To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Przetwory - Czerwona kapusta- kiszona

Bożena- 2000 - Sob 15 Lis, 2008 19:22
Temat postu: Czerwona kapusta- kiszona
Objadłam się bez rozumu surówki z czerwonej kapusty- kiszonej. Pomyślałam, że będzie mi lżej jak jeszcze i ktoś tak się obje.
Polecam, super jedzonko.
2,5kg czerwonej kap
4łyżki soli
1łyżka cukru
troszkę kopru- może być gałązka, może być ciut ziaren
2-duże jabłka
05 lub 1łyżeczka kminku- jak kto lubi.
Jabłka, umyć i odłożyć na bok.
Kapustę posztkować, dodać wszystkie pozostałe składniki - odstawić na pół godziny.
Wymieszać układać warstwami w słojach, przekładając plastrami jabłek- ZE SKÓRĄ- to ważne. Układamy do 3-4 wysokości naczynia. Napisałam układamy- ale ubijamy, ja to robię pałką do kręcenia ciasta. Po 5-7 dniach, odciskamy ile tam chcemy, dodajemy cebulkę i oliwkę. odstawiamy na 05godziny.
Smacznego!!!
Jesć z rozumem!!
I jeszcze taka uwaga- ta kapusta strasznie farbuje, ale tylko podczas szatkowania. Ja michę stawiam na wielkim worku foliowym. Potem kiszona, nawet jak się gdzieś chlapnie daje się zmyć bez problemu.

Makarbella - Śro 24 Lis, 2010 19:09

Co można zrobić źle? Przede wszystkim można źle ubić, nie przykryć, pozostawić dostęp powietrza, nie dosolić, przesolić, kisić w zbyt ciepłym lub zbyt zimnym pomieszczeniu i wiele innych rzeczy jeszcze...
Kręciołek - Wto 25 Sty, 2011 09:55

No i drugi raz się zepsuło, ale się nie poddałam i zrobiłam czerwoną kapustę kiszoną z zalewą wg tego przepisu: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=32126
ale bez marchewki.
Dla zainteresowanych:

średnia kapusta czerwona lub 2 małe

marynata:
1 litr wody
4 łyżki soli kamiennej
2 łyżki cukru
kilka goździków

Zagotować,dodać gożdziki,przykryć i odstawić do ostudzenia.

Kapustę poszatkować, włożyć do kamionki,zalać chłodną zalewą,przykryć talerzykiem,obciążyć,nakryć.
Codziennie rano i wieczorem przekłuwać kapustę w kilku miejscach (czymś drewnianym,nie metalowym),obciążyć i nakryć.
Po kilku dniach kapusta gotowa.

To jest zmodyfikowany przepis z tego linka, którego podałam.

Potem do takiej ukiszonej kapusty dodaję pokrojoną cebulę, troszkę cukru i olej i jest super sałatka.

Aha, po ukiszeniu kapustę przekładam do słoików i chowam do lodówki. Spokojnie może stać 2 tygodnie.
A oto dowód:

Polecam też kiszenie tym sposobem białej kapusty z dodatkiem marchwi, jest jeszcze lepsza niż ta Smile