Druty - Tłumaczenie z rosyjskiego
bieta - Czw 24 Lip, 2014 23:50
| elakwasn napisał/a: |
Czy tutaj chodzi o oczka lewe? |
изнаночнaя петля /изн/- lewe oczko
Elu pod tym linkiem jest słowniczek , często z niego korzystam http://maranciaki.pl/forum/viewtopic.php?t=6841
elakwasn - Pią 25 Lip, 2014 12:27
Bieta. Dzięki za tak szybki odzew. Zaglądałam do tego słowniczka i do innych, jednak nie natrafiłam na te oznaczenia.
elakwasn - Pią 25 Lip, 2014 12:42
Spróbuje wkleić część opisu.
Znak: kółeczko z kropeczką - za nic nie wiem jak to rozumieć. Narzut i lewe - czy powstają wtedy dwa oczka?
Proszę o pomoc.
vichta - Pią 25 Lip, 2014 13:17
Kółeczka z kropka: 1 narzut i 1 lewe zrobione z jednego oczka. Narzuty zrzucisz w następnym rzędzie. Chodzi o wydłużenie petelek w oczkach.
Skrzyżowania: 5 oczek zdjąć jak lewe bez przerabiania, zrzucając narzuty i wyciągając długie petelki. Te 5 oczek przenieść z powrotem na lewy drut i przerobić razem jako prawe przekrecone.
bieta - Pią 25 Lip, 2014 15:14
| elakwasn napisał/a: | | Znak: kółeczko z kropeczką - za nic nie wiem jak to rozumieć. |
wbić prawy drut w oczko, nawinąć nitkę roboczą jeden raz na drut prawy i przeciągnąć to przez oczko
ten filmik będzie pomocny w zrozumieniu jak to zrobić https://www.youtube.com/watch?v=y7cCPW_9OpI#t=145
na naszym forum znalazłam podobny wątek http://maranciaki.pl/forum/viewtopic.php?t=10833
elakwasn - Pią 25 Lip, 2014 16:35
Bieta, Vichta po stokroć dzięki. Nie poradziłabym sobie bez Waszej pomocy.
japoneczka01 - Czw 07 Sie, 2014 18:24
Dziewczynki dostałam od znajomej opis wykonania spódnicziki dreambird po rosyjsku. Proszę mi przetłumaczyć
При пряже 500м/100г и спицах №2,5 для длины 30 см набираем 75 петель,все ряды вяжутся лицевыми(кроме ствола пера,об этом напишу позже).Провязываем первый ряд полностью лицевыми,2-й ряд вводим нить другого цвета(перо), идут укороченные ряды , вяжем 2-й ряд ,недовязывая до конца 24 петли,работу поворачиваем,вяжем 26 петель,работу поворачиваем,вяжем до поворота+4 петли,поворачиваем работу,вяжем 26 петель, получается недовяз до поворота 4 петли,работу поворачиваем,и так по этому принципу еще 5 раз. Там где +петли после всех плюсов довяжем до края полотна. Поворот,вяжем 3 петли лицевыми,потом изнаночными,не довязав 1 петлю до поворота(27 п),поворачиваем,вяжем лицевыми 26п,работу поворачиваем,вяжем лицевыми 26 петель,потом+ 4 петли изнаночными,поворот,26 лицевых,поворот,затем снова 26 лицевых +4 изнаночных и так далее до последнего поворота. Ряд,где последний поворот,провязываем до конца ряда, нить перышка обрываем(нить можно не обрывать,а ввязывать в опушку).Далее вязать основным цветом,ряд до конца(там кончик листика). С этой стороны опять укороченными рядами вяжем 3 петли,поворот,до кромки,потом 6 петель,поворот,до кромки,потом 9 петель,поворот,до кромки.Так вяжем пока увеличение не достигнет 30 петель, поворот,до кромки,потом вяжем до другого конца полотна,поворачиваем и вяжем 21 петлю,поворот,до кромки,снова укороченные ряды,увеличиваем количество петель 6 раз по 4 петли,(25,29,33,37,41,45),обратный ряд до кромки.Потом 2 полных ряда от кромки до кромки.Затем вниз к кончику перышка,убавляем 30 петель в обратном порядке,вяжем 30 петель,поворот,до кромки,затем 27 петель,поворот,до кромки,и т.д. по 3 петли до 3-х петель.Затем полный ряд до верха и новое перышко. В результате вверху получается 10 изнаночных дорожек(то есть 20 рядов),внизу 22 дорожки(44 ряда).Вяжем столько перышков,сколько надо по окружности талии.
Może ktoś jeszcze z tego skorzysta spódnica
spodnica2 
darria33 - Pon 29 Wrz, 2014 20:00
Dzień dobry,
Proszę o pomoc w przetłumaczeniu symboli
Domyślam się że:
-изнаночная ( в лицевых рядах изнаночной, в изнаночных рядах- лицевой) - to oczko lewe
лицевая (в лицевых рядах -лицевая, в изнаночных изнаночная) - to oczko prawe
накид - narzut
Z pozostałymi to nie mogę sobie poradzić.
Pozdrawiam
ania_b - Pon 29 Wrz, 2014 22:03
Ponieważ stukanie na klawiaturze z cyrylicą długo trwa, to bez ruskich bukw napiszę wszystko po polsku. Chyba dopasujesz co do czego.
Schemat wzoru:
Na schemacie są pokazane tylko rzędy z prawej strony robótki, rzędy po lewej stronie przerabiać, jak schodzą z drutu, narzuty przerabiać na lewo. Raport wzoru: 32 oczka na szerokość, na wysokość powtarzać od pierwszego do 36 rzędu.
Oznaczenia do schematu:
(pozioma kreska) oczko lewe na prawej stronie robótki i prawe na lewej stronie robótki,
(pionowa kreska) oczko prawe na prawej stronie robótki, oczko lewe na lewej stronie robótki,
(kreski pochylone w prawo) dwa oczka prawe przerobić razem na prawo z pochyleniem w prawo (drut wbić najpierw w drugie oczko potem w pierwsze - zaczynamy od drugiego - i przerobić je razem na prawo)
(kreski pochylone w lewo) - dwa oczka prawe przerobić na prawo z pochyleniem w lewo (pierwsze oczko zdjąć bez przerabiania, drugie oczko przerobić na prawo i przeciągnąć przez zdjętą pętlę)
(kółeczko) narzut
(piramidka z trzech kresek) trzy oczka przerobione razem na prawo z pochyleniem w prawo
(następna piramidka z trzech kresek) trzy oczka przerobić razem na prawo z pochyleniem w lewo (jedno oczko zdjąć bez przerabiania, dwa następne przerobić razem, chwytając za przednie nitki, przeciągnąć powstałe oczko przez wcześniej zdjęte)
(pierwsze oznaczenie warkoczowe) dwa oczka zdjąć a drut pomocniczy i zostawić je z przodu, przerobić dwa oczka na prawo i przerobić na prawo oczka z drutu pomocniczego
(drugie oznaczenie warkoczowe) - zdjąć dwa oczka na drut pomocniczy i zostawić je z tyłu robótki, dwa oczka przerobić na prawo, przerobić na prawo dwa oczka z drutu pomocniczego
Powodzenia. Jakby co, pytaj dalej i koniecznie pochwal się, jak tylko coś zacznie wychodzić.
vichta - Pon 29 Wrz, 2014 22:11
Na schemacie pokazane sa tylko prawe rzedy. W lewych rzedach przerabiac, jak schodza z drutu, narzuty na lewo. Raport ma szerokosc 32 oczek. Na wysokosc powtarzac od 1 do 36 rzedu.
* oczko lewe po prawej stronie robotki, prawe po lewej
* oczko prawe po prawej stronie robotki, lewe po lewej
* 2 prawe razem pochylone na prawo
* 2 prawe razem pochylone w lewo
* narzut
* 3 prawe razem pochylone w prawo
* 3 prawe razem pochylone w lewo (1 oczko zdjac bez przerabiania, 2 nastepne przerobic razem lapiac od przodu i przeciagnac je przez zdjete oczko)
* 4 oczka skrzyzowac na lewo (2 oczka zdjac na zapasowy drut i zostawic z przodu robotki, 2 oczka przerobic na prawo, 2 oczka z drutu zapasowego przerobic na prawo)
* 4 oczka skrzyzowac na lewo (2 oczka zdjac na drut zapasowy i zostawic w tylu robotki, dalej j.w.
ania_b - Pon 29 Wrz, 2014 22:21
No widzisz darria33, jak rzuciłyśmy się do pomocy. Prawie się z vichtą przepychamy, kto pierwszy ci pomoże.
vichta - Pon 29 Wrz, 2014 23:06
Hi hi
Jak kliknelam wysylanie, to zaraz sie okazalo, ze juz mnie uprzedzilas...
darria33 - Wto 30 Wrz, 2014 07:59
Bardzo dziękuję Paniom za szybkie przetłumaczenie znaczeń.
Mam jeszcze jedną prośbę : szukałam i nie znalazłam na youtube z '' pochylone w prawo, lewo " - a nie rozumiem tego . Proszę o pomoc, gdzie to mogę znaleźć
pozdrawiam
bieta - Wto 30 Wrz, 2014 09:13
darria33,
te filmiki na pewno pomogą Ci zrozumieć przerabianie oczek, nasza Maranta świetnie to tłumaczy
2 prawe razem pochylone na prawo
https://www.youtube.com/watch?v=2VRot_zGcDQ
2 prawe razem pochylone w lewo
https://www.youtube.com/watch?v=44qTAkc4du8
https://www.youtube.com/watch?v=ZYzp580IZMQ
darria33 - Śro 01 Paź, 2014 10:54
dziękuję za pomoc
lusi63 - Pon 03 Lis, 2014 09:47
Witam serdecznie. Bardzo mi się podoba ta czapka http://www.liveinternet.r.../post340066093/ ale niestety nie rozumiem (właściwie można by powiedzieć, że się tylko domyślam jak zrobić) czy znalazłaby się jakaś dobra duszyczka i przetłumaczyła albo wyjaśniła jak tę czapę zrobić.. Z góry dziękuję. Pozdrawiam serdecznie lusi63
ania_b - Pon 03 Lis, 2014 17:17
Przetłumaczę co i jak, ale bez dokładnych liczb, bo i tak musisz to dostosować do swojej włóczki, obwodu głowy itp.
Czapka jest robiona na płasko (na prostych drutach) i potem zszywana, ale można ją dziergać równie dobrze w okrążeniach tylko trzeba to uwzględnić, robiąc według schematu.
Zaczynasz od 4 rzędów ściągacza 1x1 (albo innego dowolnego, jak lubisz i ilość rzędów też według życzenia).
Teraz przechodzisz do wyrabiania wzoru według schematu. Zwykle po zakończeniu ściągacza przechodzi się na większe druty i/lub dodaje oczka, ale ta czapka ma być na początku mało rozszerzana. W każdym razie musisz mieć tyle oczek, żeby powtórzyć kilkakrotnie schemat. W opisie 10 razy. Zawsze możesz zwiększyć nieco ilość oczek między rombami, żeby dopasować wzór do wymiarów swojej głowy, włoczki i drutów.
Po zakończeniu wzoru według schematu, robisz 8 rzędów ściągacza 1x1.
Teraz robimy sprytną sztuczkę, aby utworzyć taki rąbek u góry (między otokiem a denkiem). W tym celu, przerabiając każde oczko, łapiesz jednocześnie za tylną pętelkę lewego oczka 8 rzędów niżej. Czyli te 8 rzędów ściągacza składa się jakby na pół.
Na koniec dzielisz wszystkie oczka na 7 części, zakładasz markery i w każdym rzędzie na prawej stronie robótki zbierasz po dwa oczka razem przed każdym markerem. Jeśli robisz na okrągło, zbierasz po dwa oczka w co drugim okrążeniu. Kiedy na drucie zostanie ci 14 oczek (lub inna liczba zależnie od tego, ile oczek miałaś na początku) zbierasz je igłą, zaciskasz, zszywasz czapkę i się nią cieszysz.
Oczywiście denko można też podzielić nie na 7 klinów, bo to znowu zależy od... wszystkiego.
lusi63 - Pon 03 Lis, 2014 18:47
Wielkie dzięki. To się biorę do pracy. Pozdrawiam lusi63
joka - Wto 04 Lis, 2014 18:05
Witam.Czy ktoś miałby chwilkę czasu , żeby przetłumaczyc mi chociaż początek tego sweterka? Robi się go od góry ? Może jeśli się spodoba kilku osobom założymy wątek online ?
http://domosed-ka.ru/vitievatyiy/
Barbara2006 - Wto 04 Lis, 2014 18:34
Mnie podoba się ta czapusia http://domosed-ka.ru/shelley
Niestety, rosyjski opis to dla mnie prawdziwa chińszczyzna.
elakwasn - Wto 04 Lis, 2014 19:22
Też mi się podoba ta czapka.
jokul - Czw 06 Lis, 2014 08:58
частично урезание oznacza "rzędy skrócone" (short rows)? Czy ma inne znaczenie?
Proszę o pomoc, bo w żadnym robótkowym słowniku nie znalazłam.
ania_b - Czw 06 Lis, 2014 12:10
Barbara2006, elakwasn
Pracuję nad tym opisem. Gdzieś tak połowę mam za sobą. Cierpliwości.
Barbara2006 - Czw 06 Lis, 2014 16:12
Aniu, jesteś wspaniała. Dzięki
elakwasn - Czw 06 Lis, 2014 18:25
Aniu super.Już wełenkę szykuje. Dzięki za pomoc.
|
|
|