To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Pogaduszki szydełkowe - Noworoczne postanowienia i zmiany

Nietoperek - Pią 30 Lip, 2010 23:18

M. napisał/a:
po Twoich wpisach sądze, że nie wiesz na czym ta dieta polega...

Coś niecoś wiem Wink ale bardzo dokładnie się nie wczytywałam. I nie mówię, że to źle, że ktoś się za to zabiera, wręcz przeciwnie, podziwiam wytrwałość. Ale jako że dieta miałaby dotyczyć bliskiej mi osoby, mój niepokój o aspekty zdrowotne wydaje się być uzasadniony. Po prostu wiele razy słyszałam od lekarzy, że większość diet przynosi więcej szkody niż korzyści. Chociaż z drugiej strony, skoro te zasady ustalał lekarz to chyba wiedział co robi...

(swoją drogą zastanawia mnie popularność... bo gdzie się ostatnio nie obrócę to wszyscy są na diecie dukanowej, białkowej... może z tego doktorka jakiś przystojniacha jest/był i stąd rzesze fanek? jęzor )

Nietoperek - Pią 30 Lip, 2010 23:19

A jeśli kogoś moją dociekliwością i wątpliwościami uraziłam to przepraszam, nie miałam najmniejszego zamiaru Wink
M. - Pią 30 Lip, 2010 23:46

Nietoperek napisał/a:
Po prostu wiele razy słyszałam od lekarzy, że większość diet przynosi więcej szkody niż korzyści

moja DOKTOR rodzinna dzis mi wręczyla dietę, która w zasadzie pokrywa sie z DUKANOWĄ,
nie uraziłaś, cmoknięcie ale nie pytałaś, tylko stwierdziłas... i raczej krytycznie (przynajmniej ja tak odczytałam).
Ja nie namawiam, najlepiej jak se czlowiek SAM wybierze co dla niego dobre, stwierdzam tylko ,ze dieta ma warzywa i w późniejszych fazach OWOCE !

ciapara - Sob 31 Lip, 2010 08:56

Usmiejecie sie
Mojemu znajomemu dietetyk zalecil diete dukana Smile

No ja juz sie zastanawialam czy ja mam lustro odchudzajace w domu?
Bo na fotach taka jestem pyza a jak na siebie patrze to juz nie taka pyza...

katasza - Sob 31 Lip, 2010 09:26

Nietoperek napisał/a:
dieta, która eliminuje tak dużo grup pokarmowych

nie eliminuje ale mocno ogranicza, wszystkie produkty jakie spożywamy w diecie maja w swoim składzie tłuszcz i węglowodany jednak chodzi o to by było ich możliwie najmniej. jeśli chciałabyś być na diecie stricte proteinowej musiała byś jeść 3x dziennie białka jaja kurzego.

katasza - Sob 31 Lip, 2010 09:31

Cytat:
Bo na fotach taka jestem pyza a jak na siebie patrze to juz nie taka pyza...

też mam zdanie, że zdjęcia kłamią.

Najważniejsze, że ty się sobie podobasz i dobrze się czujesz

Grażyna - Sob 31 Lip, 2010 21:49

Nietoperek - ta dieta nie jest wieczna, zmienia stare, nienajlepsze nawyki zywieniowe, uświadamia, jaki smietnik z żołądka robilismy, jak swoje ciało krzywdzilismy, i ,że nie żyje się po to by jesc, tylko je, by zyć. O tym trzba pamiętac sięgając ręką po cos do jedzenia.
Ja już od 26 lipca jestem na IV fazie, czyli Nietoperku moge jesć wszyściuchno. Oczywiście w granicach rozsądku. Nadal unikam tłuszczu, wyrobów pszennych i cukru. Nie znaczy to, że w ogóle nie jadam takich produktów. Przeciez tłuszcz jest i w serze, w rybach, mięsie. Po co dokładac kolejną porcję na talerz, czy na kanapkę? Nie uzywam masła ani margaryny. Obkladam kanapkę pomidorami, ogórkami. Słodzę słodzikiem albo fruktozą (np. jak pieke ciasta). Jem tylko 1 bułkę ciemną dziennie. Jak zjem kawałek ciasta, to nie zjem już niestety chleba ani bułki, bo normę dzienną wykorzystałam. I to nie są dla mnie ograniczenia. to są już przyzwyczajenia.

Nietoperek - Sob 31 Lip, 2010 23:12

Grażyna napisał/a:
I to nie są dla mnie ograniczenia. to są już przyzwyczajenia.

I za to ogromne brawo brawo brawo bo nie wiem czy bym się na aż takie ograniczenia zdobyła. Ale co do ograniczania ilości masła i tego typu rzeczy na kanapkach to prawda. Sama stosuję Wink no i nie pomyślałam, że w końcu w rybach też sporo tłuszczu jest... tylko te owoce mnie na początku przeraziły bo nigdy w nich nic złego nie widziałam. I rzeczywiście prawdą jest, że każda dieta wiąże się z ograniczeniami... Eh... nie ma nic za darmo... Niestety...

M. - Nie 01 Sie, 2010 10:15

Nietoperek napisał/a:
może z tego doktorka jakiś przystojniacha jest/był i stąd rzesze fanek? )

sama go oceń hahahihi
http://www.regimedukan.co...erre-dukan.html

ciapara - Nie 01 Sie, 2010 13:47

Na oczy go nie widzialam
Rzesze fanek... diety a nie doktora

agus2003 - Nie 01 Sie, 2010 16:31

Hejka:))

Próbuję schudnąc od ... chyba od zawsze puknąć się Niestety nic na mnie nie działa, żadne diety cud, żadne ograniczenia kcal, nawet dieta ustalona przez dietetyka... co prawda na jednym z portali internetowych, ale zawsze t dietka. Ja po prostu lubię zjeśc i to dużo.
Podczytuję Was tu czasami i widzę, że pięknie zrzucacie kilogramy. Sama też zastanawiam się nad Dukanaem, co prawda to byłaby już moja ostatnia deska ratunku.

Bję się tylko, czy dam radę hmm

M. - Nie 01 Sie, 2010 16:39

agus2003 napisał/a:

Boję się tylko, czy dam radę hmm

dopóty nie spróbujesz cmoknięcie się nie dowiesz co by tu...

agus2003 - Nie 01 Sie, 2010 16:44

M. napisał/a:
dopóty nie spróbujesz się nie dowiesz

Masz rację cool a więc od jutra do dzieła hopla

M. - Nie 01 Sie, 2010 16:54

a test możesz zrobić dziś Smile
http://www.dieta.pl/grupy...est-dukana.html
niewiele masz do zgubienia ! cmoknięcie bułka z masłem, oj sorry placuszek z otrebami Smile

gabi12 - Nie 01 Sie, 2010 17:46

Już miałam się załamać i przejść do trzeciej fazy diety aby chociaż utrzymać wagę którą mam. Od dłuższego czasu waga stała jak zaczarowana. A tu dziś taka niespodzianka 2 kg mniej. Jestem z siebie dumna!!!! hahahihi
M. - Nie 01 Sie, 2010 17:56

gabi12 napisał/a:
Od dłuższego czasu waga stała jak zaczarowana.

u mnie tak ciągle się dzieje, ostatnio miałam ZWYŻKĘ po serniku (na słodziku robiłam!) !) ale przesadziłam z iloscią Sad

przez 10 dni maja i czerwiec zgubiłam 7,700, w lipcu 3,700
dzis jadłam gotowane płotki Smile nie wiedziałam, ze mogą być takie smaczne !!!!!
smak mi sie wyostrzył Smile
gotowałam pulpety i wrzuciłam calą cebulę, NIEBO w gębie !!!

agus2003 - Nie 01 Sie, 2010 18:45

M. napisał/a:
niewiele masz do zgubienia !

Niby tak, jak osiągnę te 65 kg to bedę mega szczęśliwa wesoło mi

Co do dietki, to boję się trochę że nie będę mogła kupić pewnych rzeczy, miszkam w małym miasteczku i przy dotychczasowych dietkach miałam problem z kupeiniem np. otrąb itp. No ale trzqa to mus... bedę szukać hmm

M. - Nie 01 Sie, 2010 20:18

agus2003 napisał/a:
No ale trzqa to mus... bedę szukać

moze wystarczy poprosić Pania w sklepie i Ci weźmie z hurtowni ?

ja słodzik też musze zamawiać w aptece, bo nie stoi na półce sussina gold.

A z otrębami to nawet w markecie bywało róznie, jak trafiłam to wziełam całe 6 OPAKOWAŃ jakie były w sklepie Smile (na rok będę miała Wink

agus2003 - Pon 02 Sie, 2010 12:34

M., masz rację cool Chyba to najlepszy pomysł, żeby sobie po prostu zamówić w jednym konkretnym sklepie i nie biegać po mieście. cool
gosias - Pon 02 Sie, 2010 20:06

agus2003, Smile dasz radę Smile trzymam kciuki Smile
zabencia - Pon 02 Sie, 2010 20:35

agus2003 otręby możesz także kupić w sieci np.
tutaj http://www.przyprawy.net/...products_id=829 albo tutaj
http://www.ekozakupy24.pl...wsiane-bio-250g

Trzymam kciuki i dasz radę na dukanie Smile

qrka - Pon 02 Sie, 2010 23:08

zauważyłyście jak bardzo zdrożały otręby w ostatnim czasie?kupuję z firmy SANTE
na początku diety kupowałam o. pszenne w cenie około 0,60 zł a dzis były te same po 1,80 zł . Owsiane były po 1,40 a teraz 2, 80 zł

gosias - Wto 03 Sie, 2010 07:07

qrka, Smile też to zauważyłam jakiś czas temu... Cóż, dieta stała się popularna, to na grubaskach można przyciąć trochę grosza... a my i tak kupimy Smile
Gośka - Wto 03 Sie, 2010 07:30

Śledzę ten wątek od początku, bo chciałabym zgubić 10kg. Ale mam wątpliwości. puknąć się Któraś z was pisała o zaparciach, które mogą wystąpić. A ja i bez diety mam z tym problemy. wściekły Czy faktycznie często występują? Czy jest jakaś na to rada? hmm
gosias - Wto 03 Sie, 2010 08:40

Gośka napisał/a:
tóraś z was pisała o zaparciach, które mogą wystąpić. A ja i bez diety mam z tym problemy. wściekły Czy faktycznie często występują? Czy jest jakaś na to rada? hmm

Na początku diety niestety tak jest... Mnie ratowały jogurty, kefir, mleko. W drugiej fazie dochodzą warzywa i już jest zdecydowanie lepiej.