To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Galerie prac użytkowników forum - [szydełko] Sznurki Ani

skohen - Nie 29 Mar, 2020 23:12

Dzięki za informację.
siebusania - Pon 30 Mar, 2020 07:59

skohen, mam nadzieję że pomoglam. wg mnie wzory z których robię nie są dopasowane do jednej skali. Np kukurydza jest za mała. Porównując ją do cytryny robionej tą samą włóczka. Jeśli chciała bym zrobić cieńsza włóczka żeby mi wyszła zabawkowa cytryna to kukurydza z tej samej włóczki wyjdzie maluteńka
skohen - Pon 30 Mar, 2020 11:57

Po świętach będę robić, już wiem, co i jak, więc coś tam wykombinuję.
marysia54 - Pon 30 Mar, 2020 13:06

siebusania
Papryczka fantastyczna cool brawo

siebusania - Pon 30 Mar, 2020 19:37

skohen, na pewno dasz radę , jakby co pytaj, mogę ci nawet moje pomierzyć, ale chwilowo nie czasowa jestem.
marysia54, dziekuję sweterek też gotowy tylko uprać żeby się zbogowłał, ale no normalnie nie miałam dziś czasu, znów nawał materiału do nauki. Masakra cieżko jest być wszechwiedzącym, tym bardziej że nie kształciłam się się szerzej w żadnym z kierunków przedmiotów.

mięta - Wto 31 Mar, 2020 20:08

Papryka jak do zjedzenia Smile

Bardzo ładne wychodzą ci warzywka, takie kształtne Smile

siebusania - Pią 03 Kwi, 2020 17:29

mięta, dziękuję
udało się skończyć sweterek w niedzielę, dziś znalazłam chwilkę na fotki. Nie.jest idealny Ale i tak jestem zadowolona

marysia54 - Pią 03 Kwi, 2020 17:37

siebusania

Gratuluję, sweterek wyszedł super cool
Córeczka zadowolona?

siebusania - Pią 03 Kwi, 2020 17:39

marysia54, tak zadowolona chcę następna. Czerwony koniecznie

[ Dodano: Sob 04 Kwi, 2020 09:46 ]
13tydzień rzodkiewka

Porównując do pozostałych z wzoru wychodzi dużą. Ja robiłam jeansem szydełkiem 1.75 A pozostałe robię 2-2.5 więc była by za dużą jakbym chciała wszystko tym samym szydelkiem

Elżbieta P. - Śro 08 Kwi, 2020 17:59

rzodkiewka super wesoło mi
siebusania - Śro 08 Kwi, 2020 22:55

Elżbieta P., dziekuje
nula - Czw 09 Kwi, 2020 08:27

siebusania napisał/a:
Porównując do pozostałych z wzoru wychodzi dużą.

to jest również mój problem - dopasować grubość włóczki i szydełka do warzywa, żeby było w miarę proporcjonalne w stosunku do innych
ale ja robię z różnych wzorów, z różnych schematów - znalezionych w różnych miejscach
myślałam, że to co Ty robisz to jest cała seria już opracowana odpowiednio pod względem wielkości ....
rzodkiewka super
a sweterek bardzo ładny - nie wiem co Ty od niego chcesz ? brawo

siebusania - Czw 09 Kwi, 2020 09:26

nula, też tak myślałam Ale już widzę że nie. To są wzory z neta przetłumaczone na Polski. Czasem ukradnie się błąd .Jak tłumacze po swojemu wzór to rozkładamy go na czynniki pierwsze i każda literówkę widzę. Chyba zboczenie robotkowe, że muszę mieć na ideał. Ale w ogóle fajnie że ktoś pomyślałem zrobić coś dla innych. Bo są tacy co zgapia coś i wielkimi projektantami się żwią i kasę biją na plagiacie. Była raz taką historia na grupach fb. Oczywiście osoby próbowały się wybielic ze to ich inwencja twórcza, tyle że nie miały odmienne wersje hmm nie wiem czy dalej ten wzór sprzedawany, ale już ze tak powiem smród pozostał. Wiele osób się zastanowi czy tam kupić. A sweterek hmm jak wspomniałam dąrzę do ideału, a ten na nie równe oczka i widać pas laczenia na okrągło. Ściągacz za luźny, rękawy okazały się za szerokie dołem. Ale nie jest zły córce się podoba. Teraz robię dla drugiej córki inna włóczka lepiej na drutach ,,płynie" I jest prostokąta to każde oczko widzę

jak nie lubię psktokatych włóczkek. Ta leżała długo na sZydełko wcale mi nie pasowała A na druty na prosty wzór jak znalazł

we_st - Czw 09 Kwi, 2020 12:21

siebusania napisał/a:
Ściągacz za luźny

sciagacz najlepiej robić cieńszymi drutami

siebusania - Czw 09 Kwi, 2020 15:10

we_st, tak właśnie myślałam. A nie będzie mniej elastyczny? i jak dobrać druty ile mniejsze? A jeszcze takie pytanko prywatne. Jak dobrze pamiętam włóczka która robię dostała od Ciebie. Mogę prosić o nazwę, nie wiem czy mię wystarczy A jest świetna
nula - Pią 10 Kwi, 2020 07:52

siebusania napisał/a:
A nie będzie mniej elastyczny?

nie będzie Very Happy
ja na ogół robię ściągacz drutami o pół numeru mniejszymi niż resztę
fajna ta włóczka

siebusania - Sob 25 Kwi, 2020 13:42

nula, o matulu widze ze poczatkiem kwietnia zaczelam swetwrek i jeszcze nie skonczyłam a tu juz prawie koniec miesiaca.

Jeszcze rekawy i juz wiem, że mi nie wystarczy włóczki. Doradzie jaki dobrac kolor żeby fajnie wyglądało?

I kolejne warzywa

Ogórek i kapusta. Jeden tydzień był przerwy w wielką sobote nie było warzywka.
Kabyr zmobilizowała mnie też do kończenia chust dla córki zabrakło włóczki

najlepiej wcale bym jej nie kończyła tyle mnie nerwòw kosztowała. Nigdy wiecej nie bede takiego motka tworzyła. Mam nauczkę.

a teraz pora na kawe i troszke chusty

skohen - Sob 25 Kwi, 2020 18:43

Ekstra te Twoje warzywka. Co do swetra, to nie wiem, ile Ci brakuje. Jeżeli niewiele, to może zrób mankiety rękawów jakimś jednolitym kolorem, może dodatkowo tym kolorem jakiś paseczek powyżej mankietów? To zależy, ile Ci brakuje tej włóczki.
Haniaga - Pon 27 Kwi, 2020 16:02

A do warzywniaka ciągle nowa dostawa.

Kapusta i ogórek brawo

Chusty piękne w kolorach i wzorach. uklon uklon

marysia54 - Pon 27 Kwi, 2020 19:06

Warzywa jak wszystkie już pokazane przez Ciebie są rewelacyjne. brawo
Chusty na pewno będą piękne. brawo
Co do sweterka, jak dużo zabraknie włóczki to zostaw i będzie córcia miała bezrękawnik
który też się przyda. Jak chcesz rękawy to dobierz kolor który jest w melanżu i zrób w paski albo ściągacze dłuższe tym dobranym kolorem.

siebusania - Wto 28 Kwi, 2020 22:28

skohen, nie caly motek. Nie mam banderoli nie wiem nawet ile metrow miala. Kiedys dostałam ją, jesli dobrze pamiętam to z zagranicy wiec pewnie cięzko będzie dokupić. Ja myslałam czarne rekawki pociągnoąć dalej ile braknie ale nie wiem czy będzie fajny efekt. Albo kawałek czarnego i ściągacz tym kolorem no juz sama nie wiem musze chyba próbkę zrobic i spróć. A żeby móc obliczyc na ile oczek starczy.
Haniaga, dziękuje

marysia54, bez rekawnik odpada, córcia chce sweterek. Ale najwyżej jak źle dobiore to nic. Narazie i tak nadają się moje drutowe robótki na po domowe wiec spoko. Jak kupie lepsza wlóczka to wtedy będę robić wyjsciowe. Młodsza ubrała dwa razy i już się zmechacił. Ale kotek tak ma to wiedziałam.

nula - Śro 29 Kwi, 2020 07:32

czarne rękawki i ściągacz kolorowy to jest dobry pomysł moim zdaniem.
Albo rękawki w jakimś innym kolorze, który jest w tym melanżu - wybór jest spory
(zależy czy coś masz czy będziesz kupować)
Ew. zależy ile masz jeszcze tej kolorowej - paseczki : trochę gładkiej, trochę kolorowej - żeby wykorzystać ją do końca

chusty świetne a warzywka jak zwykle apetyczne bardzo cool

skohen - Śro 29 Kwi, 2020 19:26

Widzisz, Siebusania, nie tylko ja podpowiadam Ci, aby dobrać inny kolor. Pytałam o ilość włóczki, bo od tego zależałoby, czy zrobiłabym inne mankiety i jakieś paseczki, czy odwrotnie - rękaw inny a mankiet taki jak sweterek. Dokładnie tak, jak poradziła Ci Nula. Nie widzę innego wyjścia. Musisz kombinować.
siebusania - Czw 30 Kwi, 2020 08:05

nula, skohen, dzieki bede patrzec jakie mam zapasy i kombinować coś. Narazie wziełam się za chusty, w sweterku musze podzielic wloczke na 2 rekawy żeby było po równo. I wyliczyc szerokosc. A ostatnio malo czasu, żeby usiąść w spokoju i rozliczyć. Chociaż od chusty też musiałabyć przerwa. Còrka mi pocieła kokonka.

[ Dodano: Wto 05 Maj, 2020 05:45 ]
Miałam zmieniać temat w moim wątku, ale wychodzi na to że cały czas aktualny. Znów będzie warzywniak i chusta.
Groszek kuleczki można bez końca łuskać

Mój jest gigant spcjalnie podwójną nitką. Nie nawidze drobnicy. Szczerze to już mam dość tego warzywniaka, w tym tygodniu kolejna drobnica maliny. I tak albo drobnica albo setne ilosci słupków w rzedach. W obecnej sytacji dla mnie przy mojej trójcy 24/7 taka dłubanina bardziej drażni niż koi nerwy.
Dobrze że mam chusty i mało skomplokowane wzory.

Ta powstawała przed tym świrusem. Dokładnie 2 miesiące temu ukończona. Stworzona dla pewnej Pani ktora wygrala aukcje. Już miałam ją obfocić i wysłać to ogłosili zamknięcie szkół i wyszło tak że chuście nic innego nie pozstało jak zostać w domu. Odmrożają gospodarkę to i chusta na krze popłyneła w świat. Pani cierpliwie czekała, to bedzie niespodzanka.
A w niedziele wymyśliłam sobie wzorki lampioników.
Oj dawno nie kombinowałam sama wzorów, ciesze sie jak dziecko tym bardziej że nigdy nie robiłam lampików czy jak to woli nazywać świeczników

skohen - Wto 05 Maj, 2020 14:13

No, widać, że nie próżnujesz. Chusta bardzo fajna, na pewno właścicielka będzie zadowolona. O warzywkach to już nie wspomnę, faktycznie masz do nich cierpliwość. Ja teraz na zmianę: sweter rozpinany i jedzonko. Okazało się, że wnuczki wszystkiego mają za mało. Każdego robiłam 6 sztuk, a teraz jeszcze raz tyle muszę dorobić. Co do Twoich lampioników, to aby przez cały rok wykorzystać robótkę, ja zrobiłam sobie takie osłonki na słoje z przyprawami. Polecam, fajnie wyglądają w kuchni. Pozdrawiam, czekam na kolejne prace!