To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Psy - Jak postępować przy ciąży urojonej u suczek?

mrober - Pon 16 Maj, 2011 00:01
Temat postu: Jak postępować przy ciąży urojonej u suczek?
Mojej 2,5 letniej suni właśnie się przydarzyła ciąża urojona. Przed wczoraj zauważyłam powiększone sutki,ale nie wiedząc o takiej przypadłości nie podejrzewałam nic złego. Wczoraj wykopała sobie norkę na ogródku i przygarnęła piszcząca zabawkę. Najpierw myślałam,ze chce ją zakopać- bo nigdy nie lubiła tej zabawki. Dziś zabawkę schowałam nie zwracając na jej prośby o oddanie jej. Może zdarzyło się to i waszym suniom? jak długo trwa taka ciąża urojona? Pewnie z dnia na dzień nie ustąpią objawy bo to sprawa hormonów.
Nie chcę korzystać z wizyty u weterynarza bo pewnie przepisał by tabletki hormonalne, a te ponoć są szkodliwe. Doradźcie coś?

saba52 - Pon 16 Maj, 2011 01:42

Praktycznie rady na to nie ma...
Hormony nie wiele pomagają.

Trzeba niestety pieskowi ograniczyć jedzenie(żeby pokarmu nie wytwarzała)chleb i woda
I w miarę możliwości pilnować żeby sutek nie ssała
I żadnych zabawek
A jak długo trwa?Tyle ile ciąża niestety...

mrober - Pon 16 Maj, 2011 21:14

Dziękuję za rady. Fakt działanie hormonów wywołujących ten stan z dnia na dzień sie nie zatrzyma. Na logikę to ten stan faktycznie może potrwać tyle czasu co odchowanie szczeniaków czyli jakieś 6-8 tygodni. Dziś w pracy doradził mi też kolega,że jego sunia też na to " cierpi" i trwa to u niej około 3 tygodni. Teraz jak wiem z czym mam do czynienia to jestem spokojniejsza. A sunia bez zabawki zachowuje sie zupełnie inaczej, tylko kilka razy dziś szukała zabawki,ale w takich chwilach staram się zainteresować ją czymś innym. Raz jeszcze bardzo, bardzo dziękuje za cenne wskazówki.
saba52 - Pon 16 Maj, 2011 21:24

Nie ma za co:)
Moja miała kilka razy i trwało do 2 miesięcy!
Sutki miała pełne mleka że aż kapało i trzeba było okłady robić!
Próbowałam nawet ją wiązać ale sobie zrywała,bo nie szło czasami
spać tak się ssała
A podanie hormonów nic nie dało

Ada - Nie 19 Cze, 2011 16:27

mrober, zeskanowałam Ci rozdział z mojej "uczonej" książki "Gdy zachoruje pies" P. Teichmanna: