To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

ozdoby świateczne - Szopka bożonarodzeniowa

alutka171 - Śro 21 Lis, 2012 20:35

Świetnie się zapowiada cool cool
borutka63 - Śro 21 Lis, 2012 20:52

a dzisiaj już wygląda tak i co mi doradzicie dalej? postacie jeszcze nie mocowane nie mam podłogi wyłożonej i myślę jak to wykończyć
borutka63 - Śro 21 Lis, 2012 20:54

chyba dorobie owieczek bo jeszcze troszke pusto a wielbłąd by się przydał jak najbardziej ale niestety nie mam instrukcji
Pysiatom - Czw 22 Lis, 2012 19:16

Szopka już wygląda ślicznie. brawo brawo brawo
wiola29 - Pią 23 Lis, 2012 11:23

Jestem zachwycona ja dopiero zaczęłam i jestem daleko w tyle a czasu mam niewiele . Szopka na pewno będzie przepiękna .

brawo

aniaso4 - Pią 23 Lis, 2012 17:31

borutka63, Śliczna! Ja bym dała jakąś słomę na daszek, a pomysł z wielbłądem superaśny, tylko jak te garby zrobić co by tu... idę na imprezę
aniaso4 - Pią 23 Lis, 2012 17:49

borutka63, http://www.ioffer.com/i/c...attern-87537486
zobacz, jakiego kamela znalazłam, schematu niet...

borutka63 - Pią 23 Lis, 2012 19:28

aniaso4 ładny wielbład ale już mam mało czasu a jeszcze dorabiam farmera i pastuszka i kilka owieczek nie mam kiedy pomyśleć może bym coś kombinowała ale jak nie znajde nic - to trudno będzie beż wielbłąda dzięki za poradę dach w szopce już leży trzcina tylko na syrowo i się zastanawiam bo mi się za ciemno coś wydaje myślę że może trochę śniegiem sztucznym spryskać
aniaso4 - Pią 23 Lis, 2012 21:06

borutka63, no faktycznie, nie pomyślałam, że może przyciemnić ten daszek...
szkoda, że ja nie mam czasu tworzyć takie cuda idę na imprezę idę na imprezę idę na imprezę

aniaso4 - Pią 23 Lis, 2012 21:12

Acha, jeszcze przypomniało mi się u mnie w kościele, jest taka ruchoma szopka i jest w niej fajny drwal z siekierką, pieniek i drewienka i mnich w kapturze przy dzwonnicy i anioł schylający się po wrzuceniu grosików, dzieciaki mają radochę bye
malagosia4 - Pią 23 Lis, 2012 22:26

jak mogę Ci coś doradzić to podłogę możesz zrobić z szpatułek takich jak są w gabinetach lekarskich lub patyczków po lodach szpatułki dostaniesz w aptece, a powiem Ci że coś mi brakuje w tej szopce już wiem może ją trochę oświetlisz lampkami choinkowymi
malagosia4 - Pią 23 Lis, 2012 22:29

szopka jest bardzo piękna i zazdroszczę talentu
Grażyna - Nie 25 Lis, 2012 18:21

Ładna szopka cool

Mnie brakuje dachu ze słomy. Domek wyglada tak dosyć łyso. Dolozyłabym też jeszcze trochę wyższej zieleni obok domku, a podłogę mozna wysypać piaskiem (przykleić) albo okleić miękkim materiałem, filcem, czy cos w podobie.

borutka63 - Nie 25 Lis, 2012 18:40

dziękuję bardzo za porady , ale ja myślę wogóle o zmianie całej konstrukcji jakoś mi to nie wygląda te postacie w szopce są niewidoczne tło za ciemne myślałam żeby śniegiem sztucznym rozjaśnić ścianę i próbowałam dach na szydełku zrobić myślałam że trochę światła wpadnie i jakoś to będzie ale to też mi się nie podoba chyba ten daszek jest za nisko trzcina na dachu odpada ciemno i nieciekawie to wygląda oj motam się motam, a czas nagli już, ale jutro zaczynam coś nowego od podstaw muszę pozbierać potrzebne mi materiały cmoknięcie
Grażyna - Nie 25 Lis, 2012 19:30

Tak - musisz zagospodarować przestrzeń miedzy postaciami. Dach możesz podnieść, ale bardziej potrzeba tutaj wykończenia tego dachu i dodanie podkladu oraz nierównosci terenu, aby dobrze wkomponować w teren postacie. Jakieś krzaczki z przodu, choinki róznej wysokości (dodaj do swoich pień), płotki. Dodaj oświetlenie.

Popatrz:

http://www.istotne.pl/g14064.php

http://foto.favore.pl/200...347344571_o.jpg

http://img227.imageshack....t0018600tl7.jpg

http://img195.imageshack....cn6556500zw.jpg

aniaso4 - Pon 26 Lis, 2012 08:41

Grażyna, super zdjęcia kwiatek dla ciebie
borutka63, dasz radę kwiatek dla ciebie

malagosia4 - Pon 26 Lis, 2012 22:57

Nie denerwuj się szopka na pewno będzie się podobać, liczy się wkład pracy trzymam kciuki jak skończysz to pokaż nam nie zapomnij zrobić zdjęcia
borutka63 - Wto 27 Lis, 2012 00:18

dzięki za wskazówki porady i potrzymanie na duchu mam nadzieję że dobrnę jakoś do końca bo ze mną jest tak- nie podoba mi się to w kąt, ale szkoda mi mojej pracy, tyle już zrobiłam tylko szopka mi nie odpowiada ,trochę się zniechęciłam do dalszej pracy ale walcze i nie poddaje się wymyśliłam całkiem nowy szkielet szopki tamta idzie na bok jakoś mi się to nie widziało
Grażyna - Wto 27 Lis, 2012 18:14

No to czekam na nowy wizaż... wesoło mi
borutka63 - Wto 27 Lis, 2012 20:56

no to już pokazuję jest to wersja robocza oczywiście nic nie mocowane jeszcze czekam na wasze rady i opinie może coś zmienić jeszcze? troche podstawa za ciemna wysypałam żwirkiem
malagosia4 - Wto 27 Lis, 2012 22:12

Ta jest super ,weż scieśnij trochę zwierzęta i zrób np. ognisko z wykałaczek lub lub zapałek
borutka63 - Wto 27 Lis, 2012 23:28

małagosia4-też tak myślałam muszę jeszcze ją dopieścić jeszcze moge manewrować wszystkim bo przestawiam przyglądam się i nadal myśle co tu jeszcze dodać co zmienić i już chyba mózg mi się rozlasował obym zdążyła wykończyć do przyszłego tygodnia a jak ty daleko jesteś ze swoją szopką pochwal się
aniaso4 - Czw 29 Lis, 2012 10:46

borutka63, jest świetna, żywiołowa, kolorowa, jest na co popatrzeć!!!! love idę na imprezę love
malagosia4 - Pią 30 Lis, 2012 23:08

ja z moją szopką to jestem w polu narazie mam zrobionego osiołka, i wielbłąda a co do pokazania zdjęć to muszę się nauczyć nanosić zdjęcia na forum hopla hopla
borutka63 - Wto 04 Gru, 2012 19:13

no dobrnęłam już do końca i chwalę się ostatecznie , moja szopka jutro już emigruje na wystawę dziękuję tym co mnie wspierali i udzielali mi porad