Pogaduszki szydełkowe - Noworoczne postanowienia i zmiany
Jarka - Śro 09 Cze, 2010 18:41
| zabencia napisał/a: | | Ostatnio moim faworytem stała się kurza pierś w pomidorach i cebuli i jak narazie nowa odsłona kurczaka mi smakuje | , A MOŻESZ SIĘ PODZIELIĆ PRZEPISEM
zabencia - Śro 09 Cze, 2010 19:09
| Jarka napisał/a: | | A MOŻESZ SIĘ PODZIELIĆ PRZEPISEM cmoknięcie |
Pewnie, że tak Przepis nie jest specjalnie wyszukany, a powstał z potrzeby chwili
Cebulę kroję w grubszą kostkę i podduszam na patelni teflonowej podlewając ją wodą. Dodaję do tego pierś z kurczaka pokrojoną na grube paski (średnio jedną pierś pojedynczą przekrawam na pół lub 3 paski wzdłuż). Wszystko poduszam, a na koniec dodaję do tego pomidory sparzone bez skórki i pokrojone w kawałki (w wersji ekspresowej są to pomidory z puszki). Całość doprawiam solą, pieprzem i listkami świeżej bazylii. Wszystko razem podduszam pod przykryciem przez jakieś 10 minut. Podaję na gorąco, ale i na zimno też jest niezłe jako przekąska. Czasami urozmaicam i dodaję jeszcze pieczarki.
ciapara - Śro 09 Cze, 2010 19:12
Dukanki kochane
Ja tam nie pekam mam na mysli moje nastawienie
Wiem ze schudne i daze do tego
NIe robie tego jednak w drakonski sposob
Zmienilam metode odzywiania i to juz duzo
Nie jem chleba, nie jem ziemniakow i tego czego nie wolno
Wiem ze nie od razu Rzym zbudowano wiec czasami mam pokusy i czasami im ulegam
Póki co pomimo tego ze schudlam te 8 kg tylko nie zamartwiam sie i przestalam sie wazyc codziennie
Zmienilam nr garderoby na o jeden mniejszy i to mnie tak uradowało ze nadal trwam na dietce
Musze zaczac sobie gotowac jednak inaczej bo meczy mnie to bazowanie na podstawach
Jajka wysly mi uszami
Na szczescie jeszcze na kefiry i maslanki moge patrzec
Nie zalamujcie sie poczatkowymi brakami efektow
Rozleniwiony organizm w ten sposob broni sie przed utrata kilogramow
Tylko trwanie na diecie i bycie upartym spowoduje ze przetrzymacie organizm
Mam na mysli ze wyprowadzicie go w pole
Ot i cala filozofia
Dla tych co sie martwia tym ze nie chudna pragne powiedziec ze sa organizmy trudniejsze do opanowanie, ale to ze sa trudniejsze nie znaczy ze nie sa niemozliwe do wziecia w karby
Tak wiec uszy do gory
Czytac, gotowac jesc i marzyc o tym ze bedzie sie wiotka i gibka jak niegdys
Na pewno sie uda
Jednym szybciej innym dłuzej ale efekt bedzie i o nim trzeba myslec a nie o przeszkodach
Moje motto
TRZEBA MYSLEC JAK TO ZROBIC ZEBY ZROBIC!!! ZEBY SIE UDAŁO!
lucyna112 - Śro 09 Cze, 2010 19:39
Dzięki za wsparcie z Wami to i robótki i odchudzanie nabierają innego znaczenia
ciapara - Śro 09 Cze, 2010 19:47
Miałam dzisiaj totalnie koszmarny dzien
Maz na wyjezdzie a mi na glowe spadla suszarka w lazience zawalona praniem
Musialam sama sobie z nia radzic i przykrecac chociaz jeden uchywt jest totalnie złamany
Ciesze sie ze konczy sie dzien bo mialam tak duzo do zrobienia
A w efekcie przez ten upal to mam wrazenie ze w kolko sie krecilam
Elunia - Śro 09 Cze, 2010 21:07
A ja donoszę że mam już -11 kg,tylko jak tu przejść obojętnie obok truskawek........
ciapara - Śro 09 Cze, 2010 21:09
Swietnie Cie rozumiem Elunia
qrka - Śro 09 Cze, 2010 21:57
| Elunia napisał/a: | | jak tu przejść obojętnie obok truskawek........ | ja nie dałam rady , zjadłam jedna
qrka - Czw 10 Cze, 2010 07:44
Dzisiaj znowu spadek -0,5 kg , jak ja kocham proteinki
Grażyna - Czw 10 Cze, 2010 15:12
No nie dajmy się zwariować. moja córka w II fazie żarła jabłka i pomarańcze i schudła 12kg. Jadła oczywiscie w dni P+W.
Sadzę, że w truskawkach jest tyle samo węglowodanów, a moze nawet mniej niz w warzywach. Kaloryczność truskawek (samych bez dodatkow) wynosi 28 kcal
Kaloryczność: 28 kcal / 100 g
Tłuszcze 0.4 g 55.56 g
Cholesterol 0 mg <300 g
Sód 0 mg 575 mg
Błonnik 0 g
Węglowodany 5.4 g 250 g
Białko 0.7 g 45.6 g
Fakt, że maja cukry proste, ale zjedzone na czczo działają skuteczniej niż kawa, gdyż dzięki bogactwu fruktozy, cukru prostego szybko przetwarzanego przez wątrobę w paliwo dla organizmu, dostarczają solidnej porcji energii.
Zawarte w nich enzymy spalające tłuszcz i bromelina rozkładająca białko pomagają sprawnie i skutecznie uporać się z posiłkiem. Jeśli do tych zalet truskawek dodać dobroczynne działanie witaminy C, potasu, żelaza, kwasu foliowego i błonnika, a także niską kaloryczność i dużą zawartość życiodajnej wody, okaże się, że bez tych owoców trudno sobie wyobrazić menu letniego dnia.
Grażyna - Czw 10 Cze, 2010 15:28
A dla porównania:
100g jabłka
Wartość energetyczna w 100 g: 50,00 kcal
Białko w 100 g: 0,26 g
Węglowodany w 100 g: 11,41 g
Tłuszcz w 100 g: 0,17 g
100 g marchwi surowej
Wartość energetyczna w 100 g: 27,00 kcal
Białko w 100 g: 1,00 g
Węglowodany w 100 g: 5,10 g
Tłuszcz w 100 g: 0,20
100g buraczków
Wartość energetyczna w 100 g: 45,00 kcal
Białko w 100 g: 1,36 g
Węglowodany w 100 g: 9,85 g
Tłuszcz w 100 g: 0,00 g
jajko
Wartość energetyczna w 100 g: 139,00 kcal
Białko w 100 g: 12,50 g
Węglowodany w 100 g: 0,60 g
Tłuszcz w 100 g: 9,70 g
jajko sadzone
Wartość energetyczna w 100 g: 170,00 kcal
Białko w 100 g: 10,00 g
Węglowodany w 100 g: 0,70 g
Tłuszcz w 100 g: 14,00 g
Elunia - Czw 10 Cze, 2010 15:44
Grażynka dzięki-czuję sie rozgrzeszona-podajam tez czasami pieczywo chrupkie ,mylę sie czy tez tak robiłaś?
Grażyna - Czw 10 Cze, 2010 16:24
Ja tez z córka podjadałam pieczywo chrupkie Wasa. 2-3 kawałki dziennie w dni P+W. nie zawsze, wtedy gdy miałysmy na chleb ochotę.
A rozmiar mam obecnie 36. Miałam 42/44.
Jutro jade z dziecmi na wycieczkę. Szafa pusta, a upał jak diabli. Brak rybaczkow, brak bluzek - totalny koszmar. Na "okienku" poleciałam w rejs po pobliskich sklepach. Człowiek chudy zawsze z łatwoscią cos szybko kupi, bo wszystko pasuje. Dzisiaj w ciągu 1 godziny zegarowej kupiłam 3 bluzeczki i bezowe rybaczki. Szok.
M. - Czw 10 Cze, 2010 19:12
| Grażyna napisał/a: | No nie dajmy się zwariować. moja córka w II fazie żarła jabłka i pomarańcze i schudła 12kg. Jadła oczywiscie w dni P+W.
Sadzę, że w truskawkach jest tyle samo węglowodanów, a moze nawet mniej niz w warzywach. Kaloryczność truskawek (samych bez dodatkow) wynosi 28 kcal
Kaloryczność: 28 kcal / 100 g
Tłuszcze 0.4 g 55.56 g
Cholesterol 0 mg <300 g
Sód 0 mg 575 mg
Błonnik 0 g
Węglowodany 5.4 g 250 g
Białko 0.7 g 45.6 g
|
Grazynko dzięki za GŁOS ROZSĄDKU
dodam:cyt ze strony:
http://www.odzywianie.inf...i-odzywcze.html
Dzięki właściwościom zasadotwórczym i moczopędnym mogą być polecane osobom cierpiącym na reumatyzm i choroby nerek. Sok z truskawek ma właściwości bakteriobójcze, jak chrzan, czosnek czy cebula
ja jadam zamiast kefiru
ciapara - Pią 11 Cze, 2010 08:19
To prawda Grazynko osobom szczupłym łatwiej sie ubrac
Ja weszlam do ciuchlandu i kupilam sobie czarne rybaczki bawelniane markowe za cale 2 zł
Podobnie z bluzka
I w szoku bylam jak sie okazalo ze jedna spodnica jest na mnie za duza
Jest b duzo ciuchow fajnych na szczuple osoby i za naprawde nieduze pieniadze
osoby grubsze maja przefikane
Nie dosyc ze ciuchow brak
To jak sa to namioty na starsze osoby
Osoba mloda a otyla ma totalny problem z ubraniem sie!!
Co do mojej diety teraz mam 3 dni p+w
Przez te upaly duzo pije a jesc to wcale mi s e nie chce....
qrka - Sob 12 Cze, 2010 07:42
Ja jeszcze nie wymieniam garderoby, chodzę w tym co wcześniej, ratuję się paskami, albo przeszywaniem.
Wczoraj miałam ostatni dzień P i słabo mi wyszedł, chyba przez wizję dzisiejszych warzyw .
Kupiłam sobie kilka dni temu zapas serków wiejskich z firmy PILOS i mimo ,że maja jeszcze ważny termin zrobiły się kwaśne, to samo wcześniej było z serkami z PIĄTNICY, chyba producenci przestali przykładać się do jakości.
ciapara - Sob 12 Cze, 2010 07:53
A moj organizm sie zaparł
Normalnie ani drgnie waga
Niby do gory tez nie ... ale w dol w ogole nie chce
Jestem uparta i nie odpuszcze
W koncu bedzie musial sie poddac nie ma nawet innej opcji
Co do ciuchow ja mam swoje wlasne mniejsze na szczescie nie powydawalam
Wydalam tylko ciuchy bardzo male 38-42
wieksze rozmiary mam
Fajne jest to ze kupilam sobie wczesniej bluzeczki szydelkowe a teraz sa mocno luzne na mnie
Czasami kupuje sobie jakis ciuch bo to jest forma nagrody
Ale poluje na tanie ciuchy zeby nie bylo szkoda kasy
Sama szyje i haftuje wiec nawet jak cos mi si etrafi na ciuchach co wymaga przerobki nie jest to problem bo maszyna stoi i czeka
Zycze wszystkim udanego weekendu
qrka - Sob 12 Cze, 2010 08:09
ciapara, tak trzymaj, wszystkim nam waga się czasami opierała, ale szybko odpuszczała, tobie tez odpuści.
Ja tez umiem szyć ,nawet jedną ze szkół kończyłam w tym kierunku, ale czasu brak. U mnie jutro jest targ , pójdę pocieszyć oko, może cos kupię.
Bardzo bym chciała nosić rozm. 40
Jarka - Sob 12 Cze, 2010 09:19
, a mi brakuje tylko 0,5 kg do 10 kg
qrka - Sob 12 Cze, 2010 09:21
Jarka,
czy chrzan można jeść na P+W ?
ciapara - Sob 12 Cze, 2010 10:04
Jarka moje gratulacje
qrka... mi sie tez nie chce szyc, ja sobie po prostu wole cos przerobic
np trafiaja mi sie spodnie na ciuchach fajne ale ktos nie kupil bo maja zepsuty zamek
no wiec dla mnie to nie problem ja sobie je kupuje i potem ten ekspress wszywam
teraz tez kupilam 3 rzeczy
dluga do kostek bawelniana spódniczke bardzo zwiewna
koszulke czekoladowa w moim ulubionym kolorze w jednym miejscu plamka ale juz mam pomysl jak ja zatuszowac
no i spodnie rybaczki czarne bawelenka b cienkie tez plamki w 2 miejscach
za cale te zakupy zaplacilam 6 zl
to fakt ze bede musiala bluzke troszeke przerobic i spodnie wyhaftowac aby zatuszowac te plamki, ale dla mnie takie roboki to czysta frajda poza tym po takim ozdobieniu nabieraja oryginalnosci i nikt niczego takiego nie ma
co do diety jak sie zdecydowalam nic mnie nie powstrzyma
wiem ze to dieta na cale zycie a chwilowy zastoj wagi... no coz
moze w koncu skubana sie podda...
co do chrzanu to wydaje mi sie ze na dniach p+w mozna go jesc... ale pewnosci 100% nie mam
rennatta - Sob 12 Cze, 2010 23:21
Jarka, gratuluje może byś zrobiła sobie suwaczka dla dopingowania nas
qrka, moje dzisiejsze śniadanie,serek wiejski z Piątnicy- oczywiście jeszcze dużo dni do daty ważności, zjadły kotki i zdarzyło się to nie pierwszy raz.
Czyżby to przez upały? A tu lato przed nami czarno to widzę bo to moje ulubione śniadanie.
Chrzan, ja jem.
Dzisiaj po waszych wypowiedziach na temat truskawek pozwoliłam sobie na prawdziwą ucztę no oczywiście w ramach nawyków których uczy dieta a mianowicie
pogniecione truskaweczki
jogurcik naturalny
i 2 kropelki słodziku (bez też można ale z było lepsze)
Normalnie niebo w gębie a jak sobie pomyślałam że zawsze dawałam tyle cukru i śmietany to
A waga po dłuższym zastoju, spowodowanym grzeszeniem (bierzmowane córki) troszkę się ruszyła
M. - Nie 13 Cze, 2010 09:48
| rennatta napisał/a: |
Dzisiaj po waszych wypowiedziach na temat truskawek pozwoliłam sobie na prawdziwą ucztę no oczywiście w ramach nawyków których uczy dieta a mianowicie
pogniecione truskaweczki
jogurcik naturalny
i 2 kropelki słodziku (bez też można ale z było lepsze)
|
i jak Twoja waga po truskawkach ?
na dieta pl. taki post znalazłam:
http://www.dieta.pl/grupy...tml#post1382935
a truskawke przedstawiają tak:
http://www.fotosik.pl/pok...dd7a3cbdf5m.jpg
spuchłam w te upały dobrze, że sie ochłodzilo
M. - Nie 13 Cze, 2010 09:53
waga mi poszła mocno do góry w czasie tego gorąca, dopiero dzis odpuściła, przymierzam się do samych P, do tej pory CODZIENNIE dokładałam warzywa !
qrka - Nie 13 Cze, 2010 12:18
Ja z truskawkami nie przesadzam, ale nie mogę sobie odmówić ich całkowicie to moje ulubione owoce i tylko świeże uwielbiam na szczęście niedługo się skończą. Jem około 10 szt dziennie na P+W
|
|
|