To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Pogaduszki szydełkowe - Noworoczne postanowienia i zmiany

Grażyna - Nie 06 Cze, 2010 21:28

Witajcie Protalki

Cały długi weekend przeleżałam z zapaleniem gardła, krtani i tchawicy. Jestem na antybiotykach i dzisiaj odrobinę lepiej się czuję. A taka ładna pogoda była...az szkda, że siedziałam w murach. Jutro niestety do pracy lece, bo mam mnóstwo imprez szkolnych do przygotowania. Ech...

Dwa dni protalu dało o sobie znać. 1 cm w pasie mniej (obecnie mam 72cm) i na wadze 51kg. Jestem w szoku, że spadły mi w ciągu dwóch dni 3 kg. Tata jak mnie dzisiaj zobaczył, to sie przeraził, bo zdrowo nie wyglądałam, wiadomo, chora jestem. Powiedział, że jestem zabiedzona chudzina, mizerota, że zakazuje mi diety. Dobrze, że nie robię co tydzień dnia proteinowego, bo pewnie nic by ze mnie już nie zostało. Jak kupie guziki do nowej bluzeczki, ktora udziergałam, to sie wam pokażę.

Trzymajcie się dzielnie cmoknięcie

gosias - Nie 06 Cze, 2010 21:57

Wracaj do zdrowia Grażynko love
ciapara - Pon 07 Cze, 2010 08:14

ja powinnam do czwartku miec dni proteinowe
ale podlapalam jelitowke albo rota na wyjezdzie i ledwo zyje
w domu szpital wszyscy chorzy
a ja jakos sie pozbieralam i dogladam tego towarzystwa...
tak wiec troszke zlecialam z wagi z powodu choroby

zapomnialam wam napisac ze kolezanka zauwazyla ze zeszczuplalam Smile
no i chodze wbita w spodnie 46 Smile
w biodrach dobre troche ciasne w pasie ale jest motywacja Smile

gosias - Pon 07 Cze, 2010 09:32

ciapara, Smile zdrówka życzę cmok
teris - Pon 07 Cze, 2010 10:49

Szybkiego powrotu do zdrowia dziewczynki cmok
powiedzcie mi czy można w tej diecie słodzić glukozą nie wiem bo nie mogę nigdzie kupić słodzika do pieczenia a mam okrutną chęć na serniczek Wink

gabi12 - Pon 07 Cze, 2010 12:22

Dzięki dziewczyny za bloga z przepisami. Nareszcie wszystkie przepisy w jednym miejscu i dobrze opisane. I jeszcze pytanko : gdzie można dostać kakao odtłuszczone?
ciapara - Pon 07 Cze, 2010 13:07

dziekuje za zyczenia
meza trafilo dzisiaj
lezy nieprzytomny i bez zycia a chlop 2 metry
na szczescie ja z corka juz przejawiamy oznaki zycia Smile
dziekuje za zyczneia powrotu do zdrowia

qrka - Pon 07 Cze, 2010 13:15

teris, nie wiem czy glukozą można słodzić, ale nigdzie nie trafiłam na taką informację, ja bym na wszelki wypadek nie słodziła . Słodzik do pieczenia sussina gold (moim zdaniem najlepszy do pieczenia) kupisz w aptekach "dbam o zdrowie" lub przez internet.
Do tego sernika, który podałam wyżej uzyłam słodzika w tabl. ok 23 szt też sussina gold, wyszedł niezbyt słodki, ale jak da sie więcej czuć placek aspartanem
bye

gosias - Pon 07 Cze, 2010 13:33

Cytat:
teris, nie wiem czy glukozą można słodzić

Nie jestem pewna, ale chyba nie można....

Podobnie mam wątpliwości odnośnie słodzenia Fruktozą...

teris - Pon 07 Cze, 2010 13:45

Dziękuję cmoknięcie zaraz będę szukać w necie bye
zabencia - Pon 07 Cze, 2010 14:07

Słodzik sussina gold jest też do kupienia w kauflandzie
gabi12 - Pon 07 Cze, 2010 14:23

Mam przepis na sosik w sumie do wszystkiego. Ja najbardziej go lubię do fileta drobiowego grillowanego lub gotowanego.
Trochę zmieniony Sos tzatziki:
pół kubeczka jogurtu naturalnego 0%
1 zgnieciony ząbek czosnku
ogórek świeży lub konserwowy (mały lub pół dużego)
sól pieprz
koper

Ogórka zetrzeć na grubej tarce, dodać do jogurtu. Dodać resztę składników wymieszać, doprawić. SMACZNEGO!!!

Ja osobiście zamiast jogurtu wolę serek homo naturalny (3%tł). Jest gęstszy i smaczniejszy. Ale to zależy co mam w lodówce.

ciapara - Pon 07 Cze, 2010 15:57

fajny przepisik Smile
qrka - Wto 08 Cze, 2010 10:45

Zazwyczaj jem na śniadanie serek wiejski, ale po nim mam nieprzyjemny smak w ustach, no i zapach też myślę,że do przyjemnych nie należy, czy to normalne ? jak z tym walczyć, co robić,

nie mam możliwości umycia żebów Sad

dzisiaj -0,5 kg wesoło mi wesoło mi

gosias - Wto 08 Cze, 2010 11:50

qrka, Smile po proteinkach niestety tak jest... (Dukan tez o tym pisze ). Płukanie płynem do jamy ustnej trochę pomaga (niestety, w pracy też nie mam możliwości, aby szorować zęby po każdym posiłku)
gosias - Wto 08 Cze, 2010 11:51

Aha Smile i gratuluję spadku wagi Smile
qrka - Wto 08 Cze, 2010 13:34

gosias, dziekuje, też się cieszę hopla wesoło mi hopla
Założyłam , że do 1 lipca zejdę poniżej 70, może mi się uda.

gosias - Wto 08 Cze, 2010 14:08

qrka, Smile dasz radę Smile trzymam kciuki cool
mimusia-1 - Wto 08 Cze, 2010 14:33

No cóz u mnie waga skacze. W niedziele troszke grzeszyłam bo byłam na uroczystosci Pierwszej Komunii Św. puknąć się Ale dzis pokutuje. hahahihi
makneta - Wto 08 Cze, 2010 14:36

A guma do żucia?
Wprawdzie nie każda chyba może być, ale warto spróbować.

Paillette - Wto 08 Cze, 2010 14:55

Moja waga też wzrosła w porównaniu z ta na suwaczku.... Zbieram wodę przed trudnymi dniami... ale żeby ponad 2 litry???? wściekły
qrka - Wto 08 Cze, 2010 14:55

makneta napisał/a:
A guma do żucia?
Wprawdzie nie każda chyba może być,

a jaka można? najtrudniej wpaść na najprostsze rozwiązania

Grażyna - Wto 08 Cze, 2010 16:14

qrka - wierze, że zgubisz te kilogramy do lipca, a moze i wczesniej. Mozna gume, ale musi byc ze słodzikiem, a nie cukrem. Tik-tak tez pomaga, i to sa tylko 2 kalorie wesoło mi

Ten zapach to z żoładka, a nie z samych ust, minus diety Dukana.

Wczoraj w TV była krótka informacja o diecie proteinowej i zaprezentowano ja jako szkodliwą dietę. Porównano ją do kapuścianej. Jedna pani nawet poczuła się po 2 dniach poszkodowana, bo stwierdzono u niej kamienie w nerkach. Nic nie wspomniano o warzywach. Mówiono, że je się tylko białka, co doprowadza do zatrucia ciałami ketonowymi. Wypowiedź tej pani mnie rozśmieszyła, bo jak mozna zdobyc kamienie w nerkach w ciągu dwóch dni? Musiała je miec wczesniej. One sie po prostu ujawniły. Jakie bzdury!!! No i troche sie zdenerwowałam, bo pokazano dietę w fałszywym swietle. Usłyszałam potem od męża (po wypowiedzi jakiejs "mądrej" pani doktor), że odchudzam się niezdrowo i sama zatruwam swój organizm. Sądze, że sporo ludzi bedzie miec złe zdanie o diecie, po takim programie TV.

ciapara - Wto 08 Cze, 2010 16:23

qrka guma zalatwi Ci swiezy zapach zwłaszcza sugar free
Co do minusow diety to ja nie chcialam o tym pisac ale gazy na tej diecie tez bywaja meczace przepraszam i dla siebie i dla innych...

ja sie troche migam na dietce bo po rota virusie nadmiar bialka powoduje bol brzuszka
ale juz kefirek z platkami zaliczylam
wiecie nauczylam sie dzieki tej diecie wiecej pic
mniej jesc i to jest plus

co do ubran... dzisiaj na gore udalo mi sie wciagnac piekna ecri bluzke rozmiar 44 i nawet dobrze na mnie lezała Smile bylam tym bardziej szczesliwa ze to jedna z drozszych jakie mialam firmy monnari Smile

gosias - Wto 08 Cze, 2010 19:27

ciapara, Smile gratuluję Smile