To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - Hardanger Haliny

Nikus4 - Sob 12 Maj, 2012 08:38

Halinko wysłałam ci rozpiskę haftu krzyżykowego doszło? Przyda ci się? bye
Halina46 - Sob 12 Maj, 2012 11:07

Danusiu niestety nie doszło, przed chwila troche opróżniłam skrzynke moze jeszcze wpadnie.
Ale mam pytani czy za ściegiem brzegowym w tej okrągłej serwetce to jest tkanina( chyba cztery nitki) bo niczego tam sie nie moge dopztrzeć, a potem są bloczki?
I jeszcze jedno jakiej firmy do haftu krzyżykowego jest podana numeracja muliny.
tak pisze haotycznie bo juz i pamięc nie taka jak powinna być.

Nikus4 - Sob 12 Maj, 2012 17:55

Halinko cmoknięcie Za ściegiem brzegowym jest tkanina (4niteczki) a potem są bloczki. Serwetkę musisz zacząć haftować od tych właśnie bloczków. Mulina to rirma Coats lub DMC inaczej bye
Halina46 - Sob 12 Maj, 2012 21:02

Nie wiedziałam skąd zacząć i zaczęłam od kwadratu w saMYM SRODKU, A TERAZ KOLEJNO ROBIĘ KAŻDY OSMIObok. Potem połącze bloczkami osmioboki i zostanie ścieg brzegowy. myślę, ze też mi wyjdzie.
Nikus4 - Nie 13 Maj, 2012 08:05

Tak też można zacząć. No i widzisz poradziłaś sobie cool
Halina46 - Nie 13 Maj, 2012 15:49

Jak narazie wszystko ładnie sie łaczy, serwetka się zaokrągla, najgorsze, ze ja nie robiłam jeszcze pikotek a one mi sie podobają.Chyba będę próbowała do skutku. jakos szybko mi sie robi ta serwetka.
jutro zamówie sobie mulinę. a tak dla informacji na ten ostatni bieżnik zuzyłam 50g kordonku nr5 i prawie 25g nr 8. Moim zdanie to bardzo dużo, chyba sie nie pomyliłam.
Danusiu poradziłam sobie bo to jest bardzo prosta i nieduz serwetka.

mróweczka - Nie 13 Maj, 2012 20:55

Halinko
Bierzniczek bardzo ładnie Ci wyszedł i podziwiam Ciebie za ilość krzyży. Miałaś duuuużo cierpliwości radocha

-------------------------------------------
Pozdrawiam
Marzena

Halina46 - Pon 14 Maj, 2012 07:18

Mróweczko dziękuje za uznanie, fakt juz mi sie znudziły, ale wole robic krzyże jak pikotki.
Nikus4 - Pon 14 Maj, 2012 07:56

Halinko cały czas dostaje powiadomienia że moje wiadomości nie dochodzą do ciebie. Napisz czy dostałaś wreszcie ten schemat przeze mnie narysowany?
Rzeczywiście pikotki nie są miłe w haftowaniu dlatego też ich unikam chyba, że dodają uroku serwetce wtedy z nimi też się męczę. bye

Halina46 - Pon 14 Maj, 2012 08:57

Danusiu tak dostałam schemat i nawet Ci zaraz odpisałam.
Teraz juz sobie poradzę.

Halina46 - Wto 15 Maj, 2012 09:26

O joj joj, wcale mi nie wychodza te pikotki. szukam filmiku ale niestety nie ma.Jeszcze bede szukać.
mróweczka - Wto 15 Maj, 2012 09:57

Witaj Halinko
Niewiem czy to Ci pomoże ale ja na tych zdjątkach uczyłam się haftu hardanger.

Mam ndzieję, że dasz radę.

Pozdrawiam
Marzena

Nikus4 - Wto 15 Maj, 2012 10:31

Może ta animacja ci pomoże. Tylko musisz trochę poczekać ,musi się wczytać animacja. :
http://www.victoriasample...ns/Default.aspx

Musisz wybrać Hardanger-picot i poczekać cmoknięcie

Halina46 - Wto 15 Maj, 2012 11:35

Dziekuje Danusiu, to jest dobrze pokazane, ale cos ja nie bardzo mam do tego zdolności, jeszcze pocwiczę, ale nie będę sie zmuszała.To co zrobiłam to wcale nie podobne do pikotki i wcale nie zdobi mojej serwetki tylko ja szpeci.Ale jeszcze sie nie poddaje.
Halina46 - Czw 17 Maj, 2012 06:19

Słuchajcie babeczki, kupiłam po jednym motku kordonku 25g nr 5i 8 w kolorze ecri, zawsze myślałam ze ecri to taki jasno kremowy i taki tez był w zwykłych mulinach, a ten jest jakis taki cielisty, jak brudny wyglada i wcale mi sie nie podoba.Musze popatrzeć gdzieś na serwetki w tym kolorze jak wygladaja.
Nikus4 - Czw 17 Maj, 2012 09:13

Halinko warto wiedzieć!!!! A z jakiej firmy jest ten kordonek i jaki ma nr?
Haniaga - Czw 17 Maj, 2012 09:31

Halinko, ja ten bieżnik z żółtymi bratkami szyłam na tkaninie i nićmi w kolorze ecri. Nie wygląda to źle.
Ale zostało mi sporo nici i myślę, czy nie spróbuję szyć nimi na ciemniejszej tkaninie np. soczystej zieleni lub czerwieni. Nie wiem tylko jak to wypadnie w zderzeniu z ofertą sklepów.
Ale to na później. Czeka jeszcze bożonarodzeniowa praca. A do niej będę potrzebowała białej lekkiej tkaniny i białych nici .A reszty wg.schematu od Nikusi.

Jak tam prace przy Twojej serwetce?

Pozdrawiam

Hania

Halina46 - Czw 17 Maj, 2012 09:49

Danusiu kordonek jest z DMC a kupiony w hobbystudio.
Haniu potem zobaczeę jewszcze raz tTwoją serwetke teraz musze wyjść. A moja serwetusia sie robi ale niestety nie będa na niej pikotki, i chyba na zadnej innej a tak mi sie podobały.Teraz zabiorę sie za wyszywanie krzyżyków. A potem wstawie zdjęcie.

mróweczka - Czw 17 Maj, 2012 09:58

Halinko

Chyba nie ma osoby, która lubiłaby pikotki, ale popróbuj gdzieś na brzegu tkaniny bo sama widzisz, że warto. dłużej się je robi ale efekt jest powalający.

Życzę wytrwałości cool cool cool

Haniaga - Pią 18 Maj, 2012 09:47

Halinko, szkoda ,że się poddałaś. Ale może następnym razem dasz radę.
Ja też miałam kłopot z pikotkami.
Opanowałam pikotki, ale tylko po jednej stronie przęsełka. Po drugiej , gdy ściągałam nitkę ( nie mocno) zawsze mi się pikotka chowała pod spód.
Może w następnej pracy trafią się pikotki i się ich nauczę.

Pozdrawiam
Hania

Halina46 - Sob 19 Maj, 2012 15:29

Mniejwiecej tak bedzie wygladała moja serwetka.

mróweczka - Sob 19 Maj, 2012 16:26

Halinko

Serwetka już teraz wygląda ślicznie, a jak ją skończysz będzie jeszcze piękniejsza. cool cool cool

Bardzo podobają mi się elementy wyszywane krzyżykami przy hafcie hardanger, robi się taki weselszy i ładniejszy.

Nie robię tego, bo jeśli chodzi o krzyżyki to jestem noga. Nie wychodzi mi i tyle. Tobie wychodzi bardzo ładnie. brawo

Ja teraz męczę pikotki na mojej firaneczce. Jeszcze trochę mi zostało.

Serwetka super!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Haniaga - Pon 21 Maj, 2012 08:43

Halinko,

śliczna jest ta serwetka. brawo brawo brawo brawo

A co zrobisz zamiast pikotek?

Bardzo podoba mi się biała tkanina i śnieżnobiały haft. Muszę spróbować i ja.
Co prawda planów u mnie co niemiara tylko czasu jakoś mało.

Pozdrawiam
Hania

Nikus4 - Czw 24 Maj, 2012 07:50

Nie miałam kiedy Halinko ci napisać jak pięknie wychodzi ci ta serwetka. Wnusia już pojechała to mam więcej czasu dla siebie.
Pięknie! naprawdę! bye Wstawiłam ci za to , tak na szybkiego punkcik.

Halina46 - Czw 24 Maj, 2012 15:34

Danusiu dziękuje bardzo za pochwały, Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna.Dziekuje równiez za pkt. Dziękuję Mróweczce i Hani za słowa uznania.Haniu w miejsce pikotek są gołębie oczka i normalne przęsełka.Serwetka jest juz zrobiona za chwilę ja wstawię jeśli mi sie uda. Ale wyprana i wyprasowana wstawie dopiero jak wyszyje druga taka samą.
Mnie sie podoba,a zwłaszcza te cukierkowe kolory.
Acha mróweczko mnie też sie bardzo podoba połączony hardanger z krzyzykami.