To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - Hardanger Haliny

Halina46 - Czw 29 Mar, 2012 14:27

Dzieki za pochwały. Danusiu krzyżemaltańskie sa trochę nierówne ale to sie gubi. potem zrobie zdjęcie z bliska i wstawie. I moge juz zaczynac następną. Acha , podoba mi sie taka kombinacja hardangera z haftem krzyzykowym.
Halina46 - Czw 29 Mar, 2012 17:00

Danusiu wstawiem fotk z krzyżamichyba dobrze widoczna. Ocen, ale ja sama wiem że śa troche nierówne.

alutka171 - Czw 29 Mar, 2012 17:08

Halinko piękności pokazujesz!!! cool cool cool
Nikus4 - Czw 29 Mar, 2012 17:26

usunęłam
Halina46 - Czw 29 Mar, 2012 17:42

Nie moge sie przyzwyczaić do liczenie ile razy przeplatam , dlatego sa nierówne, ale niektóre tyle samo razy przeplatane i tez sie trochę róznią. Ale jak ktos sie patrzy na serwetke to nie bedzie mi liczył nitek w danym elemencie. W sumie wyglada to niezle.
Nikus4 - Czw 29 Mar, 2012 18:34

No pewnie Halinko, nikt nie będzie liczył!!! najważniejsze, że sama spróbowałaś szyć te krzyże! Są super! cool
Haniaga - Śro 25 Kwi, 2012 10:30

Halinko,

no wreszcie się zebrałam aby napisać Ci coś o tej lupie przeze mnie zakupionej.
Jestem z niej zadowolona.Zresztą chyba wszyscy domownicy , bowiem nie jest tak jak dotychczas -tam gdzie ja - tam moja robótka .Bowiem, jest to lampa powiększająca przykręcana do blatu. Podobna jak mają w gabinetach kosmetycznych.
kupiłam ją na allegro: http://allegro.pl/lampa-l...2275265281.html

Jak Ci idzie szycie?

Pozdrawiam
Hania

Halina46 - Śro 25 Kwi, 2012 11:39

Haniu właśnie miałąm Cie zapytać o lupę, ale zawsze zapominałam. To dobrze, ze jesteś z niej zadowolona i jest Ci pomocna w robótkach.
A moja robótka idzie tak powoli do przodu, gdzieś za 10 dni powinnam już skończyć i zastanawiam si nad następną.Ale to wszystko pomału. Ty będziesz miała dużo więcej pracy ze swoim obrusikiem ale warto poczekać na efekty.

Halina46 - Nie 29 Kwi, 2012 18:27

Podoba mi sie serwetka, która ma wyszyte chyba krzyzyki. jest gdzies piata , albo szósta.
http://www.youtube.com/wa...feature=related

Nikus4 - Pon 30 Kwi, 2012 15:21

Halinko! Gdzieś miałam taki wzór ale nie jestem pewna czy to taka sama. Muszę poszukać. bye
Halina46 - Pon 30 Kwi, 2012 17:24

Gdybyś miała wzór to chetnie skorzystam, bo jesli sie zdecyduje na jej haftowanie to będę musiała ze zdjęcia tylko korzystać.
Nikus4 - Pon 30 Kwi, 2012 18:04

Czy o tą serwetkę ci chodzi?

Sam schemat hardangera mam ale te kwiatki krzyżykami nie mam.

Nikus4 - Wto 08 Maj, 2012 08:52

Halinko!!!Czemu się nie odzywasz? Znalazłam caly schemat i kwiatki do tej serwetki w poprzednim poście. Napisz czy o tą serwetkę ci chodziło?
Halina46 - Wto 08 Maj, 2012 11:19

Danusiu, tak o tą serwetke mi chodziło, jesli mozesz to prosze prześlij na e maila.
A nie odzywam sie bo tak nic ciekawego nie mam do powiedzenia. Troche sie przeliczyłam jeszcze ze dwa dni mi zejdzie , ale juz nie duzo mam do zrobienia/

Nikus4 - Wto 08 Maj, 2012 12:44

Już wysłałam. Jak będziesz miała pytania to pisz. wesoło mi
Halina46 - Wto 08 Maj, 2012 14:29

Danusiu, bardzo dziękuję, narazie tak tylko sobie ogladam, jeszcze nie wiem co zaczne haftować w następnej kolejności.jak narazie to troche mi sie przynudza, ale napewno będę haftować, moze tylko troche krócej.
Nikus4 - Śro 09 Maj, 2012 10:53

Nie ma za co! Haftujesz teraz większą pracę -bieżnik to może się nudzić. Ale w każdej innej technice też coś większego może się nudzić. Dlatego ja zawsze jako przerywnik biorę mniejsze prace. wesoło mi
Halina46 - Śro 09 Maj, 2012 17:46

No to mój biezniczek sie suszy. jutro wkleje zdjęcie.
Halina46 - Czw 10 Maj, 2012 12:02

No to i moja praca, tylko cos słabo widoczna.

elawe - Czw 10 Maj, 2012 13:20

cool brawo brawo brawo
Haniaga - Czw 10 Maj, 2012 15:05

Halinko, brawo brawo brawo

Rzeczywiście , praca Twoja jest mało widoczna. Może w wolnej chwili spróbujesz zaprezentować nowe zdjęcie. Ciekawa byłam , co zrobiłaś zamiast gwiazdek? I czy , i o ile powiększyłaś bieżnik. Chyba minimalnie? Ile mniej więcej i jakich wyszło Ci nici?

Pozdrawiam

Hania

Halina46 - Czw 10 Maj, 2012 18:00

Haniu, zdjęcie przesłałam do Danusi , jak ona wstawi to bedzie troche lepiej widoczne.
W kwadratach wyszyłam krzyż maltański i gołębie oczka. troche za gęsto dałam gołębich oczek ale na błędach sie uczymy. powiększyłam o jeden trójkącik między kwadratami to tak jak bym powiększyła o jeden kwadrat tylko bez kwadratu.
Teraz zabieram sie za okrągłą serweteczkę tą z wzorem krzyzykowym, tylko będę miała problem z odczytaniem shematu krzyzkowego, jest jak dla mnie mało czytelny. Ale tym będę sie martwic potem.

Nikus4 - Czw 10 Maj, 2012 19:36

Już wstawiam wedle życzenia:

bye

Haniaga - Pią 11 Maj, 2012 09:39

Halinko, dzięki Nikusi można zobaczyć Twoją pracę.
Jest bardzo ładna brawo brawo brawo ale sporo odbiega od oryginału.
Czy nie śniłaś już o krzyżach maltańskich zebalek
Czy robisz je wzmacniając nóżkę? Wygląda,że tak. Czy robiłaś na podstawie kursu Nikusi ?

Pozdrawiam

Hania

Halina46 - Sob 12 Maj, 2012 07:31

To prawda, dzieki Danusi można zobaczyć moją pracę za co jestem jej bardzo wdzięczna.
Krzyży maltańskih mam narazie dosyć, ale i tak wole robić je niż ścieg brzegowy. Teraz robię tą mała okrągłą, troche odmiany.