To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - Hardanger Nikusa

Nikus4 - Śro 14 Sty, 2015 19:14

Halinko wesoło mi nie dziwię się, że pytasz się o kolor.
Robię zdjęcia w różnych porach dnia bez lampy błyskowej . A raz słońce jest raz nie ma, raz pada i tak te zdjęcia wychodzą. Myślę, że to bedzie najbliższy kolor na zdjęciu czwartym od dołu ale to jeszcze nie jest taki jak w realu.
kazanie

elapok - Nie 18 Sty, 2015 08:49

Jaki śliczny wzór!!!
Nikus4 - Nie 18 Sty, 2015 11:55

Elu! dziękuję cmoknięcie Mnie też się podoba. Wstawię znów kilka zdjęć może sie przydadzą.

mirka-zet - Nie 18 Sty, 2015 12:36

Wygląda ładnie, a jak skończysz, to będzie wyglądało przepięknie. cool cool cool
Halina46 - Nie 18 Sty, 2015 17:04

Jak to się robi te cudeńka na drugim obrazku od dołu? Rozszyfrowałaś wszystko, brawo,
Nikus4 - Nie 18 Sty, 2015 18:44

Ano rozszyfrowałam. Zrobię zdjęcia i wyślę ci na email bo nie chcę tu na forum zaśmiecać.
Tych zdjęć będzie sporo. Może jutro lub pojutrze je ci wyślę. cool

tareska - Nie 18 Sty, 2015 21:26

Nikus4 napisał/a:

Teresko najpierw wyszyje tę serwetkę a może potem popatrze czy wyszedłby mi bieżnik. wesoło mi

Danusiu byłabym Ci ogromnie wdzięczna, jeśli dałby się z tego wzoru zrobić bieżnik
zauroczył mnie ten haft płaski wesoło mi
opaska na papier piękna, ale cudnie przyozdobi Ci łazienkę............. albo pomieszczenie
gdzie będzie wisiała

Nikus4 - Pon 19 Sty, 2015 07:59

Teresko nie wiem czy uda mi się bo on jest z ukosa haftowany a nie prosto. A to już wyższa szkoła jazdy. Ale spróbuje cool
Haniaga - Pon 19 Sty, 2015 11:35

Rzeczywiście , śliczne te cudeńka. brawo i serwetka pięknieje co zdjęcie.
I nowe, nieznane mi cudne połączenia.

Nie wiem , czy to dobry pomysł - na zrobienia bieżnika. Mianowicie ,połączyczyć ze sobą w zalezności od potrzeb jeden czy wiecej kwadratów. hmm

Nikus4 - Pon 19 Sty, 2015 13:07

Tak na brudno naszkicowałam jak możnaby to zrobić. Ale w te miejsca gdzie jest znak zapytania trzeba by coś wymyślić. puknąć się Podałam mniej więcej wielkości . Ale chyba tylko z dwóch kwadratów , wtedy bieżnik by miał ok 140 lub 210 jak z trzech . Coś nie jestem przekonana na bieżnik jak Hania.

Nikus4 - Pon 19 Sty, 2015 17:45

Halinko! tutaj znajdziesz zdjęcia o których pisalam wcześniej:

http://maranciaki.pl/foru...p=557655#557655

bye

Nikus4 - Pon 26 Sty, 2015 14:59

Zbliżam się do końca wesoło mi

tu wykonuję podkład pod zwykły ścieg dziergany:

a tu ścieg schodkowy:

Haniaga - Pon 26 Sty, 2015 15:35

Niesamowicie piękna.
Podoba mi się dobór kolorów. uklon uklon

Nikus4 - Wto 27 Sty, 2015 08:02

Żeby był komplet i nie szukać wiatraczka to wstawię i tutaj jego zdjęcie. Tak mi wyszedł:

A tak wygląda w oryginale:

Nikus4 - Śro 28 Sty, 2015 10:20

Serwetka gotowa. Podoba się?

Halina46 - Śro 28 Sty, 2015 14:27

Danusiu podoba się i to bardzo. Ciekawy kolor na zdjęciach wyszedł. W rzeczywistości jest bardziej podobny do różu czy do fioletu?
Nikus4 - Śro 28 Sty, 2015 14:56

Do fioletu. Zdjęcie robiłam przy świetle dziennym. Prawie, prawie taki jest. cool
tareska - Śro 28 Sty, 2015 17:37

Danusiu a co to za pytanie ?
Pewnie że się podoba i to jeszcze jak - piękna jest brawo brawo brawo

mirka-zet - Śro 28 Sty, 2015 19:26

Serwetka piękna, kolor ładny, tempo zawrotne. Jednym słowem same superlatywy.
Podziwiam Cię, że tak pięknie i szybko wyhaftowałaś tę serwetkę, przygotowując też
instrukcje wykonania. kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie brawo brawo brawo

Haniaga - Czw 29 Sty, 2015 09:00

I mnie bardzo podoba się Twoja serwetka. uklon uklon
Kolor tkaniny, dobór nici, wykonanie.
Całkowicie zgadzam się z koleżankami.

Nikus4 - Czw 29 Sty, 2015 13:39

Dziękuję wam! cmoknięcie Mnie też się podoba ta serwetka.
Zaczęłam taką samą dla siebie haftować na bladoróżowej tkaninie z DMC. Ależ to dłubanina wściekły Wolę haftować na Bellanie. Już wyciągnęłam stare mocniejsze okulary, żeby te dziureczki dopatrzeć. Z tą serwetką tak szybko nie pójdzie kazanie
Halinko! I co będziesz też ją wyszywać? bye

elapok - Czw 29 Sty, 2015 14:21

Wyszła prześlicznie - ten haft jest przecudny!
Nikus4 - Pon 09 Lut, 2015 13:23

Dziewczyny! co taka cisza! Napiszcie coś ! bye
Haniaga - Pon 09 Lut, 2015 17:05

Nikusiu, cmoknięcie
ślęczę nad obrusem i żeby mi się po nocy nie śniło, szyję zygzakami- dziureczki baaardzo ich dużo, potem przęsełka i na koniec po dwie rozetki.
Rozetki mniej więcej dwie ,białe z fioletowych środkiem.
Dwie , żeby nie były obok siebie, mniej udane z lepszymi( jak juz dojdę do wprawy).
I tak szyjąc rozmyślam , nad czym się mniej urobię na tłusty czwartek. Faworki czy pączki.
Jedno pracochłonne i drugie a i zapach smażenia w całym domu.
Idzie mi bardzo wolno, oj bardzo wolno, szycie i zastanawianie się. cmoknięcie

Nikus4 - Pon 09 Lut, 2015 18:36

Haniu cmoknięcie na ciebie zawsze można liczyć. Co dzień zaglądam i nikt nic nie pisał. Wiem, że każdy ma jakieś zajęcia. U mnie teraz na ferie przyjechała wnusia. mam mniej czasu na swoje wyszywanki ale po troszeczku haftuje. Wieczorem jestem taka zmęczona, że nic mi sie nie chce.
Wiem, że przy tym obrusie jest dużo pracy. czasami mam nawet wyrzuty sumienia, że was namówiłam do wspólnego haftowania.
Mam jednak nadzieje, że po skończeniu i położeniu go na stół będziecie zadowolone. wesoło mi
Ja tez narazie wybieram do pracy małe rzeczy. Muszę troszke odpocząć. cool

Acha! Miałam ci jeszcze powiedzieć, że dobrze iż wybrałaś rozetki. Z nimi będzie bardzo ładnie i inaczej niż z krzyżami maltańskimi. cool