Chwalimy się - Fiołkowe szaleństwo?
Izka - Pon 22 Wrz, 2008 18:24
Zaraziłam sięhodowląfiołków od kuzynki. W lipcu dostałam 2 już kwitnące i masę listków, zaraz je ukorzeniłam i z niecierpliwością czekam na efekt.... wczoraj zauważyłam koło 3 listków maleńkie, młodziutkie, kiedy je mogę porozsadzać?
Ewa1 - Pon 22 Wrz, 2008 19:35
A dlaczego chcesz je przesadzać?. Popatrz u mnie na poprzedniej stronie rośnie nowy fiołek z listka i ja go nie przesadzam. Chyba, że masz kilka listków w jednej doniczce - wówczas musisz poczekać jak dostatecznie podrosną aby miały już silne korzonki.
zonieczka - Czw 25 Wrz, 2008 17:49
dziewczyny a co zrobić żeby fiołeczki ponownie zakwitły???
Ewa1 - Czw 25 Wrz, 2008 21:49
Opiekować się nimi i ... cierpliwie czekać
zonieczka - Czw 25 Wrz, 2008 22:10
postaram się .... tylko ile można czekać??????
Ewa1 - Czw 25 Wrz, 2008 23:31
Zonieczko ale jaka radość gdy wypuszczą pączki U mnie właśnie pokazały się pączki na jednym z fiołków , nawet nie wiesz ile razy dziennie podchodzę je oglądać czy już są większe
zonieczka - Pią 26 Wrz, 2008 11:12
ja robię to samo ze storczykiem a z fiołkami też bo może właśnie 5 minut temu nie było pączków a teraz już są
jak tylko Ci rozkwitną wrzuć fotkę
popatrzę chociaż na Twoje
Ewa1 - Sob 27 Wrz, 2008 10:10
Zonieczko - pączek już wyraźnie wybarwiony jak tylko się otworzy zaraz zdjęcie zrobię. Teraz pokażę obecnie kwitnącego chociaż jego prawdziwy kolor jest bardziej bordowy
zonieczka - Sob 27 Wrz, 2008 13:47
tfu tfu cudny
a ja zaraz jadę na zakupy i napewno zahaczę o jakąś kwiaciarnię
jak tylko coś upoluję to Wam pokaże
Zosia32 - Sob 27 Wrz, 2008 17:31
Pochwalę się i ja moimi fiołkami
Ewa1 - Sob 27 Wrz, 2008 19:37
Zosiu piękna kolekcja ... i tak długo ja ukrywałaś Czy zdjęcie nr 8 przedstawia tego samego fiołka, który stoi obok niebieskiego? Właścicielka (właściciel?) kolekcji urocza i jak pieczołowicie dogląda fiołków
Halkuk - Nie 28 Wrz, 2008 16:40
Wspaniała fiołkowa kolekcja
Asia S. - Czw 02 Paź, 2008 12:00
Tutaj pięknie pachnie fiołkami. Również jestem zarażona. Ukorzeniam sama. Jednak nie udało mi się ukorzenić białego fiołka i zupełnie nie wiem dlaczego.
Halkuk - Czw 02 Paź, 2008 12:25
| Asia S. napisał/a: | | Jednak nie udało mi się ukorzenić białego fiołka i zupełnie nie wiem dlaczego. |
Z białym jest jakoś ciężko - jak mi się ukorzenił to długo nie kwitł , teraz już mi kwitnie , ale minęło sporo czasu .
XXwieczna - Śro 05 Lis, 2008 12:18
Mnie też od niedawna ogarnęło fiiołkowe szaleństwo. Ukorzeniam. Z eróżnym skutkiem. Kilka mam kwitnących dużych roślinek. Gdzieś czytałam, że należy usuwać ok 25% nowo wyrastających listków, a wtedy bardziej obficie kwitną. Pytam doświadczonych hodowczyń - prawda to?
Asia S. - Śro 05 Lis, 2008 13:56
Ja jak tylko pojawią się pąki kwiatowe delikatnie usuwam liście ze środka rozety i kwitną pięknie
Ewa1 - Śro 05 Lis, 2008 17:57
Ja wycinam delikatnie malutkimi nożyczkami kilka listków od dołu i pozostawiam rozetkę środkową.
halszka - Śro 05 Lis, 2008 18:38
sorki , że się wtrącam do tak pięknych fiołeczków
- ale tez je "choduję "- i co zauważyłam i jakie mam z nimi doświadczenia - to już wam mówię .... może komuś się przyda ?
- mam za dużo białych he he he
- rozsadzam młode egzemplarze lub te starsze (wybujałe ) obcinam tuż pod ziemia ( jakiś 1 cm ), obrywam dolne listki i wsadzam taki niby czubek z gołą łodyżką ( tylko zdrową ) - zawsze się przyjmują
- wyrzucam wszystkie przerośnięte/wybujałe /i podejrzane /chore -bez żalu
- jeśli szczepię - to od razu do ziemi i przykrywam listek słoiczkiem , bo wtedy mam przeważnie 1 ładną roślinkę
- jeśli wkładam do wody listki , to je trochę przycinam na krótsze - ale po wyprodukowaniu korzonków i wsadzeniu do doniczki - zawsze mam po kilka roślinek i muszę te słabsze usuwać żeby zachować tylko tę jedną najładniejszą
- wiele kolorów przebarwionych np bordowo - białych lub niebiesko-białych i biało-niebieskich , postrzępionych i pokarbowanych - "wyradza " mi się i wyglądają jak begonie , czyli 1 jest pełny i potrzępiony , 2-gi już mniej , 3-ci jeszcze mniej .... itd
- nie jestem ogrodniczką , ale lubię kwiatki i cały czas przywlekam coś nowego .... bo z moich starych okazów nie zawsze da się coś odrodzić ....
ta bidulka z braku opieki - zgranatowiała ....( chyba dlatego ,że przestałamz nimi rozmawiać ....)
Zosia32 - Śro 05 Lis, 2008 21:48
| Ewa1 napisał/a: | | Ja wycinam delikatnie malutkimi nożyczkami kilka listków od dołu i pozostawiam rozetkę środkową. |
to prawda ja też tak robię , a teraz ostatnio zauważyłam że bardzo dobrze im robi
podlewanie nawozem do storczyków ,mam kilka okazów storczyków więc kupiłam nawóz przystosowany do tych pięknych kwiatów ,a ze podlewam storczyki co dwa tygodnie ,to znaczy wstawiam doniczki do miski z wodą i nawozem zostawiam na godzinkę i to co zostanie to tym podlewam fiołki kwitną jak najęte co jedno kwitnienie mija to za chwilkę jest następne bo przedtem były dłuższe przerwy między kwitnieniami , kwiaty są duże jest ich sporo i pięknie wybarwione a i na liście też im dobrze robi ten nawóz są piękne błyszczące i takie pięknie zielone
alienor - Czw 06 Lis, 2008 10:02
przetestuje koniecznie ,mam wszystko co potrzeba tzn storczyki nawoz i fiołki
XXwieczna - Pią 21 Lis, 2008 14:16
Pomocy, coś się dzieje z jednym moim fiołkiem. W powalającym tempie miękną mu liście. Takie sflaczałe się robią. Szybciutko go przesadziłam, ale coś niewiele mu pomogło. Da się go jakoś uratować? Co się stało. Dwa razy już mi kwitł i wyglądał wyjątkowo zdrowo. A teraz marnieje z minuty na minutę....
Zosia32 - Pią 21 Lis, 2008 15:41
mamutek, może za dużo podlewałaś , albo go zawiało zimne powietrze, jest jedna rada , oberwij wszystkie liście zostaw tylko serduszko i przesadż do nowej ziemi trochę głębiej i podlewaj umiarkowanie
zonieczka - Pią 21 Lis, 2008 15:51
mój jeden tak reagował jak miał już zbyt sucho
ja mam z listkami problem ukorzeniły się wsadziłam do ziemi i nic żadnego efektu już okolo 2 miesiecy czekam co z nimi sie dzieje
a to moje najnowsze fiołeczki
Zosia32 - Sob 22 Lis, 2008 10:34
zonieczka, piękne są twoje fiołki ,super jest ten biały z różowym nalotem
bardzo lubię te kwiatuszki są bardzo wdzięczne w hodowli i pięknie dekorują mieszkanie i zimą cieszą oko
reni - Nie 30 Lis, 2008 17:03
piękne te wasze fiołki
ja dostałam pięknego fiołka alpejskiego niestety marnieje w oczach ,kwiatki opadają listki więdną czy da się go uratować ?
|
|
|