Nasze prace - Hardanger Haliny
Nikus4 - Sob 12 Maj, 2012 08:38
Halinko wysłałam ci rozpiskę haftu krzyżykowego doszło? Przyda ci się?
Halina46 - Sob 12 Maj, 2012 11:07
Danusiu niestety nie doszło, przed chwila troche opróżniłam skrzynke moze jeszcze wpadnie.
Ale mam pytani czy za ściegiem brzegowym w tej okrągłej serwetce to jest tkanina( chyba cztery nitki) bo niczego tam sie nie moge dopztrzeć, a potem są bloczki?
I jeszcze jedno jakiej firmy do haftu krzyżykowego jest podana numeracja muliny.
tak pisze haotycznie bo juz i pamięc nie taka jak powinna być.
Nikus4 - Sob 12 Maj, 2012 17:55
Halinko Za ściegiem brzegowym jest tkanina (4niteczki) a potem są bloczki. Serwetkę musisz zacząć haftować od tych właśnie bloczków. Mulina to rirma Coats lub DMC inaczej
Halina46 - Sob 12 Maj, 2012 21:02
Nie wiedziałam skąd zacząć i zaczęłam od kwadratu w saMYM SRODKU, A TERAZ KOLEJNO ROBIĘ KAŻDY OSMIObok. Potem połącze bloczkami osmioboki i zostanie ścieg brzegowy. myślę, ze też mi wyjdzie.
Nikus4 - Nie 13 Maj, 2012 08:05
Tak też można zacząć. No i widzisz poradziłaś sobie
Halina46 - Nie 13 Maj, 2012 15:49
Jak narazie wszystko ładnie sie łaczy, serwetka się zaokrągla, najgorsze, ze ja nie robiłam jeszcze pikotek a one mi sie podobają.Chyba będę próbowała do skutku. jakos szybko mi sie robi ta serwetka.
jutro zamówie sobie mulinę. a tak dla informacji na ten ostatni bieżnik zuzyłam 50g kordonku nr5 i prawie 25g nr 8. Moim zdanie to bardzo dużo, chyba sie nie pomyliłam.
Danusiu poradziłam sobie bo to jest bardzo prosta i nieduz serwetka.
mróweczka - Nie 13 Maj, 2012 20:55
Halinko
Bierzniczek bardzo ładnie Ci wyszedł i podziwiam Ciebie za ilość krzyży. Miałaś duuuużo cierpliwości
-------------------------------------------
Pozdrawiam
Marzena
Halina46 - Pon 14 Maj, 2012 07:18
Mróweczko dziękuje za uznanie, fakt juz mi sie znudziły, ale wole robic krzyże jak pikotki.
Nikus4 - Pon 14 Maj, 2012 07:56
Halinko cały czas dostaje powiadomienia że moje wiadomości nie dochodzą do ciebie. Napisz czy dostałaś wreszcie ten schemat przeze mnie narysowany?
Rzeczywiście pikotki nie są miłe w haftowaniu dlatego też ich unikam chyba, że dodają uroku serwetce wtedy z nimi też się męczę.
Halina46 - Pon 14 Maj, 2012 08:57
Danusiu tak dostałam schemat i nawet Ci zaraz odpisałam.
Teraz juz sobie poradzę.
Halina46 - Wto 15 Maj, 2012 09:26
O joj joj, wcale mi nie wychodza te pikotki. szukam filmiku ale niestety nie ma.Jeszcze bede szukać.
mróweczka - Wto 15 Maj, 2012 09:57
Witaj Halinko
Niewiem czy to Ci pomoże ale ja na tych zdjątkach uczyłam się haftu hardanger.
Mam ndzieję, że dasz radę.
Pozdrawiam
Marzena
Nikus4 - Wto 15 Maj, 2012 10:31
Może ta animacja ci pomoże. Tylko musisz trochę poczekać ,musi się wczytać animacja. :
http://www.victoriasample...ns/Default.aspx
Musisz wybrać Hardanger-picot i poczekać
Halina46 - Wto 15 Maj, 2012 11:35
Dziekuje Danusiu, to jest dobrze pokazane, ale cos ja nie bardzo mam do tego zdolności, jeszcze pocwiczę, ale nie będę sie zmuszała.To co zrobiłam to wcale nie podobne do pikotki i wcale nie zdobi mojej serwetki tylko ja szpeci.Ale jeszcze sie nie poddaje.
Halina46 - Czw 17 Maj, 2012 06:19
Słuchajcie babeczki, kupiłam po jednym motku kordonku 25g nr 5i 8 w kolorze ecri, zawsze myślałam ze ecri to taki jasno kremowy i taki tez był w zwykłych mulinach, a ten jest jakis taki cielisty, jak brudny wyglada i wcale mi sie nie podoba.Musze popatrzeć gdzieś na serwetki w tym kolorze jak wygladaja.
Nikus4 - Czw 17 Maj, 2012 09:13
Halinko warto wiedzieć!!!! A z jakiej firmy jest ten kordonek i jaki ma nr?
Haniaga - Czw 17 Maj, 2012 09:31
Halinko, ja ten bieżnik z żółtymi bratkami szyłam na tkaninie i nićmi w kolorze ecri. Nie wygląda to źle.
Ale zostało mi sporo nici i myślę, czy nie spróbuję szyć nimi na ciemniejszej tkaninie np. soczystej zieleni lub czerwieni. Nie wiem tylko jak to wypadnie w zderzeniu z ofertą sklepów.
Ale to na później. Czeka jeszcze bożonarodzeniowa praca. A do niej będę potrzebowała białej lekkiej tkaniny i białych nici .A reszty wg.schematu od Nikusi.
Jak tam prace przy Twojej serwetce?
Pozdrawiam
Hania
Halina46 - Czw 17 Maj, 2012 09:49
Danusiu kordonek jest z DMC a kupiony w hobbystudio.
Haniu potem zobaczeę jewszcze raz tTwoją serwetke teraz musze wyjść. A moja serwetusia sie robi ale niestety nie będa na niej pikotki, i chyba na zadnej innej a tak mi sie podobały.Teraz zabiorę sie za wyszywanie krzyżyków. A potem wstawie zdjęcie.
mróweczka - Czw 17 Maj, 2012 09:58
Halinko
Chyba nie ma osoby, która lubiłaby pikotki, ale popróbuj gdzieś na brzegu tkaniny bo sama widzisz, że warto. dłużej się je robi ale efekt jest powalający.
Życzę wytrwałości
Haniaga - Pią 18 Maj, 2012 09:47
Halinko, szkoda ,że się poddałaś. Ale może następnym razem dasz radę.
Ja też miałam kłopot z pikotkami.
Opanowałam pikotki, ale tylko po jednej stronie przęsełka. Po drugiej , gdy ściągałam nitkę ( nie mocno) zawsze mi się pikotka chowała pod spód.
Może w następnej pracy trafią się pikotki i się ich nauczę.
Pozdrawiam
Hania
Halina46 - Sob 19 Maj, 2012 15:29
Mniejwiecej tak bedzie wygladała moja serwetka.
mróweczka - Sob 19 Maj, 2012 16:26
Halinko
Serwetka już teraz wygląda ślicznie, a jak ją skończysz będzie jeszcze piękniejsza.
Bardzo podobają mi się elementy wyszywane krzyżykami przy hafcie hardanger, robi się taki weselszy i ładniejszy.
Nie robię tego, bo jeśli chodzi o krzyżyki to jestem noga. Nie wychodzi mi i tyle. Tobie wychodzi bardzo ładnie.
Ja teraz męczę pikotki na mojej firaneczce. Jeszcze trochę mi zostało.
Serwetka super!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Haniaga - Pon 21 Maj, 2012 08:43
Halinko,
śliczna jest ta serwetka.
A co zrobisz zamiast pikotek?
Bardzo podoba mi się biała tkanina i śnieżnobiały haft. Muszę spróbować i ja.
Co prawda planów u mnie co niemiara tylko czasu jakoś mało.
Pozdrawiam
Hania
Nikus4 - Czw 24 Maj, 2012 07:50
Nie miałam kiedy Halinko ci napisać jak pięknie wychodzi ci ta serwetka. Wnusia już pojechała to mam więcej czasu dla siebie.
Pięknie! naprawdę! Wstawiłam ci za to , tak na szybkiego punkcik.
Halina46 - Czw 24 Maj, 2012 15:34
Danusiu dziękuje bardzo za pochwały, Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna.Dziekuje równiez za pkt. Dziękuję Mróweczce i Hani za słowa uznania.Haniu w miejsce pikotek są gołębie oczka i normalne przęsełka.Serwetka jest juz zrobiona za chwilę ja wstawię jeśli mi sie uda. Ale wyprana i wyprasowana wstawie dopiero jak wyszyje druga taka samą.
Mnie sie podoba,a zwłaszcza te cukierkowe kolory.
Acha mróweczko mnie też sie bardzo podoba połączony hardanger z krzyzykami.
|
|
|