Chwalimy się - Moje śliczności
Madzia - Wto 22 Maj, 2007 19:45
Przecudowne masz te kwiaty
Zosia32 - Śro 23 Maj, 2007 09:54
Piękne te storczyki ,chyba się skuszę i kupię tak piękną ozdobę
domu
Pozdrowienia
Mój album
http://zosia32.fotosik.pl/
summer21 - Śro 23 Maj, 2007 10:24
OGRÓD I kwiaty sa przepiekne, sama mam oczko wodne i duzo roslinek wiec jak jest wiosna i wszystko zakwita to az milo patrzec
Lacrima - Śro 23 Maj, 2007 16:40
Nawet nie wiecie jak miło że się komuś podoba szczególnie, że wiekszośc roślin jest wychodowana własnoręcznie A teraz kilka nowych fotek z ogródka przydomowego
Halkuk - Śro 23 Maj, 2007 19:19
Wspaniały ogród
Elżbieta P. - Śro 23 Maj, 2007 19:29
Lacrima, masz śliczny, kolorowy ogród, aż miło popatrzeć
Lacrima - Pon 28 Maj, 2007 09:34
Dziś rano po deszczu rosa na różach
To są 2 róże szczepione na jednych pniu biała jest maleńka jak moneta 1zł a czerwona jak 5zł mam jeszcze różową ale ona zakwita w czerwcu
Inne kwitnące dzis roslinki
Halkuk - Pon 28 Maj, 2007 10:36
Marzenko piękne zdjęcia , wspaniałe kwiaty
Za róże z rosą to jakąś nagrodę powinnaś dostać - wspaniały efekt
Zosia32 - Pon 28 Maj, 2007 11:11
Lacrimo jakie piękne róże a jakie piękne zdięcia
Pozdrowienia
Mój album
http://zosia32.fotosik.pl/ :
Madzia - Pon 28 Maj, 2007 18:41
Dostałam cudnego kwiatka o nazwie Miltonia. Znalazłam już parę informacji o nim, ale ręki do kwiatów to ja nie mam. Chciałabym mieć wszystkie kwiatki świata, tylko zazwyczaj o nich zapominam a one marnieją.
Lacrima czy znasz może Miltonię i czy powinnam się jej bać?
Wydaje mi się, że w ogóle storczyki są karkołomne do hodowli.
Bernadka - Wto 29 Maj, 2007 07:19
A to moja mądra książka na temat twojego kwiatuszka Ja kiedy mieszkałam w Belgii miałam Miltonię i inne storczyki , niestety u nas zw polsce nie ma aż tylu gatunków dostępnych co tam a poza tym nasz klimat czyli grzanie w zimie im nie sprzyja więc trudniej je pielęgnować
Madzia - Wto 29 Maj, 2007 20:27
Dzięki Bernadka. Tylko, że:
ja znalazłam jeden artykuł z innymi poradami niż z Twojej książki
mój kwiatuszek wygląda inaczej niż ten na zdjęciu.
Widać, że są różne odmiany.
Bernadka - Wto 29 Maj, 2007 21:21
Zgadza się wszystko tam masz napisane że zależy skąd miltonia pochodzi czy z kolumbii czy brazylii to inaczej ją się pielęgnuje http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72157,2234275.html http://www.orchidarium.pl...spectabilis.htm http://en.wikipedia.org/w...Aquarius%27.jpg no więc widzisz każdy jest inny a pewno jest ich dużo więcej . życzę ci powodzenia w uprawie tego twojego napisz kiedyś jak poszło Pozdrawiam Bernadka
Madzia - Śro 30 Maj, 2007 19:58
Dzięki!!!!!!!!!!!
Elunia - Sob 02 Cze, 2007 14:56
Lacrima-przepiękne kwiaty,chętnie zobaczę resztę.
Madzia - Sob 02 Cze, 2007 20:08
Mam jeszcze pytanie. Czy mogę go teraz przesadzić do jakiejś tam specjalnej ziemi, czy później ale kiedy, a może on jest już w specjalnej ziemi?
Bernadka - Sob 02 Cze, 2007 21:13
Madziu , nie wiem czy go dostałaś prosto z kwiaciarni ?? Jeśli tak to on jest na pewno w ziemi odpowiedniej dla storczyków . Storczyki nie lubią dużych doniczek i nie przesadza się ich zbyt często raczej dość rzadko i do specjalnej mieszanki w tej wklejonej notce z książki masz podane jak powinno wyglądać podłożę . Ja przesadzałam dopiero gdy korzenie wychodziły dołem , rozcinałam doniczkę ( były w plastikowych ) trzeba uważać żeby nie uszkodzić korzeni . Pozdrawiam
Madzia - Nie 03 Cze, 2007 14:49
Bernadka, tak, on jest z kwiaciarni. Więc na razie go nie ruszam. Może zadaję głupie pytania, ale naprawdę zupełnie się na tym nie znam. Dzięki wielkie!!!!!!!!!!!!
Bernadka - Pon 04 Cze, 2007 12:44
| madzia napisał/a: | | Może zadaję głupie pytania, ale naprawdę zupełnie się na tym nie znam. | no coś Ty madzia , jeśli się czegoś nie wie to należy pytać , jak najbardziej po to jest to forum żeby się dzielić swoimi wiadomościami , ja storczykami opiekowałam się w Belgii , miałam ich 9 gatunków , ale tam jest inny klimat , wiec było łatwiej . W Polsce na razie dopiero planuję zakup jakiegoś storczyka , myślę o dendrobium takim jak pokazywała Lacrima ale u mnie w kwiaciarniach w Tarnowie nie widziałam jeszcze ani jeden raz. Jakbyś kiedyś jeszcze coś chciała zapytać to pisz
Lacrima - Wto 23 Paź, 2007 12:51
Hej dawno nie wstawiałam nic nowego a sporo kupiłam nowych storczyków. Dziewczynki nie obraźcie się, ale nie wstawiajcie do albumów wiadomości o roślinach nastepna osoba , która będzie chciała się dowiedzieć coś na temat uprawy nawet nie wpadnie pomysł szukania tego w takim wątku .
Kolejne czekaja na zrobienie zdjęć
Halkuk - Wto 23 Paź, 2007 19:26
Marzenko brak mi słów Przepiękne są
Madzia - Śro 24 Paź, 2007 17:47
Sam królowe piękności. Marzenko ile masz już tych storczyków?
Lacrima - Czw 25 Paź, 2007 09:23
Własnie kupiłam 40. Najbardziej cieszy mnie to iz kilka z nich właśnie zawiazało pąki i przygotowuje sie do ponownego kwitnienia. Mozejeszcze dzisiaj zrobie kilka fotek nowości. W sumie tych podstawowych storczyków nie ma co się bac. Spokojnie mozna je trzymac w domku bez jakiś super warunków. Aczkolwiek nie ukrywam, że mąż obiecał mi orchidarium takie z prawdziwego zdażenia. W moim wypadku jak często mnie nie ma w domu jest to koniecznośc kiedyś w jedne wakacje padło mi 20szt.
dom_Klary - Czw 25 Paź, 2007 13:49
No to koleżanko, przepraszam, ale witam w klubie uzależnionych, wprawdzie nie mam storczyków (nie przepadam, są takie enigmatyczne), ale w ogrodzie zimowym ma 16 datur rozmiarów słusznych , i właśnie zakwitły mi młodziutkie oleandry
Lacrima - Czw 25 Paź, 2007 19:44
dom_Klary, ty to niby skąd wiesz , że datury też kocham??? A ogród zimowy przy dobrych układach będę miała za 2 lata
|
|
|