Wzory - pliska
Jadzia - Pią 01 Sty, 2010 19:23 Temat postu: pliska Jak wymierzyc pliske wokol szyj .
mnie wychodzi albo za dluga albo za krotka
Jak wyliczyc oczka?
aganieszkab - Sob 02 Sty, 2010 12:25
Witam
Nie wiem czy dobrze zrozumialam pytanie, ale jezeli chodzi o pliske wykonczeniowa podkroju szyji np. w sweterku, to ja zrobilabym dokladnie tak samo jak przy robieniu na drutach:
- w miejscach, gdzie oczka zostaly zdjete w jednym rzedzie - biore wszystkie oczka
- w miejscach, gdzie oczka byly zdejmowane ukosnie lub pliske trzeba nabrac na pionowej krawedzi - biore o 1/3 oczek mniej niz rzedow dzianiny (co 4 rzad opuszczam)
Przy robieniu na drutach jest prosciej, gdyz oczka z podkroju zdejmuje na osobny drut, a ukosne i pionowe oczka brzegowe nabieram dokladnie - odpowiednio 3 rzedy, 1 rzad opuszczam, 3 rzedy nabieram, i 1 opuszczam itd.
Roznica przy maszynie bedzie taka ze przyszyc trzeba bedzie odpowiednio - w poziomych podkrojach oczko do oczka a przy ukosnych i pionowych 3 oczka do 3 rzedow i 1 rzad odstepu.
Mam nadzieje ze pomoglam
pozdrawiam
Natalia - Sob 02 Sty, 2010 13:03
jesli chodzi o pliske maszynowa jej dlugosc a raczej szerokosc zalezna ona jest od podkroju
ja robie tak
na podkroj pod golf lub połgolf nabieram wzorem sciagaczowym od srodka
55-------0-----55 <-- wydzielam sciagacz 2:2 lub 1:1
jesli chodzi o wzor dekoldu w serek nabieram
70-----0-----70 i rowniez wydzielam sciagacz
nastepnie po przerobieniu na polgolf okolo 20 rzedow na golf okolo 100 rzedow podbijam do pozycji pracy wszystkie igly i na okraglo robie okolo 16 rzedow / po to by utworzyl sie otwarty rowek/ i przelaczam wzor na N/N by ten rowek zamknac
po zdjeciu z maszyny przez wigotna szmatkę lekko przprasowuje ten rowek , odpruwam zamkniecie i rozpoczynajac od tylu ,brzeg dekoltu wkladam do rowka i przypinam szpilkami , formujac w ten sposob rowno pliske a nastepnie oczko w oczko ściegiem maszynowym podszywam z wierzchu i od spodu na okretke
Jadzia - Sob 02 Sty, 2010 22:42
Dzieki za pomoc.
Mam jeszcze pytanie odnosnie gestosci dziania.
Jak robie na przyklad sciagacz nr 6 to czy pliske do szyj zrobic tez na 6 czy mniejszy nr
Natalia - Sob 02 Sty, 2010 23:08
pliska powinna byc dosc gesta by sie nie rozciagala i w rezultacie zamiast sciagacza nie wyszla falbanka
rozne maszyny maja rozne oznakowania gestosci , nie wiem na jakiej maszynie robisz , jesli sciagacz na 6 jest w miare scisly mozesz tez tak zrobic pliske a mozesz tez o 1 gestosc zminiejszyc czyli na 5 )
np. na Passapie sciagacz najładniejszy jest na 4 / uiglenie maszyny 4,5/
na Veritasie na 12
|
|
|