To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - Hardanger Haliny

Halina46 - Czw 24 Maj, 2012 19:14

Jaki to kolor w/g Was?

mróweczka - Czw 24 Maj, 2012 20:38

Jeden z nich to biały (ten niżej). Ten drugi na zdjęciu wygląda na jasny beż.

A co jest z nimi nie tak????????????

Haniaga - Pią 25 Maj, 2012 09:15

Halinko, śliczna serwetka.

: brawo brawo brawo brawo brawo brawo brawo
Jak duża jest ta Twoja serwetka ?
Patrząc na Twoją serwetkę coraz bardziej podoba mi się śnieżnobiały haft.

Halinko, umieszczam zdjęcie mojego ecri .Dla porównania. Nitka nie jest jednolita. Ale po wypraniu jest ładna ,błyszcząca i jednolita. Myślę, że jest to ten sam kolor.

Pozdrawiam

Hania

Halina46 - Pią 25 Maj, 2012 12:55

Haniu moja serwetka ma 35 na 354 cm.

A nici sa faktycznie takie jak Twoje, wyprałam kawałek nitki więc troche sie zmienił kolor ale i tak nie bardzo mi sie podoba. Następny zakup nici to chyba BEDZIE KREMOWY , żółty lub jasno żółty tylko nie wiem jeszcze czy będę haftowac to na białym płótnie czy na kremowym.
I tak przy okazji chciałam zapytać czy któraś ma wzory haftu krzyzykowego z kwiatkami jakimis gałązkami. kupiłabym sobie ksiażke z wzorami ale to sa bardzo drogie i takie kupowanie w ciemno to nie bardzo mi sie podoba, ale jeszcze nie wiem moze kiedyś kupie.

mróweczka - Pią 25 Maj, 2012 13:04

Muszę powiedzieć, że zdjęcia nie oddają w pełni koloru nici.

Ostatnio zamówiłam pięknie wyglądające na zdjęciu, a w rzeczywistości nie są tak urokliwe. No, ale coż, może w pracy nabiorą swojego uroku, bo czasem tak bywa.

Halinko serwetka ma wymiary 35 x 35 cm ?

Pytam nieśmiało, bo wiesz pewnie, że chochliki nie śpią cool cool cool

Nikus4 - Pią 25 Maj, 2012 13:46

Halinko jak będę miała czas to popatrzę czy mam coś z krzyżyków (kwiatki, gałązki).
Halina46 - Pią 25 Maj, 2012 14:07

Oczywiscie mróweczko, ze 35x35 cm spieszyłam sie chyba.
Haniaga - Pią 25 Maj, 2012 14:45

Halinko,
przed hardangerem -- krzyżykowałam. W związku z tym mam sporo czasopism. Głównie "Kram z robótkami","Haft Gobelinowy" z dobrych paru lat.
Czy możesz dokładniej określić co by Cię interesowało?
Czy to na teraz?
Mogę poszukać ale dopiero w niedzielę.( Dzień Matki- muszę się przygotować i coś popracować w kuchni).

Pozdrawiam
Hania

mróweczka - Pią 25 Maj, 2012 15:56

Halina46 napisał/a:
Oczywiscie mróweczko, ze 35x35 cm spieszyłam sie chyba.

Mówiłam: CHCHLIKI ! hahahihi

Halina46 - Sob 26 Maj, 2012 20:41

Haniu nie mam na myśli konkretnych kwiatków, jesli masz jakieś pojedyńcze kwiatki albo galązki z kwiatkiem to moze gdzieś bym sobie wymieniła zamiast dotychczasowych.
mróweczka - Sob 26 Maj, 2012 21:32

Halina46 napisał/a:
I tak przy okazji chciałam zapytać czy któraś ma wzory haftu krzyzykowego z kwiatkami jakimis gałązkami. kupiłabym sobie ksiażke z wzorami ale to sa bardzo drogie i takie kupowanie w ciemno to nie bardzo mi sie podoba, ale jeszcze nie wiem moze kiedyś kupie.

Halinko
przejrzałam swoje głupoty i co nieco znalazłam. Niektóre nie są zbyt wyrażne, ale Ty jako, że robisz krzyżykami może jakoś sobie poradzisz. Daj jakiś e-mail to prześlę wszystko hurtem bye

Haniaga - Nie 27 Maj, 2012 11:49

Halinko, i ja znalazłam co nieco krzyżyków dla Ciebie.

Proszę podaj na pw swój e-mail .

Pozdrawiam

Hania

mróweczka - Nie 27 Maj, 2012 12:48

Halinko

schematy wysłane. Napisz czy wszystko dotarło bye

Nikus4 - Nie 27 Maj, 2012 13:22

Halinko! Chyba cię zasypałyśmy krzyżykami co? Skrzynkę masz na pewno pełną i mnie przeklinasz nie wolno nie wolno Ale duże wiadomości do ciebie nie dochodzą. Muszą mieć nie więcej niż 2MB i dlatego jest problem i się wracają. bye
Halina46 - Nie 27 Maj, 2012 13:31

Danusiu dostałam jeszcze trzy wiadomosci od Ciebie. Wcale nie jest dużo tylko ta moja poczta ma taka małą pojemnośc ze ciągle sie wraca.
Pooglądaam juz sobie bieznik biało rózowy, jest piękny wykonany z taka precyzją, ze tylko chce sie taki mieć. I chyba sie skusze na niego jesli mi przyślesz schemat. Oczywiście z góry mówię ze coś tam zmienię jeszcze nie wiem co ale tak dla jasnosci juz uprzedzam ale zapewniam Cie że nie będzie tam haftu krzyzkowego jeśli będe go haftować. narazie skończę ta małą a potem pomału bym sie przygotowała to tego duzego.Ze dwa miesiace by mi zeszło?

Halina46 - Czw 31 Maj, 2012 06:35

Dziewczynki mam nowa pocztę i myslę że juz nie bedzie problemu z wysyłaniem większej ilosci wiadomości.
Nowy adres - halinaser@wp.pl

Nikus4 - Czw 31 Maj, 2012 08:42

No nareszcie Halinko cmoknięcie zmieniłaś pocztę. Tyle ci w niedzielę wysłałam i nie wiem co doszło bo dużo się wracało. cool
mróweczka - Czw 31 Maj, 2012 16:33

Nareszcie nie będziesz miała problemów, że coś nie dojdzie czy skrzynka się przepełni. Świetnie cool
Haniaga - Pią 01 Cze, 2012 09:29

Halinko,

uchyl rąbka tajemnicy i zdradź co teraz szyjesz?

Pozdrawiam
Hania

Halina46 - Pią 01 Cze, 2012 11:11

Danusiu niewiele doszło ale teraz juz chyba nie bedzie problemów.
Haniu aktualnie kończę drugą okragłą serwetke bo miałam taki kawałek tkaniny. A chcę przymierzyć sie do bieznika biało-różowego tylko mó bedzie biało kremowy lub kremowy.
I właśnie dlatego mam pytanko ponieważ zaopatruje sie w hobbystudio a tam nie ma koloru kremowego jest jasnożółty czy to wielka różnia, haftuję kordonkiem firy DMC i go sobie chwalę.

Haniaga - Pią 01 Cze, 2012 12:44

Halinko,

trudno Ci radzić.
Najlepiej by było pójść do pasmanterii i przyłożyć do tkaniny nawet mulinę jasno żółtą. Ale i tak nie masz gwarancji czy kordonek tej firmy będzie taki sam.

Ja do tej serwetki zamówiłam kordonek pistacjowy. Lubię zielony kolor i jego odmiany.
Ale jak otrzymałam, to okazało się ,że to nie to. Było strasznie mdłe przy tkaninie ecri.
Kupiłam na zasadzie ;co ma Pani 5 i 8 po 2 szt.I okazało się, że był tylko ten kolor .
A, że był do zaakceptowania więc z niego robię.

Pozdrawiam
Hania

Halina46 - Pon 04 Cze, 2012 17:36

Haniu ja nie wiem czy w Legnicy ( bo tu mieszkam) jest wogóle pasmanteria z takimi produktami.
No to ja mam jeszcze do wyszycia jeden wzorek krzyzykowy i będę myślała o nowej serwetce.

mróweczka - Pon 04 Cze, 2012 20:43

A mówią (piszą) tutaj, że to niby ja idę jak burza.

Halinko czekamy na zdjęcia

Halina46 - Wto 05 Cze, 2012 07:20

Marzenko, ale moje sa takie malutkie.
Haniaga - Wto 05 Cze, 2012 08:33

Malutkie ale zapewne piękniutkie. Czekamy na foto.
Czy powstanie taki komplecik do kawy?

Pozdrawiam
Hania