Nasze prace - Hardanger Nikusa
mirka-zet - Wto 12 Maj, 2015 17:14
| Nikus4 napisał/a: | Ach! O tym! oczywiście mam w planie go wyszyć. Możemy razem! nie ma sprawy! Teraz zaczęłam dla córki kwadratową serwetke ale jak coś to odłożę w każdej chwili! Powiedzcie kiedy i zaczniemy. Może oprócz ciebie jeszcze ktoś będzie chciał z nami szyc?  |
Tym razem ja się dołączę. Już zacznę gromadzić materiał i nici. Cieszę się, bo ten bieżnik bardzo mi się podobał.
Nikus4 - Śro 13 Maj, 2015 06:18
No to będziemy już trzy! Super! Elu! Nie tak od razu! Dopiero od połowy czerwca! Muszę kupić sobie biały materiał, poszukać różowe nici (białe to mam zawsze)!
Zaczęłam nową kwadratową serwetkę ale nie jestem już zadowolona. Okazało się że materiał jest do bani! W tym wzorze który haftuje serduszka wychodzą nierówne! Na jednym boku są podłużne a na drugim wyciągnięte w szerz. Tkanina jest głupio tkana! Już kiedyś miałam taki materiał i nie podobał mi się!
tareska - Sob 16 Maj, 2015 15:59
a co będziecie haftowały, tak gwoli przypomnienia, może i ja bym się skusiła
tylko gdzie ja znajdę czas na haftowanie jak mi frywolitka
zabiera wszystkie wolne i nie wolne chwile
Nikus4 - Sob 16 Maj, 2015 16:21
Chcemy haftować wspólnie ten bieżnik!
tareska - Sob 16 Maj, 2015 21:43
no co tu dużo mówić cudny jest i tyle
Danusiu a jaki on jest duży po wyhaftowaniu
i skąd wziąć czas na to wszystko ?????????
Nikus4 - Nie 17 Maj, 2015 06:50
Haftowałam na Bellanie. To moja serwetka ma 120/64 cm ale po praniu się zmniejszyła troszkę! Teresko! Niestety musisz wybrać albo frywolitki albo hardanger! Chyba, że krasnoludki ci pomogą!
tareska - Nie 17 Maj, 2015 15:40
taaaaaaaa kiedy i to i to mi się podoba bardzo
kurcze bieżnik trochę przydługi na moją ławę
Nikus4 - Nie 17 Maj, 2015 16:25
Kup sobie Unifil to będziesz miała dużo mniejszy!
alszka - Pią 22 Maj, 2015 14:47
Oj jak ja bym chciała choć raz z Wami wspólnie pohaftować... Zwłaszcza że uwielbiam wszelkiego rodzaju bieżniki i nigdy nie mam ich dość A ten jest wyjątkowo uroczy i już go mam przed oczami w jakimś delikatnym pastelowym kolorze. Ale już widzę, że on jest czasochłonny, więc nawet jeśli zacznę z Wami, to skończę pewnie 2 lata później... Tyle haftowałam mój ostatni zielony bieżnik Ale może się skuszę, bo bieżnik naprawdę cudny, z tym że to pewnie i tak będzie z opóźnieniem, bo nie wcześniej jak w czerwcu/lipcu. Teraz mam na głowie przeprowadzkę...
Uściski
Nikus4 - Pią 22 Maj, 2015 17:58
Alszka my też dopiero w drugiej połowie czerwca chcemy zacząć haftowaća może później! Jak długo będziesz haftować nie szkodzi tylko żebyś nie rzuciła w kąt tylko kiedyś skończyła!
Ja zaczęłam haftować serwetę dużą bo ok 90/90cm. Tkanina jest w kolorze ecru.Dodam jeszcze brązowe jasne i ciemne nici. Już mam troszkę ale same bloczki. Haftuje bez schematu tylko ze zdjęcia. narazie mam tyle:
Jak zwykle kolor nie jest taki! Może mi się uda zrobić inne zdjęcia w lepszym świetle!
Nikus4 - Pon 01 Cze, 2015 11:13
A oto kilka nowych zdjęć:
A tak ma wyglądać po wyszyciu (mam nadzieje, że Ania-Apod nie obrazi się że wstawiłam jej zdjęcie):
elapok - Pon 01 Cze, 2015 16:22
Piękna!!!!
mirka-zet - Pon 01 Cze, 2015 17:20
Danusiu. Mogę tylko powiedzieć, że ciągle mnie zaskakujesz, haftujesz piękne rzeczy, robisz to wszystko przepięknie i szybko. Jesteś mistrzynią nad mistrzyniami.
Haniaga - Pon 01 Cze, 2015 18:38
Bardzo ładna i ciekawa serwetka.
Nikus4 - Wto 02 Cze, 2015 06:12
Dziękuję ale ta na ostatnim zdjęciu nie jest moja! Ta wyżej w powijakach to będzie dopiero moja!
elapok - Sob 06 Cze, 2015 10:33
Twoja będzie równe piękna. Podziwiam za to, że potrafisz już bez wzoru haftować - to jest dopiero wyższa szkoła jazdy
Nikus4 - Sob 06 Cze, 2015 18:44
Wstawiłam 3 nowe zdjęcia serwetek, mam schematy jeśli ktos chce! Są ładne!
http://maranciaki.pl/foru...p=565827#565827
Elu! Dziękuję! sama nie wiedziałam, że potrafię. Chyba to już lata haftowania hardangerem!
Haniaga - Czw 11 Cze, 2015 12:05
Nikusiu,
jestem gotowa do wspólnego szycia.
Tkanina , nici i przede wszystkim chęci już są.
Co prawda , tydzień po obrusiku leniuchowałam. Teraz spokojnie czekając na Koleżanki chętne do szycia bieżnika, zaczęłam poduchę. Czegoś mi brakowało.
Ale, co tam poducha , jak przed nami nowe wyzwanie.
Nikus4 - Czw 11 Cze, 2015 13:28
Haniu! Od poniedziałku zaczniemy haftowanie! Co prawda czekam jeszcze na nici ale możemy zacząć. Mirka na pewno też jest już gotowa. czekałam kiedy napiszesz. W niedzielę jak mi nic nie wypadnie zacznę pierwsze bloczki i zdjęcia robic i w poniedziałek wstawię je.
Możesz zrobić fastrygę. Będziemy zaczynać haftowanie od brzegu. Ilość bloczków w zdłuż powinna być 115 a w poprzek 53 licząc do połowy! Może się pomyliłam więc narazie kilka cm dodaj! Dokładnie policzę jak będę szyć ok!
Haniaga - Czw 11 Cze, 2015 17:49
Dobrze Nikusiu
może jest jeszcze chętna duszyczka i do nas dołączy.
A Ty skończyłaś swoją serwetkę?
Zdecydowałam się szyć Mają. Połączę biel z łososiowym.
I tym razem wypróbuję Bellanę.
Nikus4 - Czw 11 Cze, 2015 19:02
Haniu! Jeszcze nie skończyłam. Tojest jednak duża serweta i ma dużo ażuru! Ale odłoże ją na trochę choć tego nigdy nie robię! Ja ten bieżnik będę haftować biały z dodatkiem różu. Mirka myślę, że będzie haftować cały biały! Ona bardzo lubi klasyczną biel
Oj! Jak zaczniesz haftować na Bellanie to zobaczysz jaka to wielka różnica! Unifil jest drobniejszy i trzeba mieć bardzo dobre oczy. Po praniu też gorzej się prasuje.
mirka-zet - Czw 11 Cze, 2015 20:14
Danusiu, ja prawdopodobnie będę haftować biały, ale dopiero w środę wracam do Wrocławia, chociaż syn prosi, żebyśmy zostali jeszcze do końca przyszłego tygodnia. Tak więc zacznę dopiero po przyjeździe do domu, bo tu nie mam materiału. Liczę na Twoje instrukcje.
Nikus4 - Czw 11 Cze, 2015 21:19
Nie martw się Mireczko! Na pewno za nami zdążysz! Nie bedziemy się spieszyć.
Zimową porą szybciej haftuję bo nie mam tyle obowiązków. Latem dochodzi jeszcze działka. Jak wracam do domu jestem wykończona. Strasznie bolą mnie plecy. Hania pytała się czy serwetę skończyłam! Niestety! Za mało mam czasu ale się nie martwię, na pewno ją wykończę, żeby tylko zdrowie było!
Nikus4 - Pią 12 Cze, 2015 08:01
Zrobiłam dziś fotki ile mam już wyszyte:
Haniaga - Pią 12 Cze, 2015 17:03
Piękna jest ta serwetka i ażuru ci u niej dostatek ,oj dostatek.
Wychodzi przepięknie.
Ślicznie dobrałaś kolory.
A i koniec już całkiem niedaleko.
|
|
|