To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - Hardanger Haliny

Nikus4 - Pią 10 Sie, 2012 14:44

A może to jest opis znaków do modelu nr3. Tam są różowe gwiazdki i białe przęsełka.
Halinko nie szukałam tych nici nie miałam czasu. Może wieczorkiem poszukam jak mała zaśnie.

Halina46 - Pią 10 Sie, 2012 16:20

Danusiu przeszukałam wszystko co mozliwe i nie znalazam wiec zamówiłam na allegro kolor pistacjowy z mai, a co to musi byc takie samo, dobrze by było, ale jak nie ma to co robić. mogli podać jeszcze nazwę firmy gdzie można kupić. jak otrzymam zamówie tkanine pistacjową.
mróweczka - Pią 10 Sie, 2012 16:23

Wiecie co, te "przęsełka owijane ...." to po prostu przęsełka, tylko symbol jest niedorysowany. Narysowali trzy zamiast czterech pionowych kreseczek. Jest kilka niedociągnięć w schematach (nieznaczących, ale są).

Podoba mi się wzorek nr 3. Fajnie wygląda z tym różem.

Halina46 - Pią 10 Sie, 2012 18:30

Marzenko ale dlaczego w kolorze białym?
mróweczka - Pią 10 Sie, 2012 18:45

Halinko, jakbyś prawie cały czas robiła w kolorze niby beżowym to też zatęskniłabyś za bielą cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie
Halina46 - Sob 11 Sie, 2012 06:22

Marzenko chodzi mi o objaśnienie tych trzech pionowych kresek zerknij na str.23 i przeczytaj objasnienie, serwetka zielona a czemu pisza o białych przęsęłkach.
mróweczka - Sob 11 Sie, 2012 15:05

Halinko żle cię zrozumiałam z tym kolorem białym uklon

Może jest tam kolejny błąd (tym razem w opisie). Przyglądnęłam się dokładnie zdjęciu tej serwetki i nie zobaczyłam białego koloru. Tak samo jak w opisie materiałów potrzebnych do wykonania na str. 8 nie ma mowy o białych niciach.

Na marginesie: próbowałam wyszukać nici perłowe Anchor i udało mi się tutaj:

http://wojtek.com.pl/wojt...p?a=show&id=106

ale tylko w grubości 3 i 5 (i nie ma zdjęć). Gdzieś jeszcze były, ale w sumie gdzie nie spojrzałam to były tylko 3 i 5.

Nie wiem gdzie jeszcze możnaby tego poszukać. Może ktoś inny będzie miał więcej szczęścia cmoknięcie

Halina46 - Sob 11 Sie, 2012 15:18

Marzenko te grubości nitek anchor i ja znalazłam, dzwoniłam juz nawet do niektórych sklepów i niestety nie ma.
I jeszcze jedno pytanko - W opisie materiałów do modelu nr 3 jest : 8 pasm poczwórnych nici Anchor w kol. białym 1( przęsęłka, brzegi)- kto mi powie jakie to sa poczwórne nici?

mróweczka - Sob 11 Sie, 2012 15:48

Jak zajrzałam na stronę firmy Coats to mi wyszło na to, że nici nr 5 to jest w moteczkach jak mulina po 50g, a nr 8 w kłębuszkach po 10 g.

Wstawiam link może coś pomoże

http://www.coatscrafts.pl...kolorw_2010.pdf

Tylko pytanie gdzie to kupić?

Kelmuska - Sob 11 Sie, 2012 16:21

Sprzedaż produktów Crafts realizowana jest przez cztery wybrane hurtownie, posiadające wyłączność na zakup i sprzedaż produktów: w internecie to głównie tutaj:

http://www.agawa.net.pl/i...8cc398e4e1a5a9e

http://sklep.sajnog.com.pl/pl/c/Nici-zdobnicze/121

HURTOWNIA "AGAWA"
WOJEWÓDZTWA: ŚLĄSKIE, ŚWIĘTOKRZYSKIE, PODKARPACKIE, MAŁOPOLSKIE
Adres: ul. Obrońców Modlina 5A; 30-733 Kraków
Tel./fax: (12) 656 51 42 , (12) 656 71 42
WWW: www.agawa.net.pl
E-mail: agawa@agawa.net.pl

HURTOWNIA "PASGALA"
WOJEWÓDZTWA: MAZOWIECKIE, PODLASKIE, ŁÓDZKIE, LUBELSKIE
Adres: ul. Matuszewska 14 Hala D-1,
(wjazd od ul.Utrata)
03-876 Warszawa
Tel.: (22) 678 00 08
Fax.:(22) 678 00 24
WWW: www.pasgala.pl
E-mail: pasgala@pasgala.com.pl

HURTOWNIA "PASJA"
WOJEWÓDZTWA: ZACHODNIOPOMORSKIE, POMORSKIE, KUJAWSKO-POMORSKIE, WARMIŃSKO-MAZURSKIE
Adres: al. Niepodległości 606/610; 81-879 Sopot
Tel./fax: (5Cool 550 09 40
WWW: www.pasmanteriapasja.pl
E-mail: pasja@pasmanteriapasja.pl

HURTOWNIA "SAJNÓG"
WOJEWÓDZTWA: WIELKOPOLSKIE, LUBUSKIE, DOLNOŚLĄSKIE, OPOLSKIE
Adres: ul. Legnicka 45 i 38a; 59-225 Chojnów
Tel./fax: (76) 818 60 95
WWW: www.sajnog.com.pl
E-mail: biuro@sajnog.com.pl

Mam nadzieję, że pomogłąm cmoknięcie

mróweczka - Sob 11 Sie, 2012 17:14

Dzięki za informacje.
Przejrzałam wszystkie z podanych sklepów, ale w dalszym ciągu nie ma tam nici perle Anchor. Jedyne co by mogło się nadawać to tutaj:

http://www.agawa.net.pl/i...401e10eead669c3

ale nie znam tych nici i nie jestem w stanie nic o nich powiedzieć. Występuje w dwóch potrzebnych nam grubościach (5 i 8 ).

Perle jest tylko mulina. Wyszywałam hardangera muliną i nikomu nie polecam, bo roboty jest dużo więcej niż normalnie. Pozatym finansowo też wyszłoby niekorzystnie.

Tak czy tak dzięki, że zainteresowałaś się naszymi rozmyśleniami i problemem cmoknięcie

Haniaga - Nie 12 Sie, 2012 14:11

Wiesz Mróweczko, nie wiem hmm
czy to nie chodzi ,jak wspomniałaś, jednak o mulinę. Wtedy można zrozumieć " co autor miał na myśli pisząc ' o 4 nitkach do przęsełek.
Zgadzam się , cenowo byłoby to bardzo drogo.

Pozdrawiam
Hania

Nikus4 - Nie 12 Sie, 2012 16:22

Ale wyszedł problem co? Ja nie szukałabym żadnych wymyślnych nici tylko poszukałabym materiał pistacjowy i nici takie które by odpowiadały kolorem i byłoby ok. Tą serwetkę którą pokazalam wyżej wyszywałam właśnie na takiej pistacjowej tkaninie a nici miałam petrę. I chyba też ładnie wyszło.
mróweczka - Nie 12 Sie, 2012 19:26

Prawdę mówiąc ja myślę dokładnie tak jak Danusia. Po co szukać nici i materiałów dokładnie takich jak w opisach kiedy można zrobić tak jak nam pasuje bye bye
mróweczka - Pon 13 Sie, 2012 10:53

Kobitki jeśli chodzi o nici to nie wytrzymałam i napisałam do wydawnictwa gazetki z prośbą o wskazanie sklepu w którym można nabyć perlen Anchor.

W odpowiedzi wyczytałam, że nie potrafią wskazać sklepu w Polsce i załączyli link do sklepu za granicą. Wstawiam ten link, ale cena w przeliczeniu na złotówki......... Same zobaczcie. Wybór kolorów też niewielki

http://www.stickparadies....5837a5.06310014

Halina46 - Wto 14 Sie, 2012 17:39

No to ja skończyłam swój bieżnik. Ponad 2 miesiace dziergałam.
Nawet mi sie podoba, zrobie kiedys jeszcze jeden taki lub bardzo podobny tylko w innym kolorze.

Kazimiera - Wto 14 Sie, 2012 18:31

Halinko, po prostu piękny cool cool cool
Haniaga - Wto 14 Sie, 2012 18:41

Halinko, brawo cool cool cool

przepiękna to mało powiedziane.
I tak , jak na sam prawie ażur to uwinęłaś się bardzo szybko. On taki pracochłonny i dlatego taki piękny .

Pozdrawiam
Hania

Nikus4 - Wto 14 Sie, 2012 19:06

Halinko!? Piękna, piękna, piękna. Jesteś już prawie mistrzynią. Jeszcze nauczysz się czytać schematy i będzie ok. brawo brawo brawo
Kelmuska - Wto 14 Sie, 2012 19:46

Halina46, cool cool cool tyle pracy, ale efekt oszałamiający cool cool cool
Kelmuska - Wto 14 Sie, 2012 19:47

Halina46, cool cool cool tyle pracy, ale efekt oszałamiający cool cool cool
Halina46 - Wto 14 Sie, 2012 19:57

Dziękuje Wam babeczki za słowa uznania.
Danusiu ale to wszysto to dzieki Tobie, dzięki Twojej zyczliwości i uczynnosci.Tak ze dziekuje Ci za pomoc, za udzioelanie dobrych rad.Cieszę się, ze trafiłam no to forum i takich ludzi jak Wy bo przynajmnie mam pozyteczne zajęcie na emeryturze.
Dzisiaj otrzymałam tkanine pistacjową, jest bardzo podobna do tej na zdjęciu. JUz robie sobie fastryge, może w czwartek dostane nici.
Ta chciałąbym zrobic dla swojej siostry.
Acha, trochę nie mogę doprasować środka.

Nikus4 - Śro 15 Sie, 2012 09:27

Halinko cmoknięcie wcale nie dziwię się, że nie możesz dopasować środka. Oni w opisie podają "odliczyć 20cm od środka" ale to zależy też od gęstości tkaniny. Jak będzie bardziej ścisła to mniej trzeba odliczyć. Dlatego radziłabym ci (ja też tak będę szyć) zacząć od brzegu. Będzie dla ciebie może trochę trudne.
Pamiętaj, że ten motyw ze schematu musisz powtarzać 8 razy, po 2 na każdy bok. Zacznij od skosu i kieruj się w lewo. Jak dojdziesz do środka (jest na schemacie linia przerywana) musisz spowrotem zawrócić do skosu i znów powtarzać.
Zacznij od pierwszych bloczków za ściegiem brzegowym.
Mam nadzieje, że zrozumiałaś a jak nie to dalej będziemy ci tłumaczyć. cool

Halina46 - Śro 15 Sie, 2012 11:00

Danusiu małe nieporozumienie, mam na mysli bieznik żółty i chodzi o doprasowanie, ale wskazówki beda jua na zaś.
Nikus4 - Śro 15 Sie, 2012 15:45

Och! przepraszam coś źle przeczytałam. Ale gapa ze mnie. Ale jak znam życie i tak pytałabyś się jak zacząć co? Czy wiedziałabyś Halinko?