To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Zdjęcia - Jakies zmiany na Piccassie?

nula - Nie 24 Kwi, 2016 10:03

za chwilę sama się pogubię ....
podsumuję te moje próby ...

1. zdjęcie wstawione tak jak pisała Ania, czyli adres do zdjęcia wstawiony w znacznik img
- po kliknięciu lewym przyciskiem myszy otwiera się w dużym rozmiarze
po zamknięciu go wracamy na forum
nie można otworzyć w nowej karcie

2. zdjęcie drugie, które wstawiłam starym sposobem po kliknięciu lewym przyciskiem myszy otwiera się w dużym rozmiarze
po zamknięciu go wchodzimy do albumu
a jak otworzymy w nowej karcie to otwiera się album

kabyr - Nie 24 Kwi, 2016 10:23

nula, cmok cmok cmok tylko jak dla mnie to jest trochę na tę chwilę uciążliwe. Opcja ta wstawia duplikaty co jest bardzo uciążliwe.
W sezonie jak będę miała do wgrania ponad setkę zdjęć z ogrodu różnych roślin cmoknięcie
to nie wyobrażam sobie tego robić na piechotę,
ponieważ będę musiała najpierw zapisać sobie na "papierze" zdjęcia wgrane na twardy dysk
i później na "piechotę" wczytywać w google.

Jak dla mnie brakuje opcji np wgraj zdjęcia z dnia..... lub...........nula,
albo jak dla mnie jest to za bardzo skomplikowane.
Picasa rozróżniał duplikaty i nie było z tym problemu.

https://photos.google.com/album/AF1QipPwiONxWiXVrte6HdZeauFz_i1vg4K6gtUfxaTE/photo/AF1QipOVeyXTw9gGC34nr_NY2v5u46bnBgxpPibiw-S_

Słuchajcie nic się nie zmieniło, jeżeli chodzi o wstawianie zdjęć na forum.
Jeżeli wstawiamy za pomocą fotosika to dokładnie tak jak do tej pory tylko zmienia się lokalizacja zdjęcia.

Muszę podumać nad opcją uzupełniania zdjęć w Google. cmok

nula - Nie 24 Kwi, 2016 12:03

kabyr napisał/a:
Słuchajcie nic się nie zmieniło, jeżeli chodzi o wstawianie zdjęć na forum.
Jeżeli wstawiamy za pomocą fotosika to dokładnie tak jak do tej pory tylko zmienia się lokalizacja zdjęcia.

jeżeli ktoś chce wstawiać z fotosika to tak .....
ale my tu cały czas mówimy o wstawianiu zdjęć z Picasy wesoło mi
bo większość z nas właśnie tam ma swoje albumy .....

nula - Nie 12 Cze, 2016 13:19

nie wiem, czy zwróciłyście uwagę, że na Picasie na razie wszystko działa po staremu ? wesoło mi
i oby tak było jak najdłużej ......

jokul - Sob 25 Cze, 2016 23:28

Zauważyłam ten fakt. Jeszcze wczoraj dodawałam zdjęcia do albumu. Dla mnie to jest ważne, bo mam zrobiony slider zdjęć na blogspocie i mogę go uruchomić tylko z picasy. Chociaż jest opcja z photobucketu i flickra, to one mi nie działają.
nula - Wto 09 Sie, 2016 15:56

nula napisał/a:
na Picasie na razie wszystko działa po staremu

no to już nie działa !!!!! wściekły wściekły

miniaturki wstawiane na forum z Picasa Web Albums nie otwierają się
pojawia się bardzo miły komunikat : 404 NOT_FOUND

jak próbowałam wejść na swoje konto na Picasie to otwarło mi się
"Archiwum albumów użytkownika Hanna"
owszem są tam wszystkie albumy i dodatkowo komunikat :
"Tylko Ty możesz zobaczyć te zdjęcia. Aby umożliwić wyświetlanie ich innym osobom, połącz swoje konto Google."

wchodząc dalej mamy :
"Aby umożliwić innym osobom wyświetlanie Twoich publicznych zdjęć i znajdowanie ich w wyszukiwarkach, połącz swoje konto Google z archiwum albumów." i "Zgadzam się połączyć moje archiwum albumów ze wskazanym kontem Google."

w związku z tym mam pytanie : czy któraś już to zrobiła i co z tego wynikło ?

pisali, że albumy nadal będą dostępne i można będzie oglądać zdjęcia - nie będzie jedynie możliwości edycji i dodawania nowych zdjęć .
jestem ciekawa czy po połączeniu tych kont miniaturki będą się otwierać normalnie w starych albumach ? hmm

natomiast otwierają się te, które wstawiałyśmy na próbę z google foto ....

czyli wynika z tego, że nowe zdjęcia trzeba dodawać do google foto, żeby móc je wstawiać na forum ....
chociaż wizualnie ta strona absolutnie do mnie nie przemawia - moim zdaniem operowanie zdjęciami jest tam o wiele bardziej skomplikowane - ale może to tylko moje zdanie bo ja jako wzrokowiec nie cierpię wszystkich zmian które "biją o oczach" wściekły

ale co z tymi starymi zdjęciami ?
(dobrze chociaż, że zostały na forum miniaturki, że nie zniknęło wszystko wściekły )

stonesik - Wto 09 Sie, 2016 19:59

Ja boję się połączyć z kontem Google, bo zmienili mi login!!! Nawet nie mam pojęcia jak to odkręcić puknąć się Ze stonesika zrobiłam się julkapecak! Próbowałam powrócić do dawnych ustawień i lipa... Teraz myślę co zrobić z tymi wszystkimi fotami na Picasie.
elcja27 - Wto 09 Sie, 2016 20:58

Mam połączoną picasę z kontem google - stare miniaturki na forum otwierają się normalnie, tylko na dole jest info o ograniczonym dostępie "tylko dla osób posiadających link". ale jak już odgrzebałam swoją galerię to spróbuje wstawić jakieś zdjęcie Smile
nula - Śro 10 Sie, 2016 15:03

stonesik napisał/a:
Ja boję się połączyć z kontem Google

szczerze mówiąc ja też się boję .....
dlatego pytam.....

elcja27 napisał/a:
Mam połączoną picasę z kontem google

a łączyłaś je po tym jak picasa przestała działać ? czy masz od dawna ?
elcja27 napisał/a:
tylko na dole jest info o ograniczonym dostępie "tylko dla osób posiadających link".

i to dotyczy zdjęć z publicznych albumów ????
bo może masz album z ograniczonym dostępem (właśnie tylko dla osób mających link)

elcja27 - Śro 10 Sie, 2016 21:19

No tak, jak człowiek nie musi to się nie zagłębia w temat Smile Okazało się że mam połączoną picasę z google przez blogera i wszystkie te zdjęcia , które są publikowane na blogu maja niejako z urzędu ograniczona dostępność. Kiedyś mogłam pokazać tu na forum i na blogu to samo zdjęcie z picasy - teraz się nie da wściekły starsze zdjęcia sprzed blogera mają status "publiczne".
we_st - Pon 25 Lut, 2019 13:27

Google wyświetla mi,że od 2 kwietnia moje konto zostanie skasowane. Dlaczego? Co z moimi zdjęciami?
elcja27 - Pon 25 Lut, 2019 15:15

Bo likwidują usługę Google+, ale podobno maja zachować archiwum.