To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

coś na głowę (czapki, kapelusze, berety...itp.) - czapka ala kaptur

katarin74 - Pią 13 Lut, 2009 21:58
Temat postu: czapka ala kaptur
Dziewczyny oceńcie....
Nie lubię czapek. Przeważnie zimno mi w głowę.... wesoło mi
Zrobiłam coś takiego i powiedzcie czy Wam się podoba.
Znalazłam podobne coś we wzorach na naszym forum.

Sosna - Sob 14 Lut, 2009 12:26

Bardzo mi się podoba, też myślałam o zrobieniu takiego ''kaptura". Jeśli możesz, to podeślij schemacik i rady, może być na PW
Violetta21 - Nie 15 Lut, 2009 12:32

powiem Ci że to bardzo pomysłowa rzecz brawo dwa w jednym czapka i szaliczek super !!!!!
Madzia - Nie 15 Lut, 2009 13:04

Ciekawe, podoba mi się cool
Grażyna - Nie 15 Lut, 2009 18:01

A dla mnie to takie dziwne, bardziej nadające się dla dziecka niz dla osoby dorosłej.
katarin74 - Nie 15 Lut, 2009 19:02

Grażyna napisał/a:
A dla mnie to takie dziwne, bardziej nadające się dla dziecka niz dla osoby dorosłej.

Masz rację. Ale obiektywnie można byłoby tak samo napisać o niektórych czapkach.
W czapkach czuję się źle i wg mnie źle wyglądam.

Poglądowo wklejam dwa zdjęcia które mnie urzekły. Wiem, że mój kapturek odbiega od tego ideału wesoło mi

jadoro - Śro 18 Lut, 2009 12:23

Ja uważam, że to genialny pomysł. Na dodatek bardzo fajnie Ci wyszedł i niczego mu nie brakuje. Bardzo mi się podoba i szalik, i Ty w nim.
Napisz, jak go robiłaś - myślę o czymś takim dla siebie. Zastanawiam się tylko, w jakim kierunku powinien iść szalik, czy tak, jak na zdjęciu szarego, czyli doszyty w poprzek, czy dołączony w dół, ale węższy od połowy szerokości kapturka.
Ile włóczki zużyłaś i jakim szydełkiem robiłaś?

karmelek - Śro 18 Lut, 2009 13:18

Fajny pomysł i super wykonany Smile szkoda, że sama nie miałam takiego na zimę Sad
zonieczka - Śro 18 Lut, 2009 16:14

Świetny pomysł
katarin74 - Śro 18 Lut, 2009 19:35

jadoro napisał/a:
Napisz, jak go robiłaś

Siedzę i myślę co napisać...
Zrobiłam najpierw kaptur, zszyłam go, a dopiero na końcu dorobiłam końcówki szalika. No i wyszło nieciekawie. Prawdopodobnie zrobiłam za szeroki. Musiałam przewlec nitkę, żeby zebrać trochę ten kaptur przy szyi. Jak chcecie zmierzę i wpiszę wymiary. Doszłam do wniosku, że lepiej byłoby zrobić najpierw szalik, a dopiero potem doszyć do niego kaptur. Bo wtedy można modelować i zmieniać wygląd wszywając go. Mnie nie chciało się pruć:-)
Włóczkę miałam cienką (jakąś kupioną kiedyś w Niemczech-dostałam od koleżanki). Dlatego, że była cienka musiałam robić szydełkiem a nie druyami:-) Szydełko stare z czasów mojego dzieciństwa 2.
Jakbym mogła Wam pomóc piszcie cmoknięcie
Pozdrawiam.

katarin74 - Śro 18 Lut, 2009 19:37

Aaaaaaa. Włóczki zużyłam około 150 g. Miały być jeszcze pompony na końcu szalika, ale niestety lenistwo nie pozwala wesoło mi
Na zdjęciach nie widać ale końcówki szalika mają ten sam wzór co kaptur.

jadoro - Śro 18 Lut, 2009 21:12

Na zdjęciach wygląda to dobrze. Ja lubię szersze szaliki, żeby w razie czego złożyć na pół, wtedy jest cieplej, a jestem strasznym zmarźluchem. Myślę nawet, czy nie zrobić sobie czegoś takiego z bawełny na lato. Na wyjazd nad polskie morze jak znalazł, bo pogoda trudno przewidywalna i dużo wieje, a w razie czego można zsunąć na ramiona i nie martwić się, że zginie.
Myślę, że lepiej jest zacząć od kaptura i dopasować go do głowy, szalik to chyba prostsza sprawa, potem można go jakoś "upiąć". Ale naprawdę będę się mogła wymądrzać dopiero wtedy, jak zrobię swój.

ewa6940 - Sob 20 Cze, 2009 09:47

brawo brawo brawo
katarin74 - Sob 09 Sty, 2010 09:04

Odświeżam temat.
Zrobiłam kolejne (tym razem na drutach) i jestem zachwycona. Poza tym oglądałam gdzieś, że naukowcy w Skandynawii udowodnili, że cieplej jest głowie w kapturach niż w czapkach wesoło mi
Tak wyglądają:

szajka - Sob 09 Sty, 2010 13:01

mi się bardzo podoba...
coś podobnego zauwazylam kilka tyg temu u A.Cegielskiej w TVN, miala taki wlasnie czapko-kaptur tylko nie z szalikiem a w formie worka z otworem na twarz, reszta lezala na szyi i ramionach w formie takiego luźnego golfu , mialo to kolor żywego fioleciku i wygladalo cudownie...

katarin74 - Sob 09 Sty, 2010 16:02

A ja widziałam coś takiego do kupienia w różnych miejscach. Zrobione to było z flauszu albo polaru i wykończone czymś korzuszkopodobnym.
Violetta21 - Sob 09 Sty, 2010 21:45

tak świetne są te kapturki razem z szalikiem cool brawo
Madzia - Nie 10 Sty, 2010 22:12

katarin74 napisał/a:
cieplej jest głowie w kapturach niż w czapkach
Moje zatoki raczej polemizowałby z tym odkryciem, ale i tak szaliko-kaptur bardzo mi się podoba!
cool cool cool

anna.pluta1 - Pon 11 Sty, 2010 07:27

brawo brawo brawo
Aurelia - Pon 11 Sty, 2010 07:46

Widziałam nie raz takie coś , właśnie z polaru z futerkiem.
Według mnie to było tak zrobione, że był to szalik zrobiony na taką szerokość, jak pół kaptura. Tzn. sam szalik , zszyty jednym szwem, w ten sposób powstał kaptur, który nastepnie obszyto tym futerkiem. Może nie jestem w błędzie. bye bye

mycha24-22 - Pon 11 Sty, 2010 09:56

Pomysłowy taki kapturek i z pewnością cieplejszy od czapki brawo brawo brawo
gosias - Pon 11 Sty, 2010 10:10

katarin74, Smile fajne brawo brawo brawo
agnia.p - Pon 11 Sty, 2010 22:55

brawo cool brawo
Jarka - Śro 13 Sty, 2010 08:19

MI TEŻ SIĘ PODOBA brawo brawo brawo
Viola - Czw 14 Sty, 2010 07:57

Mnie też się podobają Twoje kapturki brawo brawo brawo