To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nici, nitki i niteczki... - Altin Basak

Bernadka - Nie 08 Cze, 2008 07:30

Małgosia G., ekstra bolerko brawo
alienor - Nie 08 Cze, 2008 10:10

Malgosiu brawo za efektowne bolerko
Kręciołek - Śro 02 Lut, 2011 14:35

Czy ktoś ma doświadczenia z Altin Basak Star?
Jest dość gruby, jak się nim robi? Ma połysk?

http://wloczkolandia.pl/1...basak-biay.html

Jasieńka - Śro 02 Lut, 2011 20:23

hej ja robiłam z tej nitki ale najbardziej nadaje sie na druty ma lekki połysk ładnie wychodza wzory na szydełko wychodzi za gruba ale na druty jest super jest to bawełna i tak trochę lejąca gdy robótka powstaje i powiem do lekich ta nitka nie należy wyroby sa trochę cieszkawe ale mi się podoba ladnie wychodzi mialam i różową i czerwoną nie jest zła
Kręciołek - Czw 03 Lut, 2011 11:34

Dzięki Jasieńka!
Czyli na szydełko raczej nie...hmm i mówisz, że lejąca...to chyba nie kupię Smile
Bardzo Ci dziękuję cmoknięcie

_dorot_ - Pon 07 Lut, 2011 11:03

Ja chcę zrobić z niej płaszczyk na szydełku z elementów.
https://picasaweb.google.com/dddorot/PAszcze?authkey=Gv1sRgCLHsndW7y-z6cA#5553595860898128274
Nie wiem co z tego wyjdzie, bo nie zaczęłam jeszcze tych elementów łączyć- po zrobieniu kilkudziesięciu sztuk... No cóż- muszę od nich odpocząć. Robię szydełkiem nr. 4.
Ważna wiadomość dla tych z Was, które planują zakup ALTIN BASAK STAR.
Podobno już jej nie produkują- stąd braki w magazynach wielu pasmanterii. Najlepiej kupić od razu potrzebną ilość, bo później może być problem.
Możliwe, że pojawi się pod inną nazwą, ale "STAR" tej firmy już nie będzie, a nikt też nie da gwarancji, że jej ewentualny odpowiednik będzie dokładnie taki sam. Szkoda, bo dobrze mi się nią robi, a elementy są fajnie mięciutkie.

orchidea - Śro 23 Lut, 2011 12:48

Dziewczyny a ja takie mam pytanie kupilam sobie Kirlangic w kolorach potrzebuję do nich czarny ale nigdzie nie ma, nawet nie wiem czy jest? Czy jest inna czarna która była by tak cienka i błyszcząca?
Eve - Nie 27 Lut, 2011 10:16

Kirlangic jest w kolorze czarnym.

Na przykład tutaj

Pozdrawiam

Makarbella - Pon 28 Lut, 2011 20:12

_dorot_ napisał/a:
Ważna wiadomość dla tych z Was, które planują zakup ALTIN BASAK STAR.
Podobno już jej nie produkują- stąd braki w magazynach wielu pasmanterii. Najlepiej kupić od razu potrzebną ilość, bo później może być problem.
Możliwe, że pojawi się pod inną nazwą, ale "STAR" tej firmy już nie będzie, a nikt też nie da gwarancji, że jej ewentualny odpowiednik będzie dokładnie taki sam. Szkoda, bo dobrze mi się nią robi, a elementy są fajnie mięciutkie.

STAR to była seria kordonków pod marką Altin Basak firmy Diktas. I w rzeczy samej - nie będzie jej już, bo importer wycofał ją z polskiego rynku. Zamiennikiem może być MIYA - jest równie gruba i miękka.
Przy okazji - MIYA i MYRA zastąpiły też Camillę i Alminę, bo całe Madame Tricote zwinęło się z polskiego rynku, zabierając oprócz Hemery, Maxi Viscose, Lary, Eldivenli także Etamin, Baśkę, Sonię, Jasmine, Kashmire i Magic Design. Szczęśliwie szybko pojawiły się zamienniki: Baszka, Sona, Jasminum, Rainbow, Kashmir.

Elżbieta P. - Wto 01 Mar, 2011 08:21

a ja chciałabym zrobić sobie cieniutką chustę/szal do sukienki, myślę że wełna odpada, bo będzie za ciepła, ale z czego w takim razie dobrze byłoby ją zrobić? doradźcie coś proszę bye
atteloiv - Wto 01 Mar, 2011 12:02

Ja robiłam z maszynowej podwójnej nici poliestrowej, wychodzi delikatnie.
Makarbella - Czw 03 Mar, 2011 09:27

Elżbieta P. napisał/a:
a ja chciałabym zrobić sobie cieniutką chustę/szal do sukienki, myślę że wełna odpada, bo będzie za ciepła, ale z czego w takim razie dobrze byłoby ją zrobić? doradźcie coś proszę bye

Kirlangic, Klasik, albo z akrylu, np. Kristal, ale akryl też będzie ciepły.

Elżbieta P. - Czw 03 Mar, 2011 10:53

atteloiv, Makarbella dziękuję bardzo.
Z nici maszynowych nie próbowałam, a Kirlangic znam, robiłam z niego "ubranka" na bombki, muszę jeszcze popatrzeć na Klasika, dziękuję bye

orchidea - Czw 03 Mar, 2011 11:16

Eve napisał/a:
Kirlangic jest w kolorze czarnym.

Na przykład tutaj

Pozdrawiam

Dzięki kupiłam teraz czekam aż mi przyniesie listonosz
Elżbieta P. Wysłany: Wto 01 Mar, 2011 08:21 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

a ja chciałabym zrobić sobie cieniutką chustę/szal do sukienki, myślę że wełna odpada, bo będzie za ciepła, ale z czego w takim razie dobrze byłoby ją zrobić? doradźcie coś proszę

Też zamierzam zrobic sobie chustę i dlatego kupiłam kirlangic

Jaką chustę chcesz zrobic? Bo ja z kolorowych kółek + koraliki

Elżbieta P. - Czw 03 Mar, 2011 12:55

jeszcze nie wybrałam wzoru, ale to ma być coś lekkiego i dziurawego, tak, żeby zakryć ramiona, a kolor jakiś pasujący do czarnej sukienki bye