pl/pok...f6917a9a35.html
|
|
|