spódnice, spodnie i sukienki - Spodnica Etro
Mao - Wto 26 Wrz, 2006 21:09
Ja dorzucam moją wersję kolorystyczną Pepe ciemna zieleń taka wojskowa ,słowem nic nowego ciekawego.Poszło na nią jakieś 30 dag akrylu ,ale nie wiem co to jest bo kupiłam bez banderoli ,ale przypuszczam ,że to "SCARLET" szydełko 3,5 czas wykonania 2-3 dni długość 80 cm
Beata61 - Śro 27 Wrz, 2006 15:58
Jeżeli chciałabyś bawełnę, to ARIA Firmy Ariadna jest grubsza od MAXI, a jeszcze grubsza troszeczkę od niej jest też z ARIADNY PERŁA. Kupiłam niedawno na allegro.
http://allegro.pl/item123...motki_100g.html
Mao - Pią 29 Wrz, 2006 16:02
Asia S., spódnica jest robiona z włóczki( prawdopodobnie ,bo nie było banderoli ) 'SCARLET" ,ale możesz j zrobić z każdego innego akrylu w twoim ulubionym kolorze byleby miała jakieś 330m -400m w tych granicach z cieńszej wełny (450m-520m) wyjdzie krótsza.Spódnica ma w pasie jakieś 120cm , a w biodrach 130cm .Zasada jest jedna obwód w pasie musi mieć szerokość bioder bo inaczej jej nie założysz trzeba przecisnąć pupcię
Mao - Pią 29 Wrz, 2006 16:30
Z "FLORI" obecnie dziergam drugą VS bardzo mi się podoba ta włóczka bo jest taka aksamitna i miękka w dotyku . Ja robię szydełkiem 4.5 ,bo 3 wychodziła mi za sztywna zrób próbkę ,bo szydełko może okazać się za cienkie.
Ja luźniutko zrobiłam łańcuszek ze 120 oczek zamknij go w kołko i zobacz czy się przeciśniesz jak nie to ,albo dołóż oczek albo zrób luźniej ,bo ona potem się rozszerza jak dołożysz wzór 2 (ten skośny)
barbara 1 - Pią 29 Wrz, 2006 17:08
Mao jak Ty robisz ,Ze w obwodzie wychodzi Ci 120 oczek?Kiedy ja mam 190.
Też chce mieć 120
Mao - Pią 29 Wrz, 2006 17:49
Basia ja robię szydełkiem 4.5 to już są dziury i robię początkowy łańcuszek luźno oczka prawie na 5 mm bo potem słupki i tak są luźniejsze a jak za ścisły łańcuszek to się przecisnąć nie da i taki sznurek jest u góry a tego nie lubię.
Asia S. - Pią 29 Wrz, 2006 18:04
No to pięknie. U mnie w pasmanterii nie ma szydełka 4,5. Buuuuuuu....a przede mną cały weekend.Próbowałam zrobić na szyd. 3, ale wyszło mi 240 oczek łańcuszka.
barbara 1 - Pią 29 Wrz, 2006 18:35
A juz sie wystraszyłam,że mam tak duzo w pasie No fakt,ja robiłam VS i PP szydełkiem 3 i 3,5 mm i dość cienkawa nitka
Mao - Pią 29 Wrz, 2006 22:00
No tak ,ale VS przy 120 o z "FLORI" wyjdzie rozmiar na 104cm w biodrach to pewnie jakieś 42 Nie wiem czy zauważyłyście,że są dwie grubości "FLORI" jedna cieńsza druga grubsza moja ma tylko 233m
Mao - Pon 02 Paź, 2006 10:57
Coby nie było nudno to wstawiam moją nową ,złociutką VS zrobioną z "Flori" szydełko 4.5
maranta - Nie 08 Paź, 2006 17:33
Już mam serdecznie dość tej mojej spódniory
Zostało mi do końca 7 okrążeń i ... zabrakło mi nici
Poradźcie czy dokupić i skończyć (na te 7 rzędów musiałabym 4 motki (czy raczej szpulki ) kupić, bo w tej chwili jeden motek starcza na- mniej więcej- 2 rzędy już tylko), czy może zostawić tak jak jest, choć akurat zakończenie miało być najładniejsze
maranta - Nie 08 Paź, 2006 19:20
| madzia napisał/a: | | No właśnie, bo to może być dość kosztowne. |
Dokładnie, na razie leciałam tymi nićmi, które mi zostały po falbaniastej bluzce, ale teraz to się zaczyna robić przesadyzm
Na razie więc chyba skończę, długość jest wystarczająca, zresztą jutro może ją założę i o jakąś fotkę się postaram, to pomożecie mi ocenić czy można odpuścić sobie dalszą robotę.
Nici zostało akurat tyle, żeby wymodzić jakieś wiązanie w pasie
maranta - Pon 09 Paź, 2006 13:07
Alienor, ten motyw to zwykła koronka brugijska, schematu nie mam, schemat mam tylko na to wykończenie nieszczęsne, którego najwyraźniej nie będzie (to jest schemat do jakiejś serwetki i własnie wykończenie tej serwetki mi w oko wpadło), resztę kombinowałam i wymyślałam sama.
Dziś może mi się uda w spódniorce pokazać, tylko na razie nie mam podszewki, tymczasowo jakąś białą halkę będę musiała wygrzebać.
Teraz się wezmę za to wiązanie, mam nadzieję, że ta resztka nici na to wystarczy
maranta - Pon 09 Paź, 2006 17:22
Dziękuję właśnie wrzuciłam fotki spódnicy z zawartością http://maranta.livenet.pl...p?p=24685#24685
ciaachoo - Śro 11 Paź, 2006 22:07
pozazdroscilam tych przepieknych spodnic i znalazlam jakas stara bawelne i tez sobie wydziergalam,zabraklo mi welny na ostatnie rzedy :placzek:teraz musze dobrac jakas podszewke
pozdrawiam serdecznie!!
maranta - Czw 12 Paź, 2006 08:05
Ciaachoo, fajniuśka spódnica, może uda Ci się jakąś podobną włóczkę podebrać
barbara 1 - Czw 12 Paź, 2006 11:03
Iwonka spódniczka wyszła świetnie
Marzenka ja w mojej własnie wymyśliłam sobie taka podszewkę,co spowodowało,że spódnica ma teraz 85 cm.dł.
Halkuk - Pon 16 Paź, 2006 08:10
Alwisiu, zobacz co zrobiła moja Mama . Tak się napaliła na spódnicę (a jest starsza od Ciebie) po zobaczeniu tego co na forum się dzieje, że w końcu ma .

Najpierw był wybór wzoru - koniecznie ananaski . Potem wyszło, że jest za stara, za gruba itp . Ale w końcu jak się odważyła wyjść i usłyszała "ochy" i "achy" od swoich zachwyconych znajomych i koleżanek , to przestała mieć opory i nosi ją odważnie
Halkuk - Pon 16 Paź, 2006 12:27
Dziękuję wszystkim za pochwały w imieniu Mamy Zaraz jej prześlę smska niech się też cieszy
| madzia napisał/a: |
A co to za włóczka? |
Włóczka to Peonia - ta której nie lubisz Szydełko chyba nr 4. Spódniczka jest super mięciutka
| Anna B. napisał/a: | Tak obserwuję i podziwiam Wasz spódnicowy szał i muszę przyznac, że zastanawia mnie jedna rzecz. Jak często zahaczacie tymi spódnicami o różne wytające elementy, których w domu i w pracy zazwyczaj nie brakuje? Ja wystarczająco często zahaczam o nie swoimi sweterekami, chustą, żeby chcieć w ogóle założyć jeszcze do tego ażurową spódnicę. Swoim płaszczykiem też już parę razy nadziałam się na klamkę. No to jak jest?  |
Aniu spódniczką jeszcze nie nadziałam się na nic , ale za to miałam zabawną sytuację w moim ponczo . Weszłam do sklepu , gdzie obok drzwi była kasa , a przy niej stała klientka z parasolką w zawieszonej na ramieniu torebce ;( i wchodząc zahaczyłam o tę parasolkę i dodatkowo o klamkę przy drzwiach Musiałam nieźle wyglądać taka zawieszona pomiędzy klientką a klamką
maranta - Pon 16 Paź, 2006 14:23
Halinka, śliczne ananaski
Halkuk - Sob 21 Paź, 2006 13:36
Tym razem moja spódniczka własnie skończyłam , jeszcze sznureczek bez zakończenia . No i nie wiem jeszcze jaka będzie podszewka .

Schemat - http://foto.radikal.ru/f.aspx?b06107f1a2949c2e4jpg
Włóczka - nie znam nazwy (anilana z dawnych lat) , jakaś grubsza , szydełko nr 4 , wyszło mi ponad 40 dag .
Halkuk - Sob 21 Paź, 2006 17:05
Barbara 1, LadyKingfisherg, Anusiaczek, Ula_K, Mordka, Pani Mama, bardzo Wam dziękuję
LadyKingfisherg, Włóczka - nie znam nazwy (anilana z dawnych lat) , jakaś grubsza , szydełko nr 4 , wyszło mi ponad 40 dag . Ta włóczka to mniej więcej grubość 360-400 m na 100g ( tak myślę ). A długa mi wyszła bo mam wzrostu 158 i robię dość duże słupki ( jak porównuję moją robótkę z robótką Mamy to moje słupki zawsze są wyższe - nie wiem czemu ) . Do tego wszystkiego opuściłam ostatnie okrążenie bo już była dosć długa .
Basiu ta spódnica w wydaniu rosjanki jest świetna ! Fajny kolor i widzę że ma wiecej motywów niż moja ( ja mam ich 8 ) . :wesolek:
maranta - Sob 21 Paź, 2006 18:29
Halinka
Halkuk - Pon 23 Paź, 2006 13:35
Ojej , ile pochwał
Dziewczyny , dziękuję WAM bardzo
Teraz robię górę czyli jakieś wdzianko , sweter czy co mi tam wyjdzie .
Robię taki wzór , wymyśliłam sobie że jak mi włóczki wystarczy to dorobię sobie jeszcze popielatą spódnicę , wtedy będe miała "podwójny" komplet
ciaachoo - Wto 24 Paź, 2006 10:16
Halinko spodnica przepiekna
ja juz tez zrobilam druga spodnice,w jeszcze cieplej poszlam nawet na wesele
slabo widac jednak na zdjeciu
top tez jeszcze byl cieply,skonczylam kilka godzin przed weselem,mam jeszcze chuste do tego,ale musze poczekac na zdjecia
pozdrawiam Ilona!!!!
|
|
|