To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Chwalimy się - Moja malutenka kwiaciarnia domowa

cobrad - Śro 18 Mar, 2009 10:05

Już wstawiam

A mam ochotę wrzeszczeć, wczoraj przyszły listki do mnie od Leśnego Ducha jak się domyslam, i co zrobiła nasza poczta kochana podczas dostarczania lub przewozu? Połamała opakowanie i dwa duże liście mają prawie że ścięte głowy , ja ich zatłukę normalnie, brak słów na świadczenie usług. Sad

Leśny Duch - Śro 18 Mar, 2009 19:32

cobrad ja nigdy nie slyszalam, zeby trzykrotka kwitla!Very Happy napisz prosze, co z nia robilas, gdzie stala itp. jestem bardzo ciekawa I sprobuje to zastosoowac u siebie. heh to tak jak z Twoim zamiokulkasem rarytasem Smile

nie wierze, ze zdolali polamac takie pudellko - przeciez to plastik, nie karton! listki dostaniesz jeszcze, a moze od razu male sadzoneczki, bo bede sobie ukorzeniac.

cobrad - Śro 18 Mar, 2009 20:40

W takim razie jestem w szoku wielkim.
Zgodnie z Twoimi zaleceniami rozmieszałam w wodzie trochę węgla lekarskiego, włożyłam dwie odnóżki i sobie stały w tym ze 3 tygodnie na moim wschodnim oknie. Potem byłam w sklepie ogrodniczym bardzo w Poznaniu polecanym ze względu na dobrą ziemię i kupiłam taką uniwersalną do kwiatów, zasadziłam i postawiłam na tym samym oknie co poprzednio. Podlewam co drugi dzień, to wszystko.
A kwiatków jest w tym miejscu kilka, każdego dnia się zamykają na wieczór , a rano otwiera inny Smile
Połamali, siedziałam z przyjaciółką kiedy dostarczył listonosz, otwieram kopertę, a tam połamana biała część i duże listki dostały akurat w miejscu gdzie zaczyna się listek Sad

Leśny Duch - Czw 19 Mar, 2009 20:04

cobrad Smile napradę cudownie, że Ci zakwitła - ją uprawia się dla liści, bo tworzy z czasem piękną kulkę - neidługo powinny zaczać wychodzić spod ziemi kolejne łodyżki:) Taka niespodzianka cool brawo Smile może i moja kiedyś zakwitnie..Smile widać, że jej u Ciebie dobrze!Smile
cobrad - Pią 17 Kwi, 2009 19:18

Listki z ostatniej partii pięknie się ukorzeniają jeszcze parę dni i wsadzam do ziemi:)
Niedługo wstawię kilka zdjęć amarylisu mama podarowała swojej córci cebulki i już zakwitły Smile

cobrad - Nie 19 Kwi, 2009 23:32

Kilka nowych zdjęć kwiatków

Te kwitnące to amarylisy dwa - właśnie te z cebulek od mamy
Jutro uzupełnię zdjęcia o sadzonki od Leśnego Ducha

Leśny Duch - Pią 24 Kwi, 2009 08:37

Piękne Hipeastrum! (prawdopodobnie;)) mają naprawdę śliczne kolory!Very Happy
cieszę się, że listki się ukorzeniają - ja swoje otrzymane listki włożyłam do ziemi i zostało ich tylko kilka - a trzeba było mieć więcej cierpliwości i trzymać w wodzie.

Powiem Ci coś.. moja trzykrocia tez zakwitła! wytworzyła jeden malutki kwituszek..Smile to pewnie dlatego, że ją uszczyknęłam ostatnio i ma tyle samo słońca, co Twoja:)

cobrad - Pią 24 Kwi, 2009 19:32

Super Smile Ciesze się, delikatne i drobne ale ciekawie się zachowują: rano otwierają, wieczorem zamykają . U mnie już nie ma kwiatków a szkoda ale za to trzykrotka pełzać zaczyna po parapecie - rozrasta się błyskawicznie Smile
A listki w kieliszkach to puściły nie tylko korzenie ale i nowe malutkie listki i to pod wodą ( muszę się jutro za nie zabrać ) , a ten wsadzony tez już wypuścił listki Smile

Leśny Duch - Pią 24 Kwi, 2009 22:30

No to się bardzo cieszę! Zobacz, jak bedą wyglądaly, gdy zakwitną:) u mnie właśnie tak wyglądają

cobrad - Sob 25 Kwi, 2009 12:45

Już się nie mogę doczekać, chociaż jeszcze długa droga przez nimi: mają dopiero po dwa wypuszczone listki Smile
cobrad - Nie 16 Sie, 2009 10:20

Nadszedł czas pokazać co wyrosło z listków i odnóżek , które dostałam od Leśnego Ducha Smile
Najpierw odnóżki:

i z listków :

zdjęcia piękne nie są, coś sobie pogrzebałam w aparacie i teraz fiolet jako granatowy wychodzi wrrrr

Anonymous - Nie 16 Sie, 2009 11:16

Śliczności,zwłaszcza ten drugi fiołeczek!
Leśny Duch - Pon 24 Sie, 2009 22:55

Ojej ale Ci potwory wyrosły:)SmileSmile hihi takie duże już, a fiołeczi nawet zakwitły! Musisz mieć jakieś wyjątkowo dobre warunki Smile
cobrad - Czw 27 Sie, 2009 12:12

Sama nie wiem, większość roślin u mnie pada,, ale nie fiołki Smile
Trzeci ma też dużo liści , jednak jeszcze nie wypuścił kwiatków Smile