Nasze prace - Hardanger Nikusa
tareska - Pon 23 Lut, 2015 21:58
Danusiu źle czy dobrze się szyło, ważny jest efekt końcowy
serweta jest przepiękna
vichta - Wto 24 Lut, 2015 11:36
Jestem Twoją fanką od pierwszego wejścia do galerii
elapok - Wto 24 Lut, 2015 13:21
Może szyło się źle ale za to efekt jest wspaniały
Nikus4 - Wto 24 Lut, 2015 17:44
dziękuję, dziękuję Jutro wstawię zdjęcia dzwneczka ale tym razem moje.
mirka-zet - Śro 25 Lut, 2015 09:28
Serwetka bardzo ładna. Zresztą wszystkie prace, które wykonujesz są superśliczne.
Zgadzam się z Tobą, że na gęściejszym materiale gorzej się haftuje. Ja ten prosty bieżnik, który haftuję na unifilu też bardzo często pruję. A tak w ogóle to muszę chyba zmienić okulary.
Nikus4 - Śro 25 Lut, 2015 10:05
Mireczko! ja też prułam i prułam i okulary zmieniłam! Nie wiem czy na drugi raz zdecyduje się na ten materiał.
Wyhaftowałam ten dzwonek ale średnio jestem zadowolona. Coś jeszcze jest nie tak!
Wstawię zdjęcia jak haftowałam:
elapok - Śro 25 Lut, 2015 17:49
Czemu jesteś niezadowolona? Wyszedł nieźle (może go ukrochmalić?) - dzięki, że rozgryzłaś sposób robienia tego dzwonka, będzie można wykorzystać resztki materiału na jego wykonanie
Nikus4 - Śro 25 Lut, 2015 18:35
Elu! myślę, że trzeba go mocniej ukrochmalić i na jakiś dzwonek np styropianowy naciągnąć do wysuszenia. Wtedy nie bedzie sie marszczył u góry. Nabierze właściwego fasonu. Moim zdaniem jeszcze nie jest taki jak powinien być.
moslamawe - Czw 26 Lut, 2015 06:21
Danusia brawo !!!!! Dzwonek wyszedł super . Moim zdaniem wszystko jest dobrze tylko trzeba go mocno na czymś naciągnąć . Jakiej wielkości ci wyszedł ?
Nikus4 - Czw 26 Lut, 2015 08:04
OK 6cm wysoki. A szerokość to na 24 bloczki. Ja też już myślałam żeby go na czymś naciągnąć. Moża któraś z was tym razem spróbuje. Wstawiłam zdjęcia po kolei jak szyłam i jak przeciągnęłam nitkę do zmarszczenia.
Haniaga - Czw 26 Lut, 2015 09:37
Serwetka wyszła prześlicznie.
Dzwoneczek, też bardzo ładny. Chwaląc nie Twój dzwonek , byłam pewna ,że Twój nic a nic nie będzie odbiegał od oryginału. I jak widać , nie pomyliłam się.
Na naszym forum wyczytałam ,że szydełkowe dzwoneczki panie naciągają na foremki po lodach.
Nikusiu, wielkie uklony za rozgryzienie dzwonka.
Nikus4 - Czw 26 Lut, 2015 10:25
To masz pomysł z tymi foremkami. Dziękuję Haniu.
moslamawe - Pią 27 Lut, 2015 06:28
Danusiu ja szydełkowe dzwonki naciągam na kubeczki po jogurtach ale te z zaokrąglonym dnem ( np . monte ) .
Nikus4 - Pią 27 Lut, 2015 07:18
Alenmacie pomysły dziewczynyny. Dzięki Moslamawe!
Nikus4 - Nie 01 Mar, 2015 12:52
Dziewczyny! znów taka cisza! piszcie prosze! az nudno tu zagladać.
Ja haftuje teraz bieżnik. Cały biały. O taki:
Haniaga - Nie 01 Mar, 2015 15:43
Nikusiu,
Ja po prostu za Tobą nie nadążam.
Ślęczę cały czas nad moim obrusem i zapewne na Wielkanoc go nie skończę.
Szyję, szyję i końca nie widać.
Z przyjemnością i podziwem oglądam za to Twoje prace. Serwetki, dzwoneczek a ten nowy projekt - bieźnik- bardzo ładny.
Ciekawe ma zakończenie i też trochę nowości.
A ja dalej szyję , szyję......
Nikus4 - Pon 02 Mar, 2015 13:26
Haniu! to ja już chyba narazie nie będę nic pokazywać! Musisz skończyć ten obrus Zobaczysz jaki będzie piękny i jak wszyscy będą go chwalić a jak zazdrościć! Nie każdy umie i ma wytrwałość wyhaftować takie dzieło. Tym bardziej, że haftujesz zgodnie z oryginałem i te trudne elementy.
Haniaga - Pon 02 Mar, 2015 15:09
Oj, nie!. Pokazuj , pokazuj proszę jak najwięcej.
Nawet nie wiesz , jaka to przyjemność i mobilizacja ,móc oglądać Twoje prace w przerwie szycia.
I sobie myśleć i marzyć co następne do szycia.
A mój obrus , nie jest tak całkowicie zgodny z oryginałem.
Ale Nikusiu, szyję trzeci bok powiększonej koronki. Jak oblecę dookoła to pokażę.
Wtedy, zostanie mi tylko i aż właściwa koronka.
I będę mogła pokazać obrus w pełne krasie.
Nikus4 - Pon 02 Mar, 2015 15:37
Jutro zrobię zdjęcie bo chce żeby było widać choć troszkę. Będzie cała biała to mało będzie widać.
Haniu! Kochana już nie wiele masz do wyszycia. Koronkę dobrze się haftuje choć tej jest dużo!!!!Ale będziesz myślała że już koniec bliski i będziesz szła do przodu. Już się nie mogę doczekać.
elapok - Wto 03 Mar, 2015 15:48
Jak widać powrót do bieli, dawno nic w tym kolorze nie dziubałaś. Ale jest to piękny wzór. Ja pomalutku dłubię przy swoim obrusiku, ale pozaczynałam jak zwykle prace w innych technikach (a obiecuję sobie żeby nic nie zaczynać jak nie skończę poprzedniej pracy, ale jak widać obiecanki cacanki)
Nikus4 - Wto 03 Mar, 2015 19:08
Prawda Elu! dawno nie haftowałam tylko na biało. Raz muszę. bardzo podoba mi sie ten wzór ale jak w japońszczyźnie jest w nim znów pełno "drobnostek"! także troszkę dłużej go bedę wyszywać. Jutro wstawie zdjęcie ile mam zrobione.
tareska - Wto 03 Mar, 2015 22:23
Danusiu ale cudo bieżnik wyszywasz, skąd Ty bierzesz te cudne wzory Danusiu ?
a jak zwykle pytam się jak duży będzie po wyhaftowaniu i na jakim
materiale haftujesz ?
Nikus4 - Śro 04 Mar, 2015 07:50
Na Bellanie. Będzie miał długości 112cm ok bo nie ma jeszcze brzegu i 60cm szeroki. Teresko z internetu, od koleżanek.Wymieniamy sie wzorami. Przez te lata nazbierało sie trochę.
Jest dużo płaskiego haftu w tym bieżniku to powinno ci się podobać. Niektóre elemnty nie muszą być haftowane!
vichta - Śro 04 Mar, 2015 09:47
Wygląda jak bardzo misterna płaskorzeźba.
Będę kibicować i podziwiać.
Nikus4 - Śro 04 Mar, 2015 16:06
Narazie mam, tyle:
Tylko same bloczki!
|
|
|