Nasze prace - Hardanger Haliny
Nikus4 - Śro 25 Lip, 2012 21:59
No raczej tak! Nie proponowałabym. Halinko popatrz na kolory z Petry może znajdziesz to co szukasz.
Halina46 - Sob 28 Lip, 2012 21:10
Mam już kolor wybrany, będzie w e pasmanteriua lub świat haftu, zastanawiam się czy wyszywać na płótnie jasny fiolet czy na białym.
A do Marzenki mam pytanie. Na tej białej serwetce z szerokim brzegem wyszywałaś na prostokącie , tylko jak tak wyszyłaś te "kwiatuszki" skoro je mozna wyszywać tylko po skosie, czyba, ze prostokat zrobiłąs z większego kawałka ze skosu.
mróweczka - Pon 30 Lip, 2012 11:45
Tą serwetkę robi się, jak ja to nazywam, z rogu. Narysowałam kwadraciki. Biały to tkanina, a fioletowy to serwetka. Niewiem jak inaczej to wytłumaczyć.
Mam nadzieję, że coś pomogłam
Halina46 - Pon 30 Lip, 2012 14:13
Tak sie domyślałam ale nie byłam pewna, musze pokombinować czy duzo będę potrzebowała tkaniny na taka kwadratową 45/90 i czy wogóle da sie to zrobić.
Marzenko, a dlaczego to sie tak robi ze skosa , ze wzgledu na te "kwiatuszki" czy ze wzgledu na to ze inaczej układają sie przesełka?
mróweczka - Pią 03 Sie, 2012 17:42
Myślę, że jedno i drugie. Ja ją zacząłam robić bo zobaczyłam zdjęcie na którym bardzo podobał mi się ten właśnie ażurowy brzeg. Ponieważ nie było żadnego schematu to sama sobie rozrysowałam według zdjęcia i zacząłam robić. Brzeg jest taki jak na zdjęciu, reszta to same przeróbki.
Halina46 - Pią 03 Sie, 2012 19:59
Kto mi powie jak robi sie ten domek pierwszy od dołu i tzreci?
http://www.youtube.com/wa...feature=related
mróweczka - Pią 03 Sie, 2012 21:34
Halinko, jeśli spojrzałam w dobre miejsce (tj. około 15-16 sekundu filmiku) to zrobienie tych cudów jest dosyć proste. Tak w pierwszym jak i trzecim domku robisz przęsełka tylko zamiast owijać wszystkie cztery nitki owijasz najpierw dwie, i potem drugie dwie. W trzecim od dołu w każdym kwadraciku robisz gołębie oczka. W pierwszym takie (niewiem jak to się nazywa) nazwę to ostki.
Różne rodzaje ściegów pokazuje krzysia na swoim blogu. Zajrzyj.
http://hardangerkrzysi.bl...e%20%C5%9Bciegi
Na tej stronie dojrzałam też domek (właściwie środek) bardzo podobny do tego, który jest w filmiku. Krzysia zrobiła w nim przęsełka owijane, ale może być tak i tak.
Halina46 - Sob 04 Sie, 2012 09:18
Marzenko niby proste jak sie wie jakto robić, na zdjęciu to pzresełko jest takie płaskie i nie wiem czy obrabia sie je na okrętkę czy robi sie tak zwany chyba mostek cerowany tylko na dwóch niteczkach.
Do Krzysi zaglądnęłam i często tam zagladam ale niektórych rzeczy nie rozumię , narzaie nie sa mi potrzebne.
Haniaga - Sob 04 Sie, 2012 09:50
Jeśli masz na myśli któryś z domków ( umieszczonych przez Nikusię u mnie ostatnio) to proszę poproś Nikusię o kursik.
Są tam różne, różniste i ciekawe domki do wykorzystania. A sam kursik - zresztą jak wszystkie- napisany bardzo przystępnie i duuużo zdjęć pokazowych. Sama myślę gdzie je wykorzystać. Kursik już mam.
Pozdrawiam
Hania
mróweczka - Sob 04 Sie, 2012 10:54
Halinko, Hania ma rację, że Danusia z pewnością już się zetknęła z takimi domkami i napewno pomoże.
Pisałam ci, że można zrobić te przęsełka na dwa sposoby o których napisałaś. Według mnie na tym filmiku są, jak to napisałaś, chyba przęsełka na dwóch nitkach i dlatego są takei płaskie.
Link, który dodałam do poprzedniego wpisu jest linkiem do strony na której jest taki właśnie domek. Zajrzyj jescze raz i poczytaj.
Halina46 - Sob 04 Sie, 2012 12:43
Mnie chodzi tylko o wyjaśnienie czy sa mostki cerowane na dwóch niteczkach tzn, to jest coś takiego jak teraz obrabiam przęsełka tylko raz obrabiam dwie niteczki drugi raz nastepne dwie. U krzysi doczytałam sie tylko o podwójnych mostkach owijanych ( to tak na okretkę) i pojedyńczych, natomiast o mostkach cerowanych podwójnych nic nie znalazłam.
Nikus4 - Nie 05 Sie, 2012 09:27
Halinko nie bardzo wiem o który domek ci chodzi ale jeśli chcesz to wyślę ci mój kursik z domkami.
Narazie tylko tak mogę pomóc. Mam mało czasu aż do połowy sierpnia. Potem będę do waszej dyspozycji.
Nikus4 - Nie 05 Sie, 2012 09:34
Ach! Już wiem obejrzałam filmik. Ten pierwszy od dołu to jest w moim kursiku a na ten trzeci i inne to musicie poczekać. Chyba, że baaaardzo potrzebne to wieczorkiem jak mała wnusia zaśnie to zrobię haft i zdjęcia.
Halina46 - Nie 05 Sie, 2012 10:54
Danusiu dziękuje za szczere chęci pomocy, ale to naprawde sie nie spieszy to tak na zaś, a kursik z domkami możesz mi wysłać na halinaser@wp.pl
Ciesz sie wnusią bo dzieci szybko rosną a duze nie sa tak pocieszne jak te małe, wiem cos bo moje wnuki maja 19 i 16,5.
Halina46 - Czw 09 Sie, 2012 14:07
Danusiu mnie sie podoba wzór 1, 3 i 4 i ten 4 to będę robiła gdzies za tydzień, jak skończe bieżnik. Miałam robić coś w fiolecie ale zaczne robić ten seledynek, szukam gdzie maja takie nici.
Nikus4 - Czw 09 Sie, 2012 15:51
No to tak jak mnie. Materiał to by się nadawał z DMC pistacjowy ale on w realu jest zieleń a nici to muszę poszukać. Ale haftowałam w podobnym kolorze.
Halina46 - Czw 09 Sie, 2012 16:35
Twój kolorek tez ładny.
Danusiu mam pytanka
1. na str. 23 sa objasnienia nie moge znaleść objaśnienia drugiego i trzeciego na schemacie.
2. Co to jest w białych kwadratach przez które przechodza po cztery nitki i ten wzorek na samej tkaninie czyto jest scieg za igłą czy jakos podobnie.
Co będziesz z tego wyszywała.
Nie moge znaleśc nigdzie tych nici Anchor.
Ja w tym żółtym zostawiłabym srodek co to taki obwazanek.
Nikus4 - Czw 09 Sie, 2012 18:39
Halinko nie wiem o jakie inne objaśnienia pytasz. O tej serwetce piszą tylko na stronie 8 i 23.
Ale popdpowiem ci jeśli nie będziesz wiedziała.
Te 4 linie w białych kratkach to są przęsełka (pajączki). Oni opisują, że owijane ale ja zrobię zwykłe.
A ten wzorek na samej tkaninie, taka jakby krateczka to nie jest ścieg za igłą. Lenka mi skacze po plecach i nie da pisać
Popatrz na te zdjęcia:
Jeśli nadal nie będziesz mogła rozczytać schemat to opiszę ci po mojemu i wyślę.
Ten schemat musisz 8 razy powtarzać tak jak są namalowane przerywane linie.
Jeśli chodzi o nici dziś nie mam czasu szukać może jutro.
Halina46 - Czw 09 Sie, 2012 19:22
Danusiu dziękuję za fotki , musze troche to pocwiczyć ale dopiero jak będę robiła.
A jeszcze raz zapytam tak jak na zdjęciu.
Ale jesli nie masz czasu bo słyszę,ze Ci wnusia dokucza to sie nie spiesz.
Nikus4 - Czw 09 Sie, 2012 20:02
W tych kwadratach nic nie ma. Jak wyciągniesz niteczki z tkaniny to powstanie krzyż z nitek,. w tym miejscu szyjesz krzyż maltański.
tam gdzie strałką pokazałaś "przęsełka zwykłe" to pokazałaś bloczki? Przęsełka to są te 4 niteczki.
A gwiazdki to nie wiem gdzie są powiększyłam wzór ile się da i nie wiem gdzie są. Wyślę ci zdjęcie powiększ sobie i popatrz może ty coś dojrzysz.
Halina46 - Czw 09 Sie, 2012 20:29
Danusiu oczywiście w tych przęsełkach troche za daleko pojechałam i tak wyglada,ze pytałam o bloczki.
Własnie szukam na schemacie tych gwiazdek ale też nie widzę znaku trzy pionowe kreski - gdzie pisze przęsełka owijane poczw. nicmi w kol. białym - czy to napewno te objasnienia dotycza tego schematu?
Danusiu przeczytałam Twój opis więc chyba już wszystko wiem. dziekuje bardzo.
I jeszcze jedno pytanko- na stro.12 w opisie do modelu 1 jest między innymi 1 motek w kolorze 1304 powiedzcie mi co jest tym wyszyte bo nie moge sie dopatrzeć.
Nikus4 - Pią 10 Sie, 2012 07:42
Nie doczytałaś do końca objaśnień. Na stronie 13 w rogu, na dole masz napisane
" krzyże maltańskie perłowymi nićmi nr8 w kol 1304"
To jest opis do tej zielonej serwetki . Na stronie 8 piszą " rzędy zygzaków obcerować...." Czyli zamiast robić przęsełka to te 4 niteczki należy owijać tak jak na zdjęciu poniżej. Ale ja będę szyć zwykłe przęsełka.
Halina46 - Pią 10 Sie, 2012 10:05
A no , masz racje Danusiu, czytałam ale troche nie dokładnie z tego wynika.
I co Danusiu znalazłas gdzies nici perłowe n Anchor, bo ja nie i chyba zamówie cos z innej marki.
mróweczka - Pią 10 Sie, 2012 12:54
Dziewczyny też udało mi się kupić tę gazetkę i przyjrzałam się schematowi, który Halinka wstawiła wyżej. Nie mam pojęcia gdzie są te gwiazdki. Myślę, że trzeba samemu zdecydować czy i gdzie ewentualnie je wyszyć.
Halina46 - Pią 10 Sie, 2012 14:06
Marzenko ja myślę, ze to nie dotyczy konkretnie tego schematu, na str, 16 jest też :
przęsęłka owijane poczw. nicmi w kolorze białym , nie wiem gdzie sa na schemacie i gwiadki w kolorze różowym oczywiście są.
Który z wzorów Ci sie podoba?
|
|
|