To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nici, nitki i niteczki... - [szydełko] włóczka stilonowa

anek - Wto 21 Gru, 2010 12:28
Temat postu: [szydełko] włóczka stilonowa
Witam.
poszukuję włóczki stilonowej, takiej jak była produkowana w latach 80-90 przez zakłady Stilon Gorzów. Ta włóczka to 100% poliamid, zwijana była w takie kokony. Czy ona jest jeszcze gdzieś produkowana, a jeśli tak to gdzie ją można kupić. A może jest jakiś odpowiednik tej włóczki? Robiło się z niej kapcioszki i torebki. Proszę o pomoc. Pozdrawionka. Anka

mala100gosia - Wto 21 Gru, 2010 15:50

oj tak na torebki jest rewelacyjna Very Happy ja własnie te zapasy z 80 lat wykorzystuje
terkot1 - Wto 21 Gru, 2010 15:58

Widziałam ją czasami na Allegro, może uda Ci się upolować
anek - Śro 22 Gru, 2010 13:05

widziałam w archiwalnych na allegro, ale niestety już nie mają
ciapara - Śro 22 Gru, 2010 22:45

a jak widzialas to moze jakies zdjecie wrzucisz jak to wyglada? Bo ja mam w takich zwojach ze 3 rodzaje wloczki ale sa bez banderol..
anek - Śro 22 Gru, 2010 23:57

podaję link do tej aukcji, którą znalazłam - tam widać banderolkę i włóczkę:
http://allegro.pl/stilon-...1324370457.html

ciapara - Czw 23 Gru, 2010 08:34

A wiecie ze widzialam taka wloczke na ciuchach i do glowy by mi nie przyszlo zeby ja kupic. Zastanawialam sie kto takie pasztety kupuje? To do czego ona dobra jest? Do robienia szydelkowych torebek?
ida - Czw 23 Gru, 2010 11:39

anek napisał/a:
podaję link do tej aukcji, którą znalazłam - tam widać banderolkę i włóczkę:
http://allegro.pl/stilon-...1324370457.html

Nie było ofert kupna - spróbuj skontaktować się ze sprzedawcą, może wystawi włóczkę jeszcze raz, albo od razu Ci sprzeda.

anek - Nie 26 Gru, 2010 19:23

Ciapara, tak jak piszesz wygląda niezbyt ciekawie, ale zrobione z niej łapcie są nie do zdarcia, a torby wytrzymałe. Kiedyś nawet tzw "siatki" na zakupy się z nich robiło. Ja poszukuję ich na dywanik łazienkowy - też kiedyś popularne robione ściegiem z pętelkami
terkot1 - Nie 26 Gru, 2010 19:54

Na Allegro dziś znalazłam http://allegro.pl/stilon-...1383602457.html
ciapara - Nie 26 Gru, 2010 20:40

Wiecie ja moglam ja kupic po 1 zł za 1 kokon.. ale tak jak pisalam byly jakies wsciekle kolory i tak jak pisalam do glowy by mi nie przyszlo ze mozna z niej torbe zrobic... patrzylam na nia i myslalam ale szkarada
iksmen - Pon 03 Sty, 2011 17:10

ciapara napisał/a:
A wiecie ze widzialam taka wloczke na ciuchach i do glowy by mi nie przyszlo zeby ja kupic. Zastanawialam sie kto takie pasztety kupuje? To do czego ona dobra jest? Do robienia szydelkowych torebek?

ciapara napisał/a:
Wiecie ja moglam ja kupic po 1 zł za 1 kokon.. ale tak jak pisalam byly jakies wsciekle kolory i tak jak pisalam do glowy by mi nie przyszlo ze mozna z niej torbe zrobic... patrzylam na nia i myslalam ale szkarada

Witam, w sprawie tej włóczki wysłałem do Pani info na pw. Poszukuję włóczki Stilonowej opisanej na etykiecie jako "Włóczka Merynostil"
Bardzo proszę o kontakt Smile

ciapara - Pią 11 Lut, 2011 13:44

No i trafiłam włóczke stilonową. Wzielam 2 kokony w kolorze bialym i jeden w kolorze pomaranczowym. Teraz mysle co z niej zrobic... i jak
Czytalam ze dobra jest na torby.. ale jakie takie na zakupy? Czy ozdobne?
Bo na zakupy porzadna torba to by mi sie przydala. A jak zostanie to zrobie malej kapcie. Poci jej sie noga i pantofle wiecznie do wymiany.
a... zaplacilam za calosc 3 zł.

anek - Nie 13 Lut, 2011 16:50

No to masz farta. Kiedyś te kokony były po 20 dag- czyli masz za 3 zł 40 dag. O ile pamiętam, to robiło siż nich i torby na zakupy i takie nieco "wyjściowe". A kapcie to wychodziły super. Widziałam też zrobiony z tej włóczki komplet łazienkowy- dywanik itd. Działaj a później pochwal się
mrober - Nie 13 Lut, 2011 17:37

Kiedyś były modne z tej włóczki robione powłoczki na kocyk do wózka dziecięcego.Dziergało się to na widełkach a potem splatało pętelki w warkocze i naszywało na poszewkę. Tym samym sposobem robiono też kamizelki i spódnice- na widełkach splecione w warkocze. Można też było robić makatki lub dywaniki przyklejając ją na gorąco do sztywnika. Brało się cienka rurkę- albo rurkę z czeskiego ołówka automatycznego, przeciągało kilka nitek, potrzymało sie moment nad zapalona świeczką i na gorąco przyklejało do sztywnika. odcinało nożyczkami na odpowiednią długość i tak w kółko.....wychodziła makatka lub dywanik.
ciapara - Nie 13 Lut, 2011 20:32

Jestescie genialne w koncepcjach. Chwilowo robie rekawiczki, potem sobie gore na wesele.. ale jak skoncze to cos z niej zrobie... moze torbe na zakupy bo mi sie podarly... i myslalam o kapciach dla corki... noga jej sie poci... łapcie wiecznie smierdzace... a tak pralabym je sobie i byłyby czyste... z tego co widzialam to chetnych na ta wloczke nie bylo... tak wiec raz na jakis czas pewnie ja trafie... glownie z tego powodu ze zadko tam bywam bo to nie moje rejony... ale jak ktos by si ena nia pisal... moge kupic i wyslac.. tylko kolory takie wsiowe... rudy, braz... tamtych kokonow nie bralam bo wygladaly na niepelne... wzielam 3 ktore widac bylo ze sa cale a jeden to nawet jest z metka...
M. - Pon 14 Lut, 2011 22:21
Temat postu: Re: włóczka stilonowa
anek napisał/a:
Witam.
poszukuję włóczki stilonowej, takiej jak była produkowana w latach 80-90 przez zakłady Stilon Gorzów. Ta włóczka to 100% poliamid, zwijana była w takie kokony. Czy ona jest jeszcze gdzieś produkowana, a jeśli tak to gdzie ją można kupić. A może jest jakiś odpowiednik tej włóczki? Robiło się z niej kapcioszki i torebki. Proszę o pomoc. Pozdrawionka. Anka

http://www.swiathaftu.pl/Chemlonka.13179.html

anek - Nie 27 Lut, 2011 14:42

dzieki M. super.
anka