To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Porady babuni - soda i ocet, co o nich wiecie?

Krulik - Pon 21 Lip, 2008 02:21
Temat postu: soda i ocet, co o nich wiecie?
Jak w temacie... Dziś po przeżyciach zlewowych (zlew postanowił zwrócić zawartość do kuchni...) i po tym jak mi pan hydraulik powiedział że wsypywanie do zlewu KRETa w granulkach to jak wsypywanie do niego cementu - zamiast udrażniać ruru zapycha je (kto to wogóle wymyślił!) i że zamiast tego poleca co tydzień garnek wrzątku wlewać a problem z zatkanymi rurami zniknie... postatnowiłyśmy z kumpelą powrócić do natury;D Czyli sody oczyszczonej i octu:) Piszcie jakie znacie zastosowania tych produktów;) Może uda nam się wspólnie wyeliminować trochę szkodliwej chemii z naszego życia;D

Ja zacznę...
Soda jest dobra do (napisali na opakowaniu):
zneutralizowanie zapachu po rybach lub cebuli z deski do krojenia;
wyczyszczenia zaschnietych, przypalonych resztek w garnku
Very Happy no i dobra na kaca i zgagę:D

Znalazłam jeszcze, że do czyszczenia fug między kafelkami;) i z tego co wiem to soda oczyszczona ma zastosowania w przypadku opuchniec i zakażeń okolopaznokciowych oraz w kosmetyce na rozne rodzaje wyprysków skórnych. Przydaje sie tez przy schorzeniach gardła - płukanka roztworem sody.

Wydaje mi się że producenci środków czystości już odkryli zalety sody, bo ostatnio dodają ją do proszków do prania i płynów do naczyń..
Jeśli to wszystko prawda to idę jutro nabyć zapas sody;D

A Wy do czego używacie sody?

qrka - Pon 21 Lip, 2008 09:13

Ja używażoctu jako odkamieniacza do czajnika, do baterii umywalkowych i prysznica (namaczam watę octem i takim opatrunkiem okładam baterie w miejscach, gdzie tworzy sie kamień, jedna noc i bateria jak nowa) . Ocet jest też dobry do likwidowania zapachów w lodówce, po umyciu przemywam całą lodówkę rocieńczonym ocetem.

wesoło mi wesoło mi wesoło mi

alienor - Pon 21 Lip, 2008 09:41

u mnie soda ma zastosowanie do czyszczenia biżuterii srebrnej , na pewno nasi dziadkowie używali jej do czyszczenia ( wybielania ) zębów, ja używam do pieczenia pierników i i mufinek z maki z pełnego przemiału . Octu używam podobnie jak qrka.
miałam podobna przygodę z kretem w granulkach i teraz używam tylko płynnych preparatów .

enie21 - Wto 12 Sie, 2008 15:31

To pewnie dla was nic nowego ale ja czasami szoruję sodą własne zęby piję ogromne ilości kawy i kopcę jak lokomotywa (już nie długo mam nadzieję)i takie szorowanko utrzymuje moje ząbelki w przyzwoitych granicach normy .Nie można robić tego zbyt często bo podobno szkliwo się ściera.
Kropla - Czw 01 Lis, 2012 23:04

Wow super te zastosowania sody! Jutro kupię zapas. Ja dodam, że sody oczywiscie można używać do ciasta Wink i do prania - zwłaszcza białego. Octu używam oczywiście do czyszczenia czajnika, ale ponoć można nim zwyczajnie myć łazienkowe sprawy czyli umawalkę, wannę, sedes oraz zlew kuchenny.

Oglądąłam kiedyś wiele programow brytyjskich o sprzątaniu trudnych mieszkań (m.in. oryginalną Perfekcyjną Panią Domu, o niebo lepszą od polskiej komercyjnej wersji) i tam oprocz octu i sody używali bardzo dużo soku z cytryny. Ma on oczywiscie właściwości wybielające i chyba antybakteryjne.

Anisa - Pią 02 Lis, 2012 07:42

Ja też słyszałam że sodą można myć zęby dobrze dodać jeszcze kropelkę soku z cytryny, ta "mieszanka" bardzo mi pomogła jak kiedyś krwawiły mi dziąsła. Sodę też używam do mycia szklanek i kubków. Ocet też słyszałam, że jest dobrym odkamieniaczem, można go dodać do ostatniego płukania przy farbujących ubraniach. Wodę z octem polecam do płukania włosów, szczególnie przy problemach z łupieżem.
Krakowianka - Pią 02 Lis, 2012 09:10

papką z sody i octu można wyczyścić szyby w piekarniku jak i cały piekarnik. rozprowadzić papkę i zostawić na trochę potem powinno wszystko ładnie zejść..
Grażyna - Sob 03 Lis, 2012 22:34

Tak, wypróbowałam ocet do czyszczenia kamienia z płytek i kranów. Sprawił się doskonale.
romualda - Nie 04 Lis, 2012 08:51

Ocet ma być podgrzany czy taki prosto z butelki?
Runa - Nie 04 Lis, 2012 09:15

ja wlewałam taki prosto z butelki i sprawdził się o wiele lepiej niż najlepsze moje odkamieniacze (a byłam z nich zadowolona). Oczywiście potem trzeba wietrzyć ale co natura to natura Smile A teraz używam filtra do wody i nie mam problemu z kamieniem.
A sody używam dodając do prania i czyszczenia np. zatłuszczonych szafek tych pod sufitem czy okapu. I też od jakiegoś czasu kupuję duże opakowania sody Smile

Kelmuska - Nie 04 Lis, 2012 10:40

romualda napisał/a:
Ocet ma być podgrzany czy taki prosto z butelki?

podgrzanego używam do sedesu, wlewam na noc i sprawa osadów i kamienia załatwiona hopla

Runa - Nie 04 Lis, 2012 10:49

Kelmuska napisał/a:

podgrzanego używam do sedesu, wlewam na noc i sprawa osadów i kamienia załatwiona hopla

o sedesie nie pomyślałam, musze wypróbować Smile

czeremcha - Nie 04 Lis, 2012 11:33

Do sedesów można też w "tych" celach wlewać np. colę /czasem się zdarza, że się odgazuje w butelce i i tak nadaje się tylko do wylania - kwasy z coli zrobią swoje Wink

Rozmyślnie nie spuszczam też od razu wody wylewając do sedesu "wodę" po ogórkach konserwowych albo inne octowe roztwory.

Ania

Kelmuska - Nie 04 Lis, 2012 11:39

czeremcha napisał/a:
czasem się zdarza, że się odgazuje w butelce i i tak nadaje się tylko do wylania

po rodzinnych imprezach czasami też zostają resztki coli w szklankach, więc można je także wlać do sedesu hurrraaa

Czasami na drewnianych blatach pozostają ślady po mokrych szklankach lub talerzykach, wtedy czyszczę to roztworem wody, octu i oliwy z oliwek w proporcjach 1:2:2 wesoło mi

Przypalenia wokół palników na kuchence posypuję dość grubo sodą i obkładam watą nasączoną octem. Zostawiam na 1-2 godz. i myję wodą z płynem do naczyń.

Lodówkę myję wodą z octem 1:1. Pozbywam się w ten sposób bakterii, ewentualnych pleśni, a na dodatek ocet pochłania brzydkie zapachy.

Awenturyn - Nie 04 Lis, 2012 16:37

soda wsypana do bawełnianego woreczka i włożona do lodówki pochłania brzydkie zapachy

soda+mąka kukurydziana+kilka kropli aromatu - tym można odświeżyc dywan,chodnik

szydeleczko - Pon 05 Lis, 2012 07:52

w tv podano ze: łyżka octu, łyżka sody i łyzka kwasku cytrynowego zmieszana tworzy papke do usuwania przypalen. Wyprobowalam na moim kombiwarze jest czysciutki. Najlpierwa nalozylam papke na miejsca z zaciekami tłuszczu i odczekalam potem czyscilam gąbką i bardziej przypalone skrobaczka do plyt ceramicznych. Przypalenia schodzily i wreszcze mam czysty kombiwar nie tylko w srodku ale i na zewnatrz. Nabral blasku. Polecam! cool
szydeleczko - Pon 05 Lis, 2012 08:00

ostatnio tez uzywam octu ale jablkowego (narazie kupionego w sklepie) wyczytalam iz jest dobry na odchudzanie : 2 łyżki stolowe octu na szklanke wody pic 3 razy dziennie - rano nadczo potem przed obiadam i kolacja.
od 1,5 tygodnia stosuje ten sposob: i zauwazylam ze chudne - najpierw organizm pozbywa sie wody (trzeba tez przy tym pic 2 l wody dziennie minimum) a potem bedzie pozbywal sie tłuszczu. Po trzech tygodniach nalezy zrobic tygodniowa przerwe. Na razie widze efekt i wlasnie robie sama ocet jablkowy. Przepis to 1 kg skurek z jablek oraz gniazd z nasionami zalec 1 litrem przegotowanej cieplej wody plus 2 łyżki cukru. włozyć do sloika na 4 tygodnie a gore zakryc gazą by mogla przebiegac fermentacja. prawdopodobnie im dłuzej lezy tym stezenie octu jest wyzsze. Bardzo polecaja z miodem nie tylko dla doroslych ale i dla dzieci, lecz w mniejszym stezeniu na szklanke wody.
Wiecej informacji na internecie. Pozdrowionka bye

Frida - Pon 05 Lis, 2012 08:47

Do tych dwóch specyfików, czyli octu i sody dołożę kwasek cytrynowy, który doskonale usuwa kamień, rdzawe nacieki, plamy z owoców. Używam kwasku do mycia sedesu, zlewu, usuwania kamienia z różnego rodzaju naczyń, np. z garnka do gotowania wody. Nawet odczyściłam do blasku stare druty stalowe. Kwaskiem czyszczę ręce po pracy w ogrodzie, czy po kontakcie z barwiącymi owocami (czasem przedziurawię rękawiczkę i już dłonie i paznokcie zabarwione).
kabyr - Pon 05 Lis, 2012 12:53

szydeleczko napisał/a:
ostatnio tez uzywam octu ale jablkowego (narazie kupionego w sklepie) wyczytalam iz jest dobry na odchudzanie : 2 łyżki stolowe octu na szklanke wody pic 3 razy dziennie - rano nadczo potem przed obiadam i kolacja.

Ciekawe co powie na to żołądek?

Frida - Pon 05 Lis, 2012 13:08

Basiu, ocet jabłkowy jest znany jako środek wspomagający odchudzanie, w ogóle jest zdrowy i polecany przez dietetyków. Nie ma nic wspólnego z octem spirytusowym, bardzo niezdrowym, o którym mowa w tym wątku.
kabyr - Pon 05 Lis, 2012 14:15

Frida, aaaaaaaaaa puknąć się
Kropla - Pon 05 Lis, 2012 16:00

Ocet jabłkowy na odchudzanie można tez dostac w tabletkach, jesli komuś nie pasuje smak płynu, tabletkę łatwiej połknąć. Sama nigdy nie probowałam, ale przypuszczam, ze można je dostać w aptece.
Anonymous - Pon 05 Lis, 2012 16:26

Tak,ja zażywałam takie kapsułki octu jabłkowego,pomaga na celulitis.
Inez87 - Śro 23 Sty, 2013 17:27

Ja ocet używam w sumie wszędzie tam gdzie może powstać kamień. Wygotowuje w nim czajnik, wkładam słuchawkę od prysznica do miski i zalewam octem, nasączam nim waciki i przykładam do kranów. Rozcieńczam z wodą i myję kabinę prysznicową. Wystarczy popsikam chwilę poczekać i przetrzeć (najlepiej do sucha) myje tak jak detergenty a jaka oszczędność pieniędzy. Tak samo zlew. Sodę używam głównie do mycia fug i sypie na talerzyk a następnie wkładam do lodówki. Świetny pochłaniacz zapachów.

I tak poza tematem. Do prania firan i białych obrusów sypie proszek do pieczenia. Tak samo jak firany zrobią się szare albo biustonosze. Wystarczy zamoczyć w ciepłej wodzie wsypać paczkę proszku i zostawić na chwilę. Potem wypukać i gotowe Very Happy

Madzia - Śro 23 Sty, 2013 22:13

Octem z sodą pięknie wymyłam metalową półeczkę prysznicową> Byłam w szoku, bo chciałam ją wyrzucić, nie wierzyłam, że taka zardzewiała się domyje.