To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Pogaduszki szydełkowe - Noworoczne postanowienia i zmiany

Grażyna - Śro 19 Maj, 2010 09:05

Ja tez witam w gronie Dukanek cmoknięcie

Musze powiedziec, że jest trudno tym osobom, które do końca nie mają mocnego postanowienia, czyli że w podświadomosci nie wierzą w tę diete lub samo dietowanie. Skoro sa efekty, bo wszyscy na tej diecie chudna, to myslę, że dieta jest skuteczna i tak sobie trzeba wbic do mózgownicy. wesoło mi

Wczoraj byłam u kolezanki. Siedziec u niej jest bardzo trudno, bo ma zawsze świezutkie ciasto i rózne przegryzki uszykowane na stole. Bardzo mnie kusiły orzeszki ziemne, solone, ale cały czas w duchu powtarzałam sobie, że to sam tłuszcz, feee... Masz kobieto dzień proteinowy.... Feeee... Uspokój się!.... itp. Koleżanka cały czas żuła i coś zajadała.Trudno było ale....wytrwałam. Tak więc dzień proteinowy wreszcie zaliczyłam. Dostałam od tej kolezanki bluzeczke fajną z dzianinki koloru ecru. Wygladam w niej wysmienicie. Własnie siedzę z dziećmi na zajeciach komputerowych i się ciesze, bo pochwał od 7-ej rano usłyszałam multum.

W ogóle nie żal mi tych wielkich ciuchów. A niech inni noszą! Na zdrowie! wesoło mi Ja będę szczupła. Po 1,5 miesiącu III fazy widze, że jest to mozliwe.

ciapara - Śro 19 Maj, 2010 09:48

Dajesz nam wszystkim Grazynko tzw swiatelko w tunelu
Nie opuszczaj nas i radz nam tutaj jak najwiecej Smile

Mao - Śro 19 Maj, 2010 10:44

Witam nową dukajacą cool będziemy wspierać jak możemy.Mamy różne doświadczenia,spostrzeżenia ,będziemy radzić wspólnie by rozwiązać nurtujące nas problemy.

Grażynka tak trzymaj cool cool cool proteinki są mniam ,a orzeszki błeee hahahihi

Masz racje najważniejsze pozytywne nastawienie.U mnie było trudno i spadków nie było już na początku diety ,ale trwałam dzięki Wam cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie
W takich chwilach jest na prawdę trudno uwierzyć ,że mi się uda.
Po zmianie systemu i ja ruszyłam z wagą wesoło mi dzisiaj minął dokładnie miesiąc jak zaczęłam dukać ,dzisiaj mam znowu -300g czyli w pierwszym miesiącu schudłam 5,4kg nie jest tak źle po moich perypetiach. hopla

ciapara - Śro 19 Maj, 2010 10:57

Mao swietny rezultat Smile
Ja od poniedzialku ruszam twoja metoda
Poki co wyjelam mniejsze rzeczy i wygladam w nich na troche wbita
No ale pupcia w tych spodniach wyglada duuuuzo lepiej Smile

Ale mam prolem
Wychodza mi rozstepy
Jak skora byla naciagnieta nie bylo ich widac
Teraz po spadku wagi pomimo kremowania kilka razy dziennie i masazy... widac je
No i co z tym fantem zrobic? Chcialabym kiedys w kostiumie tez jakos takos wygladac...
Ratunku!!! Na laser isc czy co??? placzek

Elunia - Śro 19 Maj, 2010 12:35

U mnie z górki-już mam 10 kg mniej(od 8 marca sie odchudzam z wami)jeszcze 10 kg do zrzucenia ale sie nie poddam-gratuluję wszystkim dukajacym spadku wagi-pomimo drobnych grzeszków chudnę i to jest motywujace-pozdrawiam cmoknięcie
gabunia66 - Śro 19 Maj, 2010 14:19

Jako Wasza wierna "kibicka",odrzucę parę spostrzeżeń z własnego podwórka.
Otórz mój mąż nadal dietkuje.Nasz mały sukces to -7 kg po trzech tygodniach.Niby niedużo,ale zawsze coś.Zwłaszcza w dniach P+W,waga lubi skakac,raz w górę raz w dół,co juz wcześniej mi wyjaśniłyście.

Zauważyłam jednak,że brak węglowodanów zaczyna byc dla męża dośc uciążliwy. Często jest apatyczny,zmęczony i ogólnie bez chęci do czegokolwiek.A że wiem,że nie ma zadnych innych powodów,wiec kładę to na karb diety,bo wiem też ,że węglowodany to energia dla organizmu.

Wiec jeszcze bardziej podziwiem Grażynkę,Gosię i inne dukanki,skąd czerpią siłę i energię przy tak intensywnym trybie życia.
Czasem tez myślę,żeby powolutku wprowadzic produkty fazy następnej,ale narazie trwamy dzielnie w fazie naprzemiennej.

No to sobie ponarzekałam i wracam do przygotowywaniw następnego obiadku proteinowego.

Pozdrawiam WAS bye bye i kciuki trzymam nadal hahahihi

ciapara - Śro 19 Maj, 2010 14:32

ja bylam troche nerwowa na poczatku
ale minelo mi
dzisiaj jadlam na obiad piers z kurczaka ugotowana w ziolach plus kiszony ogorek
ale mi smakowalo zarelko
poza tym polecam maslanki i kefiry sa do 2 % tłuszczu Smile

Grażyna - Śro 19 Maj, 2010 16:46

Z ta apatią i zmeczeniem jest u mnie tak, że nie mam na nie czasu. Jestem okropnie zmeczona, ale mam w tym semestrze tyle imprez szkolnych, że biore sie w garśc i działam dalej. Wieczorem jednak juz o 21,30 padam, a zawsze byłam "nocnym Markiem wstającym jak skowronek". nie potrzebowałam dużej ilosci snu. Wszystko sie zmienilo i czekam z niecierpliwoscia na wakacje. a tu jutro ide z dzieciakami na konkurs powiatowy o bezpieczeństwie, za 10 dni akademia na dzień taty i mamy, za miesiąc niecały przedstawienie teatralne i akademia na koniec roku, konkurs ortograficzny i plastyczny, a dzisiaj jeszcze zapowiedziano mi hospitację unijnych zajęć. Nie dozyje chyba tych wakacji, bo jeszcze mam do napisania 30 diagnoz inteligencji dzieci i 30 świadectw z ocena opisową.
Paillette - Śro 19 Maj, 2010 16:53

Grażyna, jesteś "WIELKA" uklon
Karolina - Śro 19 Maj, 2010 19:38

Tak więc zakupy zrobione! I zaczynam od jutra! Mam zamiar zmieścić się w moje letnie ciuszki wesoło mi
Ciekawe tylko jak będzie z moimi zapasami w lodówce. Dziś jak wróciłam ze sklepu i mąż dojrzał maślankę.... zrobiły mu się duże oczy i ....już nie mam połowy Very Happy Może schudnie przy mnie, nieświadomie oczywiście Smile
3majcie kciuki!
Dziś mam już kilogram mniej od ostatniego razu kiedy się ważyłam. Może to z wrażenia Wink

gosias - Śro 19 Maj, 2010 19:52

Gratuluję wszystkim "dukającym" cool cool cool (sobie też Very Happy )

gabunia66, Smile na początku diety też mi chyba najbardziej brakowało pieczywa. Piekłam placuszki, teraz chlebek (chlebek tylko jeden raz) co dawało mi namiastkę pieczywa. W tej chwili średnio mi go brakuje, ale nie powiem, że zapach chleba z pobliskiej piekarni nie wywołuje czasami u mnie ślinotoku Wink

ciapara - Śro 19 Maj, 2010 21:10

dziewczyny ponawiam pytanie
krem na rozstepy? znacie moze jakis dobry?

bo juz nie wiem czy tylko laserowe zabiegi zostaja???

Paillette - Śro 19 Maj, 2010 22:46

ciapara, ja od ok 2 lat używam kosmetyków Eveline, może tu coś Ci przypadnie do gustu? Na allegro sprzedają całe zestawy i nawet z przesyłką wychodzi dużo taniej niż ze sklepu "za rogiem" Wink
zabencia - Śro 19 Maj, 2010 23:02

ciapara napisał/a:
krem na rozstepy? znacie moze jakis dobry?

Fissan (o taki klik ) - do kupienia w aptekach. Używałam i polecam, teraz też do niego muszę wrócić ze względu na nowe rozstępy. Jest wydajny ( bo tłusty niemiłosiernie i nie trzeba go nakładać aż tak dużo, aby spełnił swoją rolę) i naprawdę skuteczny. Istniejące czerwone rozstępy stały się jasne i widocznie mniejsze.

Paillette - Śro 19 Maj, 2010 23:09

Mnie Fissan uczulił. Podobnie jak mleczko Johnsons Baby Sad na szczęście ciąże, mimo wysokiego przyrostu wagi, aż tak mnie nie doświadczyły w rozstępy....
ciapara - Czw 20 Maj, 2010 07:41

Fissan to ja nawet mam Smile ale on jest przeciw rozstepom a ja potrzebuje na wystepujace juz rozstepy cos... puknąć się
Mao - Czw 20 Maj, 2010 08:20

ciapara, chyba nie ma środków kosmetycznych ,które likwidują rozstępy ,jak już powstały to już będą . przykro mi Też mam inni maja więcej szczęścia i bardziej elastyczna skórę ,ja przez szybkie tycie np.w ciąży przytyłam 22kg,więc niestety mam.
Można tylko poprawić ich wygląd,wymasować ,natłuścić,spowodować by wybielały ( zbladły) i nie były tak widoczne jak czerwone pręgi.

Moje są blade ,ale są i musiałam je polubić,na szczęście w bikini po plaży nie chadzam i chadzać nie będę bo nie lubię i to niezależnie od wagi. hahahihi

Będę monotematyczna zebalek ja na wszystko używam masła naturalne,wszędzie pisze ,że zapobiegają rozstępom ,niestety nie leczą,mi poprawiły ich wygląd.Np to:

Masło tucuma stosuje się bezpośrednio na skórę i włosy.

» Polecane zwłaszcza dla skóry suchej, przesuszonej, zniszczonej, łuszczącej się, ze zmarszczkami, podrażnionej, atopowej, z egzemą, łuszczycą oraz do pielęgnacji włosów suchych, zniszczonych, skłonnych do rozdwojonych końcówek.

» Może być stosowane w pielęgnacji twarzy i okolic oczu. Przed zastosowaniem, należy rozgrzać i zmiękczyć masło w dłoniach i następnie aplikować na skórę.

» Stosowane do aromatycznego masażu ciała, w celu uelastycznienia i zmiękczenia skóry oraz przeciwdziałaniu rozstępom.

» Do pielęgnacji spierzchniętych ust, suchych dłoni i stóp, na zrogowaciałe łokcie i kolana.

» Jako preparat pielęgnujący końcówki włosów, odpowiedni do stosowania zarówno na suche i mokre włosy, bez spłukiwania (nabrać odrobinę masła, rozgrzać i rozetrzeć między palcami, następnie wmasować w końce włosów, nie spłukiwać). Używać masło oszczędnie, aby nie przetłuścić i zbytnio nie obciążyć włosów.

» Jako maska do włosów, stosowana przed umyciem (w suche, nieumyte jeszcze włosy i skórę głowy wmasować masło, zawinąć włosy w foliowy czepek i/lub ręcznik, trzymać na włosach przez ok. półgodziny do godziny i następnie umyć włosy szamponem. W przypadku problemów ze zmyciem oleju, wylej porcję nierozcieńczonego szamponu na dłonie, rozetrzyj i wmasuj w suche włosy i następnie zmocz włosy wodą i umyj jak zwykle).
- Porcję masła można również przed nałożeniem na włosy, wymieszać z Olejkiem myjącym, co ułatwi późniejsze spłukanie masła z włosów.

ciapara - Czw 20 Maj, 2010 09:25

Mao dziekuje
moje tez sa blade...
no coz bede masowac nadal i natłuszczac

a Wy nawet nie widzicie ze mi kolejne 0.5 kg spadlo Smile !!!!!!!!!!![/b]

gosias - Czw 20 Maj, 2010 11:38

ciapara napisał/a:
a Wy nawet nie widzicie ze mi kolejne 0.5 kg spadlo Smile !!!!!!!!!!!

Widzimy, widzimy i gratulujemy wesoło mi hopla

zabencia - Czw 20 Maj, 2010 11:55

ciapara napisał/a:
Fissan to ja nawet mam Smile ale on jest przeciw rozstepom a ja potrzebuje na wystepujace juz rozstepy cos... puknąć się

Fissan także redukuje już istniejące

Elunia - Czw 20 Maj, 2010 12:43

Ciapara pokaż się wreszcie kazanie czas zobaczyć zmiany a zobaczysz że to jeszcze bardziej mobilizuje-gratuluję spadku wagi i kibicuję wszystkim(zajadając pierniczka)sobie zwłaszcza
qrka - Czw 20 Maj, 2010 12:53

Elunia, rzuć przepisem na pierniczka, bo ja jeszcze nie piekłam a mam chęć
Elunia - Czw 20 Maj, 2010 13:15

Gosias podawała w wątku jak nie znajdziesz to napiszę wieczorem bo teraz musze juz lecieć-papa
gosias - Czw 20 Maj, 2010 21:54

Elunia napisał/a:
Ciapara pokaż się wreszcie kazanie czas zobaczyć zmiany a zobaczysz że to jeszcze bardziej mobilizuje

Tak, nie bądź taka tajemnicza Smile

qrka, znalazłaś przepis?

ciapara - Czw 20 Maj, 2010 22:13

zlamalam sie rodzinnie w McD
a niech to/.///////