Komputer nie gryzie - service.exe
Ple Ple - Wto 07 Paź, 2008 10:16 Temat postu: service.exe Hej,
jak włączam komputer wyskakuje mi, że mam w systemie wirusa czy coś z rodziny malware, pojawia sie komunikat, ze komputer się wyłaczy. Odlicza 60 sekund i się wyłacza.
RATUNKU! Co robić?
ida - Wto 07 Paź, 2008 15:52
dwa lata temu miałam coś podobnego, komputer wylądował w serwisie, nie chcę krakać ale chyba tylko fachowiec sobie z tym poradzi
karmelek - Wto 07 Paź, 2008 16:10
też miałam takie coś... wirus się wkradł i poprzestawiał ustawienia. Komputer automatycznie wyłączał się po 60 s.
maranta - Wto 07 Paź, 2008 18:31
No tak, coś złapałaś.
Po pierwsze - jaki system operacyjny? Jeśli Windows XP to czy masz zainstalowane jakieś Service Packi- najlepiej SP2 żeby był, jest też już dostępny SP3.
Poza tym czy masz na bieżąco wszystkie ważne poprawki i uaktualnienia z Windows Update pobierane?
Teraz, w tytule napisałaś service.exe- dlaczego? Czy antywirus się na ten proces skarży?
Jeśli masz tylko i wyłącznie w systemie services.exe w jednym miejscu a dokładnie w katalogu systemowym WINDOWS/system32 (w WinXP) to jest to proces systemowy.
Jeśli masz to jeszcze gdzieś na dysku, to z dużym prawdopodobieństwem jest to robal.
Istnieje sporo wirusów/robali, które mogą zamykać Windowsa.
Takie najpopularniejsze to blaster, sasser, choć jeśli masz SP2, to raczej mało prawdopodobne z tego co wiem.
Jednak tutaj- http://securityresponse.s...er/FixBlast.exe jest lekarstwo na blastera. Spróbuj, nie zaszkodzi.
Jesli to coś innego, to trzeba się zabawić w detektywa.
Jednak wczesniej radzę wyłączyć przywracanie systemu.
Oczyszczanie systemu najlepiej robić w trybie awaryjnym.
Prawdodpodobne jest, ze procesy wirusa działające w tle, trzeba będzie ręcznie utłuc.
Korzystasz w tym wypadku z menedżera zadań (wywołasz go klikając równoczesnie Alt+Ctrl+Del), tam zakładka Procesy i po wybraniu procesu klikasz w Zakończ proces.
Jednak jeśli się nie znasz i nie potrafisz rozpoznać podejrzanego procesu, to lepiej tego nie rób.
Lepiej wysłać listę uruchomionych procesów do kogoś kto się zna.
Przeskanuj system czymś na spyware, np. programem Ad-Aware.
Teraz to zamykanie systemu co minutę, ono nie pozwoli Ci podziałać w systemie, więc gdy pojawi się odliczanie tych 60s, to klikasz w Start, wybierasz- Uruchom i wpisujesz komendę- shutdown /a
Ple Ple - Śro 22 Paź, 2008 12:24
Chyba usunęłam to wyłaczając przywracanie sysetemu i skanując w trybie awaryjnym 3 programami. każdy coś wywalił No i się nie wyłacza;)
To jest oryginalny Xp, ma wszystkie aktualizacje na bieżąco.
Nie wiem jednak co się stało z zapora systemu-została wyłaczona-i nie można jej właczyć!
patikati - Pią 09 Lip, 2010 17:08 Temat postu: wiem ze odpowiadam na stary temat ale nalezy sie uzupelnienie
nalezy miec zamknięty port 135
wirus nazywal sie blaster i byl tez eksploit kaht zapewne krąży jeszcze po internecie
|
|
|