To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Chwalimy się - hipeastrum

ela krztuk - Pon 20 Lut, 2012 15:02

Witam bye Też czekam na cebulki. W sklepie jeszcze nie ma.
we_st - Pon 20 Lut, 2012 16:08

Teraz moje kwitnie, trochę spóźnione, za to jakie piękne

Kazimiera - Pon 20 Lut, 2012 17:08

Tak,są piękne cool
ela krztuk - Pon 20 Lut, 2012 19:04

Witam bye Powiem Ci, że to najpiękniejsze kwiaty, które kwitną o tej porze roku. brawo Na pewno jest bardzo miło i przyjemnie w domu, gdy zakwitną. radocha Ja co roku wsadzam cebulki które mamą po kilka lat. Po prostu warto je mieć i kupić. hurrraaa
ela krztuk - Pon 20 Lut, 2012 19:16

Witam bye Weroniko ! Bardzo piękne kwiaty i nie trzeba mówić, że spóźnione. Ja kupowałam sadzonki w lutym i zakwitały mi w lecie. No nie wszystkie. Od sierpnia musiałam pozwolić im uschnąć. Po uschnięciu liści przenosiłam je do chłodnego i ciemnego miejsca. brawo brawo
ela krztuk - Czw 01 Mar, 2012 14:07

beti9, Dziękuję Ci za życzenia urodzinowe.
ela krztuk - Czw 08 Mar, 2012 19:00

Witam bye Moje hipeastrum kupione w lutym w sklepie ma już sporego pąka. hurrraaa
beti9 - Czw 08 Mar, 2012 19:30

kwiatek dla ciebie
ela krztuk - Czw 08 Mar, 2012 22:19

Witam bye Beatko rododendron przepiękny, magnolia też bardzo ładna.
we_st - Czw 08 Mar, 2012 23:02

Moje hipeastrum wypuściło w tamtym roku dwie boczne cebule. Z cebuli głównej miałam kwiat. Teraz nie wiem co zrobić. Rozdzielić cebule do osobnych donic? Czy potraktować jak kliwię i zostawić w jednej doniczce?
ela krztuk - Pią 09 Mar, 2012 12:28

Witam bye Cebulki oddzielamy od głównej cebuli i wsadzamy je do oddzielnych doniczek. Młode rośliny uprawia się następnie w mieszkaniu przez 2-3 lat, bez okresu spoczynku. Gdy ukarze się pierwszy kwiat, wiadomo będzie, czy nowy mieszaniec ma zadatki na naszą własną ulubioną odmianę. hurrraaa
gabi12 - Sob 10 Mar, 2012 15:28

Pochwalę się kwiatami Mojej Mamy, która uwielbia Amarylisy. Co roku od listopada zaczyna się u Niej feeria barw i kształtów, która kończy się dopiero w kwietniu, maju.

I moja kochana Mamusia

beti9 - Wto 13 Mar, 2012 10:25

gabi12, ale przepiękne te amarylisy Twojej mamy cool cool
szczególnie te podwójne, nie widziałam takich.

Z moją kupioną cebulą w listopadzie coś dzieje sie nie takiego. Przekwitła i chciałam ją dłużej podlewać ale albo dostała mrozu albo ją zalałam bo dość gruba warstwa tej łuski odchodzi i zostaje taka biała goła. Czy coś z niej będzie? teraz zasychają liście. puknąć się

gabi12 - Wto 13 Mar, 2012 11:04

Nie denerwuj się jest wszystko dobrze. Moje cebule jak zaczynają stan spoczynku to też "kurczą się" i usychaja im liście. Właśnie wtedy te suche łuski odstają, a cebula (biała) staje się coraz mniejsza. Nie widać tego bardzo jak się zasusza dopiero po stanie spoczynku jest właśnie dużo takich suchych łusek. I nie podlewaj teraz zbyt dużo.
beti9 - Śro 14 Mar, 2012 10:53

gabi12, dziękuję Smile

Gratulacje za Twoje efekty, chodzi mi o suwaczek. Zazdroszczę Smile

gabi12 - Śro 14 Mar, 2012 16:15

beti9, baardzo ciężka praca....Dziękuję. cmoknięcie
Kazimiera - Śro 14 Mar, 2012 19:05

gabi12 cudowne te amarylisy cool ,oczu nie mogę oderwać cmoknięcie

Dobrze to ujęłaś.....odchudzanie to ciężżżżka praca cmoknięcie

W tym roku pierwszy raz posadziłam cebule amarylis i już wypuściły liście.....i mam pytanie:jak dużo je podlewać...?....powinny mieć ziemię wilgotną? wodę wlewam na podstawkę..... kwiatek dla ciebie

gabi12 - Czw 15 Mar, 2012 14:58

Ja mam zawsze kwitnące amarylisy na południowym oknie, czyli woda szybko wysycha. Staram się , aby zawsze miały wilgotną ziemię, ale też nie za dużo, żeby cebulka nie zgniła. Wlewam wodę bezpośrednio do doniczki
Kazimiera - Czw 15 Mar, 2012 15:47

Dziękuję za radę cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie
calicja - Sob 17 Mar, 2012 23:14

beti9 napisał/a:
ale przepiękne te amarylisy Twojej mamy
szczególnie te podwójne, nie widziałam takich.

o ile się orientuję to te podwójne to właśnie są AMARYLISY natomiast te pojedyncze, których cebule zwykle są dostępne w sklepach to HIPEASRUM.
Moje hipeastrum właśnie zakwitło na krwistoczczerwono.

gabi12 - Nie 18 Mar, 2012 14:07

calicja, ja też nie bardzo jestem zorientowana . Które Amarylisy, a które hipeastrum. I dlatego poprosiłam wujka GOOGLE aby mi podpowiedział. I co mi wyskoczyło:
http://naradka.wordpress....-a-hippeastrum/
To chyba najbardziej jasno opisane różnice.
I przy okazji do wiedziałam się, że mam i hipeastrum i amarylisa. hopla

joana - Nie 18 Mar, 2012 14:12

gabi12, kwiatek dla ciebie cudownie piekne kwiaty. Pozdrowienia dla Mamy i wyrazy uznania dla Jej pracy.
ela krztuk - Pią 30 Mar, 2012 15:34

Witam Ostatnio zakwitło mi piękne hipeastrum. Na jednej łodydze 6 pąków.
dziewanna - Pon 12 Lut, 2018 10:34

Zakwitł mój Amarylis.