To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - Hardanger Nikusa

mirka-zet - Sob 18 Kwi, 2015 16:34

Giniu, nie przeszło mi to przez głowę, ale chyba coś w tym jest. Sprawdzimy.
Nikus4 - Wto 21 Kwi, 2015 07:37

Dziękuję dziewczyny! Jak mam wolny czas to haftuje bo bardzo to lubię. Już zaczynają się powoli prace na działce to i czasu będzie mniej. wesoło mi Narazie jest jeszcze za zimno. Bynajmniej u nas na Pomorzu. Dopiero co przeszłam grypę, jeszcze kaszel wstrętny mnie męczy. Muszę uważać na siebie.
Wyhaftowałam dwie serwetki (te ze zdjęcia) i nie mam żadnej. Teraz zaczęłam na białej tkaninie. Mam dopiero jej zarys! O tej serwetce piszę:

Nikus4 - Sob 25 Kwi, 2015 13:09

Pokażę ile już mam tej nowej serwetki! Będzie cała biała z jasno-niebieskim.

elapok - Nie 26 Kwi, 2015 10:35

Oj jakie śliczne!!!!
mirka-zet - Pon 27 Kwi, 2015 08:26

Bez schematu pewnie nie dałabym rady. Ale bardzo mi się podoba. Poza tym zaczynam się przekonywać do kolorowych.
Nikus4 - Pon 27 Kwi, 2015 09:05

Mireczko! dałabyś radę. Mam zdjęcia ze zbliżeniami to wszystko widać jak ze schematu!
mirka-zet - Pon 27 Kwi, 2015 12:21

To spróbuję. Tylko ile muszę mieć materiału przy 10 nitkach na centymetr albo przy 8 nitkach?
Nikus4 - Pon 27 Kwi, 2015 14:28

Mireczko !Podam ci ile nitek fastrygi i tkaniny potrzeba to sobie wyliczysz! Wg moich obliczeń od środka do boku potrzeba 34 nitki fastrygi. Czyli te 34*2 = 68 bloczków.
Te bloczki mnożysz przez 4 czyli 68*4= 272 nitki tkaniny.
Te nitki powinnaś podzielić albo przez 10 albo przez 8 zależy jaki masz materiał. I taka wyjdzie ci szerokość ( 1/2 serwetki).

Właśnie zmierzyłam tą moją białą i mnie wyszło że połowa ma ok 34cm. Czyli 272/8 (nitek tkaniny na cm) wyjdzie 34cm I to się zgadza! Tyle ma moja połowa białej serwetki.

mam nadzieje, że zrozumiale napisałam. jak cos to jeszcze pisz i pytaj się!

mirka-zet - Pon 27 Kwi, 2015 16:26

Zastanawiam się tylko nad jednym, Danusiu, bo zwykle bywa ilość bloczków nieparzysta i ten środkowy bloczek dzieli się na pół czyli wychodzi jeden bloczek nieparzysty w środku robótki, a w tym wyliczeniu go nie widzę. Może czegoś nie wiem?
Buziaczki!

Nikus4 - Pon 27 Kwi, 2015 18:51

Nie! masz rację! Nie liczyłam tego w środku! Zresztą jeden bloczek w tę stronę czy w tę to i tak wyjdzie. Liczyłam te bloczki ze zdjęcia już to może być różnica. W moim wątku na str46 jest to zdjęcie. Z resztą poszukam to zdjecie:

Tam na końcu dojdzie jeszcze krateczka (ścieg schodkowy) i brzeg.

Ginia - Wto 28 Kwi, 2015 06:44

Ja bym sobie chętnie haftnęła tę serwetkę, ale przede wszystkim muszę skończyć kolosa. Potem rzucę się na jakieś mniejsze gabaryty. Śliczna jest
Nikus4 - Wto 28 Kwi, 2015 18:24

Jutro jak znajde chwilkę wrzucę kilka nowych zdjęć!
Haniaga - Śro 29 Kwi, 2015 08:55

Śliczna serwetka. brawo
Kusi niesamowicie.

Nikus4 - Nie 10 Maj, 2015 06:25

Dziewczęta co taka cisza! Dziś wstawię zdjęcie nowej serwetki ,juz wyszytej! cool
Haniu! Jak ci idzie ten obrus? Piszcie coś proszę. Zagladam i cisza! wściekły

Nikus4 - Nie 10 Maj, 2015 12:17

Jak obiecałam tak robię:

japoneczka01 - Nie 10 Maj, 2015 15:29

Nikus4 pytam ze zwykłej ludzkiej ciekawości, gdzie trzymasz ten Twój cały dorobek artystyczny? Każdy dom czy mieszkanie ma określoną powierzchnię stołów, blatów, szafek czy półeczek. Za tyle lat masz sporo serwetek, serweteczek, obrusów, obrusików, bieżników i bieżniczków, itd. Pomijam te, które z pewnością wywędrowały do ludzi jako upominki na różne okazje. Więc pytam gdzie trzymasz resztę? wesoło mi
Nikus4 - Nie 10 Maj, 2015 16:26

Japoneczka! Zdziwiłabyś się! Dopiero tą skończyłam a młodsza córka już chce ją zabrać! I to co wyszyje to komuś sie podoba i juz jej nie mam! Niektóre, te nad którymi długo pracowałam mam w domu! Wyszyłam 3 te serwetki, każda inny kolor i znów nie mam! Już mi sie nie chce haftować tego wzoru! Odpocznę i może wtedy sobie wyszyje ale nie pokażę nikomu wściekły
ania_b - Nie 10 Maj, 2015 16:56

To nie jest serwetka, to jest DZIEŁO SZTUKI.
mirka-zet - Nie 10 Maj, 2015 18:02

Piękna. Ty tak oddajesz, jak ja. Mój mąż też mówi, tyle nahaftowałaś i jakoś tego w domu nie widzę. Fakt jednak, że takich dzieł pięknych i trudnych, jak Twoje, to ja nie mam w dorobku.
Haniaga - Pon 11 Maj, 2015 09:00

Nikusiu, piękne są Twoje prace. uklon
A sam dobór kolorów sprawia, że ta sama serwetka za każdym razem jest inna.

Ja bardzo, bardzo powoli zbliżam się do końca.
Uf, koronka skończona. hopla Zostały w dwóch bokach rozetki i odrobienie zaległości.

Czy może planujesz w najbliższym czasie szycie serwetki "siatkowej?( tej japońskiej, przedostatniej).
Chętnie bym do Ciebie dołączyła ale potrzebuję jeszcze trochę czasu do skończenia obrusika.
Poduszki bym odłożyła na później.
A może byłoby nas chętnych do wyczarowania tej piękności więcej?

Nikus4 - Pon 11 Maj, 2015 09:47

Szkoda ,że nie wstawiłaś zdjęcia! Nie wiem o której piszesz? czy to ta?

A może inna? Wstaw zdjęcie ok!

Haniaga - Pon 11 Maj, 2015 10:16

Nikusiu, love i ta pokazana jest piękna.

Myślałam jednak, o tym bieżniku całym białym , wyszytym przez Ciebie i pokazanym na poprzedniej stronie Twojego wątku (post z 16 kwietnia godz.14.53.).
Nazwałam go "siateczkowym" wesoło mi bo tam, taka drobna siateczka do wyszycia.

Nikus4 - Pon 11 Maj, 2015 15:43

Ach! O tym! oczywiście mam w planie go wyszyć. Możemy razem! nie ma sprawy! Teraz zaczęłam dla córki kwadratową serwetke ale jak coś to odłożę w każdej chwili! Powiedzcie kiedy i zaczniemy. Może oprócz ciebie jeszcze ktoś będzie chciał z nami szyc? wesoło mi
Haniaga - Pon 11 Maj, 2015 20:02

Nikusiu, cmoknięcie cmoknięcie

myślę, że ja powinnam być gotowa od połowy czerwca do szycia bieżnika.( tak z zapasem
na nieprzewidziane odłożenie szycia).
Spokojnie poczekam na chętne Koleżanki do szycia tego pięknego bieżnika.

elapok - Wto 12 Maj, 2015 14:09

Biały bieżnik - cudo, klasyka a niebieska pięknie się prezentuje, zresztą wszystkie są rewelacyjne. Już chcecie zaczynać następną a ja ze swoim obrusem jeszcze wpolu