To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - Hardanger Haliny

mróweczka - Wto 05 Cze, 2012 17:50

Dołączam się do poprzedniej wypowiedzi czyli do Hani. Ona zawsze musi napisać pierwsza to co ja myślę wesoło mi

Dodam od siebie. Nieważne, że małe. Dawaj kobieto zdjęcia żebyśmy mogły robić ochy i achy nad twoimi pracami. Sama nie umiem ładnie "krzyżykować" to chociaż sobie popatrzę.

Halina46 - Śro 06 Cze, 2012 14:50

Dziewczynki to juz skończyłam jesli mi sie uda to bedzie fotka.
Oceńcie moje pikotki

.

Dziewczynki jak sie haftuje te bloczki co sie robi taki kwiatek cztero płatkowy. To znaczy wiem jak sie go robi tylko nie wiem jak go zacząć haftować zeby był kwiatek pzry kwiatku, mnie sie robia skosem.

Haniaga - Śro 06 Cze, 2012 20:00

Halinko,

brawo brawo uklon uklon uklon

piękniutkie te serwetki.
Krzyżyki pierwsza klasa. Bardzo ładne te różyczki. Wcale się nie dziwię , że nie masz już swoich prac.
Czy kiedyś już krzyżykowałaś?

Przy następnej serwetce czeka Cię dużo pracy. Mam nadzieję, że będziesz pokazywała nam swoje postępy.
Zapomniałabym , pikotki cudo.

Pozdrawiam
Hania

mróweczka - Śro 06 Cze, 2012 21:06

Ja właściwie nie mam co dodać po wpisie Hani. Jak już wcześniej napisałam, ona zawsze napisze to co ja mam na myśli. Muszę sobie jakiś czujnik założyć, żeby być przed nią.
Krzyżyki cudowne, pikotki wreszcie Ci się udały i są superaśne cool cool cool .

Serwetki wyglądają przepięknie.

Czekam na więcej i jeszcze więcej, a póżniej jeszcze troszkę i jeszcze ... radocha

Nikus4 - Czw 07 Cze, 2012 14:11

halinko serweteczki jak malowane. Piękne. Pikotki dobrze nie widać ale sama musisz wiedzieć czy ci się podobają. Jak tak to są ok.

Jeśli chodzi o te bloczki o które pytasz to tak za bardzo nie wiem o jakie pytasz czy o te co na zdjęciu:

Halina46 - Czw 07 Cze, 2012 14:48

Najpierw podziekuję za miłe słowa pod adresem moich serweteczek. Pikotki mi sie podobaja i musze powiedzieć ze sa w mioare równe tylko troche musze bardziej sciągać nitkę przy przęsęłkach.
Danusiu tak o te bloczki pytam ,ale chyba juz sama doszłam, ze je można tylko w ukosie robić, nigdzie nie widziałąm w prostej linii.
No to ja wczoraj zamówiłam płótno i nici w kolorze jasno żółtym moze już jutro bedzie, a jesli nie to zaczęłąm robić takie malutkie serweteczki do tych dwóch poprzednich, ale to będą wielkosci tylko troszeczke większej jak te wielkokaty.
Wczoraj skończyłam ta okrągłą i tak mi czegoś brakowało, az sie wzięłam za nową robótkę.

elawe - Czw 07 Cze, 2012 15:57

cool brawo brawo brawo
Nikus4 - Czw 07 Cze, 2012 19:23

Halinko chyba coś nie zrozumiałam. Te bloczki nie haftuje się z ukosa tylko prosto. Jeśli nie wiesz jak to napisze ci albo pokażę na zdjęciach. Spójrz na to zdjęcie które wstawilam. Osnowa nitki idzie prosto i niteczki bloczka też. Chyba, że ja coś nie kumam. bye
Halina46 - Czw 07 Cze, 2012 21:44

Danusiu chodzi mi o to że zeby teraz wyszyc drugi taki kwiatuszek to on pójdzie deczko w górę poi skosie, trzeci jeszcze wyżej, nie mozna wyszyc go obok tego w linii prostej , to znaczy mozna ale bedzie sie stykał bokiem a nie rózkami. Nie bardzo wiem jak ci to opisać. Wyszyj obok tego drugi, moze wtedy sie kapniesz o co mi chodzi.
mróweczka - Pią 08 Cze, 2012 14:40

Ja już chyba załapałam. Chodzi o to że robiąc kolejny, nazwijmy to "kwiatuszek", one będą się stykały "różkami". Jeden obok drugiego nie da rady (chyba). Ja je robiłam na firaneczce i w środkowej części robiłam odstęp (żeby było ciekawiej).
Nikus4 - Pią 08 Cze, 2012 14:45

Masz rację Marzenko, obok nie da rady. Ja teraz już też skapowałam o co chodzi Halince. We wszystkich wzorach te "kwiatuszki" są zawsze z ukosa. Chyba, że tak gdzieś rzucając ozdobnie je rzucić we wzorze. bye
Halina46 - Nie 10 Cze, 2012 10:45

No i dobrze załapałyście.
Tylko że ja ze wzgledu na wzrok niestety na tej tkaninie nie moge wyhaftować, juz zaczęłam i właśnie robie normalne bloczki. Moze kiedyś na rzdszej tkaninie wyhaftuje bo bardzo mi sie podobały.

Nikus4 - Pon 11 Cze, 2012 07:19

Halinko cool może znajdziesz jakiś wzór z takimi bloczkami. Jest ich troszkę. Bynajmniej ja już haftowałam takie. cool
Halina46 - Pon 11 Cze, 2012 09:01

Danusiu te zwykłe bliczki tez chyba pasuja do tego wzoru, przynajmnie próbuje je zastosować, ale mam problem gdzie indziej , poszerzyłam wzór o jeden trójkat, który nie jest powtarzajacym sie motywem i teraz kombinuje.
Jak sie namyślę co i jak to wstawie fotke, to moze tez mi pomozecie, bedzie ciekawiej.

Słuchajcie, pierwszy rząd jest juz częściowo wyhaftowany i juz sie nie zmieni. Rozszerzyłam go o ten trójkąt.Drugi rząd jest zgodnie ze schematem, ale zostaje mi do zagospodarowania duży srodek, i trzeci rząd za którym jestem najbardziej bo mam szerzej przęsełek i węższy srodek do zagospodarowania, ale nie wiem czy coś cobie nie poknoce. nad srodkiem będę sie zastanawiać później. Teraz chodzi mi o te przęsełka czy nie jest za duża odległośc między pierwszym rządkiem a trzecim przęsełek. Ale namotałam.

Nikus4 - Pon 11 Cze, 2012 13:08

No trochę namotałaś rzeczywiście ale jest nas tyle mądrych głów że na pewno coś wymyślimy. A te przęsełka to gdzie mają być? Bo jak rozumiem te trzy rzędy 1,2,3 to bloczki tak? Czy pomiędzy 1 rzędem a 3 mają być przęsełka?
Sama rysujesz schemat czy z czegoś to kombinujesz?

mróweczka - Pon 11 Cze, 2012 14:01

Jeśli dobrze zrozumiałam to między pierwszym a trzecim rządkiem mają być przęsełka. Niewiem tylko jak ma być zrobiony drugi rządek. Ale jakby pominąć rząd drugi to jast zła odległość między rzędem 1 a 3. Nie zgodzi się przy wycinaniu (jest jeden kwadracik za blisko lub za daleko, jak kto woli). No chyba, że Halinko to jest tylko orientacyjny schemacik.

Nikusiu oceń to co napisałam, ale liczyłam trzy razy zanim odważyłam się to napisać.

Halinko, napisz jak ma wyglądać rządek drugi.

Halina46 - Pon 11 Cze, 2012 14:22

Marzenko to bedzie rządek 1 i 2 lub 1 i 3 i mnie tez jeden rządek nie zgadza się , wzdłuż jest 10 kratek odległości a przy tym długim prostokacie na rogu jest 9 i tu sie zastanawiam, jeśli tak by wyszło czy na tym roznym zakrecie mozna jakis motyw juz zgubić, a moze to całkiem dobrze wyjdzie bo te na rogu ida po skosie.
mróweczka - Pon 11 Cze, 2012 14:53

Halinko STÓJ masz żle rozrysowany pierwszy rządek i dlatego nie chce się zgodzić dalej.

Pozwoliłam sobie na narysowanie twojego schematu. Zaznaczyłam na nim rzędy 1 i 3. Pominęłam 2.

Przerwa międzi rzędami musi być nieparzysta. Mam nadzieję, że będziesz mogła policzyć kratki. I jak mogę się pomądrzyć to prubuj sobie rozrysowywać wzorki (schematy) jak ja to nie będzie ci się myliło położenie bloczków.

mróweczka - Pon 11 Cze, 2012 15:08

ooooo hmm ooooo hmm
mróweczka - Pon 11 Cze, 2012 15:09

Pozwoliłam sobie na części schematu "namalować" trochę przęsełek. Może to Ci pomoże coś dołożyć od siebie.

Zawsze możesz tam dołożyć np rządek gołębich oczek. Zanim wytniesz nitki wstawić gdzieś krzyże maltańskie, które tak fajnie Ci wychodzą. Albo jeszcze coś innego. Próbuj, kombinuj wesoło mi wesoło mi wesoło mi

Halina46 - Pon 11 Cze, 2012 15:15

Marzenko według mnie to jest tak samo jak u mnie, tylko przerwa jest 11 kratek wzdłuz a na rogu 10. nie kumam błedu.
Halina46 - Pon 11 Cze, 2012 15:19

Juz wiem , na rogu jest 11 bloczków, a niżej na rogu jest 8, czyli po obu stronach nie jest jednakowo, czyli srodkowy rządek nie byłby posrodku.Kurcze troche musze spruć.
Halina46 - Pon 11 Cze, 2012 15:22

Dzięki Marzenko. Dobrze, ze wstawiłam, bo mogłam pruć duzo więcej.
mróweczka - Pon 11 Cze, 2012 16:24

Dobrze, że skumałaś Halinko.
Jak pisałam wcześniej dobrze jest rysować schematy tak jak na moich rysowankach. Wtedy rysując linie, rysujesz je tak jak biegną nici i nie mylisz się. Ty narysowałaś tylko kwadraciki, dlatego pomyliło ci się w obliczeniach.
Cóż, najważniejsze, że dużo nie musisz wyprówać.
Działaj dalej.
Powodzenia

Halina46 - Śro 13 Cze, 2012 07:44

A cóz to tak cicho, gdzie sie podziały Danusia z Hanią?