Nasze prace - Hardanger Haliny
Nikus4 - Śro 13 Cze, 2012 11:04
Jestem już Halinko. Byłam zajęta a wczoraj dopiero wróciłam wieczorem do domku. Byłam u córci w Toruniu, taki niezaplanowany wyjazd. Cieszę się, że pomogła ci Marzenka, ja nie miałam czasu.
Po południu znów na działkę muszę iść i tak to jest. Ale powoli haftuje tę nową serwetkę. Może jutro już te bloczki na środku skończę. To pokaże wam.
mróweczka - Śro 13 Cze, 2012 20:29
Halinko, napisz czy teraz już wszystko jest w porządku. Po prostu czy się wszystko zgadza
Halina46 - Czw 14 Cze, 2012 06:28
Marzenko narazie kończe pierwszy rządek, przed rozpoczęciem drugiego sobie jeszcze raz sprawdzę, ale chyba wszystko bedzie dobrze.
Danusiu czekam na totkę, ponieważ moja następna robótka to bedzie chyba coś w kolorze fioletu tylko taki jasny odcień jakis lawędowy albo cuś takiego jesli znajde nici.
mróweczka - Czw 14 Cze, 2012 09:56
Halinko, możesz pokombinować żeby drugi rządek był z tych bloczków o które ostatnio pytałaś. W tym wypadku można je zastosować.
A jaki będzie brzeg w tej serwetce?
Halina46 - Czw 14 Cze, 2012 12:03
Nie wiem jak sie nazywa taki brzeg, ale to bedzie tylko taki mały "trójkacik"i po obu stronach przęsęłka, jeszcze nie robilismy takiego brzegu, hania robiła go w swojej pierwszej malutkiej serwetce.Nawet jeszcze nie wiem jak to sie robi, ale wszystko pomału.
Nikus4 - Czw 14 Cze, 2012 13:30
Ten brzeg nazywa się ściegiem ażurowym. Jest jednym z trudniejszych ściegów do haftowania. Bardzo trzeba uważać na wycinanie nitek i zabezpieczać te trójkąciki o których pisze Halinka.
Halina46 - Czw 14 Cze, 2012 15:51
Co do ściegu brzegowego jeszcze sie zastanawiam,mam czas.
mróweczka - Czw 14 Cze, 2012 17:01
To taki jak robiłam w firaneczce, jeśli się nie mylę.
Halina46 - Czw 14 Cze, 2012 18:04
O właśnie taki Marzenko.
mróweczka - Czw 14 Cze, 2012 19:48
Wiesz, ja przed firanką robiłam serwetkę i dałam taki brzeg tylko że sporo szerszy. Wygląda bardzo ładnie, ale strasznie mi się dłużyło robienie go. Wstawię zdjęcie w swoim temacie to zobaczysz, jak to wygląda.
Halina46 - Nie 17 Cze, 2012 14:24
Słuchajcie czy kordonek bawełniany bawełna merceryzowana to to samo co kordonek perłowy?
Niżej link gdzie taki znalazłam.
http://allegro.pl/kordone...2398140293.html
Haniaga - Nie 17 Cze, 2012 20:56
Halinko ,
bawełna merceryzowana ma połysk i jest wytrzymała .Ma lepszy poślizg przy robótkach ręcznych.
kordonek perłowy zaś , jest podwójnie merceryzowany przez co ma większy połysk i jest bardziej delikatny.
Pozdrawiam
hania
Haniaga - Śro 20 Cze, 2012 20:06
Halinko,
czy myślisz o tym łososiowym kolorze?
Mnie też on się spodobał i go kupiłam ale ten nasz (Maja), którym szyje Mróweczka. Jeszcze nie wiem ,co nim będę szyła.
Jak Ci idzie ta nowa serwetka?
Pozdrawiam
hania
Halina46 - Śro 20 Cze, 2012 20:55
Myślę o tym fiolecie , tylko ciekawe jak on rzeczywiśce wyglada. Chciaabym cos pastelowego w kolorze fioletu. Ten jest niedrogi i chyba sobie kupię. W hobby studio za 10g płace cos około 14 zeta. Koniecznie musze prześć na te tańsze.
W swoim bieżniku wyhaftowałam dwa rzędy bloczków i w jednym wydziergałam te małe dziureczki, jeszcze w jednym i zaczę powoli wycinac niteczki i cos tam kombinować. Jak trochę zrobie przęsełek to wstawie jakąś fotkę.
Haniaga - Czw 21 Cze, 2012 08:03
Halinko,
jeszcze raz spojrzałam na ten podany przez Ciebie link do fioletowego kordonka.
Nie wiem, czy zwróciłaś uwagę ( ja dopiero teraz), na ilość metrów w tych gramach.
fiolet 50g 210m
nasza Maja 50g 340 m
łosoś na str.Nikusi 335 m
DMC motki około 230m
Pertra około 200m.
Jest to więc kordonek różnej grubości a zatem i wydajności.
Pozdrawiam
Hania
Halina46 - Czw 21 Cze, 2012 15:38
Haniu nigdy nie zastanawiałam sie nad ilościa metrow, gdzieś czytałam że ta liczba w naszym przypadku 5 lub 8 oznacza ilość metrów na gram a tym samym takie same nr powinny miec tyle samo metrów na gram i tą sama grubośc.
mróweczka - Czw 21 Cze, 2012 21:03
Jeśli mogę to wtrącę swoje pięć groszy.
Hania pisała o gramach i metrach, ale nie zwracała uwagi na numer kordonków.
Tak więc jeśli chodzi o nr 5 to
Maja nr 5 na 50g/210 m (nr 8 50g/340 m)
DMC perłówka na 25g/112 m (więc 50g/224 m)
Petra 5 na 100g/400 m
Co do łososiowego ze strony Danusi nie wyrażam się bo nie wiem o które chodzi. Ale tak na logikę te fioletowe z linku nie są drogie, bo nawet nasza rodzima Maja jest droższa (przypomnę 8 zł za 50g)
Nikus4 - Pią 22 Cze, 2012 06:42
Haniu, Halinko chyba nie zwracałyście uwagi na nr nici. Nr5 jest zawsze w porównaniu z nicią nr8 mniej. I tak np. nici perle na zdjęciu poniżej mają:
nr5- 50gr/210m a nr8- 50gr/335m
Haniaga - Pią 22 Cze, 2012 08:59
Przepraszam za zamieszanie.
Moja wina.
Ta ilość metrów w 50 g i kordonku o tym samym numerze jest zbliżona.
Miałaś rację Halinko.
Jeszcze raz przepraszam.
Dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Hania
mróweczka - Pią 22 Cze, 2012 14:32
Haniu nie przejmuj się tak bardzo. Nie ma ludzi nie omylnych. Ja w pierwszym momencie też nie zwróciłam uwagi ma te numery i metry. Dopiero póżniej, po długim myśleniu zaczęłam sprawdzać i się kapnęłam o co chodzi.
Nie martw się tak bardzo, będziesz od teraz zawsze o tym pamiętała.
Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.
Ale filozofka ze mnie co?
Halina46 - Pią 22 Cze, 2012 20:27
To ja tez pokażę swoja robótkę. To jest jasno żółty kolor, nie widac na zdjęciu. i zastanawiam sie czy te przęsełka , które jeszcze nie obrobiłam dac na biało.
mróweczka - Pią 22 Cze, 2012 21:02
Kawałeczek bierzniczka to jest. Bardzo ładnie wygląda. Widzę, że krzyż maltański przypadł ci do gustu .
Niewiem, bo decyzja należy do ciebie, ale chyba nie dodawałabym białego koloru. Ale to w końcu twoja praca i twój wybór
Haniaga - Pon 25 Cze, 2012 09:56
Bardzo ładnie Ci to wychodzi.
Mnóstwo pracy już włożyłaś. Dziureczki już widać, a tu proszę już wyłaniają się krzyże. A co będzie dalej?
Ładny też kolor tych Twoich nici. Czy robić białe przęsełka? Powiem szczerze , nie wiem.
Ale chyba podobnie jak Mróweczka zastanowiłabym się nad białymi przęsełkami.
Chyba, że masz już w zaplanowaną całą serwetkę.
Pozdrawiam
Hania
Halina46 - Śro 27 Cze, 2012 09:10
Robię bez mieszana kolorów. jak narazie to nie za bardzo mi sie podoba, na tym kolorze bardzo słabo widać rodzaje sciegów, ale to nic zobaczymy jak to bedzie w całości.
Ależ tu cichutko.
Nikus4 - Czw 28 Cze, 2012 16:00
Cicho Halinko. każdy jest czymś zajęty. Ja co dzień na działeczce, wypielona jak te moje serwetki do czysta. Nie lubię jak mi zielsko gdzieś wyłazi. Nadźwigałam się betonu (nakładałam szuflą na taczkę) przy tych moich chorach łapskach ale beton mnie nie pokonał. Pomagałam mężowi zrobić wylewkę przed domkiem.
Jak wróciłam do domu to zamiast wyciągnąć się na kanapie to ja moją robótkę do ręki. Mąż się śmiał, że jestem nie pokonana. Już mam cały środek wyszyty teraz tylko brzeg mi pozostanie.
|
|
|