To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Pogaduchy - Jak to jest w innych krajach ?

kitek - Nie 04 Sty, 2009 00:31
Temat postu: Jak to jest w innych krajach ?
Witam was wszystkich serdecznie. Zastanawiałam się dzisiaj jak to jest w innych karajach z szydełkowaniem, robieniem na drutach, lepieniem z masy solnej itp. Ja obecnie mieszkam na Islandii i muszę się przyznać że bardzo mile zaskoczyła mnie tu tradycja szycia samemu ubrań , robienia własnoręcznie ozdób na choinkę czy dziergania sweterków.Kobiety umawiają się tu na wspólne szydełkowanie do kawiarni. A jak to jest w krajach w których wy mieszkacie?

Pozdrawiam KITEK

Bożena- 2000 - Wto 13 Sty, 2009 16:43

W Danii też robi się różności. Tyle, że to raczej średnie i starsze pokolenie. Robi się ozdoby świątecznie, sweterki i ... zabawki dzieciom. Ostatnie szaleństwa to lalki i torebki. Jest mnogo klubów i kusów robótkowych. Specjalne sklepy dla hobbystów, gdzie można kupić różności do robótek ręcznych, ale co ciekawe w tych sklepach nie ma włóczek, drutów, szydełek. Ja tam kupuję różności ze styropianu , główki dla lalek, elementy do biżuterii, kawałki materiałów, wstążki, różności do decu itp. I w dobrym guście jest mieć w domu rzeczy robione ręcznie. To taka elegancja, mieć zawieszkę w oknie ręcznie robioną. Można te rzeczy kupić w galeriach, ale ceny wysokie bardzo. Podobno jednak dobrze się to sprzedaje.
Phoebe - Czw 12 Lis, 2009 14:26

W Niemczech tez spotyka sie dzierganki na ludziu na ulicy. Latem widzialam mloda "studentke" z przepiekna torba szydelkowa! W oknach czesto wisza szydelkowe ozdoby (kupne tez). Wiem, ze w moim regionie jest jakies kolo hobbystyczne (niestety nie mam czasu na "wpadniecie" do nich, a szkoda). Jezeli idzie o pasmanterie - widzialam poki co 3. 1 juz nie ma, druga jest "uboga" i droga, w 3 jeszcze bym cos zakupila, wybor wiekszy, ale te ceny!
Sasiadka dowiedziala sie ze dziergam i...jak czas pozwoli to przyjdzie "na nauki" Smile

we_st - Czw 12 Lis, 2009 14:40

Co
Phoebe napisał/a:
Jezeli idzie o pasmanterie - widzialam poki co 3. 1 juz nie ma, druga jest "uboga" i droga, w 3 jeszcze bym cos zakupila, wybor wiekszy, ale te ceny!

co racja, to racja. Na ogół kupuję w sklepach internetowych. Chciałabym nauczyć się frywolitki, ale w mojej okolicy w sklepach nikt nic nie wie o tej technice.

Aniela41 - Czw 12 Lis, 2009 14:52

no wlasnie,mnie tez marzy sie umiec frywolitki (juz nawet przesledzilam caly temat na forum)
we_st napisał/a:
Chciałabym nauczyć się frywolitki, ale w mojej okolicy w sklepach nikt nic nie wie o tej technice.
jak pytalam o czolenko,albo igle do frywolitek to Panie ze zdziwieniem -co to takiego
Phoebe - Pią 13 Lis, 2009 12:58

we_st, Aniela41, - tylko na ebay widzialam czolenko do frywolitek (w DE) Swoje kupilam w PL. Ostatnio moja kolezanka pytala o czolenko ( w tej lepiej zaopatrzonej pasmanterii) i Pani zrobila wielkie oczy!
Jedyna szansa w sklepach internetowych, albo przy okazji w Polsce.

Szkoda ze ja mieszkam na "koncu swiata" bo tak moglybysmy sie spotkac. Umiem "flipniecia" i cos tam zaczyna mi wychodzic Smile

mala100gosia - Nie 15 Lis, 2009 21:20

ano w Japoni, Korei oraz Chinach szydełkowanie i robienie na drutach jest tak popularne ze kogo by nie zapytac to zapewne potrafi.
w ameryce południowej równiez robótki sa niesamowicie popularne Smile

Kachaaa - Wto 16 Paź, 2012 00:04

mieszkam w UK

gazetek o szydelkowaniu jest masa ale wszytsko ciuchy, nie jak u nas w PL serwetki Smile

nie znam nikogo kto by sie tym zajmowal osobiscie wiec nie moge powiedziec czy to popularne czy nie, na pewno card making jest bardzo popularny i decoupage tu

volpina - Pon 07 Sty, 2013 21:43

We Włoszech w każdym kiosku można znalesc rózne gazetki na temat szydełkowania, drutów, decoupage i innych...
często można na ulicy spotkać kogos w ręcznie robionym ciuszku
ostanio bardzo modne są róznego rodzaju torebki robione glownie na szydełku

w zeszłym roku wybrałam się na targi hobbystyczne do Bergamo i najwięcej stoisk było poswięconych własnie wełnie i włoczce
ale z tego co widzę, to włoszki lubią proste prace, jeżeli cos jest bardzo pracochłonne, to Włoszka nie da się na to namowić, a zwłaszcza te młode Wink