Galerie prac użytkowników forum - Noiree prezentuje wisior Dragon str 19
Pysiatom - Śro 28 Maj, 2014 11:18
Przecudny naszyjnik.
Grażyna - Czw 29 Maj, 2014 14:03
| ania_b napisał/a: | | Zachwycający, ale to za słabe określenie. Delikatny, subtelny, alei wyrazisty. Prawdziwie koronkowa robota. |
Tak samo bym to ujęła
Kalima - Wto 03 Cze, 2014 08:13
Dziękuję Wam bardzo
Garść nowości
Więcej zdjęć na blogu. Zapraszam
Krakowianka - Wto 03 Cze, 2014 11:09
barbara 1 - Wto 03 Cze, 2014 11:50
Cudne
Grażyna - Wto 03 Cze, 2014 14:32
Sliczne
Zdradź proszę, jak robisz zdjęcia, ze są bez cieni i są rozjaśnione?
Frida - Wto 03 Cze, 2014 14:43
Nie nadążam. Dopiero co zachwyciłam się kolczykami, a tu już piękne naszyjniki. Podziwiam prezyzję wykonania.
krzysia551 - Wto 03 Cze, 2014 16:46
Kalima, śliczne
Elżbieta P. - Wto 03 Cze, 2014 16:56
bardzo ładne
nowok54 - Wto 03 Cze, 2014 18:14
Kalima - Śro 04 Cze, 2014 08:46
Pięknie dziękuję za miłe słowa
Grażynko, chętnie powiem co i jak choć ekspertem nie jestem i ciągle się uczę
Pierwszą i najważniejszą zasadą dotyczącą robienia zdjęć jest tło. Powinno być jednolite w kolorze białym, szarym lub czarnym. Powinnaś unikać robienia zdjęć na tle pokoju. Najlepiej położyć pracę na kartce z bloku dużego lub na brystolu. Koleją sprawą jest oświetlenie. Unikaj robienia zdjęć w słońcu - one nie są wtedy wcale lepiej doświetlone. Wręcz przeciwnie są najczęściej prześwietlone i przez to słabo widoczne. Zdjęcia najlepiej robić aparatem, ale... lampa powinna być wyłączona, aparat najlepiej ustawić na manualne ustawienia i tam ustawiamy przesłonę na najniższy pułap (np u mnie to 8, ale może być więcej), ekspozycję czyli czas naświetlania od 30 i kombinujemy zmieniając ten czas, aż do uzyskania zadowalającego efektu. Trzeba też uruchomić balans bieli. Nie robimy zdjęć na zbliżeniu lub na makro - rób normalnie a potem przytniesz w programie. I oczywiście jakość zdjęć w aparacie ustawiamy na najlepszą. Najlepsze zdjęcia wychodzą na zewnątrz np na balkonie, bo równo światło na nie pada
Mam nadzieję, że w miarę jasno to napisałam, bo to dopiero pierwszy etap;)
Teraz obróbka: używam programu picasa 3, bo photo shop'a nie mam. I tam wybieram 3 opcje po kolei: szczęśliwy traf, automatyczny kontrast i automatyczny kolor. Potem ewentualnie używam wypełnienia światłem. I przycinam - kadrując zdjęcie, aby było duże, ostre i centralne. Jak coś mi się złapie więcej w kadrze, to koniecznie trzeba to uciąć, zza kartki nie mogą wystawać żadne inne tła.
Ufff, ale się rozpisałam, przepraszam za przynudzanie mam nadzieję, że w miarę wyjaśniłam co i jak. W razie czego chętnie odpowiem na dodatkowe pytania
miłego dnia
aaa i jeszcze zdjęć robimy całą masę, aż uda się zrobić te 3 - 5 ujęć idealnych I przed obróbką najpierw uważnie oglądamy każde zdjęcia sprawdzając czy jest ostre i nierozmazane
we_st - Śro 04 Cze, 2014 10:11
Dopisuję conieco do tematu zdjęć. Są specjalne boxy do fotografowania. Wygląda to tak . Właśnie się zastanawiam, czy sobie nie sprezentować takiego zestawu
Dżastii - Śro 04 Cze, 2014 10:19
Kalima, same wspaniałości
Kalima - Śro 04 Cze, 2014 13:00
Owszem są tzw namioty bezcieniowe, ale troszkę to kosztowne w zakupie. Można co prawda zrobić takowy namiot samodzielnie - koszty mniejsze. Moim zdaniem żaden namiot nie zastąpi światła naturalnego. Osobiście powiem, że próbowałam tak i tak i zdecydowanie wolę balkon . Tanio, miło i w dodatku na powietrzu
Grażyna - Śro 04 Cze, 2014 23:14
Dziękuję za informacje fotograficzne.
siebusania - Czw 05 Cze, 2014 17:30
Kalima,
Pysiatom - Pią 06 Cze, 2014 08:59
Piękne te nowości.
Kalima - Pon 09 Cze, 2014 13:42
Dziękuję pięknie i gorąco
I w końcu jest piękna, słoneczna i ciepła pogoda
A ja powoli wykańczam zaległe prace i nawet zdjęcia zaczęłam robić, ale... w trakcie sesji baterie zeszły to się nazywa złośliwość rzeczy martwych.
Więc tylko pokażę Wam melanżyki
Kalima - Czw 12 Cze, 2014 09:41
A oto najnowsze dzieło - bransoletka snake, której wzór ma przypominać wzór węża. Więcej na blogu - zapraszam
Nie wiem jak u Was, ale u mnie pogoda się zepsuła. Pochmurno, ciemno i temperatura 19 stopni
Pysiatom - Czw 12 Cze, 2014 11:09
Piękne melanżyki i ta wężowa też jest śliczna.
Apak - Czw 12 Cze, 2014 17:08
Fantastyczne bransoletki! jakoś tak się składa, że z biżuterii to właśnie bransoletki lubię najbardziej
siebusania - Pią 13 Cze, 2014 08:09
Kalima, fajne warjacje kolorystyczne robisz
nismon - Sob 14 Cze, 2014 11:00
Piękne!
misia0808 - Pon 16 Cze, 2014 13:25
piękne te Twoje koralikowe prace
Wiczka - Pon 16 Cze, 2014 16:59
Śliczne robisz te bransoletki
Mam nadzieję, że nie są trudne, bo zamierzam spróbować
|
|
|